Danish.harraz Instagram Photos and Videos

danish.harraz Danish Harraz @danish.harraz mentions
Followers: 31,779
Following: 200
Total Comments: 0
Total Likes: 0

Dah masak<span class="emoji emoji1f60d"></span> Moist and creamy Peaches Butterscotch Bread Pudding. Jika suka Butterscotch Sauce, ...
Media Removed
Dah masak Moist and creamy Peaches Butterscotch Bread Pudding. Jika suka Butterscotch Sauce, this Bread Pudding is for you!🤗 Biarkan sejuk sekejap dan bolehlah dihidangkan. Honestly, untuk Abang Danish, bread pudding ini paling sedap dimakan selepas semalaman atau dibiarkan beberapa ... Dah masak😍 Moist and creamy Peaches Butterscotch Bread Pudding. Jika suka Butterscotch Sauce, this Bread Pudding is for you!🤗 Biarkan sejuk sekejap dan bolehlah dihidangkan. Honestly, untuk Abang Danish, bread pudding ini paling sedap dimakan selepas semalaman atau dibiarkan beberapa jam sebelum dihidangkan, selepas chips nya completely cair🤩
.
Untuk resepi klik hashtag ini #BananaPeachesButterscotchBreadPudding Tapi yang hari ini Abang Danish buat without the Banana dan lebih peaches!🤗
.
Tips yang selalu Abang Danish katakan untuk dapat hasil bread pudding yang sedap dari resepi-resepi Abang Danish, guna foil dan jangan bakar terlalu lama hingga custard menjadi kering atau bahagian atas roti menjadi terlalu garing. Hasilnya akan jadi keras dan tak moist kerana bread pudding ini memang tak perlukan extra sauce kerana sauce yang ada dalam tray ini sudah lebih dari mencukupi!😍
Read more
Sebelum mula siapkan homework, kita buat something yang senang untuk minum petang hari ini, Bread ...
Media Removed
Sebelum mula siapkan homework, kita buat something yang senang untuk minum petang hari ini, Bread Pudding sedap ni lagi🤩 Lately selalu baked untuk special request orang lain jadi hari ini buat untuk sendiri pula Selain senang, ianya juga sedap. Abang Danish skip pisang dan letak extra ... Sebelum mula siapkan homework, kita buat something yang senang untuk minum petang hari ini, Bread Pudding sedap ni lagi🤩 Lately selalu baked untuk special request orang lain jadi hari ini buat untuk sendiri pula😍 Selain senang, ianya juga sedap. Abang Danish skip pisang dan letak extra canned peaches😁 Tapi jangan risau dijamin tetap sedap tau hasil dia walau tak guna pisang, dah berapa kali Abang Danish buat macam ni. Yang penting Butterscotch Chips tu dan jangan tambah gula lagi. Okay, prepare custard sekejap!🙋‍♂️
Read more
"Don't limit yourself to the skies when there is a whole galaxy out there"<span class="emoji emoji1f64b"></span>‍♂️ . Thank you for the ...
Media Removed
"Don't limit yourself to the skies when there is a whole galaxy out there"‍♂️ . Thank you for the love, endless prayers and support I love you guys much more!🤗 . #DreamBigWorkHardAndStayHumble "Don't limit yourself to the skies when there is a whole galaxy out there"🙋‍♂️
.
Thank you for the love, endless prayers and support😍 I love you guys much more!🤗❤
.
#DreamBigWorkHardAndStayHumble
Cepat dan sedap!🤩 #QuickBlenderPizza . Have a blessed day ahead, Kesayangans!🤗 Cepat dan sedap!🤩
#QuickBlenderPizza
.
Have a blessed day ahead, Kesayangans!🤗❤
Quick Blender Pizza, masuk semua bahan dalam blender dan blend. Tak perlu uli dan sebagainya. Sesuai untuk Mak-Mak yg busy dan mereka yg suka menu ringkas tapi sedap Tekstur Crust nya tidak seperti crust pizza biasa tapi ianya tetap sedap apa lagi dimakan panas-panas. Penting guna saiz ... Quick Blender Pizza, masuk semua bahan dalam blender dan blend. Tak perlu uli dan sebagainya. Sesuai untuk Mak-Mak yg busy dan mereka yg suka menu ringkas tapi sedap😍 Tekstur Crust nya tidak seperti crust pizza biasa tapi ianya tetap sedap apa lagi dimakan panas-panas. Penting guna saiz pan yg Danish guna atau lebih besar supaya dapat crust nipis dan sedap. Sila baca resepi penuh dibawah. Selamat mencuba Kesayangans!❤
.
QUICK BLENDER PIZZA
#ResipiDanishHarraz
(Hasilkan 2 biji Pizza saiz 9")
.
.
BAHAN-BAHANNYA:
.
150 Grams Tepung Gandum
270 ml Full Cream/Fresh Milk
1 biji Telur Gred A
15 Grams Unsalted Butter, suhu bilik (jika guna Salted Butter, skip garam)
1 sudubesar Baking Powder
1 suduteh Garam Halus
Sedikit Serbuk Black Pepper
2 biji Pizza Pan/Tray saiz 9"@ 1 biji Pan/Tray Saiz 18"
.
UNTUK TOPPING:
.
Boleh guna Ayam, Tuna, Pepperoni atau apa saja yang disukai. Sayuran juga boleh guna apa yang anda suka; Nenas, Cendawan, Tomato, Capsicum dan lain-lain.
.
Tomato Paste atau Bolognese Sauce secukupnya
.
Parutan Mozzarella Cheese secukup rasa
.
Chili flakes & Dried Parsley untuk hiasan (optional)
.
CARA-CARANYA:-
.
Panaskan oven pada suhu 180°C (terpulang jenis oven) Dalam blender, masukkan susu, butter, telur, garam dan serbuk lada hitam. Blend sebati. Masukan tepung sedikit demi sedikit dan diblend hingga sebati. Jangan lupa scrap bahagian tepi blender. Semua sudah sebati, masukkan baking powder dan blend sebentar saja, cukup untuk ratakannya.
.
Tuang adunan sekata kedalam kedua Pizza Pan yang telah di gris dan tepungkan. (NOTA: Tekstur pizza ini tidak crispy atau seperti pizza biasa jadi perlu guna pan saiz diatas atau besar sedikit supaya dapat crust yg nipis dan sedap) Bakar dalam oven selama 10-15 minit.
.
Keluarkan Pizza dan sapukan nipis sos seperti dalam video juga layerkan topping kesukaan. Bakar dalam oven selama 15 minit atau hingga cheese sedikit garing. Keluarkan, sprinkle dengan chili flakes dan dried parsley, hidangkan panas-panas!🤩
.
NOTA: Pizza base ini boleh di frozenkan. Bakar selama 10 minit, sejukkan dan balut dengan plastic wrapper dan simpan beku. Boleh bertahan sehingga 2-3 bulan, inshaAllah.
#QuickBlenderPizza #Pizza #HomemadePizza
Read more
Salam Maal Hijrah 1440H to all my Muslim Kesayangans🤗<span class="emoji emoji2764"></span> May we became a better Muslim, not just today ...
Media Removed
Salam Maal Hijrah 1440H to all my Muslim Kesayangans🤗 May we became a better Muslim, not just today but each day, inshaAllah. May Allah protect us all from any negativity and may HE bless us wisdom and grace to always see the good in everyone and everything🤗 . May this year will be filled ... Salam Maal Hijrah 1440H to all my Muslim Kesayangans🤗❤ May we became a better Muslim, not just today but each day, inshaAllah. May Allah protect us all from any negativity and may HE bless us wisdom and grace to always see the good in everyone and everything🤗💞
.
May this year will be filled with abundance of prosperity, success and happiness, inshaAllah.
.
Salam Maal Hijrah❤
.
#MasjidIhsaniahIskandariah #MaalHijrah1440H
Read more
Sementara tunggu tutorial video siap<span class="emoji emoji1f604"></span> . Tips penting untuk Blender Pizza Express ini, crustnya ...
Media Removed
Sementara tunggu tutorial video siap . Tips penting untuk Blender Pizza Express ini, crustnya bukan seperti "roti" sepertimana Pizza biasa, jadi untuk dapatkan hasil dan crust yang sedap, pastikan guna pan yang besar. Jika guna pan kecil, crust dia jadi tebal dan akan rasa sedikit ... Sementara tunggu tutorial video siap😄
.
Tips penting untuk Blender Pizza Express ini, crustnya bukan seperti "roti" sepertimana Pizza biasa, jadi untuk dapatkan hasil dan crust yang sedap, pastikan guna pan yang besar. Jika guna pan kecil, crust dia jadi tebal dan akan rasa sedikit seperti pancake.
.
Jangan lupa beli bahan untuk topping tau🤗Lepas ini Abang Danish kena buat 2 adunan terus!😂
#QuickBlenderPizza #KidBaker
Read more
30 minutes Quick Blender Pizza yang sangat ringkas untuk disediakan tapi hasilnya sedap!<span class="emoji emoji1f618"></span> Kali ...
Media Removed
30 minutes Quick Blender Pizza yang sangat ringkas untuk disediakan tapi hasilnya sedap! Kali ini Abang Danish buat Hawaiian Chicken dan Tuna Mushroom. Topping tu Mak-Mak dan Kesayangans boleh guna apa saja yang disukai . Resepi dan tutorial akan Abang Danish share nanti supaya semua ... 30 minutes Quick Blender Pizza yang sangat ringkas untuk disediakan tapi hasilnya sedap!😘 Kali ini Abang Danish buat Hawaiian Chicken dan Tuna Mushroom. Topping tu Mak-Mak dan Kesayangans boleh guna apa saja yang disukai😍
.
Resepi dan tutorial akan Abang Danish share nanti supaya semua yang mahu mencuba boleh cuba ya!🤗❤
.
#MissionAccomplished #KidBaker
#QuickBlenderPizza
Read more
Easy Peasy Blender Pizza!<span class="emoji emoji1f355"></span> Tak perlu uli tepung. Masuk semua dalam blender, siap doh, hanya tunggu ...
Media Removed
Easy Peasy Blender Pizza! Tak perlu uli tepung. Masuk semua dalam blender, siap doh, hanya tunggu untuk dibakar🤩 Sesuai untuk yang nak makan Pizza express tapi bukan yang frozen Crust nya bukanlah seperti pizza biasa ya kerana ianya tiada proses menguli dan lain-lain. My Dad suka and ... Easy Peasy Blender Pizza!🍕 Tak perlu uli tepung. Masuk semua dalam blender, siap doh, hanya tunggu untuk dibakar🤩 Sesuai untuk yang nak makan Pizza express tapi bukan yang frozen😘 Crust nya bukanlah seperti pizza biasa ya kerana ianya tiada proses menguli dan lain-lain. My Dad suka and he gave me 5 Stars for this Pizza, yeay!🤩
.
Ini Hawaiian Chicken. Abang Danish buat 2 biji untuk 1 adunan. Guna pan besar untuk dapatkan "thin crust", baru sedap hasilnya. Ini Abang Danish guna pan Pizza 9 inchi.
#QuickBlenderPizza #KidBaker
Read more
Easy Peasy, Hawaiian Chicken Blender Pizza and Tuna Blender Pizza in the making!<span class="emoji emoji1f355"></span>🤩 #MyPlaytime ...
Media Removed
Easy Peasy, Hawaiian Chicken Blender Pizza and Tuna Blender Pizza in the making!🤩 #MyPlaytime #KidBaker Easy Peasy, Hawaiian Chicken Blender Pizza and Tuna Blender Pizza in the making!🍕🤩
#MyPlaytime #KidBaker
Abang Danish tengah siapkan bahan-bahan untuk tutorial hari ini<span class="emoji emoji1f60d"></span>. Hari ini Abang Danish akan tunjukkan ...
Media Removed
Abang Danish tengah siapkan bahan-bahan untuk tutorial hari ini. Hari ini Abang Danish akan tunjukkan cara buat Pizza yang mudah dengan hanya menggunakan Blender🤩 Masuk semua bahan-bahan dan blend hingga sebati dan bake dalam oven. Sesuai untuk mereka yang busy dan selalu lapar tengah ... Abang Danish tengah siapkan bahan-bahan untuk tutorial hari ini😍. Hari ini Abang Danish akan tunjukkan cara buat Pizza yang mudah dengan hanya menggunakan Blender🍕🤩 Masuk semua bahan-bahan dan blend hingga sebati dan bake dalam oven. Sesuai untuk mereka yang busy dan selalu lapar tengah malam kerana +/- 30 minit, ianya dah siap untuk di makan!😂😘
.
Sangat sesuai untuk busy Moms dan semua yang tiada masa lama-lama didapur tapi masih tetap mahu sediakan sendiri makanan untuk anak-anak juga keluarga😍
.
Bismillahirohmannirrohim!❤
.
#MyPlaytime #ICookiBakeiShare
#KidBaker #DanishsRedKitchen
Read more
Good night semua yang rindukan Bang Meon<span class="emoji emoji1f63b"></span><span class="emoji emoji1f63d"></span> . #MeonTheStrayCat
Media Removed
Good night semua yang rindukan Bang Meon . #MeonTheStrayCat Good night semua yang rindukan Bang Meon😻😽
.
#MeonTheStrayCat
Fried Spicy Chili Tuna Pasta for my Movie/Game Night with my Aunties!🤗 . Have a pleasant night, lovelies! . #AbangDanishSukaMasak #AbangDanishSukaTengokOrangLainMakanApaAbangDanishMasak Fried Spicy Chili Tuna Pasta for my Movie/Game Night with my Aunties!🤗❤
.
Have a pleasant night, lovelies!🌷
.
#AbangDanishSukaMasak
#AbangDanishSukaTengokOrangLainMakanApaAbangDanishMasak 😍😄
VIDEO PART 2- Resepi mudah dan Foolproof 1 Pot Nasi Pulao Ayam. Menu ini sangat senang disediakan🤩 Masak semua 1 periuk atau pun dalam rice cooker, siap! Tapi hasilnya semua yang sudah mencuba kata sangat sedap. Cuba tau!🤗 . ONE POT CHICKEN PULAO RICE #ResipiDanishHarraz . BAHAN-BAHAN:- ... VIDEO PART 2- Resepi mudah dan Foolproof 1 Pot Nasi Pulao Ayam. Menu ini sangat senang disediakan🤩 Masak semua 1 periuk atau pun dalam rice cooker, siap! Tapi hasilnya semua yang sudah mencuba kata sangat sedap. Cuba tau!🤗❤
.
ONE POT CHICKEN PULAO RICE #ResipiDanishHarraz
.
BAHAN-BAHAN:- (Sudu Abang Danish guna sudu sukatan metrik ya!)
.
Bahan Untuk Marinate Ayam:
.
600 grams Ayam, dipotong (Bahagian isi bersekali dengan tulang)
1/2 cawan Plain Greek Yogurt
1 sudu kecil pes Bawang Putih
1 sudu kecil Pes Halia
1 1/2 sudu kecil Serbuk Cili
1 suduteh Garam Masala
Sedikit kunyit dan garam
Semuanya digaul rata dan dimarinate selama 30 minit
.
Bahan Untuk Masak Nasi:
.
2 cawan Beras Basmathi (dibersihkan dan direndam selama 20 minit)
3 cawan air ( Nisbah 1 cawan beras = 1 1/2 cawan air, depends on jenis beras)
1 1/2 biji Bawang Besar saiz sederhana, dihiris
2 biji Tomato saiz sederhana, dipotong dadu
3 biji Lada Besar Hijau, dihiris memanjang dan dibuang biji
2 helai Dried Bay Leaves
1 batang Kulit Kayu Manis
4 biji Bunga Cengkih
2 biji Bunga Lawang
3 biji Buah Pelaga
15 biji Lada Hitam
Garam secukup rasa
2 sudu besar minyak masak
3 sudu besar minyak sapi (campur keduanya untuk menumis)
Segenggam Daun ketumbar, dihiris
Sedikit Raisin dan juga Cashew Nut yang digoreng tanpa minyak sebentar, untuk hiasan
.
(NOTA: 1 Pot Pulao Rice ini boleh dimasak dalam pot juga dimasak terus dalam rice cooker ya!)
.
#KacauRate
#1PotChickenPulaoRice
#NasiPilaf
#PulaoRice
#NasiPilafAyam
#iCookiBake
Read more
VIDEO PART 1 - Idea menu untuk long weekend ini, 1 POT CHICKEN PULAO RICE🤗 . Resepi mudah dan Foolproof 1 Pot Nasi Pulao Ayam🤗 Menu ini sangat senang disediakan🤩 Masak semua 1 periuk atau pun dalam rice cooker, siap! Tapi hasilnya semua yang sudah mencuba kata sangat sedap. No kidding! . ONE ... VIDEO PART 1 - Idea menu untuk long weekend ini, 1 POT CHICKEN PULAO RICE🤗😍
.
Resepi mudah dan Foolproof 1 Pot Nasi Pulao Ayam🤗 Menu ini sangat senang disediakan🤩 Masak semua 1 periuk atau pun dalam rice cooker, siap! Tapi hasilnya semua yang sudah mencuba kata sangat sedap. No kidding!😘
.
ONE POT CHICKEN PULAO RICE #ResipiDanishHarraz
.
BAHAN-BAHAN:- (Sudu Abang Danish guna sudu sukatan metrik ya!)
.
Bahan Untuk Marinate Ayam:
.
600 grams Ayam, dipotong (Bahagian isi bersekali dengan tulang)
1/2 cawan Plain Greek Yogurt
1 sudu kecil pes Bawang Putih
1 sudu kecil Pes Halia
1 1/2 sudu kecil Serbuk Cili
1 suduteh Garam Masala
Sedikit kunyit dan garam
Semuanya digaul rata dan dimarinate selama 30 minit
.
Bahan Untuk Masak Nasi:
.
2 cawan Beras Basmathi (dibersihkan dan direndam selama 20 minit)
3 cawan air ( Nisbah 1 cawan beras = 1 1/2 cawan air, depends on jenis beras)
1 1/2 biji Bawang Besar saiz sederhana, dihiris
2 biji Tomato saiz sederhana, dipotong dadu
3 biji Lada Besar Hijau, dihiris memanjang dan dibuang biji
2 helai Dried Bay Leaves
1 batang Kulit Kayu Manis
4 biji Bunga Cengkih
2 biji Bunga Lawang
3 biji Buah Pelaga
15 biji Lada Hitam
Garam secukup rasa
2 sudu besar minyak masak
3 sudu besar minyak sapi (campur keduanya untuk menumis)
Segenggam Daun ketumbar, dihiris
Sedikit Raisin dan juga Cashew Nut yang digoreng tanpa minyak sebentar, untuk hiasan
.
(NOTA: 1 Pot Pulao Rice ini boleh dimasak dalam pot juga dimasak terus dalam rice cooker ya!)
.
#KacauRate
#1PotChickenPulaoRice
#NasiPilaf
#PulaoRice
#NasiPilafAyam
#iCookiBake
Read more
Photo shoot session in Google Office, in conjuction of my collaboration with Google Malaysia on ...
Media Removed
Photo shoot session in Google Office, in conjuction of my collaboration with Google Malaysia on Google Search 20th Anniversary🤩 . #Google20thAnniversary #KidBaker #DanishsRedKitchen Photo shoot session in Google Office, in conjuction of my collaboration with Google Malaysia on Google Search 20th Anniversary🤩
.
#Google20thAnniversary
#KidBaker #DanishsRedKitchen
My scrumptious moist and creamy Banana Peaches Butterscotch Bread Pudding🤩 For recipe, just click ...
Media Removed
My scrumptious moist and creamy Banana Peaches Butterscotch Bread Pudding🤩 For recipe, just click this hashtag #BananaPeachesButterscotchBreadPudding 🤗 It's A MUST TRY! . Have a blessed day ahead Kesayangans!🤗 My scrumptious moist and creamy Banana Peaches Butterscotch Bread Pudding🤩 For recipe, just click this hashtag #BananaPeachesButterscotchBreadPudding 🤗 It's A MUST TRY!😍
.
Have a blessed day ahead Kesayangans!🤗❤
All good things in one tray!<span class="emoji emoji1f604"></span><span class="emoji emoji1f60d"></span> . #KidBaker #BananaPeachesButterscotchBreadPudding
Media Removed
All good things in one tray! . #KidBaker #BananaPeachesButterscotchBreadPudding All good things in one tray!😄😍
.
#KidBaker #BananaPeachesButterscotchBreadPudding
Thank you lovelies! Your kind words made my day<span class="emoji emoji1f60d"></span> It keeps motivating me to do better<span class="emoji emoji1f4aa"></span> Really appreciate ...
Media Removed
Thank you lovelies! Your kind words made my day It keeps motivating me to do better Really appreciate it. Thank you for the endless prayers too🤗 May Allah bless all of you and your family with HIS endless love and baraqah . I love all of you mucho!🤗 Good night! . #SpreadLoveNotHate ... Thank you lovelies! Your kind words made my day😍 It keeps motivating me to do better💪 Really appreciate it. Thank you for the endless prayers too🤗 May Allah bless all of you and your family with HIS endless love and baraqah❤
.
I love all of you mucho!🤗❤ Good night!🌷
.
#SpreadLoveNotHate #iAmBlessed
#SurroundedByLoveAndPositivePeople
Read more
Jangan lupa esok stock up Paratha tau!🤗<span class="emoji emoji1f604"></span> . <span class="emoji emoji1f3c3"></span>‍♂️<span class="emoji emoji1f4a8"></span><span class="emoji emoji1f4a8"></span><span class="emoji emoji1f4a8"></span><span class="emoji emoji1f4a8"></span> #ParathaChickenCheeseQuesadillas
Media Removed
Jangan lupa esok stock up Paratha tau!🤗 . ‍♂️ #ParathaChickenCheeseQuesadillas Jangan lupa esok stock up Paratha tau!🤗😄
.
🏃‍♂️💨💨💨💨
#ParathaChickenCheeseQuesadillas
Hari ini tiada homework jadi sempat lah tadi ambil masa sambil prepare untuk minum petang minta Mama tolong Abang Danish untuk buatkan video ini supaya dapat share dengan semua disini, senang jika ada yang ingin mencuba nanti Paratha Chicken Cheese Quesadillas yang sangat mudah🤗 . Quesadilla ... Hari ini tiada homework jadi sempat lah tadi ambil masa sambil prepare untuk minum petang minta Mama tolong Abang Danish untuk buatkan video ini supaya dapat share dengan semua disini, senang jika ada yang ingin mencuba nanti😍 Paratha Chicken Cheese Quesadillas yang sangat mudah🤗
.
Quesadilla ini sedap dan berbeza dari Quesadilla yang biasa kerana Abang Danish gunakan Paratha sebagai basenya, yang menjadikan hasilnya flakey dan garing!🤩 Kombinasi fillingnya buat kita tak muak dan boleh makan berulang-ulang😘 Sangat sesuai untuk menu breakfast, snack, bekal anak-anak atau pada bila-bila masa sahaja. Senang, sedap dan mengenyangkan. RECOMMENDED!🤩
.
Selamat mencuba ya!🤗❤
.
NOTA: Danish guna Paratha yang frozen. Jika guna Roti Canai nanti dia akan jadi lebih tebal dan agak susah sedikit untuk dilipat kerana itu Danish lebih suka guna Paratha. Selain ayam boleh guna apa saja filling kita suka seperti Tuna Chunks, Chicken Slices atau Turkey Slices dan lain-lain, ikut selera. Danish guna dada ayam yang di grill. Boleh juga jika direbus dengan sedikit garam hingga masak dan dicarik-carikan kan atau dihiris. Mama memang selalu stock up kan isi ayam ini dan simpan dalam peti sejuk supaya senang bila Abang Danish mahu buat apa-apa😍 Mungkin Mak-Mak juga boleh cuba cara ini🤗
.
#ParathaChickenCheeseQuesadillas
#ResipiDanishHarraz
@kawan_food
Read more
Paratha Chicken Cheese Quesadilla untuk minum petang🤩 Mak-Mak dan semua Kesayangans makan apa ...
Media Removed
Paratha Chicken Cheese Quesadilla untuk minum petang🤩 Mak-Mak dan semua Kesayangans makan apa petang ini?🤗 . Nak cuba? Check tutorialnya di sebelah ya #ParathaChickenCheeseQuesadillas Paratha Chicken Cheese Quesadilla untuk minum petang🤩 Mak-Mak dan semua Kesayangans makan apa petang ini?🤗😘
.
Nak cuba? Check tutorialnya di sebelah ya😄

#ParathaChickenCheeseQuesadillas
Butterscotch Nutella Bread Pudding yang sehingga sekarang, alhamdulillah tetap jadi favourite ...
Media Removed
Butterscotch Nutella Bread Pudding yang sehingga sekarang, alhamdulillah tetap jadi favourite ramai orang Moist dan tak perlukan extra custard. Untuk yang baru mahu mencuba bertanya betul ke bread pudding ini tak perlukan custard, iya betul Custardnya Abang Danish bake sekali dengan ... Butterscotch Nutella Bread Pudding yang sehingga sekarang, alhamdulillah tetap jadi favourite ramai orang😍 Moist dan tak perlukan extra custard. Untuk yang baru mahu mencuba bertanya betul ke bread pudding ini tak perlukan custard, iya betul😘 Custardnya Abang Danish bake sekali dengan roti. Kerana itu perlu tutup pudding dengan foil sewaktu di bake🤗❤
.
#KidBaker #DanishsRedKitchen
Read more
My all time favourite bread pudding🤩It's A MUST TRY. Abang Danish share sekali lagi untuk yg belum pernah mencuba!🤗 . BUTTERSCOTCH NUTELLA BREAD PUDDING #ResipiDanishHarraz . BAHAN-BAHANNYA:- . 1 buku Gardenia Butterscotch Bread (boleh juga guna roti sandwich biasa atau Croissant) ... My all time favourite bread pudding🤩It's A MUST TRY. Abang Danish share sekali lagi untuk yg belum pernah mencuba!🤗😍
.
BUTTERSCOTCH NUTELLA BREAD PUDDING
#ResipiDanishHarraz
.
BAHAN-BAHANNYA:-
.
1 buku Gardenia Butterscotch Bread (boleh juga guna roti sandwich biasa atau Croissant)
3/4 cawan Nutella (boleh tambah atau kurangkan)
2 cawan Diary Whipping Cream
1/4 cawan gula pasir (skip jika guna lebih Nutella)
3 biji Telur Gred A atau B
1/2 cawan Dried Cranberries
Almond flakes (optional)
1 1/2 suduteh Vanilla extract
1/2 suduteh Garam Halus
Sedikit Cinnamon Powder
Baking tray size 8x8
Aluminium Foil
.
CARANYA :-
.
Preheat oven pada suhu 160°C. Ambil roti tadi dan sapukan rata Nutella dan ambil sekeping lagi tangkupkan seperti sandwich dan diketepikan. Ulang kaedah sama pada semua roti.(TIPS: Abang Danish sapu Nutella disekeping roti sahaja dan just tangkupkan sekeping lagi roti kerana tak suka terlalu manis) Kemudian potong kesemua roti tadi menjadi kiub sebesar 2 inci. Ambil baking tray yang telah disapu sedikit butter kemudian susun kepingan roti kedalam baking tray tersebut (refer pada tutorial video) Tabur dried cranberries rata keatas roti dan ketepikan.Untuk menyediakan custard, pecahkan telur kedalam bekas, masukkan whipping cream, vanilla extract, gula, garam dan sedikit cinnamon powder dan di whisk hingga kesemua bahan sebati. Kemudian tuang rata custard tersebut keatas kepingan roti yang disediakan tadi. Tekan perlahan menggunakan spatula agar kepingan roti didalam baking tray tersebut lebih mudah menyerap custard sauce tadi. Biarkan sebentar. Tutup dengan aluminium foil dan bakar selama 30 minit bila sudah cukup masa, keluarkan baking tray, buka foil dan dibakar lagi selama 15 minit atau sehingga bahagian atas sedikit kuning keemasan dan custard telah agak kering/diserap. Sejukkan sebentar kemudian bolehlah dihidangkan!
.
NOTA: Perlu guna aluminium foil dan jangan overbaked, nanti hasilnya menjadi kering dan tidak moist. Breadpudding ini tak perlukan extra custard dan tidak perlu disimpan didalam petisejuk bila hendak dihidangkan, biarkan dgn suhu bilik utk elak tekstur dia jadi keras dan tidak moist.

#KidBaker #ButterscotchNutellaBreadPudding
Read more
Abang Danish memang suka Baked Chicken yang simple-simple untuk main meal, samada dimakan bersama ...
Media Removed
Abang Danish memang suka Baked Chicken yang simple-simple untuk main meal, samada dimakan bersama pasta ataupun salad🤩 Jadi berbagai cara Abang Danish guna setiap kali marinate dada ayam tu. Selain marinate dengan black pepper, garlic atau herbs lain, salah satu cara favourite Abang ... Abang Danish memang suka Baked Chicken yang simple-simple untuk main meal, samada dimakan bersama pasta ataupun salad🤩 Jadi berbagai cara Abang Danish guna setiap kali marinate dada ayam tu. Selain marinate dengan black pepper, garlic atau herbs lain, salah satu cara favourite Abang Danish ialah marinate dada ayam tu dengan Sos Cili Pedas dari #JenamaPeladang ini 😍 Simple sangat tapi memang sedap!😄
.
1 PAN CHILI SAUCE BAKED CHICKEN WITH VEGGIES
.
CARANYA:- Dada ayam dan labu tu digaulkan dengan sedikit serbuk bawang putih dan juga Sos Cili Pedas Peladang. Boleh juga guna carrot or kentang. Sprinkle sedikit serbuk black pepper dan sedikit garam jika suka tapi Abang Danish skip garam. Kemudian tutup bekas dan biarkan sebentar dalam chiller. Panaskan oven pada suhu 160°C, susun ayam dan veggies dalam baking tray, sprinkle sedikit olive oil, bake selama 45 minit, depends on saiz ayam tu ya.
.
Jika mahu add cheese, 15 minit terakhir, keluarkan tray dan sprinkle/layer kan cheese atas ayam. Waktu ini juga sesuai utk di masukkan buah tomato supaya ianya masak nicely tak terlalu lembik. Bakar lagi hingga cukup masa dan cheese sedikit keperangan. Keluarkan, siap utk dihidangkan begitu saja, dengan salad atau dengan pasta. Mudah kan!😘 Sedap dan mengenyangkan! Cukup semua ada, Protien, Carbs dan Vitamin hanya dalam satu pan🤩 Ayam ni hasilnya akan juicy didalam dan jika dimarinate semalaman akan lebih flavour.
.
Sos ini memang tak pedas, hanya pedas manis dan sedap. Jadi Mak-Mak yang pening tak tahu apa lagi menu mudah nak disediakan untuk anak-anak, boleh cuba menu campak-campak Abang Danish diatas ini, inshaAllah mesti anak-anak suka!🤗
.
Ini bukan review berbayar ya😄 ini ikhlas sharing produk Abang Danish suka guna dengan semua disini untuk dijadikan idea!🤗❤
.
#ResipiDanishHarraz
#1PanBakedChickenWithVeggies
Read more
Yeay!🤩 Alhamdulillah. Excited sangat bila semuanya happy, share hasil Fruit Pastry Cake mereka. ...
Media Removed
Yeay!🤩 Alhamdulillah. Excited sangat bila semuanya happy, share hasil Fruit Pastry Cake mereka. Semua beri feedback suka dengan hasilnya walau resepi ni terlalu mudah sangat . Terima kasih kepada semua yang sudi tagging dan DM berkongsi hasil baking mereka. Abang Danish tak sempat ... Yeay!🤩 Alhamdulillah. Excited sangat bila semuanya happy, share hasil Fruit Pastry Cake mereka. Semua beri feedback suka dengan hasilnya walau resepi ni terlalu mudah sangat
.
Terima kasih kepada semua yang sudi tagging dan DM berkongsi hasil baking mereka. Abang Danish tak sempat mahu reply satu persatu jadi Abang Danish letak semuanya disini. Ada banyak lagi yang belum Abang Danish sempat screenshot, next round nanti Abang Danish share, boleh juga jadi rujukan kepada yang baru mahu mencuba,kan?🤗
.
Terima kasih banyak kepada yang sudi doakan Abang Danish yang baik-baik, doa yang sama dari Abang Danish sekeluarga untuk semua😍 Masih ramai bakers yang DM minta Abang Danish halalkan resepi kerana mereka mahu buat berniaga. Jangan risau, memang resepi Abang Danish untuk dikongsi dan jika dapat beri manafaat kepada semua, Abang Danish lagi happy dan bersyukur🤗❤
.
I love you guys so much too!🌷
Read more
Foolproof recipe, Chocolate Cake gebu dan moist untuk dicuba oleh semua yang belum pernah mencuba tapi perlu ikut sukatan dan resepi yang Abang Danish sertakan dibawah dengan tepat. A MUST TRY untuk semua penggemar chocolate cake yang moist Happy baking!🤗 . THE BEST MOIST CHOCOLATE ... Foolproof recipe, Chocolate Cake gebu dan moist untuk dicuba oleh semua yang belum pernah mencuba tapi perlu ikut sukatan dan resepi yang Abang Danish sertakan dibawah dengan tepat. A MUST TRY untuk semua penggemar chocolate cake yang moist😍 Happy baking!🤗❤
.
🍰THE BEST MOIST CHOCOLATE CAKE🍰
#ResipiDanishHarraz
.
BAHAN-BAHANNYA:-
.
1 3/4 cawan Tepung Gandum
1 1/2 cawan Gula Pasir (Pada yg suka lebih manis boleh tambah 1/4 cawan lagi)
1/2 cawan Vegetable Oil
2 biji Telur Gred A
1 cawan Buttermilk (boleh juga cuba homemade buttermilk: 1 sudubesar lemon jus dituang kedalam measuring cup (1 cup), tuang fresh milk hingga penuh, dikacau, kemudian biarkan selama 5 minit)
3/4 cawan Unsweetened Cocoa Powder (berkualiti Cocoa Powder yg kita gunakan, lebih sedap hasilnya)
2 suduteh Baking Soda
1 suduteh Baking Powder
2 suduteh Vanilla Extract
1/2 suduteh Garam Halus
1 cawan Air Coffee Suam (Bancuh 1 cawan metric air kopi seperti untuk diminum tapi skip gula ya. Lagi "strong" jenis coffee tu lagi sedap)
3/4 cawan Dark/Semi Sweet Mini Choc Chips (optional)
.
CARANYA:-
.
Preheat oven pada suhu 170°C. Gris dan tepungkan 2 biji loyang bulat bersaiz 9 inch. Ayak semua bahan kering dan masukkan dalam mixing bowl berserta gula dan dengan kelajuan perlahan mix kan semuanya sebati. Masukkan telur, buttermilk, coffee, vege oil, vanilla dan mix kan dengan kelajuan sederhana selama 2 minit. Pastikan semua sekata dan jangan overmix. Akhir sekali masukkan choc chips (jika guna) dan ratakan sekejap sahaja. Batter cake ini akan agak cair. Tuangkan sama rata kedalam 2 pans yang telah digris tadi. Bakar selama 30-40 minit atau sehingga tiada cecair melekat pada toothpick kecuali crumb. Biarkan cake sejuk didalam pan selama 30 minit barulah diterbalikkan keatas cooling rack dan biarkan ia sejuk sepenuhnya. Bolehlah difrostkan dengan frosting kegemaran atau juga didrizzle dengan chocolate ganache
.
Untuk resepi CHOCOLATE GANACHE yang simple boleh lihat diruangan komen ya🤗
.
(NOTA: Cake ini akan lebih moist selepas disimpan sehari. Letak dalam bekas kedap udara dan simpan dalam chiller)
#KidBaker #DanishsRedKitchen
#TheBestMoistChocolateCake #ChocolateCake
#moistchocolatecake
Read more
“To the world you may be one person; but to one person you may be the world.” ― Dr. Seuss<span class="emoji emoji2764"></span> . Good night ...
Media Removed
“To the world you may be one person; but to one person you may be the world.” ― Dr. Seuss . Good night beautiful Souls! I love you mucho!🤗 . #SpreadLoveNotHate #KindnessIsFree #BeKindToOneAnother “To the world you may be one person; but to one person you may be the world.” ― Dr. Seuss❤
.
Good night beautiful Souls!😘 I love you mucho!🤗❤
.
#SpreadLoveNotHate
#KindnessIsFree
#BeKindToOneAnother
Ada special request jadi pagi-pagi lagi dah masuk dapur sediakan Mayonnaise Choc Cake ini. . Ya! ...
Media Removed
Ada special request jadi pagi-pagi lagi dah masuk dapur sediakan Mayonnaise Choc Cake ini. . Ya! Cake ini tak perlukan butter atau apa-apa oil, cukup hanya dengan mayonnaise. Juga tak perlukan mixer, masuk 1 bekas gaul dan bakar🤩 Tapi hasilnya sangat moist dan gebu tanpa ada rasa mayonnaise. ... Ada special request jadi pagi-pagi lagi dah masuk dapur sediakan Mayonnaise Choc Cake ini.
.
Ya! Cake ini tak perlukan butter atau apa-apa oil, cukup hanya dengan mayonnaise. Juga tak perlukan mixer, masuk 1 bekas gaul dan bakar🤩 Tapi hasilnya sangat moist dan gebu tanpa ada rasa mayonnaise. Untuk yang tak suka rasa mayonnaise, jangan risau, ramai yang Danish bagi rasa cake ni pun tak dapat meneka ada mayonnaise dalam tu hingga Danish yang beritahu😄Yang sudah cuba resepi Abang Danish ini mesti tau kan?!😘
.
Happy Sunday Lovelies!🤗❤
.
Resepi? Klik hashtag ini👇 #MayonnaiseChocolateIndulgenceDH
Read more
"The Best way to multiply your happiness is to share it with others!"🤗<span class="emoji emoji2764"></span> . Thank you so much Kakak ...
Media Removed
"The Best way to multiply your happiness is to share it with others!"🤗 . Thank you so much Kakak for the Duas May Allah bless you, your family and your business with HIS endless rezeqi and baraqah. Ameen! . #WeRiseByLiftingOthers "The Best way to multiply your happiness is to share it with others!"🤗❤
.
Thank you so much Kakak for the Duas😍 May Allah bless you, your family and your business with HIS endless rezeqi and baraqah. Ameen!❤
.
#WeRiseByLiftingOthers 🌷
Yang cari resepi dan tutorial penuh 1 Bowl Fruit Pastry Cake Abang Danish tu boleh klik hashtag dibawah ...
Media Removed
Yang cari resepi dan tutorial penuh 1 Bowl Fruit Pastry Cake Abang Danish tu boleh klik hashtag dibawah ini ya. . #1BowlFruitPastryCakeDanishHarraz 🤗 . Ada apa-apa tak pasti boleh tinggalkan soalan di ruangan komen. Resepi Abang Danish ini simple jadi semua boleh buat even a beginner!🤗. ... Yang cari resepi dan tutorial penuh 1 Bowl Fruit Pastry Cake Abang Danish tu boleh klik hashtag dibawah ini ya.
.
#1BowlFruitPastryCakeDanishHarraz 🤗
.
Ada apa-apa tak pasti boleh tinggalkan soalan di ruangan komen. Resepi Abang Danish ini simple jadi semua boleh buat even a beginner!🤗❤. Di hashtag diatas tu juga ada few post yang Abang Danish share tips berkaitan.
.
Happy baking and happy weekend lovelies!🌷❤ #KidBaker #iCookiBakeiShare
Read more
Taddaaa! 1 Bowl Fruit Pastry Cake hasil air tangan Papa. Sebab jadi, elok dan sedap, Papa kata boleh ...
Media Removed
Taddaaa! 1 Bowl Fruit Pastry Cake hasil air tangan Papa. Sebab jadi, elok dan sedap, Papa kata boleh lah dia share! Papa kata, ini semangat untuk yang belum cuba dan takut untuk mencuba! Resepi Abang Danish ini tidak terlalu manis jadi tiada masaalah untuk sprinkle gula icing ya . Elok ... Taddaaa! 1 Bowl Fruit Pastry Cake hasil air tangan Papa. Sebab jadi, elok dan sedap, Papa kata boleh lah dia share!😂😂 Papa kata, ini semangat untuk yang belum cuba dan takut untuk mencuba!😄❤ Resepi Abang Danish ini tidak terlalu manis jadi tiada masaalah untuk sprinkle gula icing ya😍
.
Elok kan buah-buah tu tak tenggelam? Cuba ikut cara Abang Danish dibawah, inshaAllah tiada masaalah🤗
.
Buah akan sedikit tenggelam kerana cake ini akan naik. Buah-buah ini Abang Danish potong dan terus gaul dengan gula dan susun atas adunan. Jika guna buah dalam tin tak perlu gaul gula pun tak apa. Jangan hiris buah-buah terlalu tebal. Pastikan adunan semua sudah siap baru kita prepare the fruit. Ini akan mengurangkan buah tenggelam.
.
Harap ianya memberi manafaat🤗❤
.
#KidBaker #FruitPastryCake #PersonalBakingClassWithAbangDanish #BondingSession #1BowlFruitPastryCakeDanishHarraz
Read more
Hasilnya!<span class="emoji emoji1f60d"></span> Panas lagi, biar dalam pan dulu. Good job, Papa<span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji2764"></span> Lepas ini Papa dah boleh jadi part-time ...
Media Removed
Hasilnya! Panas lagi, biar dalam pan dulu. Good job, Papa Lepas ini Papa dah boleh jadi part-time baker🤗 . Untuk semua, jangan risau jika buah akan sedikit tenggelam kerana cake ini akan naik. Jangan guna baking tray kecil, bila adunan cake menjadi tebal buah akan senang tenggelam. ... Hasilnya!😍 Panas lagi, biar dalam pan dulu. Good job, Papa👏👏❤ Lepas ini Papa dah boleh jadi part-time baker🤗
.
Untuk semua, jangan risau jika buah akan sedikit tenggelam kerana cake ini akan naik. Jangan guna baking tray kecil, bila adunan cake menjadi tebal buah akan senang tenggelam. Buah-buah ini Abang Danish potong dan terus gaul dengan gula dan susun atas adunan. Jika guna buah dalam tin tak perlu gaul gula pun tak apa. Pastikan adunan semua sudah siap baru kita prepare the fruit. Ini akan mengurangkan tragedy buah semua tenggelam kemana menghilang😂
.
#KidBaker #PersonalBakingClassWithAbangDanish
#BFF #BondingSession
Read more
Dah siap, now to the oven we go!<span class="emoji emoji2764"></span> . #PrayForPapa #PersonalBakingClassWithAbangDanish
Media Removed
Dah siap, now to the oven we go! . #PrayForPapa #PersonalBakingClassWithAbangDanish Dah siap, now to the oven we go!❤
.
#PrayForPapa #PersonalBakingClassWithAbangDanish
Masih dengan Fruit Pastry Cake<span class="emoji emoji1f602"></span> Tapi hari ini Abang Danish ada bonding session bersama my dad, personal ...
Media Removed
Masih dengan Fruit Pastry Cake Tapi hari ini Abang Danish ada bonding session bersama my dad, personal baking class untuk Papa Papa mahu belajar buat cake ini. Adunan sudah siap now masa untuk siapkan buah-buahnya pula🤗 . Papa kata kalau jadi baru dia beri Abang Danish share🤣🤣 . #KidBaker ... Masih dengan Fruit Pastry Cake😂 Tapi hari ini Abang Danish ada bonding session bersama my dad, personal baking class untuk Papa😍 Papa mahu belajar buat cake ini. Adunan sudah siap now masa untuk siapkan buah-buahnya pula🤗
.
Papa kata kalau jadi baru dia beri Abang Danish share🤣🤣
.
#KidBaker #PersonalBakingClassWithAbangDanish #BondingSession
Read more
Busy siapkan cookies customer untuk pick up esok🤗 . Walnut Cranberries Callebaut Cookies yang ...
Media Removed
Busy siapkan cookies customer untuk pick up esok🤗 . Walnut Cranberries Callebaut Cookies yang seriously sangat addictive Abang Danish guna Callebaut Callets jadi chocolate nya maintain cair walau disimpan Omnomnom! . (Maaf semua, cookies ini tiada resepi, ini Abang Danish jual ... Busy siapkan cookies customer untuk pick up esok🤗
.
Walnut Cranberries Callebaut Cookies yang seriously sangat addictive😍 Abang Danish guna Callebaut Callets jadi chocolate nya maintain cair walau disimpan😘 Omnomnom!
.
(Maaf semua, cookies ini tiada resepi, ini Abang Danish jual untuk funding Kerja-Kerja Amal Abang Danish🤗 Terima kasih lovelies❤)
#KidBaker #PremiumCookies #DanishsRedKitchen
Read more
Yeay! Alhamdulillah and thank you so much for trying the recipes and for the lovely feedbacks and ...
Media Removed
Yeay! Alhamdulillah and thank you so much for trying the recipes and for the lovely feedbacks and the photos!🤩 Love you guys to the moon and back!🤗 . Wanna try the recipe? Just click the hashtag #1BowlFruitPastryCakeDanishHarraz 🤗 Yeay! Alhamdulillah and thank you so much for trying the recipes and for the lovely feedbacks and the photos!🤩 Love you guys to the moon and back!🤗❤
.
Wanna try the recipe?😍 Just click the hashtag #1BowlFruitPastryCakeDanishHarraz 🤗
Alhamdulillah, ramai yang dah cuba 1 Bowl Fruit Pastry Cake ini dan semua berikan feedback suka ...
Media Removed
Alhamdulillah, ramai yang dah cuba 1 Bowl Fruit Pastry Cake ini dan semua berikan feedback suka dengan hasilnya, yeay!🤩 . Ada few juga yang tanya bagaimana nak elak supaya buah tak tenggelam. Jangan risau, buah akan sedikit tenggelam kerana cake tu "naik". Tapi ada few cara untuk kurangkannya ... Alhamdulillah, ramai yang dah cuba 1 Bowl Fruit Pastry Cake ini dan semua berikan feedback suka dengan hasilnya, yeay!🤩
.
Ada few juga yang tanya bagaimana nak elak supaya buah tak tenggelam. Jangan risau, buah akan sedikit tenggelam kerana cake tu "naik". Tapi ada few cara untuk kurangkannya dari terlalu tenggelam.
.
1. Pastikan buah yang diguna tak berair sangat. Jadi keringkan hirisan buah-buah tu dulu. Potong buah jangan terlalau tebal.
.
2. Gaulkan buah dengan gula waktu adunan dah siap untuk mengelak gula tu bertukar jadi syrup bila dibiarkan lama dan akan jadikan buah-buah tu keluarkan lebih banyak cecair.
.
3. Cuba teknik susun buah yang besar-besar dibahagian bawah dan lapiskan buah-buah kecil diatasnya, untuk menjadi sokongan. Dan elak tekan buah-buah tu sewaktu menyusun.
.
4. Jangan guna baking tray kecil, bila adunan cake menjadi tebal buah akan senang tenggelam. Jangan over bake, nanti cake jadi kering. Cake ini memang bila masak bahagian atasnya tidak sampai kelihatan garing.
.
Resepi Fruit Pastry Cake Abang Danish ini memang sangat moist jadi Abang Danish lebih prefer simpan dalam bekas kedap udara dalam suhu bilik kerana jika simpan dalam peti sejuk cake ini akan jadi basah kerana moisture yang sedia ada. InshaAllah boleh bertahan 2-3 hari tapi 2 hari paling sedap.
.
Waktu gaul semua bahan, pastikan jangan terlebih gaul iaitu jangan gaul lama-lama sangat tapi pastikan juga hingga tiada ketulan tepung dan lain-lain. Ini untuk mengelak cake bantat dan tak dapat hasil seperti apa yang Abang Danish buat.
.
Happy baking lovelies and thank you so much to those yang telah mencuba dan telah share hasilnya dengan Abang Danish🤗 Good job Kesayangans!😍 Love you!❤
.
Untuk tutorial dan resepi penuh, klik hashtag ini #1BowlFruitPastryCakeDanishHarraz 🤗
.
#AbangDanishKongsiTips
#1BowlFruitPastryCake
#KidBaker #DanishsRedKitchen
Read more
Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan, Malaysia Ku!🤗🇲🇾 . #SayangiMalaysiaKu #Merdeka61
Media Removed
Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan, Malaysia Ku!🤗🇲🇾 . #SayangiMalaysiaKu #Merdeka61 Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan, Malaysia Ku!🤗🇲🇾
.
#SayangiMalaysiaKu
#Merdeka61
Seperti yang Abang Danish janjikan, ini dia satu lagi resepi bread pudding sedap Abang Danish!🤗 Baked this for the guests the other day dan semua orang ulang-ulang makan susah mahu stop! It's A MUST TRY! Happy baking🤗 . BANANA PEACHES BUTTERSCOTCH BREAD PUDDING #ResipiDanishHarraz . BAHAN-BAHANNYA:- . 1 ... Seperti yang Abang Danish janjikan, ini dia satu lagi resepi bread pudding sedap Abang Danish!🤗 Baked this for the guests the other day dan semua orang ulang-ulang makan susah mahu stop!😄 It's A MUST TRY!😍 Happy baking🤗
.
BANANA PEACHES BUTTERSCOTCH BREAD PUDDING
#ResipiDanishHarraz
.
BAHAN-BAHANNYA:-
.
1 buku Roti Putih, pack biasa
2 1/2 cawan Whipping Cream
3 biji Telur gred A
1 tin sedang hirisan Peach dalam tin, dipotong 2 @ 3 setiap keping
4 biji Pisang Masak saiz sederhana, dihiris
3/4 cawan Butterscotch Chips
2 suduteh Vanilla Extract
Sedikit Cinnamon Powder
.
CARA-CARANYA:-
.
Panaskan oven pada suhu 160°C. Potong semua roti menjadi kiub sebesar 2 inci, ketepikan. Dalam bekas, tuang whipping cream, pecahkan telur, masukkan gula (jika guna), vanilla dan cinnamon powder, whisk semua sebati, ketepikan. Ambil baking tray, tabur kepingan roti jadikan 1 layer. Kemudian taburkan hirisan pisang dan peaches diikuti dengan butterscotch chips. Taburkan 1 layer roti lagi diatasnya diikuti hirisan pisang, peaches dan butterscotch chips. Susun layer roti yang terakhir (Danish buat 3 layer) dan bolehlah ditabur lebihan hirisan pisang, peaches dan butterscotch chips diatasnya.
.
Kemudian tuang rata custard tadi keatas semua kepingan roti. Tekan perlahan menggunakan spatula agar roti dapat menyerap custard sauce tadi. Biarkan sebentar selama 10 minit. Tutup dengan aluminium foil dan bakar selama 30 minit bila sudah cukup masa, keluarkan baking tray, buka foil dan dibakar lagi selama 20 minit, depends on oven atau sehingga kelihatan custard telah agak kering/diserap. Sejukkan sebentar kemudian bolehlah dihidangkan.
.
TIPS PENTING: Aluminium foil diguna utk mengelak custard kering kerana bread pudding ini tak perlukan additional custard. Jangan overbaked, nanti hasilnya menjadi kering/tidak moist. Breadpudding ini sedap dimakan dgn suhu bilik. Tidak perlu disimpan dalam petisejuk, nanti bila dihidangkan tekstur dia jadi keras/tidak moist. Untuk leftover, boleh simpan dalam petisejuk, keluarkan bila perlu, biarkan dia lembut sedikit kemudian bolehlah dipanaskan didalam oven selama 5-10 minit.
#KidBaker
Read more
Mama Danish: Nasib dan rezeki kita semua berbeza dan tak sama. Datang juga dgn berbagai cara dan ...
Media Removed
Mama Danish: Nasib dan rezeki kita semua berbeza dan tak sama. Datang juga dgn berbagai cara dan dalam berbagai bentuk. . Bersyukur itu indah! . #3TahunAbangDanish Mama Danish: Nasib dan rezeki kita semua berbeza dan tak sama. Datang juga dgn berbagai cara dan dalam berbagai bentuk.
.
Bersyukur itu indah!❤
.
#3TahunAbangDanish
Yeayyy!! Alhamdulillah<span class="emoji emoji1f60d"></span> Soooo happy bila resepi yang Abang Danish buat dan share, dicuba dan jadi ...
Media Removed
Yeayyy!! Alhamdulillah Soooo happy bila resepi yang Abang Danish buat dan share, dicuba dan jadi dan disukai! Terima kasih Auntie/Kakak kerana share dan beri feedback🤗 . Fruit Pastry Cake fever! Siapa lagi yang sudah cuba?🤗 . #KidBaker #iCookiBakeiShare #DanishsRedKitchen #SpreadLoveNotHate Yeayyy!! Alhamdulillah😍 Soooo happy bila resepi yang Abang Danish buat dan share, dicuba dan jadi dan disukai!😍 Terima kasih Auntie/Kakak kerana share dan beri feedback🤗
.
Fruit Pastry Cake fever!😄 Siapa lagi yang sudah cuba?🤗
.
#KidBaker #iCookiBakeiShare
#DanishsRedKitchen
#SpreadLoveNotHate
Chicken Aglio Olio yang maha simple, hanya guna basic ingredients dan ambil masa tak sampai 20 minit ...
Media Removed
Chicken Aglio Olio yang maha simple, hanya guna basic ingredients dan ambil masa tak sampai 20 minit untuk Abang Danish sediakan! . Mama sudah sediakan Baked Chicken untuk early dinner Abang Danish tapi tiba-tiba mahu makan bersama Olio🤪 Jadi lihat apa ada dan terus masak. Bahan wajib ... Chicken Aglio Olio yang maha simple, hanya guna basic ingredients dan ambil masa tak sampai 20 minit untuk Abang Danish sediakan!😘
.
Mama sudah sediakan Baked Chicken untuk early dinner Abang Danish tapi tiba-tiba mahu makan bersama Olio🤪 Jadi lihat apa ada dan terus masak. Bahan wajib hanya Olive Oil secukupnya, hirisan bawang putih yang banyak dan juga chili flakes😍 Ini cara Olio paling simple Abang Danish buat tapi boleh buat makan bertambah-tambah😂 Sentiasa jadi menu fav bila guests datang. Abang Danish selalu masak guna seafood untuk mereka tapi jika untuk makan sendiri Abang Danish guna ayam kerana ada allergy🤗
.
Mak-Mak, Aunties dan Kakak prepare menu apa untuk dinner?😘
Read more
- MAMA DANISH: Assalamualaikum. Sebelum Abg Danish pergi sekolah tadi sempat dia pesan mintak ...
Media Removed
- MAMA DANISH: Assalamualaikum. Sebelum Abg Danish pergi sekolah tadi sempat dia pesan mintak reviewkan cake yg dia simpan semata utk dia lihat berapa hari dapat bertahan, nak share tips dgn mak mak dan aunties, kakak kesayangan dia disini yg nak cuba resepi dia share tu, katanya. . Ini ... - MAMA DANISH: Assalamualaikum. Sebelum Abg Danish pergi sekolah tadi sempat dia pesan mintak reviewkan cake yg dia simpan semata utk dia lihat berapa hari dapat bertahan, nak share tips dgn mak mak dan aunties, kakak kesayangan dia disini yg nak cuba resepi dia share tu, katanya.
.
Ini hari ke 3. Dia simpan dalam bekas kedap udara dgn suhu bilik. Masih sedap, lemak dan moist. Sebab cake ini ada buah2 jadi ianya memang tak boleh disimpan lama, especially jika guna buah dalam tin tapi 2-3 hari insyaAllah masih sedap💕

Yang benar: Lab Rat Abang Danish
.
#1BowlFruitPastryCake
Read more
Fruit Pastry Cake viral versi Abang Danish sendiri yeay!! Lemak butter dan sangat moist. Yang dah makan kata seriously sedap walaupun ianya dibuat tanpa mixer atau step by step, hanya dengan cara masuk 1 bekas, gaul dan bakar! . FOOLPROOF recipe tapi harus ikut sukatan bahan dgn tepat ... Fruit Pastry Cake viral versi Abang Danish sendiri yeay!!😁 Lemak butter dan sangat moist. Yang dah makan kata seriously sedap walaupun ianya dibuat tanpa mixer atau step by step, hanya dengan cara masuk 1 bekas, gaul dan bakar!😄😍
.
FOOLPROOF recipe tapi harus ikut sukatan bahan dgn tepat dan ikut cara yg Abang Danish buat dalam video juga resepi dibawah ini untuk dapatkan hasil seperti yang Abang Danish buat. Happy baking Kesayangans!🤗❤
.
1 BOWL FRUIT PASTRY CAKE
#ResipiDanishHarraz
.
BAHAN-BAHANNYA:-
.
226 grams Tepung Naik Sendiri
160 grams Gula Kastor
150 grams Salted Butter, dicairkan dan biarkan sedikit sejuk
3 biji telur Gred A
100ml Buttermilk (Danish guna homemade Buttermilk. Caranya Danish sudah sertakan dibawah resepi ini)
1 suduteh Vanilla Extract
Parutan Lemon Zest dari 1 biji lemon (pastikan parut kulit yg kuning sahaja, nanti pahit)
500 grams buah fresh yang kurang berair atau jika guna yg dalam tin keringkan buah sebelum digunakan, dihiris dan gaul dgn 2 sudubesar Gula Kastor.
.
CARA PENYEDIAANNYA:-
.
Preheat oven pada suhu 160°C. Gris baking tray saiz 9" dengan butter, dialas dengan parchment paper. Jika guna bekas kecil cake akan jadi tebal, tak cantik😊
.
Dalam bekas, masukkan tepung naik sendiri, gula, melted butter, telur, lemon zest, buttermilk dan vanilla. Kaup balik menggunakan senduk kayu hingga semua rata dan sebati, jangan overmix, nanti cake tak moist. Kemudian tuangkan kedalam baking tray. Ratakan permukaan adunan cake
.
Ambil buah yg telah disediakan, gaul bersama gula halus dan susun semua buah tadi atas adunan, jangan ditekan nanti senang tenggelam. Dah siap, bakar dalam oven selama 40-45 minit, bergantung pada oven, hingga cake masak. Sejukkan diatas cooling rak dan sprinkle dgn gula icing, jika suka. .
NOTA: 1 Bowl Fruit Pastry Cake ini lebih sedap selepas semalaman. Untuk menyimpan, simpan dalam bekas kedap udara dengan suhu bilik. Kerana cake ini mengandungi buah-buahan, ianya akan bertahan selama 2-3 hari.
.
(HOMEMADE BUTTERMILK: 1 sudubesar lemon jus dituang kedalam measuring cup dan tuang fresh milk hingga bancuhan cukup 100ml, kacau rata. Biarkan selama 5-10 minit sebelum digunakan)
.
#KidBaker #1BowlFruitPastryCake
Read more
Untuk minum petang Abang Danish hari ini, 1 Bowl Fruit Pastry Cake resepi Abang Danish!🤩 Abang Danish ...
Media Removed
Untuk minum petang Abang Danish hari ini, 1 Bowl Fruit Pastry Cake resepi Abang Danish!🤩 Abang Danish biarkan semalaman untuk biarkan cake menjadi lebih moist dan juicy sebelum dipotong and YES!! Hari ini cake ini lebih sedap dan lengkap rasanya . Sangatttt moist dan rasa manis dan masam ... Untuk minum petang Abang Danish hari ini, 1 Bowl Fruit Pastry Cake resepi Abang Danish!🤩 Abang Danish biarkan semalaman untuk biarkan cake menjadi lebih moist dan juicy sebelum dipotong and YES!! Hari ini cake ini lebih sedap dan lengkap rasanya😍
.
Sangatttt moist dan rasa manis dan masam dari buah yang digunakan cukup menjadi pelengkap cake ini. My parents kata siapa sangka cake ini dibuat dengan hanya masuk 1 bekas dan gaul sahaja😂
.
Resepi dan tutorial video on the way ya, Mama sedang siapkan🤗 Nanti semua boleh cuba😘
.
Selamat minum petang Kesayangans!🤗❤
.
#MissionAccomplished
#KidBaker #DanishsRedKitchen
#1BowlFruitPastryCake
Read more
Well spent Sunday!🤩 Dapat masak macam-macam dan dapat happykan orang lain juga!🤗<span class="emoji emoji2764"></span> . Komen-komen ...
Media Removed
Well spent Sunday!🤩 Dapat masak macam-macam dan dapat happykan orang lain juga!🤗 . Komen-komen dan soalan Abang Danish dah baca, esok inshaAllah Abang Danish reply ya!Terima kasih juga atas semua komen-komen pembakar semangat dan doa yang baik-baik May Allah bless all of you with ... Well spent Sunday!🤩 Dapat masak macam-macam dan dapat happykan orang lain juga!🤗❤
.
Komen-komen dan soalan Abang Danish dah baca, esok inshaAllah Abang Danish reply ya!😍Terima kasih juga atas semua komen-komen pembakar semangat dan doa yang baik-baik😘 May Allah bless all of you with HIS endless barakah🌷 I love you guys too!❤
.
Resepi-resepi yang diminta, mana ada akan Abang Danish update esok.
.
Selamat malam Kesayangans🤗 Mimpi indah!❤😴
.
#iLoveMyFollowers
#SurroundedByLoveAndPositivePeople 💞
Read more
Favourite semua orang malam ini. Laku keras!!<span class="emoji emoji1f604"></span><span class="emoji emoji1f60d"></span> My Peach Banana Butterscotch Bread Pudding!<span class="emoji emoji2764"></span> . Abang ...
Media Removed
Favourite semua orang malam ini. Laku keras!! My Peach Banana Butterscotch Bread Pudding! . Abang Danish pernah share resepi ini dulu tapi nanti Abang Danish akan share sekali lagi kerana ada few things yang Abang Danish improvise tadi🤗 . #PeachBananaButterscotchBreadPudding #Breadpudding ... Favourite semua orang malam ini. Laku keras!!😄😍 My Peach Banana Butterscotch Bread Pudding!❤
.
Abang Danish pernah share resepi ini dulu tapi nanti Abang Danish akan share sekali lagi kerana ada few things yang Abang Danish improvise tadi🤗
.
#PeachBananaButterscotchBreadPudding
#Breadpudding #Peach #Butterscotch
Read more
Salted Egg Butter Chicken Pasta yang disediakan untuk guests malam ini🤗<span class="emoji emoji1f60d"></span> . Kali ini ayam itu Abang ...
Media Removed
Salted Egg Butter Chicken Pasta yang disediakan untuk guests malam ini🤗 . Kali ini ayam itu Abang Danish gaulkan dengan sedikit Tepung Bestari, diperap sebentar dan digoreng terlebih dahulu supaya sedikit rangup sebelum dimasukkan bersekali dengan Pasta. Boleh juga jika digaul ... Salted Egg Butter Chicken Pasta yang disediakan untuk guests malam ini🤗😍
.
Kali ini ayam itu Abang Danish gaulkan dengan sedikit Tepung Bestari, diperap sebentar dan digoreng terlebih dahulu supaya sedikit rangup sebelum dimasukkan bersekali dengan Pasta. Boleh juga jika digaul dengan tepung biasa yang dicampur dengan sedikit rempah kari, garam dan sebagainya.
.
Yang tanya resepi boleh klik hashtag ini ya!😁 #SaltedEggButterChickenPastaAbangDH 🤗
#FriedPasta #SaltedEgg
Read more
It's done!🤗 My scrumptious and moist bread pudding! Look at the melted Butterscotch Chips🤩 . The ...
Media Removed
It's done!🤗 My scrumptious and moist bread pudding! Look at the melted Butterscotch Chips🤩 . The perfect combinations of Banana, Peach and Butterscotch Chips which I baked together with the custard! Yum!! . #PeachBananaButterscotchBreadPudding #Breadpudding #Butterscotch It's done!🤗 My scrumptious and moist bread pudding! Look at the melted Butterscotch Chips🤩
.
The perfect combinations of Banana, Peach and Butterscotch Chips which I baked together with the custard!❤ Yum!!😍
.
#PeachBananaButterscotchBreadPudding
#Breadpudding #Butterscotch