Gmnwenche Instagram Photos and Videos

Loading...


gmnwenche Wenches kjøkken @gmnwenche mentions
Followers: 95,931
Following: 36
Total Comments: 0
Total Likes: 0

Gjest i God morgen Norge kjøkkenet konditor Elin Vatnar Nilsen med boken «Desserter» <span class="emoji emoji1f338"></span>Semulepudding ...
Media Removed
Gjest i God morgen Norge kjøkkenet konditor Elin Vatnar Nilsen med boken «Desserter» Semulepudding med rød saus”Mormorsdessert” Til ca 6 personer 1 l melk, bruk gjerne helmelk 90 g semulegryn 3 ss sukker + 1 ss sukker til dryss 2-3 dråper mandelessens eller romessens ev vaniljeessens Kok ... Gjest i God morgen Norge kjøkkenet konditor Elin Vatnar Nilsen med boken «Desserter»
🌸Semulepudding med rød saus”Mormorsdessert”
Til ca 6 personer
1 l melk, bruk gjerne helmelk
90 g semulegryn
3 ss sukker + 1 ss sukker til dryss
2-3 dråper mandelessens eller romessens ev vaniljeessens
Kok opp melk og rør inn semulegryn- Kok på svak varme i ca 10 min, rør om hele tiden, slik at det ikke legger seg ved i bunnen. Tilsett 3 ss sukker og smak til med ønsket essens. Hell i en bolle, dryss over 1 ss sukker for å unngå «snerk» på toppen av grøten. Avkjøl.
Rød saus
4 dl rød saft – bruk det du har
+ ev litt vann
Ca ½ ss potetmel utrørt i 2 ss vann
Bland saft og vann slik at det blir sterkere enn den du drikker. Kok opp. Rør potetmel ut i kaldt vann og hell i den varme saftblandingen i en tynn stråle under omrøring. Hell sausen i en mugg og dryss med sukker slik at den ikke får snerk.
🌸Enkel «Key lime pie» i glass
Til 6 personer
12 stk havrekjeks
1 boks søtet kondensert melk (ikke vikingmelk)
4 eggeplommer
1 dl frisk presset limesaft (2-3 lime)
2 dl kremfløte
1 ss sukker
Knus havrekjeksen.
Rør sammen kondensert melk, eggeplommer og limesaft. Det skal ikke piskes, kun røre sammen!
TIPS: Rull limene mot bordet slik at de blir myke, gjør det lettere å presse ut saften.
Fordel blandingen i 6 glass. Sett i kjøleskapet et par timer eller mer før den servers.
Før servering, dryss over knust havrekjeks og legg en krem» dott» på toppen. 🌸Vaniljesaus, smaker godt til alle typer dessert, prøv den gjerne til frisk frukt eller fruktgrøt
6 eggeplommer
75 g sukker
2 dl kremfløte
3 dl helmelk
½ vaniljestang
Bland eggeplommer, sukker, litt av fløten og melken (til sammen ca 1 ½ dl).
Hell resten av melken og fløten i en kasserolle sammen med vaniljefrø og vaniljestang.
Varm fløten og melken til kokepunktet (ikke koke), hell den varme blandingen over eggeblandingen i bollen under romrøring.
Hell tilbake i kasserollen, rør om til sausen tykner ved middels varme, sausen skal ikke koke. Sil sausen over i mugge, dryss litt sukker på toppen for å unngå snerk, avkjøl i kjøleskapet.
Read more
Loading...
Blomkålsuppe servert med laks og urtepesto (Glutenfri) Suppe: 2 blomkålhoder 2 -3 skiver ...
Media Removed
Blomkålsuppe servert med laks og urtepesto (Glutenfri) Suppe: 2 blomkålhoder 2 -3 skiver sellerirot ca 5 dl vann 1 ½ ts salt ca 5 dl grønnsakskraft eller kyllingkraft (uten mel for glutenfri) salt, pepper 1 ½ - 2 dl matfløte eller creme fraiche Urtepesto: 1 pk persille eller dill 1-2 ... Blomkålsuppe servert med laks og urtepesto
(Glutenfri)
Suppe:
2 blomkålhoder
2 -3 skiver sellerirot
ca 5 dl vann
1 ½ ts salt
ca 5 dl grønnsakskraft eller kyllingkraft (uten mel for glutenfri)
salt, pepper
1 ½ - 2 dl matfløte eller creme fraiche
Urtepesto:
1 pk persille eller dill
1-2 fedd hvitløk, kan sløyfes
Ca 1 dl olivenolje
salt, pepper
sitron
Suppe: Skyll og del blomkålen i buketter. Skjær av og finhakk de grove stilkene og bladene. Del blomkålbukettene fra det ene hodet opp i mindre buketter og kok disse i lettsaltet vann i ca 1 min ta opp og avkjøl raskt i kaldt vann. Disse små bukettene skal brukes i suppen ved servering.
Tilsett stilkene, bladene, resten av blomkålen og sellerirot i små terninger i kokevannet og la koke under lokk i 20-30 min til alt er mørt. Kjør suppen glatt med en stavmikser. Tilsett crème fraiche eller matfløte, kok opp og la trekke til en fyldig suppe. Smak til med salt og pepper.
Urtepesto: Mos urter, hvitløk og olje i en hurtighakker/ stavmikser til en glatt pure. Smak til med sitron, salt og pepper.
Servering: Tilsett blomkålbukettene i suppen rett for servering og varm opp. .
Skjær laks i tynne strimler og legg i suppetallerken med den rykende varme suppen, fordel litt urtepesto over.
Ovnsbakt blomkål med garam masla dressing (eller karri)
1 mellomstor blomkål
3-4 ss olivenolje
flaksalt
Dressing:
4 ss yoghurt naturell/ lett rømme
2-3 ts karri eller garam masla
Salt, pepper
Varm stekeovnen til 200oC
Fjern de tykkeste grønne bladene fra blomkålen. Skjær stilken slik at blomkålen kan stå rett i et ildfast fat og lag et kryss med en spiss kniv i den grove stilken, slik at varmen kommer til. Rør sammen yoghurt og krydder.
Varm stekeovn til 200oC.
Legg blomkålhodet i en gryte eller ildfast fat ( bruk al folie til lokk) og hell /pensle yoghurtdressingen over. Sett på lokk, og sett gryten i forvarmet ovn. Stek med lokket på i å va 20 min, ta av lokket og stek videre i ca 20 min. Stikk en tynnspiss kniv i blomkålen for å teste om den er ferdig, den skal være mør helt igjennom. Steketiden varierer med størrelsen på blomkålen og om du liker den myk eller med litt tyggemotstand. Server med en frisk krydderurt dryss eller reker
Read more
Rosa stekt rypebryst med kremet saus tilberedt i panne på stormkjøkken eller over bålet! 6-8 rypebryst ...
Media Removed
Rosa stekt rypebryst med kremet saus tilberedt i panne på stormkjøkken eller over bålet! 6-8 rypebryst (normalt beregnes 2 stk rypebryst pr person, dvs 4 ryper) salt, pepper timian, enebær seterrømme soppsoya (Soppgleder) Stek rypebrystene i smør i varm panne, til de er gylne. ... Rosa stekt rypebryst med kremet saus tilberedt i panne på stormkjøkken eller over bålet!
6-8 rypebryst (normalt beregnes 2 stk rypebryst pr person, dvs 4 ryper)
salt, pepper
timian, enebær
seterrømme
soppsoya (Soppgleder)
Stek rypebrystene i smør i varm panne, til de er gylne. Krydre med salt, pepper og knust timian og legg over i et ildfast fat, Stek rypebrystene videre i varm stekeovn ved 125 oC i 8-10 min. De bør ikke gjennomstekes da blir de tørre og seige.
La rypebrystene hvile ca 10 min før servering.
Tilberedning på bål: Tilsett løk i båter, grønnsaker i strimler og ev urter/ knust enebær i stekepannen rypebrystene er stekt i, la surre noen min. Tilsett rømme, kok til sausen tykner, smak til med tyttebær, soppgleder/ soppsoya og ev mer krydder. Ribb eller flå rypene, ta vare på lever og hjerte.
(Frosne ryper halvtines.) Legg rypene ev i litt vann før flåing for å unngå at fjør fyker rundt.
Kutt av føttene midt på kneleddet/ leggen, vingene kuttes av i “albue” leddet og hodet midt på halsen.
Legg rypa på ryggen, finn brystbenet, kjenn med fingertuppene og gni lett slik at skinnet med fjøra løsner (rypa har to skinn/ hinner, det ytterste er en tynn hinne som fjørene sitter på), bruk fingertuppene og flå / trekk lett av hinnen som fjørene sitter på (nesten som å kle av en frakk).
Når det er gjort, ta ut innmat, ta vare på hjerte, lever og krås. Brunes sammen med skroget og kokes til kraft.
Skjær ut rypebrystene, bruk en skarp kniv, følg brystbenet og skjær ut brystfiletene (en og en). Det skal være minst mulig kjøtt igjen på benet. 🌻Når du tilbereder rype hjemme/ på hytta kok kraft på skroget. Rypeskrogene deles i biter og brunes i smør i en gryte sammen med hjerte, lever, lår og krås. Tilsett vann, grønnsaker og krydder og la det småkoke i 30-40 min. Tilsett fløte og rognebærgele og kok til sausen begynner å tykne (uten lokk). Sil og smak til med salt og pepper. 🌻Fjelldessert med multer eller tyttebær (tilslørte fjellpiker … og gutter) Varm ( tenger ikke koke) multer eller knuste tyttebær og sukker i en liten panne. Knus knekkebrød (ev havrekjeks) stek i smør i en stekepanne, smak ev til med litt sukker og kanel. Server med krem, vaniljeyoghurt
Read more
Kremede reker i brioche brød 500- 600 g rensede reker 4 ss crème fraiche 4 ss majones 1-2 ss sweet ...
Media Removed
Kremede reker i brioche brød 500- 600 g rensede reker 4 ss crème fraiche 4 ss majones 1-2 ss sweet chilisaus eller ravigottesaus ½ finhakket sjalottløk saft av ½ sitron salt, pepper fersk dill 4 brioche «hamburger brød» eller lyst brød, gjerne surdeigsbrød smør salat, sitron, ... Kremede reker i brioche brød
500- 600 g rensede reker
4 ss crème fraiche
4 ss majones
1-2 ss sweet chilisaus eller ravigottesaus
½ finhakket sjalottløk
saft av ½ sitron
salt, pepper
fersk dill
4 brioche «hamburger brød» eller lyst brød, gjerne surdeigsbrød
smør
salat, sitron, dill, slangeagurk
Syltet rødløk:
1 rødløk
½ dl eddik eplecidereddik/hvitvinseddik
½ dl vann
1 dl sukker
Start med rødløken, dette kan godt gjøres i god tid/ dagen før servering. Holdbar i kjøleskapet 8-10 dager. Kok opp eddik. Vann og sukker. Skjær rødløken i tynne ringer og hell over den varme laken.
Rens reker.
Rør sammen crème fraiche og majones, tilsett finhakket mild løk og smak til med sitronsaft, ev ravigottesaus/ chilisaus, salt og pepper.
Tilsett halvparten av de rensede rekene og finhakket dill.
Smak til!
Brukes brød «rist» brødet i stekepanne med litt smør før det fylles.
Read more
Gulrotkake - med smak av appelsin, ingefær, kanel og vanilje 7 dl hvetemel 2 ss bakepulver 1 1/2 ...
Media Removed
Gulrotkake - med smak av appelsin, ingefær, kanel og vanilje 7 dl hvetemel 2 ss bakepulver 1 1/2 ts natron 5 dl demerarasukker/brunt sukker 1 ss kanel 6 egg- store 1 ts salt 5 dl solsikkeolje eller rapsolje 12 dl finrevet gulrot revet skall av 1 appelsin (kun det gule) 1 ts finhakket ... Gulrotkake - med smak av appelsin, ingefær, kanel og vanilje
7 dl hvetemel
2 ss bakepulver
1 1/2 ts natron
5 dl demerarasukker/brunt sukker
1 ss kanel
6 egg- store
1 ts salt
5 dl solsikkeolje eller rapsolje
12 dl finrevet gulrot
revet skall av 1 appelsin (kun det gule)
1 ts finhakket frisk ingefær
Krem:
250g myk kremost, naturell
250 g mykt usaltet smør
ca 500 gmelis
ev frø fra 1 vaniljestang Bland sammen de tørre ingrediensene. Tilsett egg, olje, revet gulrøtter, appelsinskall og finhakket ingefær og bland sammen til en glatt røre.
Ikke for rør lenge da blir kaken tung og ”seig”.
Kle en langpanne med bakepapir og fordel røren jevnt utover. Stek på nederste rille i varm stekeovn 180 oC i 40-45 min. Avkjøl på rist før kremen smøres jevnt utover.
Ost og smør til kremen bør være myk/ romtemperert.
Rør osten til en glatt krem sammen med melis og frø fra vanilje. Tilsett mykt smør i små klatter.
Ikke for rør lenge i kjøkkenmaskin, da kan kremen skille seg (pga at den inneholder mye fett).
Bre kremen over den avkjølte kaken.
Sett kaldt et par timer slik at kremen stivner. Kaken kan med fordel lages et par dager før den skal servers.
Ekstra pyntet gulrotkake Strimle opp gulrøtter med en potetskreller/ostehøvel.
Kok opp 3 dl appelsinjuice og 3-4 ss sukker, legg i gulrotstrimlene i 30 sek og legg så over på kjøkkenpapir for å trekke ut fuktighet.
Read more
Stekt kyllingbryst og kyllinglår servert med en frisk søt-syrlig eplesaus og stekt eple. Til ...
Media Removed
Stekt kyllingbryst og kyllinglår servert med en frisk søt-syrlig eplesaus og stekt eple. Til 4 personer ca. 800 g kyllingbryst og kyllinglår eller svinefilet salt, pepper frisk rosmarin Frisk” Sur-søt” saus 1 finhakket sjalottløk 1 eple 1 kvist frisk rosmarin 1 ss smør 3 dl ... Stekt kyllingbryst og kyllinglår servert med en frisk søt-syrlig eplesaus og stekt eple.
Til 4 personer
ca. 800 g kyllingbryst og kyllinglår eller svinefilet
salt, pepper
frisk rosmarin
Frisk” Sur-søt” saus
1 finhakket sjalottløk
1 eple
1 kvist frisk rosmarin
1 ss smør
3 dl eplemost
½ -1 ts honning
salt, pepper
3 epler
smør til steking
Gni kyllingfilet og kyllinglår inn med salt og pepper. Smelt smør/varm olje i en stekepanne. Legg kyllingbryst, kyllinglår med skinnsiden ned i pannen sammen med en raus kvist med frisk rosmarin.
Stek til skinnsiden blir sprø og gyllen. Snu, senk temperaturen til det laveste og stek videre i 6-8 min eller etterstek i varm stekeovn 125 oC i 8-10 min. Svinefilet brunes på alle kanter og etterstekes i 10-15 min i varm stekeovn 125oC eller i stekepanne på svak varme. Steketid avhengig av tykkelse, kjernetemperatur 74 til maks 76 grader.
La kjøttet hvile 10-15 min før det skjæres opp.
Fortsett med sausen.
Surr finhakket sjalottløk i smør til løken er blank. Tilsett finhakket eple og la surre 2-3 min før eplemost tilsettes. Kok inn til det halve uten lokk.
Tilsett 1-2 ss crème fraiche/ rømme og kok til sausen tykner.
Smak til med litt honning salt og pepper.
Stekte epler
Del epler med skall i båter og stek gylne i smør i en stekepanne.
Trollkrem
Til 4 personer
2 eggehviter
6-8 ss sukker
½ ts vaniljesukker
ca ½ l tyttebær
½ ts vaniljesukker
Bland sammen bær, sukker, eggehvite og vaniljesukker og visp i en kjøkkenmaskin med en «rundvisp» til konsistens er fast, lys og luftig og sukkeret har løst seg opp.
Server med vaniljeyoghurt eller vaniljesaus
Read more
Loading...
Oppskrift hentet fra boken Jeger tvillingenes kokebok, Kagge Forlag Elg schnitzel servert med ...
Media Removed
Oppskrift hentet fra boken Jeger tvillingenes kokebok, Kagge Forlag Elg schnitzel servert med betesalat og saltkokte poteter 600 g mørnet mørbrad av elg salt, pepper 4 egg 150 g brødkrumme (grovmalt «innmat» av loff) Rapsolje, ev litt smør til steking Beter: Ca 400 g rødbete og ... Oppskrift hentet fra boken Jeger tvillingenes kokebok, Kagge Forlag
Elg schnitzel servert med betesalat og saltkokte poteter
600 g mørnet mørbrad av elg
salt, pepper
4 egg
150 g brødkrumme (grovmalt «innmat» av loff)
Rapsolje, ev litt smør til steking
Beter:
Ca 400 g rødbete og gulbete
Vann til koking, salt
Dressing:
2 dl majones
2 ss seterrømme
1 ts grov sennep
finhakket gressløk
Saltkokte poteter:
400-500 g små poteter med skall
Vann og grovsalt (1-2 ss)
Temperer kjøtt.
Kok potetene mør i godt saltet vann.
Hell av kokevannet og damp godt.
Kok betene til de er møre, avkjøl og del i biter.
Del kjøttet i tynne skiver og dryss med salt og grovmalt pepper. Pisk sammen eggene i en vid tallerken / fat med kanter. Ha mel på en tallerken og brødkrumme på en annen tallerken
Vend kjøttskivene først i hvetemel, så i egg og tilslutt i brødkrumme. Stek i varme panne med olje, 1-2 min på hver side til de er gylne.
Read more
Foccacia med grovt mel - til en stor langpanne , oppskriften kan halveres . Fibramel kan byttes ...
Media Removed
Foccacia med grovt mel - til en stor langpanne , oppskriften kan halveres . Fibramel kan byttes ut med hvetemel eller bruk like deler hvetemel og fibramel 1 L lunkent vann ev 1 ss honning 2- 3 ss oliveolje ca 2 L fibramel ( begynn med 1 1/2 L ) 2 ts salt 1 pk gjær Elt sammen til en « klissete ... Foccacia med grovt mel
- til en stor langpanne , oppskriften kan halveres . Fibramel kan byttes ut med hvetemel eller bruk like deler hvetemel og fibramel
1 L lunkent vann
ev 1 ss honning
2- 3 ss oliveolje
ca 2 L fibramel ( begynn med 1 1/2 L )
2 ts salt
1 pk gjær
Elt sammen til en « klissete « deig ( som en tykk grøt ) . Dekk bakebollen med plastfilm / klede . Sett til heving i 40-50 min. Hell / fordel deigen over i en bakepapir kledt langpanne . Ta litt olje på hendene og fordel deigen utover i langpanne . Dekk langpannen med et klede og sett til etterheving i minst 30-40 min. «Stikk hull» i brødet med fingrene , fordel over litt olje og dryss på flaksalt . Stek i varm stekeovn 225 grader i 20-30 min til brødet er gyllent og du hører en hul lyd når du banker på brødet . Avkjøl på rist .
Read more
Loading...
Minestronesuppe servert med persille-pesto 1 løk ca 4 ss olivenolje 2 skiver bacon eller 2-3ss hakket smakfull spekepølse 2 fedd hvitløk 4 ss tomatpuré 1 boks hermetiske knuste tomater ca 6 dl kjøttkraft /buljong 1 fennikel 2-3 vårløk Ev 2-3 gulrøtter eller 3-4 skiver sellerirot ca ... Minestronesuppe servert med persille-pesto
1 løk
ca 4 ss olivenolje
2 skiver bacon eller 2-3ss hakket smakfull spekepølse
2 fedd hvitløk
4 ss tomatpuré
1 boks hermetiske knuste tomater
ca 6 dl kjøttkraft /buljong
1 fennikel
2-3 vårløk
Ev 2-3 gulrøtter eller 3-4 skiver sellerirot
ca 2 ts urtekrydderblanding
Ca 100 g byggris (se tips) eller” små” pasta/makaroni
1 ss balsamicoeddik
salt, grovmalt pepper
finhakket persille
1-2 ss pesto rørt inn i suppen, se egen oppskrift
nyrevet parmesan
Finhakk løk og surr i olje til løken er blank. Tilsett finhakket hvitløk og tomatpuré og stek i 2-3 minuttene
Rens og skjær grønnsakene i tynne strimler og ha i gryten sammen med hermetiske tomater, kraft og krydder og kok grønnsakene i 10-15 min. Tilsett byggris og kok til byggris og grønnsaker er møre. Smak til med salt, pepper, balsamicoeddik og ev pesto.
Server rykende varm med et godt dryss med nyrevet lagret hvit ost eller parmesan.
Tips: Jeg har brukt lettkokt byggris (kjøpes i pakker, med 2 poser byggris i kokeposer. Til denne suppen tar jeg byggrisen ut av kokeposen og koker rett i suppen. Brukes det byggryn, bør de bløtlegges i 6-8 timer og forkokes i 20-30 min før de legges i suppen og får koke videre i suppen.
Pesto
2 ss pinjekjerner eller valnøttkjerner (stekt lett i panne) kan sløyfes ved nøtteallergi
1 stor potte persille
ca 1 1/2 dl olivenolje
ca 50 g revet parmesanost
Rist/stek pinjekjerne/valnøtter i en stekepanne til de er gylne uten å bli «brune». Legg persille/basilikumbladene, pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser og kjør til en grov blanding. Spe med olje i en tynn stråle. Tilsett revet ost helt til slutt. Smak til med salt.
Tips: Pesto kan oppbevares i kjøleskapet i et tett glass 2-3 dager.
Oppskrift Foccacia legges ut med eget bilde 👍
Read more
Laksetaco servert med ananas, tomatsalsa , chilimajones og speltlomper Oppskrift : Christian ...
Media Removed
Laksetaco servert med ananas, tomatsalsa , chilimajones og speltlomper Oppskrift : Christian André Pettersen, vinner av Bocuse d’Or Europa og deltager (gullhåp) Bocuse d’ Or i Lyon 2019. • Beregn 500-600 g skinn- og benfri laksefilet til 4 personer • Speltlomper • Salsa: 6-8 godt modne ... Laksetaco servert med ananas, tomatsalsa , chilimajones og speltlomper
Oppskrift : Christian André Pettersen, vinner av Bocuse d’Or Europa og deltager (gullhåp) Bocuse d’ Or i Lyon 2019. • Beregn 500-600 g skinn- og benfri laksefilet til 4 personer • Speltlomper • Salsa:
6-8 godt modne sherrytomater
1 boks “knust” ananas (uten sukker)
1-2 ts finrevet frisk ingefær
smak evt. til med litt lime
2-3 dl majones
Sriracha (sterk chilisaus), sweet chili saus eller noen dråper Tabasco
1 moden mango
1 slangeagurk
1-2 vårløk
Frisk koriander
Lime
Begynn med å lage salsa. Finhakk og knus i en morter eller bruk en stavmikser/hurtigmikser. Smak til med litt lime.
Smak majonesen til med chilisaus og evt noen dråper lime.
Finstrimle slangeagurk og purre, og legg opp hver for seg.
Skrell moden mango og skjær i tynne skiver/strimler.
Hver og en lager sin egen taco etter smak og ønske.
Read more
Byggrynsgrøt, mettende og sunt. Oppskrifter Bodil Nordgjorde , kokebokforfatter , høyskolelektor ...
Media Removed
Byggrynsgrøt, mettende og sunt. Oppskrifter Bodil Nordgjorde , kokebokforfatter , høyskolelektor og matkulturverner . Grøten kan servers med salt eller søtt eller blandes med vispet krem til byggrynskrem Bløtlegg 1 ½ - 2 dl byggryn i 6-7 timer. Kok oppbløtte byggryn i 6 dl melk ... Byggrynsgrøt, mettende og sunt.
Oppskrifter Bodil Nordgjorde , kokebokforfatter , høyskolelektor og matkulturverner .
Grøten kan servers med salt eller søtt eller blandes med vispet krem til byggrynskrem

Bløtlegg 1 ½ - 2 dl byggryn i 6-7 timer.

Kok oppbløtte byggryn i 6 dl melk tilsatt 1 kanelstang eller en splittet vaniljestang.

Kok/ trekke i 30 -40 min, til grøten tykner og byggryn er myke. Smak til med salt.

Byggrynskrem med” rårørte” bær

Pisk kremen myk og vend inn avkjølt byggrynsgrøt. Hvis grøten blitt for tykk, rør den opp med litt melk.

Tilbehør bærsaus av multer eller bringebær. Rør sammen med litt sukker eller melis. Sil ev bærsausen gjennom en sikt / dørslag for å fjerne «stenene». ” Rårørt” tyttebærsaus er min favoritt!

ca 250 g tyttebær

ca 3-4 ss melis eller sukker

1 ts vaniljesukker
Mos tyttebærene til en glatt pure med stavmikser eller i hurtigmikser.

Sil tyttebærsausen gjennom en sikt og smak til med melis eller sukker.

Byggrynskake, laget på rester er byggrynsgrøt, risgrøt kan også brukes
Ca 6 dl kald byggrynsgrøt
80 g smør, smeltet
3 egg (skilles i plomme og hvite)
Ev 1-2 ss sukker
1 ts vaniljesukker
Rør grøten opp med smeltet smør.
Skill eggene. Tilsett eggeplommene i grøten og rør om. Stivpisk eggehvitene og vend inn grøten sammen med 1 ts vaniljesukker og 1 ts bakepulver.
Hell i et bakepapir kledt liten langpanne (ca 30x 15 cm) eller i en bakepapirkledet brødform. Stek på nederste rille i varm stekeovn 200oC i 20 -40 min. Brødform trenger litt lenger steketid enn langpannen.
Read more
Vegetar lasagne med aubergine og squash Til denne retten kan du bruke «ferske» lasagneplater ...
Media Removed
Vegetar lasagne med aubergine og squash Til denne retten kan du bruke «ferske» lasagneplater (kjøpes i enkelte butikker), hvis ikke kok 4 tørre lasagneplater til de er knapt myke og legg over i iskaldt vann. Før bruk la dem renne av seg på et kjøkkenhåndkle. Glutenfri , Sløyf lasagne plater. Tomatsaus 1 ... Vegetar lasagne med aubergine og squash
Til denne retten kan du bruke «ferske» lasagneplater (kjøpes i enkelte butikker), hvis ikke kok 4 tørre lasagneplater til de er knapt myke og legg over i iskaldt vann. Før bruk la dem renne av seg på et kjøkkenhåndkle.
Glutenfri , Sløyf lasagne plater.
Tomatsaus
1 stor finhakket sjalottløk
3-4 fedd hvitløk
Olivenolje til steking
2 bokser hermetiske tomater, hakkede
1-2 ts finhakket frisk chili eller ½ ts tørket chilipulver
Salt, pepper
ørlite sukker
finhakket frisk basilikum
1v 1-2 ts balsamocoeddik
Aubergine og squash fyll:
1 stor squash eller 2 mindre
1-2 auberginer (2 små)
Olivenolje
Salt, pepper
Ca 250 g ricotta (italiensk fersk ost) eller cottage cheese
2 egg (små egg bruk 3)
3-4 ss revet parmesan
Ca 200 g mozzarella
Salt, pepper
Begynn med å lage tomatsaus. Surr finhakket løk og hvitløk i olje i en vid kasserolle til løken er blank. Tilsett hermetiske tomater, finhakket chili / chilipulver, salt, pepper, finhakket basilikum. Kok opp og la trekke i 15-20 min uten lokk. Smak til med ev mer krydder, salt, ørlite sukker og ev balsamicoeddik.
Varm stekeovnen til 200 oC.
Skjær aubergine i skiver dryss med salt, la ligge med saltet noen min før vannet som trekkes ut tørkes av. Skjær squash i skiver, pensle med olje dryss med salt. Stek auberginskiver og squashskiver i olje i en stekepanne ved høy varme.
Visp sammen ricotta/ cottage cheese, egg, mozzarella i biter , revet parmesan og grovmalt pepper.
Smør en ildfast form med høye kanter med olje (formen bør romme ca 1 ½ l). Fordel grønnsakskivene i bunnen av formen legg tomatsaus og ricotta og eggeblandingen lage vis med godt avrente lasagneplater. Avslutt med ricotta og eggeblandingen og revet parmesan.
Stek i varm stekeovn på nest nederste / ev midterste rille til overflaten er gyllen. Stikk en tynn kniv i lasagnen for å kjenne at grønnsakene er møre. La retten hvile 15-20 min før servering.
Server med en grønn salat.
Read more
Loading...
Oppskrifter: Anita Blomvik Pastasløyfer med erter og spekeskinke 400 g pastasløyfer 1 løk 1 ...
Media Removed
Oppskrifter: Anita Blomvik Pastasløyfer med erter og spekeskinke 400 g pastasløyfer 1 løk 1 fedd hvitløk 1 ss smør 100 g frosne erter 2 ½ dl kyllingkraft eller grønnsakkraft / buljong 75 g spekeskinke eller vanlig kokt skinke eller pølsebiter 4 ss revet parmesan Salt, pepper ... Oppskrifter: Anita Blomvik
Pastasløyfer med erter og spekeskinke
400 g pastasløyfer
1 løk
1 fedd hvitløk
1 ss smør
100 g frosne erter
2 ½ dl kyllingkraft eller grønnsakkraft / buljong
75 g spekeskinke eller vanlig kokt skinke eller pølsebiter
4 ss revet parmesan
Salt, pepper
Frisk timian
Litt mer smak , smak til med en av disse ingrediensene - litt soyasaus ( sløyf saltet ) - pesto - sweet chili
Kok pasta etter anvisning på pakken 7-10 min, til den er myk men med litt tyggemotstand. Finhakk løk og hvitløk og spekeskinke / skinke/ pølser i små terninger. Surr løk og hvitløk i smør i en stekepanne til løken er blank og myk, 2-3 min. Tilsett de frosne ertene og kyllingkraft.
Hell vannet og pasta og tilsett den stekte løk og erteblandingen. Rør inn revet parmesan og dryss over timian. Smak ev til med litt salt og grovmalt pepper eller en av de andre smakstilsetrningene. Superenkel fiskegrateng
Ca 400 g rå torsk uten skinn og ben
Hvit saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
5 dl melk
¼ - ½ finsnittet purre eller vårløk
3 egg
1/4-1/2 ts revet muskatnøtt
125 g ukokt makaroni
smak til med salt og pepper
Finhakket / malt tørt brød eller knekkebrød til dryss
Skjær fisken i biter (ikke for store)
Varm stekeovn til 230 oC.
Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med melk under omrøring. Bland inn ukokt makaroni og la småkoke i ca 5min.Trekk kasserollen vekk fra platen. Avkjøl litt. Rør eggene lett sammen og vend dem inn i sausen. Tilsett fisk i biter og finsnittet purre. Smak til med salt, pepper og finrevet muskat. Ha alt over i en smurt form. Dryss knust brød/ knekkebrød på toppen.
Sett i varm stekeovn på nederste rille. Senk temperaturen til 200 oC og stek i 30-40 min. Blir brødet på toppen mørkt senk temperaturen til 160 oC.
Fiskegratengen skal være stivnet helt igjennom.
Server med kokte poteter, råkost av revne gulrøtter og gjerne revet eple eller med grønne erter.
Melkefri: velg ris, havre eller soyamelk og margarin uten melk.
Laktosefri, velg laktosefri melk.
Glutenfri erstatt med makaroni med glutenfri makaroni og erstatt hvetemel med glutenfritt mel. Eller maisenna mel som røres i litt av melken før den tilsettes i kasserollen.
Read more
Smuldrepai med epler 4-6 stk faste norske epler (ca 500 g) 5 ss fin sammalt spelt hvis eplene er ...
Media Removed
Smuldrepai med epler 4-6 stk faste norske epler (ca 500 g) 5 ss fin sammalt spelt hvis eplene er sure vend inn 1-2 ss sukker , gjerne brunt 2 ts kanel 3 ss vann Topping: ½ dl sammalt speltmel 2 dl havregryn 1-2 ss sukker, gjerne brunt ( kan sløyfes ) 50 g grovhakkede valnøtter ellerhasselnøtter ... Smuldrepai med epler
4-6 stk faste norske epler (ca 500 g)
5 ss fin sammalt spelt
hvis eplene er sure vend inn 1-2 ss sukker , gjerne brunt
2 ts kanel
3 ss vann
Topping:
½ dl sammalt speltmel
2 dl havregryn
1-2 ss sukker, gjerne brunt ( kan sløyfes )
50 g grovhakkede valnøtter ellerhasselnøtter (kan sløyfes eller erstattes med havregryn for de somikke tåler nøtter)
75 g kaldt smør ev margarin uten melk
Varm stekeovn til 150oC.
Skjær eplene i tynne båter og bland med sammalt spelt, ev litt sukker , kanel og vann. Fordel i en paiform.
Bland sammen mel, havregryn, ev litt sukker og hakkede nøtter og over eplebitene.
Bruk en ostehøvel og skjær kaldtsmør i skiver og fordel over epleblandingen.
Stek på midterste rille i varm stekeovn i 40-45 min.
Server nystekt med is, krem,vaniljesaus eller vaniljekesam/ yoghurt
Tips:
-Glutenfri, bruk glutenfrie havregryn og erstatt speltmel med glutenfritt havremel (mal havregryn i en foodprosessor til halvfint havremel)
-Pærer eller plommer kan erstatte epler. Er plommene veldigmodne/saftige, vend inn 1 ss potetmel sammen med melet. Smuldrepaien kan også lages med blåbær. Vend da 1 ss potetmel inn i bærene sammen med sukkeret, sløyf kanel.
Read more
Spagetti med havets frukter Oppskrift Bent Stiansen 4 personer 300 gram spagetti 1 ss salt ...
Media Removed
Spagetti med havets frukter Oppskrift Bent Stiansen 4 personer 300 gram spagetti 1 ss salt pr. liter kokevann 2 ss smør ½ dl olivenolje 1 sterke røde chilier 4 fedd hvitløk, hakket 2 dl hakket løk 2 boks flådde tomater 1 ts salt 1 ts timian 1 ts sukker 2 dl frisk basilikum 400 g ... Spagetti med havets frukter
Oppskrift Bent Stiansen
4 personer
300 gram spagetti
1 ss salt pr. liter kokevann
2 ss smør
½ dl olivenolje
1 sterke røde chilier
4 fedd hvitløk, hakket
2 dl hakket løk
2 boks flådde tomater
1 ts salt
1 ts timian
1 ts sukker
2 dl frisk basilikum
400 g blåskjell
300 g reker
Evt: kamskjell, store reker, blekksprut, sjøkreps og hummer
Fremgangsmåte:
Kok spagetti i lettsaltet vann i10 minutter og hell av vannet. Bland med litt kokevann og olivenolje. Hold varm.
Mens spagettien koker, varmes en kjele med olivenolje.
Fres hakket chili i oljen sammen med hvitløk i ett minutt.
Tilsett hakket løk og fres ett minutt til.
Ha i hakkede flådde tomater, salt, timian og sukker og kok sausen i fem minutter.
Rens blåskjell og ha de i tomatsausen. Kok opp til skjellene åpner seg og ha i reker og evt. andre kokte skalldyr. Kok opp og bland alt med kokt spagetti. Server fra et stort fat med grovhakket basilikum drysset over.
Read more
Loading...
Oppskrift kjøkkensjef Emil Thorsvik, Strand restaurant, Bærum NB .. dette bildet er ikke av den ...
Media Removed
Oppskrift kjøkkensjef Emil Thorsvik, Strand restaurant, Bærum NB .. dette bildet er ikke av den smakfulle retten Emil laget ! Kun et illustrasjonsfoto . Kveiteretten Emil laget var så god .. at den ble spist opp , glemte rett og slett å ta bilde 😀.. !! Grillet kveite, poteter og løk Beregn ... Oppskrift kjøkkensjef Emil Thorsvik, Strand restaurant, Bærum
NB .. dette bildet er ikke av den smakfulle retten Emil laget ! Kun et illustrasjonsfoto . Kveiteretten Emil laget var så god 👌👌.. at den ble spist opp , glemte rett og slett å ta bilde 😀.. !!
Grillet kveite, poteter og løk
Beregn 150 -200 g kveite filet pr person
Kok ferske poteter, knapt møre, med skallet på. Hell av kokevannet og damp godt.
Skjær løk med skallet på i skiver (ikke for tynne skiver, da faller den fra hverandre)
Lag olje med ramsløk eller urter. Ramsløk og eller urter og litt olivenolje kjøres til en glatt pure i en blender eller bruk en stavmikser. Varm opp til ca 60 grader, til pureen får en frisk grønnfarge. Har du ikke ramsløk, erstatt med persille og gressløk.
Varm kullene på grillen til de er hvite og glødende. Grill dampede poteter penslet med solsikke olje og løk i tykke skiver penslet med olje.
Pensle den ene siden av kveita og legg med den penslede siden ned på grillristen ( legg ev på et ark al folie for lettere å løfte den grillede fisken av grillen) .
Server med mormor dressing
Smak til kefir med ramsløkolje eller persille / gressløk olje eller med friske urter, litt sitron og noen sukkerkorn.
Read more
Grønnsaksgrateng for og små og store (- populært kalt grønnsaksbonanza) Kan servers som egen ...
Media Removed
Grønnsaksgrateng for og små og store (- populært kalt grønnsaksbonanza) Kan servers som egen rett eller som tilbehør til stekt kjøtt/ kylling eller fisk Bruk høstens norske gode grønnsaker! 1 blomkål 1 «bukett» brokkoli 2-3 gulrøtter 2 skiver sellerirot ev 1 persillerot eller ... Grønnsaksgrateng for og små og store
(- populært kalt grønnsaksbonanza)
Kan servers som egen rett eller som tilbehør til stekt kjøtt/ kylling eller fisk
Bruk høstens norske gode grønnsaker!
1 blomkål
1 «bukett» brokkoli
2-3 gulrøtter
2 skiver sellerirot
ev 1 persillerot eller pastinakk
Saus:
3 dl melk
2 ss hvetemel
2 ss smør (kan sløyfes)
1 fedd finhakket hvitløk
Frisk finhakket timian eller persille
Salt, pepper
Revet muskatnøtt
Rens og del blomkål og brokkoli i små buketter (ikke glem å bruke brokkolistilken, den kan du skrelle og skjære i skiver) og rotgrønnsakene i strimler eller biter.
Kok opp en kasserolle med vann og salt. Legg først i rotgrønnsakene og stilken fra brokkoli. Kok opp og la trekke i 2-3 min. Tilsett blomkål og brokkolibuketter og kok videre i 3-4 min. Til grønnsakene er knapt møre. Sjekk med en spiss kniv.
Hell av kokevannet og avkjøl i iskaldt vann, ta opp grønnsakene og la renne godt av seg.
Varm stekeovn til 200oC.
Smelt smør i en kasserolle, tilsett hvitløk og timian, rør inn melet, spe med melk mens du rører godt. Kok opp, og la småkoke i 4-5 min, rør om en gang imellom. Smak til med salt, pepper, revet muskat og timian eller persille.
Legg de godt avrente grønnsakene i et ildfast smurt (olje eller smør) fat. Hell over sausen og dryss med revet hvit ost.
Sett formen i stekeovnen ved 200 °C i ca. 20 minutter, eller til overflaten er pent gyllen. 👌Knasende sprø rotgrønnsaker.
Skrell og del ønskede grønnsaker for eksempel gulrøtter (regnbuerøtter), rødbeter, persillerot, søtpotet og kålrot i staver (som til pommes frites) tørk godt av dem i et klede og la ligge på benken mens stekeovnen varmes opp..
Sett et stekebrett inn i stekeovnen og varm opp til 230 oC varmluft. Ta ut stekebrettet fordel ca 1 ½ dl olje på stekbrettet og sett tilbake i stekeovnen i 5 min til oljen er rykende varm.
Fordel de tørre grønnsakene jevnt utover ett stekebrett, ikke overfyll stekebrettet (da blir det vanskelig å få sprøe grønnsaker). .... Oppskrift fortsetter i kommentar ...
Read more
Supergod mat for gutter og jenter. Oppskrifter og foto Margit Vea <span class="emoji emoji1f44c"></span>Sjokoladepålegg ca. 1 dl mandler ...
Media Removed
Supergod mat for gutter og jenter. Oppskrifter og foto Margit Vea Sjokoladepålegg ca. 1 dl mandler eller hasselnøtter ca. 2 dl dadler (helst myke) 3 ts kakao 1 ts vaniljesukker eller frø fra 1/2 vaniljestang 2 ss kokosolje Mos mandlene eller nøttene med en blender eller stavmikser. Fjern ... Supergod mat for gutter og jenter.
Oppskrifter og foto Margit Vea 👌Sjokoladepålegg
ca. 1 dl mandler eller hasselnøtter
ca. 2 dl dadler (helst myke)
3 ts kakao
1 ts vaniljesukker eller frø fra 1/2
vaniljestang
2 ss kokosolje
Mos mandlene eller nøttene med en blender eller stavmikser.
Fjern steinene fra dadlene. Hvis dadlene er tørre, kan du koke
dem i 1/2 dl vann.
Mos dadlene med blender eller bruk stavmikser.
Bland inn finmalte mandler eller nøtter, kakao, vaniljesukker og
kokosolje.
Rør alt godt sammen, og ha det i et glass med lokk. 👌Matmuffins
1 håndfull ferdig rensede reker
2–3 egg
1 kokt potet
1/4 rød paprika
1/2 avokado
3 cm purreløk
5 små tomater
1 håndfull spinatblader
Vask alle grønnsakene.
Rens rekene og legg dem til side.
Rør sammen eggene med gaffel.
Skjær potet, paprika og avokado i terninger, purren i skiver og
tomatene i biter. Spinaten kan du rive med hendene eller skj.re
i strimler.
Ha alle grønnsakene i eggeblandingen, og rør godt.
Sett ovnen på 200 C.
Fordel blandingen i muffinsformer.
Stek dem midt i ovnen i ca. 15 minutter, til egget har stivnet. 👏Kakaoshake
2 modne bananer
6–8 dadler
2 ss kakao
5 dl melk (mandelmelk
eller vanlig melk)
Skrell bananen og del den i mindre biter.
Ha banan, dadler og kakao i en blender – eller bruk stavmikser.
Mos til bananen og dadlene er godt blandet med kakaoen.
Ha i melk, og mos til alt er godt blandet.
Ha i litt mer melk hvis du synes bananshaken er for tykk.
Hell shaken i store glass og fin frem sugerør!
Read more
Loading...
Blåbærsnurrer med vanilje og sitronkrem i langpanne Glutenfri, bruk den glutenfrie bolleblandingen ...
Media Removed
Blåbærsnurrer med vanilje og sitronkrem i langpanne Glutenfri, bruk den glutenfrie bolleblandingen til Det glutenfrie verksted (kjøpes på dagligvarebutikk) eller erstatt hvetemel med Semper fin. Melkefri, erstatt melk med vann og smør med margarin uten melk Vanilje og sitronkrem ... Blåbærsnurrer med vanilje og sitronkrem i langpanne
Glutenfri, bruk den glutenfrie bolleblandingen til Det glutenfrie verksted (kjøpes på dagligvarebutikk) eller erstatt hvetemel med Semper fin.
Melkefri, erstatt melk med vann og smør med margarin uten melk
Vanilje og sitronkrem lages mens deigen heves.
Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.
1 kg hvetemel
180- 200 g sukker
1 egg kan sløyfes for de som ikke tåler egg
1 ½ pakke fersk gjær
3 ts kardemomme
1 ts salt
6 dl hel melk
175 g mykt smør
Ha alt det tørre i bakebollen. Fersk gjær smuldres opp i melet. Varm melken og egget til fingervarm (ca 30 oC). Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går. Tilsett mel til passe konsistens, heller litt for lite enn for mye! Elt deigen i kjøkkenmaskin i 8-10 min.
Tilsett mykt smør, 1- 2 ss av gangen. Elt deigen til alt smør er eltet inn og elt videre i ca 10 min.
Dekk til bakebollen og sett til heving i minst 1 time, gjerne 1 ½ time.
Lag vanilje og sitronkrem, se egen oppskrift t.
Kjevle ut deigen, fordel over avkjølt vanilje og sitronkremkrem og dryss over blåbær.. Rull sammen og kjær i ca 2 cm tykke skiver og sett i langpanne (dekket med bakepapir) med litt mellomrom mellom, slik at de vil ese sammen ved etterheving. Dekk med et klede og etterhev ca 1 time. Pensle ev med egg og stek på midterste rille i varm stekeovn 200 oC i 15-20 min.
Slik lager du vaniljekrem hjemme
1 ½ dl melk
2 dl fløte, du kan bruke matfløte
3 eggeplommer
50 g sukker
30 g maisennamel
1 vaniljestang, splittet (frø og stang) ev 1 ts vaniljesukker for sitronsmak på vaniljekremen
ev finrevet skall og saft av 1 sitron (økologisk)
Hell melk og fløte i en kasserolle og kok opp, ikke fosskoke, pass på at melken ikke legger seg ved i bunnen på kasserollen. Skrap ut «frøene» fra vaniljestang og tilsett i «frøene» og stangen melkeblandingen
Pisk sammen eggeplommer, sukker og maisenna i en egen bolle.
Hell den varme melkeblandingen i en tynn stråle i bollen med eggeblandingen, mens du rører godt. Hell så melk og eggeblandingen tilbake i kasserollen og varm opp under omrøring til det tykner. La det komme 2-3 «bobler» mens du rører godt. Avkjøl.
Read more
Vi gleder oss til sending mandag . GMN kjøkkenet byr på saftig blåbær og vanilje kake .. Vi sees !! Vi gleder oss til sending mandag 😊. GMN kjøkkenet byr på saftig blåbær og vanilje kake 🌻.. Vi sees !!
Ingrid har gått ut av tiden , men vil bli husket med glede og respekt av alle oss som fikk jobbe tett ...
Media Removed
Ingrid har gått ut av tiden , men vil bli husket med glede og respekt av alle oss som fikk jobbe tett sammen med henne . Ingrid ble hele Norges matmor for alle som fulgt henne i «Fjernsyns kjøkkenet « og på alle hennes reiser og kurs rundt om i Norges land . Takk Ingrid for det du har betydd for oss alle ... Ingrid har gått ut av tiden , men vil bli husket med glede og respekt av alle oss som fikk jobbe tett sammen med henne . Ingrid ble hele Norges matmor for alle som fulgt henne i «Fjernsyns kjøkkenet « og på alle hennes reiser og kurs rundt om i Norges land . Takk Ingrid for det du har betydd for oss alle . Jeg har fulgt deg fra ditt første program i NRK. Min første tv opptreden var som gjest i Fjernsynskjøkkenet sammen med deg . Vi har reist , holdt kurs og opplevd mye sammen ! Takk for alle gode minner . Hvil i fred 🌹Bente , Wenche og God morgen Norge
Read more
Espen får frem smilet og latteren i oss <span class="emoji emoji1f602"></span>! ... Han vil sammen med Desta og meg være med på å ønske dere ...
Media Removed
Espen får frem smilet og latteren i oss ! ... Han vil sammen med Desta og meg være med på å ønske dere , verdens beste seere en fin sommer.. Vi sees i slutten av august Espen får frem smilet og latteren i oss 😂! ... Han vil sammen med Desta og meg være med på å ønske dere , verdens beste seere en fin sommer💐.. Vi sees i slutten av august 🌸🌸🌸
God sommer til dere med tradisjonsrik StHans mat . Rømmegrøt servet med spekemat , jordbær og ...
Media Removed
God sommer til dere med tradisjonsrik StHans mat . Rømmegrøt servet med spekemat , jordbær og melon Til 4-5 personer avhengig av hvor mye tilbehør som serveres ved siden av 5 dl seterrømme 2 dl hvetemel 5 dl melk 1 ts salt sukker og kanel Ha rømmen over i en kasserolle og kok under lokk ... God sommer til dere med tradisjonsrik StHans mat .
Rømmegrøt servet med spekemat ,
jordbær og melon
Til 4-5 personer avhengig av hvor mye tilbehør som serveres ved siden av 👍
5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl melk
1 ts salt
sukker og kanel
Ha rømmen over i en kasserolle og kok under lokk i 2 min. Rør inn halvparten av melet. Rør kraftig så kommer smøret fram. Skum det av. Rør inn resten av hvetemelet og spe med varm melk. Rør godt slik at grøten blir glatt og klumpfri. Kok grøten i ca 8 min.
Salt grøten og server med smør, sukker og kanel og spekemat.
Server med spekemat tredd vekselvis på spidd sammen med jordbær og melon.
Tips:
Skal grøten stå litt før servering, hell litt melk (1-2 dl) over grøten, det hindrer snerk.
Rømmegrøt tykner når den blir stående og melken røres inn i grøten før servering. Kok opp på nytt.
Read more
God morgen Norge , fotograf Erik , reporter Camilla og kokk Wenche i Brekkeparken i Skien , takk for ...
Media Removed
God morgen Norge , fotograf Erik , reporter Camilla og kokk Wenche i Brekkeparken i Skien , takk for oss God morgen Norge , fotograf Erik , reporter Camilla og kokk Wenche i Brekkeparken i Skien , takk for oss 👍☀️
Sommersalat i Brekkeparken i Skien 4 skiver av godt surdeigbrød eller annet godt brød olivenolje ...
Media Removed
Sommersalat i Brekkeparken i Skien 4 skiver av godt surdeigbrød eller annet godt brød olivenolje eller smør ev hvitløk ca 500 g mørt kjøtt (jeg brukte hjort, men svinefilet, kylling, mørt storfekjøtt eller fiskefilet kan brukes) smør eller olje til steking salt, pepper friske ... Sommersalat i Brekkeparken i Skien
4 skiver av godt surdeigbrød eller annet godt brød
olivenolje eller smør
ev hvitløk
ca 500 g mørt kjøtt (jeg brukte hjort, men svinefilet, kylling, mørt storfekjøtt eller fiskefilet kan brukes)
smør eller olje til steking
salt, pepper
friske urter
tomater, gjerne div farger
vårgrønnsaker, for eksempel sukkererter, asparges, reddiker
div spirer
Urtedressing med blåmuggost:
2 dl rømme
1-2 ss granskudd sirup eller sennep
30-40 g god norsk blåmuggost (revet / hakket opp
Finhakkede urter (jeg brukte persille og gressløk)
Ev litt salt og pepper
Begynn med dressingen.
Rør sammen alle ingrediensene og smak til.
Rist / lettstek brødskivene i olje eller smør i en stekepanne. Gni gjerne skivene inn med snittflaten på hvitløk.
Skjær mørt kjøtt i strimler og brun raskt i varm stekepanne. Kylling bør gjennomstekes, andre kjøtt typer kan gjerne ha en rosa kjerne.
Kok opp vann, tilsett salt og legg i grønnsaker kok opp på nytt og la trekke i 1-2 min avkjøl raskt i kaldt vann. La renne godt av seg før bruk.
Smør skivene med litt av dressingen, legg over grønnsaker, kjøtt i strimler, spirer og urter, fordel litt dressingen over
Read more
Hjemmelaget taco krydder, med mindre salt Lag gjerne en stor porsjon, oppbevar i tett (helst mørk) ...
Media Removed
Hjemmelaget taco krydder, med mindre salt Lag gjerne en stor porsjon, oppbevar i tett (helst mørk) boks/ glass med lokk 2 ss paprika 1 ss oregano 1 ss hvitløkspulver ½ ts salt 2 ss fennikelfrø 2 ss spisskummen frø 2 ss korianderfrø Ha alt i en morter og støt sammen til et fint krydder ... Hjemmelaget taco krydder, med mindre salt
Lag gjerne en stor porsjon, oppbevar i tett (helst mørk) boks/ glass med lokk
2 ss paprika
1 ss oregano
1 ss hvitløkspulver
½ ts salt
2 ss fennikelfrø
2 ss spisskummen frø
2 ss korianderfrø
Ha alt i en morter og støt sammen til et fint krydder pulver.
Laksetaco
Skjær laks i tynne strimler og stek i olje, krydre med tacokrydder
Smør eller olje til steking
tacolefser eller skjell
salat
strimlet slangeagurk
mais
creme fraiche ev tilsmakt med litt tacokrydder Tomatsalsa
1/2 rødløk
2 fedd hvitløk
½ rød chili
saften av ½ sitron eller lime
5 tomater
frisk koriander
1 ts spisskum
1 ss olivenolje
2-3 ss sweet chilisaus
Salt
Frisk koriander
Finhakk løk, hvitløk og chili. (Fjern ev frø fra chili hvis du ikke vil ha salsaen for sterk.) Tilsett saft fra sitron eller lime og la stå og trekke i 20-30 min. Del tomatene i to og ta ut” innmaten” (innmaten kan brukes i bønnefyllet). Hakk tomatkjøttet og bland inn løk, chili og malt spisskum. Tilsett hakket koriander og smak til med salt. Guacamole
1-2 fedd hvitløk
¼- ½ chili
saften av 1 lime
2 spisemodne avocado
frisk koriander, pluss ev knuste korianderfrø
1 ss olivenolje
salt
Finhakk hvitløk og chili (fjernt frø hvis du ikke vil ha den sterk). Tilsett limesaft .
Skrell og finhakk avocado (ta vare på steinene, se tips).
Bland sammen alle ingrediensene, smak til med hakket koriander og salt.
Tips:
Legg avokadosteinene i den ferdige guacamolen. Det hindrer oksidering, dvs grønnfargen vil holde seg. i Mango salsa
Uten egg, melk og gluten
2 mango
½ slangeagurk
1 rød paprika
½ rød chili
1 ts frisk hakket mynte eller koriander
1 ss olivenolje
1 ts lime eller sitronsaft
2-3 ss sweet chilisaus
Rens og skjær mango, slangeagurk og paprika i små treninger. Finhakk chili. Bland inn mynte, olje og sitronsaft. La salsaen stå og trekke 20-30 min før servering.
Annet godt tilbehør:
Rømme smakt til med litt av tomatsalsaen, revet ost, div grønnsaker i små biter for eksempel agurk, paprika, salat og mais.
Read more
<span class="emoji emoji1f338"></span> Foccacia på 1-2-3 Oppskrift tilpasset en liten langpanne ca 20x30 cm. Tips: Deigen kan lages ...
Media Removed
Foccacia på 1-2-3 Oppskrift tilpasset en liten langpanne ca 20x30 cm. Tips: Deigen kan lages med kaldt vann og 1 ts tørrgjær dagen i forveien, dekk med plast og sett kjølig. Stekes samme dag som den skal serveres. 5 dl lunkent ev kaldt vann 3 ts tørrgjær (ev 1 ts tørrgjær ved kaldheving) ... 🌸 Foccacia på 1-2-3
Oppskrift tilpasset en liten langpanne ca 20x30 cm.
Tips: Deigen kan lages med kaldt vann og 1 ts tørrgjær dagen i forveien, dekk med plast og sett kjølig. Stekes samme dag som den skal serveres.
5 dl lunkent ev kaldt vann
3 ts tørrgjær (ev 1 ts tørrgjær ved kaldheving)
1/2 dl + 2 ss olivenolje
1 ts salt
1 ts honning (kan sløyfes)
ca 1,1 l hvetemel, 2-3 dl av hvetemel kan byttes ut med fint sammalt hvete/ spelt
Løs fersk gjær opp i lunkent vann. Tørrgjær tilsettes sammen med melet .Tilsett olje, salt og honning. Elt inn melet . Deigen skal være litt” klissete” som en tykk grøt. Tilsett 2 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving 40-50 min.Fordel deigen over i en smurt eller bakepapirkledt langpanne. Klapp deigen til den dekker formen. La deigen etterheve under plast ca 40 min.
Hell litt olivenolje over det ferdig hevede brødet. Stikk hul i brødet med fingertuppene og dryss over flaksalt og ev rosmarin Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 oC i 20- 30min.
Avkjøl på rist.
Read more
Gazpacho, en kald spanskinspirert grønnsaksuppe Til 4-6 personer En sval og forfriskende suppe ...
Media Removed
Gazpacho, en kald spanskinspirert grønnsaksuppe Til 4-6 personer En sval og forfriskende suppe som skal serveres avkjølt. Kan gjerne lages dagen før servering. Suppen kan lages glutenfri med glutenfritt brød eller sløyfe brødet og evt servere brødterninger ved siden, slik at hver ... Gazpacho, en kald spanskinspirert grønnsaksuppe
Til 4-6 personer
En sval og forfriskende suppe som skal serveres avkjølt.
Kan gjerne lages dagen før servering.
Suppen kan lages glutenfri med glutenfritt brød eller sløyfe brødet og evt servere brødterninger ved siden, slik at hver og en kan forsyne seg selv.
1-2 fedd hvitløk
600 g flådde tomater (gjerne hermetiske)
1 rød paprika
1/2 rød chili
2 løk
1 slangeagurk
1 1/2 ts salt
ca 1 dl grønnsaksbuljong ev vann (til passe konsistens)
1-2 skiver halvgrovt brød uten skorpe
1 dl olivenolje
1-2 ss sherry eller balsamicoeddikgrønnsak buljong til passe konsistens
2-3 dråper tabasco- kan sløyfes
nykvernet pepper
Rens hvitløken, del den i to og ta ev ut den grønne «spiren». Legg hvitløken i kaldt vann i en liten kasserolle, kok opp, hell av vannet, fyll på nytt kaldt vann og kok opp på nytt. Ta opp og avkjøl i kaldt vann. Del tomater, paprika (uten innmat) og løk i biter. Slangeagurk skrelles og deles i biter. Hvitløken finhakkes.
Ha alle grønnsakene i en arbeidsbolle. Salt dem og la dem stå 30-40 min og safte seg. Tilsett brød i biter uten skorper.Vend inn olje og kjør alt glatt i en hurtigmikser/foodprocessor til en glatt masse. En stavmikser kan brukes til mindre porsjoner. Spe suppen med like deler grønnsakbuljong ev blandet med litt eplemost /tørr hvitvin til ønsket tykkelse. La suppen stå og trekke smak 1 times tid før servering.
Server suppen kald.
Tilbehør kan være brød med ailo (hvitløksmajones) eller urtesmør, spekeskinke eller stekte sjøkrepshaler.
Foccacia , se egen oppskrift !
Read more
Pavlova med råkrem og friske bær Marengsbunn: 6 eggehviter, romtempererte 1/4 ts salt 250 ...
Media Removed
Pavlova med råkrem og friske bær Marengsbunn: 6 eggehviter, romtempererte 1/4 ts salt 250 g sukker (fint) 1 ss maisennamel 1 ½ ts bringebæreddik ev hvitvinseddik Viktig at bakebollen er helt ren og fri for fett (gni den ev med litt sitron) Varm stekeovnen 120 oC. Bruk en kjøkkenmaskin ... Pavlova med råkrem og friske bær
Marengsbunn:
6 eggehviter, romtempererte
1/4 ts salt
250 g sukker (fint)
1 ss maisennamel
1 ½ ts bringebæreddik ev hvitvinseddik
Viktig at bakebollen er helt ren og fri for fett
(gni den ev med litt sitron)
Varm stekeovnen 120 oC.
Bruk en kjøkkenmaskin og pisk eggehviter og salt til de danner et mykt «skum». Øk hastighetene på kjøkkenmaskin og pisk videre til «skummet» danner stive topper, tilsett sukker litt etter litt. Pisk til blandingen er stiv og blank og alt sukker er oppløst. Sikt inn maisennamel, tilsett eddik og vend lett sammen med en slikkepott.
Legg bakepapir på et stekebrett, tegn stor sirkel 26-28 cm. Fordel blandingen til en kakebunn ca. 2 ½ cm høy.
Bruk slikkepotten til å jevne kantene, ved å dra slikkepotten nedenfra og opp. Lag gjerne en grop på midten til fyllet.
Stek på nederste rille i varm stekeovn (120 oC) i ca. 1 ½ time til bunnen er sprø på yttersiden, lys kremfarget.
Skru av stekeovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til kaken er avkjølt, stekeovnsdøren på gløtt, gjerne natten over,
Kakebunnen kan steks flere dager i forveien.
Oppbevar den i kald stekeovn, eller pakk den i et kjøkkenhåndkle og oppbevar tørt (ikke kaldt), på kjøkkenbenken.
Kaken pyntes rett før servering.
Råkrem : Visp 3 eggeplommer og 2 ss sukker til stiv eggedosis og vend inn i vispet krem. Fordel kremen over bunnen og pynt med friske bær. Jeg har brukt jordbær, blåbær og kiwi og frisk mynte.
Read more
Poke bowl (uttales «poke ay») - Lages ofte med rå tunfisk, vakumert laks type Frøya eller Salma ...
Media Removed
Poke bowl (uttales «poke ay») - Lages ofte med rå tunfisk, vakumert laks type Frøya eller Salma kan også brukes. - Ingrediensene deles ofte opp i terninger og laksen i tynne skiver . - Anrettes / serveres i porsjons tallerkener/boller og spises med spisepinner eller en gaffel (norsk variant) Beregn ... Poke bowl (uttales «poke ay»)
- Lages ofte med rå tunfisk, vakumert laks type Frøya eller Salma kan også brukes.
- Ingrediensene deles ofte opp i terninger og laksen i tynne skiver .
- Anrettes / serveres i porsjons tallerkener/boller og spises med spisepinner eller en gaffel (norsk variant)
Beregn 100 -150 g fisk pr person hvis retten servers til hovedrett, til forrett beregn ca 75 g pr person.
Syltet rødløk. Skjær rødløk i tynne skiver.
Kok opp 1 dl eddik, 1 dl vann og 2 dl sukker og hell over løken. Dette kan gjøres god tid i forveien. Holder seg i kjøleskapet i 3-4 uker.
Kok sushi ris etter anvisning på pakken, men UTEN riseddik og sukker. Eller bruk risnudler.
Tilbehør, velg en blanding av det du liker:
- tynne skiver rå løk (la ligge i iskaldt vann ca 10 min før servering blir sprø og litt «mildere») eller velg syltet rødløk (se oppskrift) eller sprøstekt løk eller finhakket vårløk
- strimlet salat
- mango i terninger
- granateple kjerner
- avocado i strimler/terninger eller slangeagurk i strimler
- sesamfrø (lettstakt i panne)
- ev chilimajones, hvitløkmajones eller mer av marinaden
Marinade til 4 personer:
2 dl soyasaus
1/2 dl riseddik
¼ -1 ts sesamolje (mye smak!), smak deg fram
1–2 fedd finhakket hvitløk
1-2 ts finhakket frisk ingefær
1 – 2 ts finhakket chili
Saft og finrevet skall av ½ stor sitron
Rør sammen marinaden og smak til den styrke du liker. Vend fisk/skalldyr i biter i marinaden.
Anretning:
Start med å legge” lun” ris eller risnudler bunnen av en porsjons «bolle» eller på et serveringsfat (som mange kan forsyne seg fra). Fortsett med grønnsaker i terninger og laks i skiver (eller terninger) lagvis anrettet.
Read more
Leora’s alkoholfrie sommerdrink. <span class="emoji emoji1f338"></span> Fyll isbiter i et glass . Skjær agurk i skiver på langs (bruk ...
Media Removed
Leora’s alkoholfrie sommerdrink. Fyll isbiter i et glass . Skjær agurk i skiver på langs (bruk en ostehøvel) rull sammen og legg over isbitene i glasset . Fordel over granateple kjerner og fyll på med iskald Fentimans , pink grapefruit tonic water ( kjøpes på Meny eller på nettet « leske. ... Leora’s alkoholfrie sommerdrink. 🌸 Fyll isbiter i et glass . Skjær agurk i skiver på langs (bruk en ostehøvel) rull sammen og legg over isbitene i glasset . Fordel over granateple kjerner og fyll på med iskald Fentimans , pink grapefruit tonic water ( kjøpes på Meny eller på nettet « leske. no) .
Read more
Litt dårlig tid på sending i dag . Noen av dere reagerte kanskje på at oliven og frisk mynte også hører ...
Media Removed
Litt dårlig tid på sending i dag . Noen av dere reagerte kanskje på at oliven og frisk mynte også hører med til en gresk salat. Alt står i oppskriften! Gresk salat, tzatsiki og ev litt brød er en kjent og kjær lunsjrett eller forrett. Begynn med å lage tzatsiki og før du fortsetter med gresk salat ... Litt dårlig tid på sending i dag . Noen av dere reagerte kanskje på at oliven og frisk mynte også hører med til en gresk salat. Alt står i oppskriften!
Gresk salat, tzatsiki og ev litt brød er en kjent og kjær lunsjrett eller forrett.
Begynn med å lage tzatsiki og før du fortsetter med gresk salat
Tzatsiki
5 dl gresk yoghurt eller tykk matyoghurt
½ slangeagurk
2-3 fedd hvitløk
¼ ts salt
1 ss ekstra Virgin olivenolje
1-2 ts sitronsaft
½ ts sukker
2 ss finhakket frisk mynte
Skrell agurken, riv den grovt, dryss på litt salt og la den ligge og renne av seg i et dørslag i 20-30 min, klem/press væsken ut av agurken. Bland agurken i yoghurten. Smak til med finhakket hvitløk, ev litt mer salt, olivenolje, sukker og mynte. La gjerne tzatsiki stå trekke smak et par timer før servering.
Gresk salat
4 mellomstore modne klasetomater
1 slangeagurk
1 rødløk
1 grønn paprika
10 svarte oliven
150 g fetaost hel bit som deles grovt opp.
1 ss tørket oregano
Dressing:
1 ½ dl kaldpresset olivenolje
½ dl vineddik
Del grønnsakene i biter og hell over dressing.
Det blir ofte servert litt brød som tilbehør til salaten.
For en litt mer mettende salat, hender det at jeg serverer baconsnurrer ved siden av salaten (en fin måte å bruke opp tørt brød på). Beregn pr person:
2 tynne skiver halvgrovt brød
bacon smøreost
1-2 skiver bacon i tynne skiver
Varm stekeovnen til 225oC.
Smør brødskivene med baconost og legg to og to skiver sammen, de smurte sidene mot hverandre og del i to snurr baconskiver rundt de doble halve skivene.
Legg i et ildfast fat og stek på øverste rille i varm stekeovn 225 oC til baconet er sprøtt, 12-15 min. Snu ev på skivene under steketiden.
Read more
Prosjekt «Fra matsvinn til matvinn» (Framtiden i våre hender) Rettene laget av elver fra Borgen ...
Media Removed
Prosjekt «Fra matsvinn til matvinn» (Framtiden i våre hender) Rettene laget av elver fra Borgen ungdomsskole i Asker. Alle rettene er laget med rester av tidligere middager og råvarer gått ut på dato. Stekt ris med grønnsaker laget med rester av kokt ris og kokte grønnsaker Finhakk løk ... Prosjekt «Fra matsvinn til matvinn» (Framtiden i våre hender)
Rettene laget av elver fra Borgen ungdomsskole i Asker.
Alle rettene er laget med rester av tidligere middager og råvarer gått ut på dato. Stekt ris med grønnsaker laget med rester av kokt ris og kokte grønnsaker
Finhakk løk og hvitløk og surr myke i litt olje eller smør. Tilsett kokt ris og rester av kokte grønnsaker i biter. La steke/ surre i 5-6 min, tilsett 1-2 egg (ukokte) de siste 3-4 min, rør om slik at eggene blandes i risblandingen. Smak til med salt, pepper og urter.
Smoothie, fin måte å bruke opp brune bananer og frukt og bær som begynner å bli myke. Del frukt i biter og kjør sammen med juice eller yoghurt til en fyldig smoothie. Smak til med sitron eller lime og ev frisk ingefær og ev litt honning.
Read more
Pølser hører med til 17 mai. Inviter til pølsefest for små og store! Men først må du gå på pølsejakt ...
Media Removed
Pølser hører med til 17 mai. Inviter til pølsefest for små og store! Men først må du gå på pølsejakt i kjøttdisken! Gå på «jakt» etter gode smaksrike pølser, det er et godt utvalg av ulike pølsevarianter å finne i butikken. Smak og kvalitet på pølsene og pris henger sammen. Sjekk at pølsene ... Pølser hører med til 17 mai. Inviter til pølsefest for små og store!
Men først må du gå på pølsejakt i kjøttdisken! Gå på «jakt» etter gode smaksrike pølser, det er et godt utvalg av ulike pølsevarianter å finne i butikken. Smak og kvalitet på pølsene og pris henger sammen. Sjekk at pølsene du velger har et høyt kjøttinnhold, er laget med naturtarm og er røkt med ekte røyk, ikke sprøytet med røykaroma. Velger du pølser som er merket med Spesialitet, er de godkjent som en unik smaksopplevelse av en fagjury med peiling. Dette er pølser laget med de beste råvarer og kjærlighet fra dyktige fagfolk.
Innbakte pølser smaker like godt til små som til store. «Pakk» pølsene inn i halvtint butterdeig eller ferdig pizzadeig. Fyll: revet hvit ost, tørkede urtekrydder
Skjær deigen i remser og surr rundt pølsene. Dryss med ost og krydder.
Legg pølsene på et stekebrett og stek i varm stekeovn ved 200 °C i ca. 15 min. Eller grill dem i en folieform eller på rist med dobbel aluminiumsfolie under lokk. 🇳🇴🇳🇴oppskrift fortsetter på neste bilde 👍. Ønsker dere en fin 17 mai! Wenche
Read more
Oppskrift pølser fortsetter her :: Pølsetilbehøret kan oppgraderes! Velg fine eller grove pølsebrød, ...
Media Removed
Oppskrift pølser fortsetter her :: Pølsetilbehøret kan oppgraderes! Velg fine eller grove pølsebrød, finnes også som brioche eller velg gode potetlomper. Server pølsebrødene lune. Varm opp og legg i en i kurv med et klede over. Potetsalat/potetstappe laget på gode, melne poteter Salat ... Oppskrift pølser fortsetter her :: Pølsetilbehøret kan oppgraderes!
Velg fine eller grove pølsebrød, finnes også som brioche eller velg gode potetlomper. Server pølsebrødene lune. Varm opp og legg i en i kurv med et klede over.
Potetsalat/potetstappe laget på gode, melne poteter
Salat av finhakkede grønnsaker og mango, ananas eller melon.
Guacamole: Del 2 avocado i to, ta vare på stenene Skrap ut kjøttet, press over litt sitron eller lime for å beholde fargen og for smak, tilsett 1 krm salt, 1 fedd finhakket hvitløk, pepper, 1-2 ss olivenolje og 2 ss sweet chilisaus. Rør sammen. Legg i avocado steinen de vil gjøre at den friske grønnfargen holde seg.
Tomatsalsa i stedet for ketchup
2-3 modne klasetomater
1 fedd hvitløk
evt 1/2 finhakket frisk rød chili
1-2 ss chilisaus
1 ss olivenolje
salt, pepper
Finhakk tomater og hvitløk og bland med chilisaus (ev ketchup) smak til med salt og pepper og ev finhakkede urter for eksempel basilikum eller koriander.
Syltet rødløk:
1 rødløk
½ dl eddik eplecidereddik/hvitvinseddik
½ dl vann
1 dl sukker
Syltet rødløk kan lages i god tid/ dagen før servering. Holdbar i kjøleskapet 8-10 dager. Kok opp eddik, vann og sukker. Skjær rødløken i tynne ringer og hell over den varme laken.
En liten søt dessert etter pølsemiddagen hører med.
” Eton mess” en klassisk engelsk dessert, her har jeg laget en norsk 17 mai versjon.
Kan anrettes porsjonsvis i glass eller til flere i et pent serveringsfat med kanter.
Legg lagvis lettpisket krem/vaniljekesam, grovknuste marengs/pikekyss, grovknuste jordbær smakt til med sukker og sitron. Avslutt med hele jordbær, pikekyss, mynteblader og ev hakkede nøtter eller revet sjokolade.
Read more
Grønn potetsalat Nykokte poteter (se tips), lettkokte små brokkoli «buketter», lettkokte sukkererter, ...
Media Removed
Grønn potetsalat Nykokte poteter (se tips), lettkokte små brokkoli «buketter», lettkokte sukkererter, finsnittet gressløk og frisk ruccolasalat anrettes på et serveringsfat. Rør sammen en dressing av 1 ss flytende honning, 1 ss dijonsennep, saft av ½ sitron og ca 1 ½ dl olivenolje, ... Grønn potetsalat
Nykokte poteter (se tips), lettkokte små brokkoli «buketter», lettkokte sukkererter, finsnittet gressløk og frisk ruccolasalat anrettes på et serveringsfat. Rør sammen en dressing av 1 ss flytende honning, 1 ss dijonsennep, saft av ½ sitron og ca 1 ½ dl olivenolje, salt og pepper og fordel over salaten. Dryss gjerne hakkede nøtter eller pinjekjerner og revet hvit smakfulle ost over salaten ved servering.
Read more
Lag de gode potetsalatene selv! 3 gode potetsalater til vår og sommermaten Tips: Potetsalat ...
Media Removed
Lag de gode potetsalatene selv! 3 gode potetsalater til vår og sommermaten Tips: Potetsalat blir ekstra god om den lages med” lune” nykokte poteter. Gjerne norske om det er i handelen, trenger ikke skrelles, skrubbes godt under rennende vann. Poteter kokes møre i lettsaltet vann (bruk ... Lag de gode potetsalatene selv!
3 gode potetsalater til vår og sommermaten
Tips: Potetsalat blir ekstra god om den lages med” lune” nykokte poteter. Gjerne norske om det er i handelen, trenger ikke skrelles, skrubbes godt under rennende vann.
Poteter kokes møre i lettsaltet vann (bruk en spiss kniv for å sjekke). Hell av kokevannet og damp potetene tørre.
Serves til grillet kjøtt, fisk eller spekemat
Alle oppskrifter til 4-5 personer
🍃🍃Potetsalat med oljedressing
8-10 mellomstore poteter
8-10 sukkererter
1-2 vårløk eller gressløk
5-6 reddiker
1/2 dl olivenolje
3 ss sitronsaft
salt, pepper
ev 2-3 ss kapers
Koke poteter, se tips. Legg sukkererter i kokende lettsaltet vann, kok opp og la koke 1 min, hell over i dørslag og skyll i iskaldt vann, for å få «spøe» sukkererter med en frisk grønn farg. Bland sammen sitronsaft, olivenolje, finhakket gressløk, salt og pepper.
Del de kokte lune potetene i skiver eller terninger, strimle/del opp sukkererter, finsnitt vårløk og/ eller gressløk og reddiker i båter. Bland grønnsakene med kapers og vend inn dressingen. 🍀☘️Kremet potetsalat med epler
8 -10 poteter
1-2 epler
3 vårløk og/eller gressløk
2 ½ dl rømme, eller kesam/matyoghurt
2 ss majones
2 ss sennep ev ravigottesaus
salt, pepper
saft av ½ sitron
1 –2 ts sukker
salt, pepper
Kok poteter, se tips. Del lune poteter og epler i terninger og finsnittet vårløk eller gressløk. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen, smak til med salt og pepper. Vend inn poteter, epler, vårløk og gressløk.
Read more
Edvald Boasson Hagen ønsket seg Gulrotkake til 17 mai. #edvaldboassonhagen #glutenfree <span class="emoji emoji1f44c"></span>Glutenfri ...
Media Removed
Edvald Boasson Hagen ønsket seg Gulrotkake til 17 mai. #edvaldboassonhagen #glutenfree Glutenfri til Edvald og med hvetemel for de som tåler det Gulrotkake i langpanne (med hvetemel) 7 dl hvetemel 2 ss bakepulver 1 1/2 ts natron 5 dl demerarasukker/brunt sukker 1 ss kanel 6 egg 1 ... Edvald Boasson Hagen ønsket seg Gulrotkake til 17 mai. #edvaldboassonhagen #glutenfree 👌Glutenfri til Edvald og med hvetemel for de som tåler det 🍃Gulrotkake i langpanne (med hvetemel)
7 dl hvetemel
2 ss bakepulver
1 1/2 ts natron
5 dl demerarasukker/brunt sukker
1 ss kanel
6 egg
1 ts salt
4 dl solsikkeolje eller rapsolje
12 dl finrevet gulrot
revet skall av 1 appelsin (kun det gule)
1 ½ ts finrevet frisk ingefær
🍀Ostekrem:
250g myk kremost, naturell
250 g mykt usaltet smør
ca 500 g melis
vaniljesukker eller frø fra 1 vaniljestang
Gulrotkake: Bland sammen de tørre ingrediensene. Pisk sammen egg og olje. Tilsett revet gulrøtter, finrevet appelsinskall og finhakket ingefær og sikt inn det tørre. Bland sammen til en glatt røre.
Kle en langpanne med bakepapir og fordel røren jevnt utover. Stek på nederste rille i varm stekeovn 175 oC i 40-45 min. Avkjøl på rist før kremen smøres jevnt utover.
Ostekrem: Ost og smør til kremen bør være myk/ romtemperert. Rør osten til en glatt krem sammen med melis og frø fra vanilje. Tilsett mykt smør i små klatter.
Bre kremen over den avkjølte kaken.
Sett kaldt et par timer slik at kremen stivner. Kaken kan med fordel lages et par dager før den skal servers. ☘️🌼Glutenfri gulrotkake, rund/springform 24 cm
4 egg
1 ½ dl rapsolje
1 1/2 - 2 dl sukker
½ ts salt
160 g glutenfritt mel (jeg brukte Semper annet glutenfritt mel går også fint)
30 g glutenfrie havregryn
1 ts natron
1 ts bakepulver
2 ts kanel
2 ts vaniljesukker
1 ss finrevet skall av appelsin (kun det gule)
1 ts finrevet frisk i ingefær ( kan sløyfes)
300 g finrevet gulrot
Ostekrem til glasur, halver ostekrem oppskriften til gulrotkake med hvetemel
Pisk egg, olje, sukker og salt. Bland det tørre og sikt inn i eggeblandingen, tilsett revet gulrot og rør sammen. Hell røren i en rund form, bunn kledd med bakepapir og kantene smurt med olje. Stek på nederste rille i varm stekeovn 175 oC i 40-45 min. Avkjøl før kaken tas ut av formen og smør glasur og den avkjølte kaken.
Ekstra pyntet gulrotkake
Strimle gulrøtter med en potetskreller/ostehøvel.
Kok 3 dl appelsinjuice og 3-4 ss sukker, legg i gulrotstrimlene i 30 sek og legg så over på kjøkkenpapir for å trekke ut fuktighet.
Read more
Pavlova, Wenches kjøkken -GLUTENFRI og fri for gelatin . Pavlova et bakt med egg og sukker og fløte ...
Media Removed
Pavlova, Wenches kjøkken -GLUTENFRI og fri for gelatin . Pavlova et bakt med egg og sukker og fløte /‘melk i kremen .Kun eggehvittene skal brukes , eggeplommer kan brukes til eggedosis , eggerøre /omlett , hjemelaget vaniljesaus , iskrem eller til pannekaker/ vafler Marengsbunn: 6 ... Pavlova, Wenches kjøkken -GLUTENFRI og fri for gelatin . Pavlova et bakt med egg og sukker og fløte /‘melk i kremen .Kun eggehvittene skal brukes , eggeplommer kan brukes til eggedosis , eggerøre /omlett , hjemelaget vaniljesaus , iskrem eller til pannekaker/ vafler 👌
Marengsbunn:
6 eggehviter, romtempererte
1/4 ts salt
250 g sukker (fint)
1 ss maisennamel
1 ½ ts bringebæreddik ev hvitvinseddik

Viktig at bakebollen er helt ren og fri for fett
(gni den ev med litt sitron)
Varm stekeovnen 120 oC.
Bruk en kjøkkenmaskin og pisk eggehviter og salt til de danner et mykt «skum». Øk hastighetene på kjøkkenmaskin og pisk videre til «skummet» danner stive topper, tilsett sukker litt etter litt. Pisk til blandingen er stiv og blank og alt sukker er oppløst. Sikt inn maisennamel, tilsett eddik og vend lett sammen med en slikkepott.
Legg bakepapir på et stekebrett, tegn stor sirkel 26-28 cm. Fordel blandingen til en kakebunn ca. 2 ½ cm høy.
Bruk slikkepotten til å jevne kantene, ved å dra slikkepotten nedenfra og opp. Lag gjerne en grop på midten til fyllet.
Stek på nederste rille i varm stekeovn (120 oC) i ca. 1 ½ time til bunnen er sprø på yttersiden, lys kremfarget.
Skru av stekeovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til kaken er avkjølt, stekeovnsdøren på gløtt, gjerne natten over,
Kakebunnen kan steks flere dager i forveien.
Oppbevar den i kald stekeovn, eller pakk den i et kjøkkenhåndkle og oppbevar tørt (ikke kaldt), på kjøkkenbenken.
Kaken pyntes rett før servering.
Pisk krem, vend gjerne inn vaniljekrem i den piskede kremen og rør sammen til en glatt krem, eller smak kremen til med sukker og vanilje. Fordel kremen en glatt utover bunnen. Og pynt med bringebær/ jordbær og blåbær og noen grønne mynteblader.
Read more
Pavlova uten egg, melk og gluten, MinMat.no , Sissel Brustad . Ønsker du kun glutenfri kake , uten ...
Media Removed
Pavlova uten egg, melk og gluten, MinMat.no , Sissel Brustad . Ønsker du kun glutenfri kake , uten gelatin , sjekk neste bilde med oppskrift på pavlova ! Mulighetene er mange til de som ønsker pavlova til maifestdagene! Oppskriften er nok til to store kakebunner eller flere små. 2 ½ dl vann 2 ... Pavlova uten egg, melk og gluten, MinMat.no , Sissel Brustad . Ønsker du kun glutenfri kake , uten gelatin , sjekk neste bilde med oppskrift på pavlova ! Mulighetene er mange til de som ønsker pavlova til maifestdagene! 💐
Oppskriften er nok til to store kakebunner eller flere små.
2 ½ dl vann
2 ts vaniljesukker
8 plater gelatin
5 dl sukker
Kok opp vann og tilsett sukker. La sukkerlaken koke i 10 minutter, trekk kasserollen bort fra den varme platen.
Bløtlegg gelatinplatene i kalt vann i 5-10 minutter. "Klem" vannet ut av en og en gelatinplate og rør den inn i den varme sukkerlaken.
Tilsett vaniljesukker og pisk massen i en kjøkkenmaskin i ca 15 min, til en lett, luftig og stiv masse/marengs. Når du kan lage sirkler med en skje i marengsen og sirklene ikke faller sammen, er marengsen ferdig pisket.
Bruk en tallerken og tegn en sirkel på et bakepapir, vend bakepapiret (slik at ev rester av blyant eller penn smitter over på bunnen). Smør bakepapiret godt med olje før du fordeler marengsen over i en sirkel.
Et godt tips er å ha marengsmassen over i en sprøytepose eller bruk slikkepott og fordel massen i sirkelens størrelse på bakepapiret. La marengsen lufttørke i åpen stekeovn 4-5 dager (uten varme) eller stek marengsen på 50 oC i varmluftsovn i 1 ½ -2 timer (marengsen skal ikke sprekke). Døren på stekeovnen bør står åpen under steketiden. Skru av ovnen og la marengsen ligge i ovnen til ovnen er avkjølt.
NB!
Bruk tid til tørkeprosessen, blir temperaturen for varm i stekeovnen, smelter gelatinen og du får en lite vellykket pavlova!
Vaniljekrem uten melk
2 dl soyamelk
1 vaniljestang
3 ss sukker
1 ½ ss maizenamel
2 dl soyafløte
Kok opp melk og splittet vaniljestang.
Visp ut maizena i et par spiseskjeer kaldt vann.
Tilsett maizenablandingen og 1 ss sukker i den varme melken under omrøring og kok opp under omrøring til en glatt saus.
Dekk kasserollen med vaniljesausen med plastfilm (for å hindre «snerk») og sett til avkjøling i kaldt vann i oppvaskkummen.. Ved servering stivpisk fløte som tåles med sukker og bland forsiktig inn i vaniljesausen, slik at du får en vaniljekrem.
Read more
Suksessterte uten egg, melk og gluten Oppskrift Sissel Brustad fra MinMat.no post@minmat.no ...
Media Removed
Suksessterte uten egg, melk og gluten Oppskrift Sissel Brustad fra MinMat.no [email protected] 250 g mandler 250 g melis 2 ss tragant (fås kjøpt på apotek eller i «bakebutikker» type Cacas 2 plater gelatin ½ dl vann Mal mandlene. Tilsett melis og tragant og bland godt sammen. Bløtlegg ... Suksessterte uten egg, melk og gluten
Oppskrift Sissel Brustad fra MinMat.no
[email protected]
250 g mandler
250 g melis
2 ss tragant (fås kjøpt på apotek eller i «bakebutikker» type Cacas
2 plater gelatin
½ dl vann
Mal mandlene. Tilsett melis og tragant og bland godt sammen.
Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 10 min.
Varm stekeovnen til 175 oC.
Kok opp vann og ta kjelen av platen. Press vannet ut av gelatinplatene og la gelatinen smelte i det varme vannet (skal ikke koke.)
Bland godt sammen det tørre og vannet med den oppløste gelatinen. Bruk hendene.
Dekk bunnen på en 24 cm springform / rund form med bakepapir, pensle ev kantene med litt nøytral olje. Ha deigen over i formen og bruk hendene til å fordele deigen jevnt i formen. Stek kaken på nederste rille i varm stekeovn 175 oC i 35-40 min.
Gul krem
1 ½ dl soyafløte
100 g sukker
1 vaniljestang
150 g margarin uten melk
2 ss maismel
2 dl vann
Splitt vaniljestang med en kniv og skrap ut frøene.
Ha fløte, sukker og vaniljefrø i en kjele. Kok opp.
Rør sammen maismel og vann og tilsett dette i en tynn stråle i den varme blandingen, mens du rører jevnt. Rør til det tykner.
Avkjøl sausen til fingervarm før smøret røres/vispes inn til en glatt krem.
Sett i kremen i kjøleskapet til det tykner.
Legg mandelbunnen på et fat og dekorer kaken med suksesskrem/gul krem.
Lag ev et mønster i kremen med en gaffel.
Read more
Pesto og rømmedressing godt tilbehør til grillmat kjøtt/ fisk, som tilbehør til div salater eller ...
Media Removed
Pesto og rømmedressing godt tilbehør til grillmat kjøtt/ fisk, som tilbehør til div salater eller blandet inn i pasta. Pesto lages vanligvis med basilikum. Den kan også lages med persille blandet med litt gressløk og ev litt løpstikke. Eller prøv denne versjonen med brennesle og ramsløk. ... Pesto og rømmedressing godt tilbehør til grillmat kjøtt/ fisk, som tilbehør til div salater eller blandet inn i pasta.
Pesto lages vanligvis med basilikum. Den kan også lages med persille blandet med litt gressløk og ev litt løpstikke. Eller prøv denne versjonen med brennesle og ramsløk. Har du ikke ramsløk kan du bruke hvitløk. 🍃Norsk «pesto» med brennesle og ramsløk
6-7 dl ferske nye skudd av brennesle
1 neve ramsløk ev ruccolasalat
1 ss ristede pinjekjerner eller valnøttkjerner (kan sløyfes)
3-4 ss revet norsk fast hvit smakfull ost gjerne med urter for eksempel Valdres meieriet, Røros meieriet eller annen norsk ost
1 ½- 2 dl olivenolje eller rapsolje
Ev litt pepper
Rens nye skudd av brennesle for grove stilker. Forvell brennesle, dvs kok opp vann legg i brennesle kok opp på nytt og hell over i et dørslag og skyll i kaldt vann. Press ut vannet. Legg i en beholder sammen med ramsløk, pinjekjerner, revet ost og kjør sammen. Spe ev med litt mer olje til passe konsistens, den skal være som en tykk saus. smak til med ev ørlite salt og pepper. 🌿Grønn rømmesaus med vårens urter.
1 beger rømme
2-3 ss ravigottesaus ev 1-2 ss søt sennep
2n god neve friske urter, jeg har brukt gressløk, løpstikke og persille, velg de du har tilgang på.
Ha alt over i en blender og kjør sammen eller bruk en stavmikser. 🌿Vårlig urtesmør
- Passer til grillmat kjøtt/ fisk, som tilbehør til div salater eller på en lun / nystekt skive med ønsket pålegg.
150 -200 g mykt smør (ikke smeltet!)
3-4 blader ramsløk eller 1 fedd hvitløk
Ca 2 dl grønne urter, gressløk, persille, løpstikke eller det du har
Kjør sammen til et glatt grønt smør med i en hurtighakker eller med en stavmikser.
Read more
Solskinnboller med havre og kanel i svingene Glutenfri, se egen oppskrift, eller bruk den glutenfrie ...
Media Removed
Solskinnboller med havre og kanel i svingene Glutenfri, se egen oppskrift, eller bruk den glutenfrie bolleblandingen til Det glutenfrie verksted (kjøpes på dagligvarebutikk) Melkefri, erstatt melk med vann og smør med margarin uten salt og melk Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin ... Solskinnboller med havre og kanel i svingene
Glutenfri, se egen oppskrift, eller bruk den glutenfrie bolleblandingen til Det glutenfrie verksted (kjøpes på dagligvarebutikk)
Melkefri, erstatt melk med vann og smør med margarin uten salt og melk
Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.
Denne deigen kan brukes til : hveteboller med eller uten rosiner, kanelboller /kanelsnurrer, skolebrød, kringle og andre måter å forme søt hvetedeig på.
ca 1 kg hvetemel
150 g havregryn
2 ½ - 3 dl sukker
2 egg kan erstattes med 1 dl melk/ vann for de som ikke tåler egg
1 ½ pakke fersk gjær
3 ts kardemomme
1 ts salt
4 dl melk/ vann + 4 dl appelsinjuice
300 g mykt smør
Fyll:
finrevet skall av 1 appelsin
2 ss brunt sukker
3-4 ts kanel
ca 2 dl vaniljekrem ferdig kjøpt eller lag selv, se tips
Ha alt det tørre i bakebollen. Fersk gjær smuldres opp i melet. Varm melken og eggene til fingervarm (ca 30 oC). Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går. Tilsett mel til passe konsistens, heller litt for lite enn for mye! Elt deigen i kjøkkenmaskin i 12-15 min, før mykt smør tilsettes , 1-2 ss av gangen. Elt deigen til alt smør er eltet inn og elt videre i ca 10 min.
Dekk til bakebollen og sett til heving i minst 1 time, gjerne 1 ½ time.
Ta deigen ut på et melet bakebord, del i to emner og kjevle hver del ut til et rektangel. Dryss på en blanding av brunt sukker og kanel og finrevet skall av appelsin (kun det gule). Rull tett sammen fra langsiden til en fast rull. Skjær i skiver som til kanelboller og sett på bakepapirkledt stekebrett.
Dekk med et klede og etterhev ca 1 time. Lag en grop i hver bolle og legg i 1-2 ts vaniljekrem. Stek på midterste rille i varm stekeovn 225 oC i 12-15 min.
Read more
Søtpotetsalat med quinoa og frisk frukt Ca 500 g søtpotet 2 ss olivenolje Salt, pepper Ca ...
Media Removed
Søtpotetsalat med quinoa og frisk frukt Ca 500 g søtpotet 2 ss olivenolje Salt, pepper Ca 100 g quinoa, bulgur , steelcut havre , perlespelt eller linser/ bønner 10-12 stk sukkererter ev 2-3 vårløk 1 paprika 1 rødløk 1/2 rød chili 1 mango 1 appelsin eller grapefrukt valnøtter Jeg ... Søtpotetsalat med quinoa og frisk frukt
Ca 500 g søtpotet

2 ss olivenolje

Salt, pepper

Ca 100 g quinoa, bulgur , steelcut havre , perlespelt eller linser/ bønner
10-12 stk sukkererter
ev 2-3 vårløk

1 paprika

1 rødløk

1/2 rød chili

1 mango

1 appelsin eller grapefrukt

valnøtter
Jeg brukte også en avocado jeg hadde til overs ! « Man tager hva man har»
Dressing :

1 lime
2 ss olivenolje

Salt, pepper
Ev finhakket chili og frisk ingefær
Varm stekeovnen til 200 oC. Skrell og skjær søtpotetene i jevne biter, legg in en liten langpanne / ildfast form og vend inn olje , salt og pepper. Stek/ bak i varm stekeovn ved 200 o i ca 20 min til bitene er møre .

Skyll i quinoa, bulgur , steelcut havre , perlespelt eller linser/ bønner rennende kaldt vann . Ha over i en kasserolle , tilsett vann og kok under lokk i ca 15 min. Sjekk koketid på pakken til det du ønsker å bruke .

Legg sukkerertene i kokende lettsaltet vann, kok opp og skyll raskt i kaldt vann.
Del paprika i biter , rødløk i tynne båter, finhakk chili ( uten frø) , skrell og del mango i terninger og appelsiner i båter.

Anrett alle ingrediensene på et serveringsfat .
Rør sammen alle ingrediensene til marinaden og fordel over salaten . Avslutt med friske mynte blader og persille .
Read more
«Surf and turf» ..Stekt kylling, reker, paprika og ananas, servert med ris Melk og glutenfri Til ...
Media Removed
«Surf and turf» ..Stekt kylling, reker, paprika og ananas, servert med ris Melk og glutenfri Til 4 personer 3 dl villrisblanding 1 brokkolibukett 1 pk sukkererter 2 paprika, ulike farger 1-2 fedd hvitløk ½ fersk ananas (TIPS resten av ananasen stekes til den blir gyllen ... «Surf and turf» ..Stekt kylling, reker, paprika og ananas, servert med ris

Melk og glutenfri

Til 4 personer

3 dl villrisblanding

1 brokkolibukett

1 pk sukkererter

2 paprika, ulike farger

1-2 fedd hvitløk

½ fersk ananas (TIPS resten av ananasen stekes til den blir gyllen og servers lun til vaniljeis til dessert)

2- 3 store kyllingfileter

ca. 400 ferske urensede reker

olje eller smør til steking

salt, pepper
2-3 ss sweet chilisaus

saft av 1 sitron

fersk koriander, lime

Kok villris etter anvisning på pakken.

Del brokkoli i små buketter og strimle opp stilken i fyrstikktynne strimler og legg i kokende i lettsaltet vann sammen med sukkererter og kok i 1min. Skyll i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen, grønnfargen beholdes. La grønnsakene renne godt av seg.

Del opp kyllingfiletene og paprika i strimler.

Varm olje / smør i en panne med høye kanter. Stek kyllingen strimlene gylne under omrøring i 3-4 min. Tilsett i paprika stek videre i 2- 3 min før brokkoli og sukkererter tilsettes, stek videre i 2-3 min. Smak til med salt og pepper, sweet chili og saft av sitron. Rett før servering tilsett reker og ananas i biter. Dryss over finhakket koriander. Server med limebåter og sweet chilisaus.

Tips: ekstra smak ved servering, del 2 sitroner i to på midten og stek med snittflaten ned i en varm grillpanne / stekepanne. Stek til snittflaten blir lett karamellisert. Hver og en presser sitronsaft over sin rett.
Read more
Mettende og sunn mat til eksamen og russefeiring og til alle i alle aldre! Smoothies - Sunt og godt ...
Media Removed
Mettende og sunn mat til eksamen og russefeiring og til alle i alle aldre! Smoothies - Sunt og godt i kroppen Lag dine egne varianter med grønnsaker, frukt og bær du liker og har tilgjengelig. Tips: Tilsett 1-2 ss valnøtter og 1-2 ss nøytral olje for eksempel rapsolje i smoothien, det ... Mettende og sunn mat til eksamen og russefeiring og til alle i alle aldre!

Smoothies - Sunt og godt i kroppen

Lag dine egne varianter med grønnsaker, frukt og bær du liker og har tilgjengelig.

Tips: Tilsett 1-2 ss valnøtter og 1-2 ss nøytral olje for eksempel rapsolje i smoothien, det vil gi mer næring og gode fettsyrer. Eller tilsett havregryn, nøtter eller chiafrø. Juice kan byttes ut med lettmelk eller kokosmelk. Tørr å prøve deg fram!

Smoothies er best nylaget, men fyll den på en termos og ta med på skole / barnehage / jobb som et godt mellommåltid.
Her er noen forsalg.

Oppskrifter er til 1 stort glass

Bruk de ingrediensene du har tilgang på. Fint om de er frosne. Ha en beholder i fryseboksen og legg i biter av frukt og grønnsaker i stedet for å kaste blir det en god smoothie.

Min morgen smoothie i dag består av frossen banan, avocado, frosne bær, spinat, yoghurt eller juice. Ha alt i en blender og mos sammen.
Miks alt med stavmikser eller i en blender til en jevn og klumpfri smoothie. Juster konsistensen med vann eller juice. Noen liker smoothies tykk og fyldig, slik at den kan spises med skje, mens andre liker den flytende.

Grønn smoothies med avokado – helt enkelt
1 moden avokado
Saft fra 1 lime
1–2 kiwi
2 dl eplejuice
1 god håndfull ferdig vasket babyspinat
Se tips for andre smaks tilsetninger.
Del avokadoen i to. Fjern steinen og skrap ut alt fruktkjøttet med en skje. Skjær av skallet på kiwien. Bland avokado, kiwi og spinat i en hurtigmikser eller bruk en stavmikser. Tilsett eplejuice og press over limesaft. Kjør alt til en jevn og smidig smoothie
Blåbærsmoothie
1 dl blåbær gjerne frosne
2 godt moden banan (skrellet)
3 dl yoghurt naturell+ ev litt melk for rett konsistens
Kjør sammen alle ingrediensene. Tilsett ev andre næringsrike ingredienser, se tips.
Read more
Muslibar 3 dl honning Ca 450 g musliblanding (med nøtter og tørket frukt) Kok honning i 2-3 min. ...
Media Removed
Muslibar 3 dl honning Ca 450 g musliblanding (med nøtter og tørket frukt) Kok honning i 2-3 min. Varm stekeovn, varmluft til 75 oC eller over og undervarme til litt under 100 oC. Hell den varme honningen over musliblandingen og vend sammen. Dekk en langpanne med bakepapir og fordel blandingen ... Muslibar
3 dl honning
Ca 450 g musliblanding (med nøtter og tørket frukt)
Kok honning i 2-3 min. Varm stekeovn, varmluft til 75 oC eller over og undervarme til litt under 100 oC. Hell den varme honningen over musliblandingen og vend sammen. Dekk en langpanne med bakepapir og fordel blandingen utover til et kvadrat/ firkant ca 3 cm høyt. Sett i stekeovn, midterste rille og «tørk» i ca 1 time. Ta ut og avkjøl på benken, gjerne 8-10 timer, del opp i passende biter og pakk i gladpack, matpapir eller aluminiumsfolie. Oppbevar i kjøkkenskap / skuff, ikke i kjøleskap, da blir den klissete.
Mettende og proteinrik «nistemat»
Lag omelett av 3-4 egg. Pisk eggene lett sammen tilsett litt salt ev litt pepper og hell i en liten panne med smør eller nøytral olje, stek ved middels varme til omeletten er stivnet på begge sider. Skjær mellomgrovt / grovt brød i skiver og smør med kremost eller smør, legg på skriver av avocado ev most avocado, kokt skinke og omelett, legg en brødskive over og klem lett sammen. Pakk i plastfilm eller matpapir.
Kjøleskapsgrøt
Ca 1 ½ dl melk, kokosmelk kan også brukes
Ca 1 dl yoghurt naturell ev med valgfri smak
1 god ss chiafrø
Ca 1 dl havregryn (lettkokte)
Ev honning for søtsmak
Ev litt kanel for smak
Rør sammen alle ingrediensene i et passende stort glass, med lokk eller boks med lokk. Sett på lokket og sett grøten i kjøleskapet minst 6 timer. Dryss med frisk frukt/bær og gjerne grovhakkede nøtter.
Read more
Maisalat 2 -3 grillede flådde paprika, kjøpes på glass/ boks eller se tips 6-8 plommetomater ...
Media Removed
Maisalat 2 -3 grillede flådde paprika, kjøpes på glass/ boks eller se tips 6-8 plommetomater / smakstomater 1 løk 1 pose sukkererter 8-10 grønne asparges feltsalat eller ruccola salat frisk revet hvit lagret ost for eksempel fra Eiker gårdysteri eller en lokalost nær der du bor ... Maisalat
2 -3 grillede flådde paprika, kjøpes på glass/ boks eller se tips
6-8 plommetomater / smakstomater
1 løk
1 pose sukkererter
8-10 grønne asparges
feltsalat eller ruccola salat
frisk revet hvit lagret ost for eksempel fra Eiker gårdysteri eller en lokalost nær der du bor
varmrøkt pepperlaks ev tynne skiver spekeskinke
Dressing :
4 ss olivenolje
2 - 3 ts saft fra sitron , rødvinseddik eller balsamicoeddik , finhakket persille og mynte
salt, pepper
Flådde paprika:
Legg paprika på stekebrett og bak i stekeovn ved 250 g, til skinnet blir” brent”. Eller grill over glødende kull. Avkjøl i en plastpose eller legg på fat og dekk med plastfilm. Trekk av det brente skinnet og fjern frø og stilk. Del i biter.
Skjær løk i tynne båter og legg i iskaldt vann i ca 20 min.
Rens og kok sukkererter i lettsaltet vann i 2-3 min, avkjøl i iskaldt vann for å beholde sprøheten.
Rens asparges, kutt av/ fjern den” treene” stilken, kok i lettsaltet vann tilsatt litt sukker i 4-8 min avhengig av tykkelsen på asparges.
Anrett på serveringsfat, legg over salat og skinke.
Rør sammen olje, eddik, salt og pepper og fordel over salaten.
TIPS:
Litt mer mettende tilsett ev kokte egg , kokte byggryn, kokte røde bønner eller linser i salaten.
Read more
Smakfulle små munnfuller Røkelaks med dillkrem og asparges Røkelaks i skiver Kokte aspargestopper Dillkrem ...
Media Removed
Smakfulle små munnfuller Røkelaks med dillkrem og asparges Røkelaks i skiver Kokte aspargestopper Dillkrem (rør sammen rømme/ lett crème fraiche og rikelig med finhakket dill, smak til med litt salt , pepper, noen dråper sitron og et par korn sukker Smør dillkrem på skiver av røkelaks, ... Smakfulle små munnfuller
Røkelaks med dillkrem og asparges
Røkelaks i skiver
Kokte aspargestopper
Dillkrem (rør sammen rømme/ lett crème fraiche og rikelig med finhakket dill, smak til med litt salt , pepper, noen dråper sitron og et par korn sukker
Smør dillkrem på skiver av røkelaks, legg på en kokt aspargestopp og rull sammen
Hel brie eller camembert med tørket frukt og nøtter.
1 hel brie eller annen hvitmuggost
grovhakkede valnøtter
tørket frukt for eksempel aprikoser og fiken
2-3 ss flytende honning
Varm stekeovnen til 200 oC. Skjær bort det øverste hvite skinnet på osten. Sett osten i stekeovnen i 5-6 min slik at oversiden blir myk.
Rist / lettstek valnøtter i en tørr stekepanne og dryss over den varme osten. Del tørket frukt i mindre biter og dryss over.
Hell flytende honning i en tynn stråle over frukt og nøtter rett før servering. Server med sprø salte kjeks som dyppes i osten.
Mango med spekepølse / skinke
Del mango i biter og stikk på en cocktailpinne sammen med ønsket spekemat, jeg valgte fenalår
Grissini (tynne sprø italienske brødpinner, du får kjøpt de i vanlig dagligvarebutikk) Surr tynne skiver spekeskinke rundt den ene enden ( som kjærlighet på pinne) .
Tynn foccacia[WA1] med oliven havsalt og rosmarin
3 ½ dl lunkent vann
1 ½ ts tørr gjær
2+ 1 ss olivenolje
½ ts salt
1 ss honning (kan sløyfes)
ca 7 dl hvetemel
sorte oliven, flaksalt
Løs gjæren opp i lunkent vann. Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet. Tilsett olje, salt og honning. Elt inn hvetemel. Deigen skal være litt” klissete”. Tilsett 1 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving 40-50 min. Klapp deigen ut til 1 ½ -2 cm høyde i et smurt eller bakepapirkledt stekebrett Etterhev under plast 20-30 min.
Pensle litt olivenolje over det ferdighevede brødet og dryss på falksalt. Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 oC i 15-20 min. Avkjøl del i snipper/ småbiter og server med eller uten oliven. [WA1]
Read more
Torsdag 26.4.2018 Bestemors fiskegrateng servert med eple- og gulrotråkost. Oppskrift: Eldre ...
Media Removed
Torsdag 26.4.2018 Bestemors fiskegrateng servert med eple- og gulrotråkost. Oppskrift: Eldre og folkehelseminister Åse Michaelsen Til 4-5 personer Ca 400 g torsk uten skinn og ben Hvit saus: 60 g (3 ss) smør 60 g (5 ss) hvetemel 4 ½ dl melk ¼ - ½ finsnittet purre 4 egg Salt, pepper ½ ... Torsdag 26.4.2018
Bestemors fiskegrateng servert med eple- og gulrotråkost.
Oppskrift: Eldre og folkehelseminister Åse Michaelsen
Til 4-5 personer
Ca 400 g torsk uten skinn og ben
Hvit saus:
60 g (3 ss) smør
60 g (5 ss) hvetemel
4 ½ dl melk
¼ - ½ finsnittet purre
4 egg
Salt, pepper
½ - 1 ts revet muskatnøtt
Brød i små biter eller malt brød /griljermel
Skjær fisken i biter (ikke for store)
Varm stekeovn til 230 oC.
Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med melk under omrøring. Sausen skal være tykk. Tilsett fisk i biter og finsnittet purre i den varme sausen. Smak til med salt, pepper og finrevet muskat. Rør eggene lett sammen og vend dem inn i sausen med fisk og helle over i en smurt form. Dryss brød på toppen.
Sett i varm stekeovn på nederste rille. Senk temperaturen til 200 oC[Wenche An1] og stek i 40-50 min. Blir brødet på toppen mørkt senk temperaturen til 180 oC.
Fiskegratengen skal være stivnet helt igjennom.
Server med kokte poteter, råkost av revne gulrøtter og gjerne revet eple.
Ringle over en dressing av presset sitronsaft, litt honning eller noen sukkerkorn.
Tips: Fiskegrateng kan også lages på rå fisk/ opptint frossenfisk.
Rå fisk vil gi fra seg væske, viktig at den hvite sausen er tykk. [Wenche An1]
Read more

Loading...