Bertudung labuh

Unique profiles
21
Most used tags
Total likes
0
Top locations
Kuala Lumpur, Malaysia, shawlforyou, Makom Sunan Giri Gresik..
Average media age
669.2 days
to ratio
24
Adatnya yang bertudung labuh lebih dipandang baik, lebih dianggap solehah dan lebihdikatakan ...
Media Removed
Adatnya yang bertudung labuh lebih dipandang baik, lebih dianggap solehah dan lebihdikatakan punya ilmu agama yang tinggi berbanding mereka yang bukan bertudung labuh. Betul kerana….baik, cuba anda lihat situasi ini. Anda terserempak dengan seorang gadis memakai tudung ... Adatnya yang bertudung labuh lebih dipandang baik, lebih dianggap solehah dan lebihdikatakan punya ilmu agama yang tinggi berbanding mereka yang bukan bertudung labuh.

Betul kerana….baik, cuba anda lihat situasi ini.

Anda terserempak dengan seorang gadis memakai tudung bawal, kemas dan cantik berbaju kurung keluar berdua-duaan bersama seorang lelaki yang mana masing-masing tiada ikatan yang sah juga tiada ikatan kekeluargaan sambil berpegangan tangan di Giant.

Dalam pada masa yang sama, apabila menoleh ke kanan, anda terpandang gadis bertudung labuh berbaju kurung yang memang diketahui masih tiada ikatan yang sah dan keluar berdua-duaan bersama seorang lelaki yang juga diketahui masih tiada ikatan yang sah sambil berpegangan tangan.

Gadis mana yang lebih dikritik hebat? Gadis mana yang lebih dipandang pelik atau jengkel?

Ya. Sudah pasti gadis bertudung labuh itu.

Kerana dia lebih menjadi ikon ‘solehah’. Lebih dianggap golongan yang ‘tahu agama’. Jadi, yang bertudung labuh, jaga kelakuan anda kerana anda sering diperhatikan dan sentiasa dijadikan contoh. Kesalahan yang dilakukan si gadis bertudung labuh lebih kelihatan silapnya berbanding gadis yang bukan bertudung labuh. Jadi yang bertudung labuh, tunjukkan sikap yang baik. Saya nasihatkan diri sendiri.

Terkadang satu kesilapan dengan mudah memadam seribu kebaikan.

Tapi, ketahuilah, yang bertudung labuh bukan malaikat. Dia manusia.
#BicaraAkhawat #dakwahforall #dakwah_ig #dakwahmudah #islam #muslimah #hijab #tudunglabuh #daei #daeigraphy #vscodakwah #vsco #vscocam #vscocammalaysia
Read more
Awak pandang dia.. Dia dengan tudung labuhnya , baju besarnya , handsock panjangnya . Awak memujinya ...
Media Removed
Awak pandang dia.. Dia dengan tudung labuhnya , baju besarnya , handsock panjangnya . Awak memujinya di dalam hati . Tapi , tiba2 awak lihat dia bercakap dengan ajnabi . Senyum dan ketawa halus . Lantas awak katakan , "Ciss , tidaklah baik sangat" , Terus awak menilainya . Tapi awak tahu ? ... Awak pandang dia.. Dia dengan tudung labuhnya , baju besarnya , handsock panjangnya . Awak memujinya di dalam hati .
Tapi , tiba2 awak lihat dia bercakap dengan ajnabi . Senyum dan ketawa halus . Lantas awak katakan , "Ciss , tidaklah baik sangat" , Terus awak menilainya .
Tapi awak tahu ? Sebelum dia bertudung labuh , tudung bagaimana pernah disarungnya ? Sebelum dia berbaju besar , baju seketat mana pernah membalut tubuhnya ? Awak kenal dia ?
Jangan hanya kerana dia bergelak kecil awak sudah menjatuhkan hukum . Awak tidak tahu kisahnya . Mungkin dia sedang bertatih . Dia sedang mencuba . Dan awak? Jangan sesekali menjadi asbab kepada kekalahannya . Awak tahu ? Tidak semestinya dia seorang yang sempurna dalam tatih kecilnya . ️Jika ternampak kesalahannya,, jangan terus menghukum dia, Malah tegur lah dia .

Sekian.
#penghijrahan #hijrah #semuamilikallah
Read more
Denim Lady Shirt sesuai untuk muslimah bertudung cz ia labuh melebihi ponggong whatsapp saya ...
Media Removed
Denim Lady Shirt sesuai untuk muslimah bertudung cz ia labuh melebihi ponggong whatsapp saya 017-3137485 #denimladyshirt #fromuk #muslimah Denim Lady Shirt
sesuai untuk muslimah bertudung cz ia labuh melebihi ponggong
whatsapp saya 017-3137485
#denimladyshirt
#fromuk
#muslimah
Bila kita pakai tudung tapi TIDAK SEMPURNA dan bila orang nasihat.."Pakailah labuh sikit....bukan ...
Media Removed
Bila kita pakai tudung tapi TIDAK SEMPURNA dan bila orang nasihat.."Pakailah labuh sikit....bukan ke tudung tu perlu menutupi dada?" . Tiba-tiba kita rasa tersentap, pasal kita terasa 'DIPERLI' sebab tudung kita sekadar tudung kepala.. . Pastu mula pula hendak MEMPERTAHANKAN ... Bila kita pakai tudung tapi TIDAK SEMPURNA dan bila orang nasihat.."Pakailah labuh sikit....bukan ke tudung tu perlu menutupi dada?"
.
Tiba-tiba kita rasa tersentap, pasal kita terasa 'DIPERLI' sebab tudung kita sekadar tudung kepala..
.
Pastu mula pula hendak MEMPERTAHANKAN FESYEN itu..."Selagi tak membuka aurat..tak apalah, sekurang-kurangnya..aku masih bertudung."
.
Wahai sahabat,RENDAHKANLAH egomu..HIDAYAH Allah pasti akan datang..
.
p/s : Jangan salahkan orang yang memberi nasihat, tapi salahkan kita yang SUKAR menerima nasihat....
.
#PSLYNNDA
#coveryouraurah
#trustallah
#always
#mencariredhaallah
Read more
Semua orang boleh beribadah. Semua orang boleh pergi ke masjid, solat, mengaji, berzikir, qiamullail, ...
Media Removed
Semua orang boleh beribadah. Semua orang boleh pergi ke masjid, solat, mengaji, berzikir, qiamullail, pergi majlis ilmu & sebagainya. Tetapi tak semua boleh melakukan penyucian hati (tazkiyah al nafs). Berapa ramai yang solat tetapi masih melakukan maksiat? Berapa ramai yang pergi ... Semua orang boleh beribadah. Semua orang boleh pergi ke masjid, solat, mengaji, berzikir, qiamullail, pergi majlis ilmu & sebagainya.

Tetapi tak semua boleh melakukan penyucian hati (tazkiyah al nafs). Berapa ramai yang solat tetapi masih melakukan maksiat? Berapa ramai yang pergi ke masjid tetapi merasakan dirinya paling bagus?

Berapa ramai yang berzikir tetapi mulut masih mengumpat sana sini? Berapa ramai orang yang mengaji Al Quran tetapi masih mengeluarkan kata-kata kesat?
Berapa ramai yang pergi ke majlis ilmu tetapi balik dalam keadaan riya' kononnya berilmu tetapi amalnya kurang, post gambar sana sini bagi tahu satu dunia baru balik dari majlis ilmu & ada yang sempat menyuci mata dengan melihat akhwat yang bertudung labuh, berpurdah & ikhwan yang berjubah, berserban?

Hati yang bersih akan menyampai kepada Allah s.w.t. Bermujahadahlah dalam mendidik & menyucikan hati.
Kerana hati adalah raja segala anggota badan & hati merupakan tempat pertama pandangan Allah s.w.t.

Luaran kita boleh menipu dengan berjubah & berpurdah tetapi dalaman yakni hati walaupun ianya tersembunyi kita tidak mampu menipu.

#thedaiegraphy
Read more
Jika wanita cantik yang kau cari, itu bukan aku. Jika wanita yang solehah yang kau cari, itu bukan ...
Media Removed
Jika wanita cantik yang kau cari, itu bukan aku. Jika wanita yang solehah yang kau cari, itu bukan aku. Jika wanita kaya yang kau cari, itu juga bukan aku. Jika wanita bertudung labuh yang kau cari, itu bukan aku. TETAPI.... jika ingin mencari wanita yang hendak kamu bimbing. Itulah aku. Jika wanita cantik yang kau cari, itu bukan aku.
Jika wanita yang solehah yang kau cari, itu bukan aku.
Jika wanita kaya yang kau cari, itu juga bukan aku.
Jika wanita bertudung labuh yang kau cari, itu bukan aku.
TETAPI.... jika ingin mencari wanita yang hendak kamu bimbing. Itulah aku.
Ada yang kata, luaran mencerminkan peribadi kerana  appearance shows the first glance or impression ...
Media Removed
Ada yang kata, luaran mencerminkan peribadi kerana  appearance shows the first glance or impression about someone. Ada juga yang kata tak semestinya begitu kerana ada kata-kata don’t judge a book by its cover. Saya tak nafikan, kedua-duanya betul. Kerana itulah karangan punya ... Ada yang kata, luaran mencerminkan peribadi kerana  appearance shows the first glance or impression about someone.

Ada juga yang kata tak semestinya begitu kerana ada kata-kata don’t judge a book by its cover.

Saya tak nafikan, kedua-duanya betul.

Kerana itulah karangan punya bahagian ‘argument’ - ‘do you agree or not?’. Kerana itu juga MUET mempunyai bahagian ‘discussion’ – ‘what’s your opinion?’. Masing-masing pasti mempunyai hujah untuk mempertahankan pendapat masing-masing kan?

Dan pastinya pendapat masing-masing punya kebenaran.

Saya sendiri lebih suka melihat kepada realiti yang dialami.

Tiadalah hanya yang bertudung labuh itu dikatakan menutup aurat. Sudah tentu, asalkan tudung dilabuhkan menutupi dada, itu sudah cukup.

#BicaraAkhawat #dakwahforall #dakwahmudah #dakwah_ig #daei #daeigraphy #vscodakwah #vsco #vscocam #vscocammalaysia #islam #flowers #roses #muslimah #hijab
Read more
"Bertudung labuh doesn't means ustazah, but she try to get redha Allah."
Media Removed
"Bertudung labuh doesn't means ustazah, but she try to get redha Allah." "Bertudung labuh doesn't means ustazah, but she try to get redha Allah."
Dengan sukacitanya Cik Benang ingin memaklumkan bahawa bermula esok sehingga Isnin 20 Ogos kami ...
Media Removed
Dengan sukacitanya Cik Benang ingin memaklumkan bahawa bermula esok sehingga Isnin 20 Ogos kami akan memberikan potongan RM10 bagi setiap koleksi Naura Ruffle dan juga Naura Square (bawal cotton bidang 55). . Harga selepas promosi adalah seperi berikut : Plain : RM24 (harga asal ... Dengan sukacitanya Cik Benang ingin memaklumkan bahawa bermula esok sehingga Isnin 20 Ogos kami akan memberikan potongan RM10 bagi setiap koleksi Naura Ruffle dan juga Naura Square (bawal cotton bidang 55).
.

Harga selepas promosi adalah seperi berikut :
Plain : RM24 (harga asal RM34)
Diamond/Luxe : RM34 (harga asal RM44)
.

Promo sah bermula esok sehingga Isnin 20 Ogos 2018. .

Tolong kongsikan berita gembira ini kepada kawan-kawan yang bertudung labuh ya. ❤️
.

#BenangHijau #NauraBenangHijau #TudungBawal #BawalLabuh
Read more
Tertunduk tunduk tumpang minggir bu ~ Itu suara merdu didengariku~~ Cuba ku lihat siapa itu ~~ Bertudung ...
Media Removed
Tertunduk tunduk tumpang minggir bu ~ Itu suara merdu didengariku~~ Cuba ku lihat siapa itu ~~ Bertudung labuh baju berwarna unguuu ~~ Tertunduk tunduk tumpang minggir bu ~
Itu suara merdu didengariku~~
Cuba ku lihat siapa itu ~~
Bertudung labuh baju berwarna unguuu ~~
🎤🎼🎼💃💃
Ni mai kami nak habaq kt semua... Alhamdulillah...Moca Penang dengan berbesar hati menerima ...
Media Removed
Ni mai kami nak habaq kt semua... Alhamdulillah...Moca Penang dengan berbesar hati menerima jemputan daripada MYDIN BUKIT JAMBUL, PULAU PINANG utk mengadakan kempen JOM TUTUP AURAT...lanjutan daripada KEMPEN CANTIK DIMATA 2.0..... Kami akan beri peluang kpd semua pengunjung utk ... Ni mai kami nak habaq kt semua...
Alhamdulillah...Moca Penang dengan berbesar hati menerima jemputan daripada MYDIN BUKIT JAMBUL, PULAU PINANG utk mengadakan kempen JOM TUTUP AURAT...lanjutan daripada KEMPEN CANTIK DIMATA 2.0..... Kami akan beri peluang kpd semua pengunjung utk mencuba niqab...serban...berjubah..bertudung labuh....ada HADIAH utk anda semua... JOM SUPPORT KAMI!!!! 🌹PROGRAM JOM TUTUP AURAT🌹

Anjuran Moca Penang dgn kerjasama MYDIN Bukit Jambul, Penang 📌Tarikh : 9/4/2016
📌Hari : SABTU
📌 Waktu : 11 pg - 4 ptg
📌 Tempat : MYDIN BUKIT JAMBUL, PENANG →→→VIRALKAN....
#RabbiYassirWalaaTu'asir
#BabyMuslimah
#jomtutupaurat
#MocaPenang
#MalaysianOnCoveringAurah
Read more
Jika wanita cantik yang dicari itu bukanlah saya... Jika wanita shalehah yang dicari Itu bukanlah ...
Media Removed
Jika wanita cantik yang dicari itu bukanlah saya... Jika wanita shalehah yang dicari Itu bukanlah saya.. Jika wanita kaya yang dicari Itu bukanlah saya.. Jika wanita bertudung labuh yang dicari Itu bukanlah saya.. Tetapi... Jika ingin mencari wanita yang hendak dibimbing... Itu ... Jika wanita cantik yang dicari
itu bukanlah saya... Jika wanita shalehah yang dicari
Itu bukanlah saya.. Jika wanita kaya yang dicari
Itu bukanlah saya.. Jika wanita bertudung labuh yang dicari
Itu bukanlah saya.. Tetapi... Jika ingin mencari wanita yang hendak
dibimbing... Itu adalah SAYA 😇
Read more
CUBA BAYANGKAN . 6:00am kita bangun solat subuh, kemudian kita bersiap-siap untuk ke tempat ...
Media Removed
CUBA BAYANGKAN . 6:00am kita bangun solat subuh, kemudian kita bersiap-siap untuk ke tempat kerja, sampai ofis jam 7:00am, hari masih gelap. Maybe kita anggap hari nak hujan, so abaikan. . Masuk ofis, buat kerja apa yang patut, dan kita tgk jam 9:00am, sudah time nak pergi breakfast. ... CUBA BAYANGKAN
.
6:00am kita bangun solat subuh, kemudian kita bersiap-siap untuk ke tempat kerja, sampai ofis jam 7:00am, hari masih gelap. Maybe kita anggap hari nak hujan, so abaikan.
.
Masuk ofis, buat kerja apa yang patut, dan kita tgk jam 9:00am, sudah time nak pergi breakfast. Keluar pintu ofis, suasana masih gelap, hitam pekat macam malam. Mungkin masih boleh dianggap hari nak hujan lagi. So abaikan.
.
Tapi kalo jam 12:00pm pun hari masih gelap. Apakah petanda itu? Keesokkan pun sama, buka tv semua orang kelam kabut menceritakan bahawa dunia ini sudah tiada lagi siangnya..dan begitu juga dengan lusa..masih tiada lagi matahari..
.
Tetapi pada hari keempat kita bangun pagi, kita dapat melihat matahari, tetapi jangan terkejut kerana matahari telah terbit dari sebelah barat.. Kehebatan ahli dunia akan mengatakan itu fenomena alam, tapi sedarkah kita itulah petanda besar yang paling awal sebelum tibanya hari Kiamat!!
.
Maka telah tertutuplah pintu taubat..yang bertaubat tapi Allah masih belum terima taubatnya juga akan ditutup pintu taubat.. Saat itu, kita akan lihat satu fenomena luar biasa di mana golongan kaya akan keluarkan semua harta utk diinfakkan, golongan yang tidak pernah baca quran, 24 jam baca quran, golongan yang tak pernah solat jemaah akan berlari-lari menunaikan solat secara berjemaah.. golongan yg x mnutup aurat, segera bertudung labuh.tapi sayangnya segalanya sudah tidak berguna lagi..
.
Starts from now on.. Mulai pda hari ini kmbali la ke jalan Allah. Berdoalah agr Allah panjangkn umur kita smpai harini supaya kita smpat BERTAUBAT.
Read more
Macam mana nak jawab bila ada muslimah yang belum bertudung/tidak bertudung sempurna berkata; ...
Media Removed
Macam mana nak jawab bila ada muslimah yang belum bertudung/tidak bertudung sempurna berkata; pakai tudung labuh pun belum tentu baik. Ramai je masih tak cukup solat 5 waktu, ramai je banyak mengumpat, ramai je masih bercouple terang-terangan. Jadi bagi mereka, tak perlulah bertudung ... Macam mana nak jawab bila ada muslimah yang belum bertudung/tidak bertudung sempurna berkata; pakai tudung labuh pun belum tentu baik. Ramai je masih tak cukup solat 5 waktu, ramai je banyak mengumpat, ramai je masih bercouple terang-terangan. Jadi bagi mereka, tak perlulah bertudung labuh kalau macam tu
.
.

Sebenarnya alasan tak mahu bertudung labuh disebabkan perangai sesetengah muslimah bertudung labuh lain yang nampak tidak enak, adalah tidak patut. Kerana kita memilih cara berpakaian kita berdasarkan perintah Tuhan, bukan atas dasar watak pemakai fesyen pakaian sekian-sekian
.
.

Andai dalam hati kita sudah kuat rasa cinta kepada Tuhan, cukuplah dengan mendengar suruhan labuhkan tudung menutupi dada menjadi penyebab kita mahu bertudung labuh. Bukan kerana sesiapa, tapi kerana Dia, kerana mahu Dia redha
.
.

Dalam masa yang sama, segala perintah Tuhan yang lain juga perlu dipatuhi. Bukan memilih bertudung labuh kerana ia nampak ayu semata, tetapi tidak segan bergurau senda dengan lelaki bukan mahram. Jangan sampai tudung labuh menjadi rutin harian, tetapi tidak menjaga hubungan yang baik dengan kedua ibubapa
.
.

Jadilah muslimah yang menjaga suruhan serta larangan Allah. Kita memang tak akan sempurna, sebab itu kita digelar manusia. Akan tetapi kita boleh berusaha mengikut daya kita untuk mentaatiNya. Kita tahu bagaimana caranya untuk tidak memburukkan nama agama setelah kita dikenali sebagai muslimah yang menjaga auratnya. Moga Allah bantu kita menjaga maruah dan agama
.
.

Gambar: Bawal Haniyya (embossed) Glam Apricot. Availability: In stock
.
.

#elsajidaShares #bertudungLabuhMencariCintaNya #tudungLabuh #bawalHaniyyaElsajida
Read more
Haaa..makcik dan akak yg bertudung labuh.. meh la dptkan koleksi Umrah Lycra Denim dari @shazzmin_gallery ...
Media Removed
Haaa..makcik dan akak yg bertudung labuh.. meh la dptkan koleksi Umrah Lycra Denim dari @shazzmin_gallery ni di Alphzandra. . . Hanya rm19 shj sehelai. Mana nak cari tu. Ada lg warna2 lain. Tp kena cepatla yer. Nanti kang abisss, mau nangis. Dah tak restock lepas ni. . . #alphzandralovers ... Haaa..makcik dan akak yg bertudung labuh.. meh la dptkan koleksi Umrah Lycra Denim dari @shazzmin_gallery ni di Alphzandra. 😊😊😊
.
.
Hanya rm19 shj sehelai. Mana nak cari tu. Ada lg warna2 lain. Tp kena cepatla yer. Nanti kang abisss, mau nangis. Dah tak restock lepas ni. 😅
.
.
#alphzandralovers #alphzandraexclusive #kualaterengganu #terengganu #kualaterengganuvendor #multibrandsconceptstore #vendorconceptboutique #vendorbutik #vendorterengganu #pantaitimur #tudunglabuh #instanthijab
Read more
SI CANTIK MANIS AYU BERTUDUNG LABUH . Wanita yang cantik adalah wanita yang melabuhkan tudungnya . ...
Media Removed
SI CANTIK MANIS AYU BERTUDUNG LABUH . Wanita yang cantik adalah wanita yang melabuhkan tudungnya . Tak rugi pun labuhkan sikit tudung sebab keselamatan kita sebagai wanita pun terjaga . Camelia Premium 3.0 ni ada lebih 30 warna untuk digrab, dapatkan sekarang ye️ . #shawlforyou ... SI CANTIK MANIS AYU BERTUDUNG LABUH
.
Wanita yang cantik adalah wanita yang melabuhkan tudungnya
.
Tak rugi pun labuhkan sikit tudung sebab keselamatan kita sebagai wanita pun terjaga
.
Camelia Premium 3.0 ni ada lebih 30 warna untuk digrab, dapatkan sekarang ye❤️
.
#shawlforyou
#sfy2018
#instantbawal
#bawalinstant
Read more
Pernah tanya tak apa sebenarnya tujuan utama kita beli tudung yang cantik? Adakah niat kita untuk ...
Media Removed
Pernah tanya tak apa sebenarnya tujuan utama kita beli tudung yang cantik? Adakah niat kita untuk riyak, atau nak orang pandang kita tak berkelip? . . Sebenarnya di sebalik niat utama untuk menutup aurat dengan sempurna, kita juga memakai tudung labuh yang cantik di mata kita dengan ... Pernah tanya tak apa sebenarnya tujuan utama kita beli tudung yang cantik? Adakah niat kita untuk riyak, atau nak orang pandang kita tak berkelip?
.
.

Sebenarnya di sebalik niat utama untuk menutup aurat dengan sempurna, kita juga memakai tudung labuh yang cantik di mata kita dengan harapan agar kita berasa seronok dengan tudung tersebut. Seronok dalam erti kata, kita sendiri berpuas hati dengan fesyen yang kita gayakan. Dan dari keseronokan tu lahirnya rasa keyakinan atau confidence
.
.

Kita tak perlu tunggu dipuji beratus orang dahulu barulah terasa yakin dengan diri. Tapi selagi mana kita tahu memang pakaian kita kemas, Allah suka, tidak selekeh, sopan, tidak berbau yang kurang menyenangkan, maka ia seharusnya cukup untuk membuat kita rasa yakin bertudung labuh dan bangga dapat memenuhi tuntutan agama
.
.

Agama tidak melarang kita bercantik-cantik. Tetapi agama meletakkan had kepadanya kerana agama itu sememangnya ada untuk memimpin kita, untuk meletakkan garis panduan yang perlu kita ikut supaya hidup ini lebih mudah & sempurna
.
.

Arus fesyen di zaman ini memang kian deras, semakin hari semakin deras, dan ramai yang hanyut sehingga lupa bahawa bahtera yang perlu dinaiki ialah bahtera syariat yang akan membawanya ke arus yang diredhai Tuhan. Wallahi, amat dahsyat penangan kegilaan fesyen dan ramai muslimah yang turut terjebak. Berfesyen bukan satu dosa, tetapi pastikan syariat diletakkan yang pertama
.
.

Gambar: Tudung Haniyya Embossed (zoom untuk lihat emboss). Still available. WhatsApp to order or proceed to our website
.
.

#elsajidaShares #elsajidaEmpoweringMuslimah #bertudungLabuhMencariCintaNya #bawalHaniyyaElsajida
Read more
Muslimah yang bertudung labuh memang manis di pandang <span class="emoji emoji2764"></span>️ Bertambah manis jika awak mengenakan ...
Media Removed
Muslimah yang bertudung labuh memang manis di pandang ️ Bertambah manis jika awak mengenakan Tudung Labuh Flowy warna Warm Brown ni Muslimah yang bertudung labuh memang manis di pandang ❤️ Bertambah manis jika awak mengenakan Tudung Labuh Flowy warna Warm Brown ni 😘
Dalam perjalanan menimba ilmu bermula sekolah rendah kemudian sekolah menengah dan kini di universiti. Alhamdulillah, ...
Media Removed
Dalam perjalanan menimba ilmu bermula sekolah rendah kemudian sekolah menengah dan kini di universiti. Alhamdulillah, saya sudah punya ramai teman. Teman yang bertudung bawal, teman yang memakai shawl, teman yang bertudung labuh, juga teman yang berpurdah. Masing-masing punya ... Dalam perjalanan menimba ilmu bermula sekolah rendah kemudian sekolah menengah dan kini di universiti.

Alhamdulillah, saya sudah punya ramai teman. Teman yang bertudung bawal, teman yang memakai shawl, teman yang bertudung labuh, juga teman yang berpurdah.

Masing-masing punya keistimewaan. Masing-masing punya kelebihan.

Tiada wujud diskriminasi perbezaan ‘hektar’ tudung.

Saya amat suka memerhati, cuba mendalami isi hati seseorang, cuba mengenali hati budi seseorang (lagi sekali, marilah belajar psikologi, saya tidak akan pernah jemu menulis perkataan ‘psikologi’ lagi sekali, ‘psikologi’, haha, main-main pula ==” memang tak thiqah pelajar BA ni). Hakikatnya tak semestinya apa yang terzahir sama dengan dalaman setakat yang dilihat. Tetapi hanya Allah Yang Maha Mengetahui.

Apa pun suka saya ingatkan kepada diri sendiri, ketepikan keburukan orang, lihat kebaikan yang ada pada diri mereka dan insafi diri sendiri. Sungguh. Diri sendiri penuh benar dengan lumpur dosa.

#bicaraakhawat #projekdakwah #dakwahmudah #daeigraphy #daie #vsco #vscocam #vscocammalaysia #roses #flower
Read more
" Tak rimas ke pakai stoking, pakai handsock?" , dia bertanya kepada aku ketika aku sedang ralit ...
Media Removed
" Tak rimas ke pakai stoking, pakai handsock?" , dia bertanya kepada aku ketika aku sedang ralit memakai handsock. Perlakuanku terhenti. Aku menoleh ke arah dia. "Tak punnn." , aku tersengih ke arahnya sambil membuat jari isyarat 'peace' . "Serious laaa? Aku tengok pun aku rasa rimas." ... " Tak rimas ke pakai stoking, pakai handsock?" , dia bertanya kepada aku ketika aku sedang ralit memakai handsock.
Perlakuanku terhenti. Aku menoleh ke arah dia. "Tak punnn." , aku tersengih ke arahnya sambil membuat jari isyarat 'peace' . "Serious laaa? Aku tengok pun aku rasa rimas." , dia membalas.
Aku hanya menghadiahkan senyuman sebagai balasan.
Suatu pernah dulu-- aku juga begitu.
Mempersoalkan.
Penuh dengan kekeliruan.

Kenapa kena pakai handsock?
Kenapa kena pakai stoking?
Kenapa kena pakai tudung labuh bawah dada?
Sampai satu tahap,
Terlihat yang berhandsock itu kolot pada mata aku.
Yang bertudung labuh itu tidak fashionable pada pandangan aku.
Kerna itu aku memahami, apakah sebab dia bertanyakan kepada aku.
Jauh sekali untuk aku rasa terhina dengan pertanyaan -pertanyaannya.

Kerna dia tidak tahu.
Tidak mengerti.
Sama seperti seorang aku yang dahulu.
Jawapan simple;
Sebab Allah SWT suruh.
Sebab Allah SWT dah perintahkan dalam Al-Quran.
Dan bila tahu itu perintah Allah SWT--
Susah macamana pun kita cuba juga untuk rasa selesa redha seadanya.

Kerna yakin setiap satunya;
Ada ganjaran di sana.

That's it.
Dan barulah diikuti sebab-sebab logikal yang mula dihadam akal manusia-- Bila tutup aurat; maruah kita terjaga.
Bila kita tutup aurat; perhiasan tak didedah dengan sewenangnya.

Dan banyak lagi sebab--
Yang jika kita cari,
Pasti dan pasti.
Kita akan jumpa.
Ingat,
Pakai handsock, stoking dan tudung labuh bukan sebab alim --
Tapi sebab Allah SWT suruh kita pelihara kesemuanya kecuali wajah dan kedua telapak tangan ya awak🍦. Senyum.
Adshf, 2017
#selfreminder #adshfstory #pahalaproject #herpinkpaper
P/s: Ni gambar kat landasan 🚂😂
Read more
<span class="emoji emoji1f338"></span> #JubahKernaDIA <span class="emoji emoji1f338"></span> . Cantiknya Walaupun berjubah & bertudung labuh Tetap terlihat indah Meruntun ...
Media Removed
#JubahKernaDIA . Cantiknya Walaupun berjubah & bertudung labuh Tetap terlihat indah Meruntun hati bakal Mak Mertua haha Pilihan utk satu2 corak tak banyak Siapa cepat dia dapat ye Material Lycra Korea Dari Size XS hingga 2XL . PS: Yg dah beli angkat tangan! Meh belanja gambar Gambar ... 🌸 #JubahKernaDIA 🌸 .
Cantiknya
Walaupun berjubah & bertudung labuh
Tetap terlihat indah
Meruntun hati bakal Mak Mertua haha 😝
Pilihan utk satu2 corak tak banyak
Siapa cepat dia dapat ye
Material Lycra Korea
Dari Size XS hingga 2XL .
PS: Yg dah beli angkat tangan!
Meh belanja gambar
Gambar tercantik
Dapat hadiah hee hehe 😍
.
🌸UKURAN🌸
XS
Bahu 14
Dada 38
Labuh 55
Tangan 23 .
S
Bahu 15
Dada 40
Labuh 55
Tangan 23 .
M
Bahu 16
Dada 42
Labuh 56
Tangan 23
.
L
Bahu 17
Dada 44
Labuh 56
Tangan 23
.
XL
Bahu 18
Dada 46
Labuh 57
Tangan 23
.
2XL
Bahu 18.5
Dada 48
Labuh 57
Tangan 23
.
*Ada juga pilihan utk labuh 59/60 tapi pilihannya terhad ye. .
🌸HARGA 🌸
Size XS, S, M
Sehelai rm170
2helai rm300
3helai rm400 .
Size L, XL, 2XL
Sehelai rm180
2helai rm330
3helai rm420
.
Whatspp untuk sbrg pertanyaan
0193595121
0193595121
0193595121
Click terus di bio Sy di atas ye 😘
Read more
Pernah dengar tak ayat begini "Bertudung labuh, tapi bla bla bla...." - Stop hukum ! Kalau salahnya ...
Media Removed
Pernah dengar tak ayat begini "Bertudung labuh, tapi bla bla bla...." - Stop hukum ! Kalau salahnya datang dari si pemakai Salahkan dia Bukan tudung labuh yang terletak di kepalanya. _ Cuba didik diri dalam berdakwah dengan cara "Kalau dia buat salah, betulkan kesalahannya bukan ... Pernah dengar tak ayat begini "Bertudung labuh, tapi bla bla bla...."
-
Stop hukum !
Kalau salahnya datang dari si pemakai
Salahkan dia
Bukan tudung labuh yang terletak di kepalanya.
_
Cuba didik diri dalam berdakwah dengan cara
"Kalau dia buat salah, betulkan kesalahannya bukan hentam pemakaian dia, sebab pengukur baik buruk seseorang, bukan dinilai dari pemakaian"
-
Bertudung labuh, bukan nak acah solehah
Tapi berusaha untuk cari redha Allah.
Menutup aurat bukan nak tunjuk diri baik
Tapi cuba untuk jadi lebih baik

#notahatiliyanafarok
Read more
INILAH AKU SEORANG MUSLIMAH.. Aku berjalan, di kalangan orang ramai, cuma aku bertudung labuh, dikelilingi ...
Media Removed
INILAH AKU SEORANG MUSLIMAH.. Aku berjalan, di kalangan orang ramai, cuma aku bertudung labuh, dikelilingi dengan perempuan yang bertudung biasa, siapakah yang harus merasa kekok? tapi, di saat itu. Aku merasa rendah diri, rasa tak layak, rasa tak sesuai. Tipu, tengok orang ... INILAH AKU SEORANG MUSLIMAH..
Aku berjalan,
di kalangan orang ramai,
cuma aku bertudung labuh,
dikelilingi dengan perempuan yang bertudung biasa,
siapakah yang harus merasa kekok?
tapi, di saat itu.
Aku merasa rendah diri,
rasa tak layak,
rasa tak sesuai.
Tipu,
tengok orang pakai seksi,
pakai cantik,
warna warni,
style,
tapi diri ini?
bertudung labuh,
berbaju longgar,
warna tak menarik.
hampir aku futur,
tapi demi syurga,
syurga yang paling tinggi.
Demi ayah dan bonda,
kerana niat di hati,
ingin menghadiahkan ayah dan bonda,
syurga idaman semua hamba.
Aku kuat!
Berdiri kembali.
Jatuh berkali-kali.
Bangun sekali lagi.
Demi ayah dan bonda,
syurga itu pasti aku sampaikan buatmu,
demi ayah dan bonda aku terus gagah,
demi ayah dan bonda aku ingin kekal dalam hijrah ini,
demi ayah dan bonda, anakmu berjuang kembali.
Berjuang demi islam.
Berjuang demi agama.
berjuang demi ayah dan bonda.
ayah dan bonda, anakmu ingin.
Ingin menghadiahkan syurga buatmu,
sebagai balasan jasamu,
ayah dan bonda.
Demi mu..
Akan ku gapai syurga.
Supaya engkau tenang di sana.
Kerana itu, aku berdiri sebagai seorang MUSLIMAH!
Read more
Bila kita pakai tudung labuh, memang orang ramai akan anggap kita lebih baik atau tak boleh langsung ...
Media Removed
Bila kita pakai tudung labuh, memang orang ramai akan anggap kita lebih baik atau tak boleh langsung buat silap, nanti akan dikaitkan dengan tudung. Macam yang biasa kita dengar, . . “pakai tudung labuh tapi mesra gelak ketawa dengan lelaki”, . . “Tudung je labuh, tapi gedik...” . . ... Bila kita pakai tudung labuh, memang orang ramai akan anggap kita lebih baik atau tak boleh langsung buat silap, nanti akan dikaitkan dengan tudung. Macam yang biasa kita dengar, .
. “pakai tudung labuh tapi mesra gelak ketawa dengan lelaki”,
.
. “Tudung je labuh, tapi gedik...”
.
. “Pakai tudung labuh tapi suka mengumpat.”
.
.

Atau,
.
. “Tudung je labuh, tapi suka mencarut/bahasa tak jaga.”
.
.

Kadang-kadang kita rasa stress juga kan, bila orang kaitkan kelemahan kita dengan tudung. Dan sedih juga bila orang ramai expect kita yang bertudung labuh ni seolah perfect, yang mana bila ada terzahir kesilapan sikit, ia seolah satu perkara pelik & tak patut berlaku
.
.

Betul, kita tak sempurna, kita juga seperti muslimah lain yang belum bertudung labuh. Kita juga masih mencuba membaiki kekurangan, kita juga masih berjuang melawan nafsu sendiri dan menangkan iman. Kita juga ada masanya bertatih dan terjatuh dalam menuju kebaikan
.
.

Dan betul, kelemahan kita tiada kaitan dengan kelabuhan tudung kita. Tapi apa kata kita jadikan tudung kita sebagai peringatan? Bila kita nak buat dosa je, ingatkan diri bahawa “aku ni muslimah, aku memilih untuk bertudung labuh demi meraih cinta Tuhan, jadi untuk segala perkara juga aku harus berusaha untuk cari cinta Dia, cari redha Dia.”
.
.

Kita bukan nak terlihat sempurna di mata manusia, bukan itu matlamatnya. Tapi kita nak orang lain jatuh cinta dengan Tuhan juga apabila dia melihat akhlak serta perlakuan kita. Kita tak mahu tudung labuh yang kita pakai ini menjadi fitnah kepada agama gara-gara kesilapan kita. .
.

Dalam tempoh kita berusaha baiki penampilan, jangan kita lupa untuk baiki yang lebih utama iaitu hubungan kita dengan Pencipta. ❤️ .
.

#salamZohor #instantShawlKaleelaElsajida #kaleelaSunkissed #elsajidaEmpoweringMuslimah #elsajidaShares #tudungLabuh
Read more
Malas nak lilit tudung tapi masih mahu tampil menarik bertudung? Solution anda adalah instant shawl Naelofar Hijab. Get this instantshawl called Moonlight. Hanya sarung saja and you are good to go. Boleh adjust labuh. Mudah dijaga, selesa, material made from high qualitu chiffon, embellished ... Malas nak lilit tudung tapi masih mahu tampil menarik bertudung? Solution anda adalah instant shawl Naelofar Hijab. Get this instantshawl called Moonlight. Hanya sarung saja and you are good to go. Boleh adjust labuh. Mudah dijaga, selesa, material made from high qualitu chiffon, embellished with Swarovski. Only RM85. Free NH inner with every purchase of shawls from this collection. Whatsapp 0122955360.

#naelofarhijab #nhauthorizedstockist #moonlightbynh #instantshawl #instanthijab #hijab #shahalam
Read more