Loading...


Unique profiles
39
Most used tags
Total likes
0
Top locations
Pusat Dakwah Islamiah paroi, Sekolah Dato Abdul Razak (SDAR), Cisarua,lembang-bandung Barat
Average media age
2429.8 days
to ratio
19
 #UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM ...
Media Removed
#UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" . Caranya mudah sahaja: 1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim 2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Booth YADIM. 3. Post ... #UPDATE

JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA

JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" .

Caranya mudah sahaja:

1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim

2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Booth YADIM.

3. Post gambar tersebut di Facebook Peribadi berserta caption patriotik.

4. Tag page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia di gambar tersebut.

5. Di akhir post sila hashtag #MerdekaYADIM2018

GAMBAR YANG MEMPUNYAI LIKE TERBANYAK AKAN MEMENANGI HADIAH MISTERI DARI KAMI!! JOM!! SEMUA HADIR BERAMAI-RAMAI MEMERIAHKAN SAMBUTAN AMBANG MERDEKA DI MATIC JALAN AMPANG, KUALA LUMPUR.

Adik comel ini antara yang telah menyertai CONTEST ini. Terima kasih kami ucapkan.
.
JOM!! LIKE ramai-ramai sekiranya anda suka gambar adik ini.😊 #yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #kemerdekaanUPDATE
Read more
Loading...
dijemput hadir ke 'Jamuan Hari Raya E'idul Fitri' di Masjid Al-Islamiah Kg. Lindungan, Jalan PJS ...
Media Removed
dijemput hadir ke 'Jamuan Hari Raya E'idul Fitri' di Masjid Al-Islamiah Kg. Lindungan, Jalan PJS 6/4, Petaling Jaya bermula 9pm. 😎 (jgn ckp Abg tak 'kenopi'!) dijemput hadir ke 'Jamuan Hari Raya E'idul Fitri' di Masjid Al-Islamiah Kg. Lindungan, Jalan PJS 6/4, Petaling Jaya bermula 9pm. 😎 (jgn ckp Abg tak 'kenopi'!)
Dekapan ukhwah islamiah...
Media Removed
Dekapan ukhwah islamiah... Dekapan ukhwah islamiah...
Baju muslimkids bertuliskan islamiah...uk 2-12th...
Media Removed
Baju muslimkids bertuliskan islamiah...uk 2-12th... Baju muslimkids bertuliskan islamiah...uk 2-12th...
Team A Walimatulurus LINDA & AMIR 19 Ogos 2018 Pusat Dakwah Islamiah Paroi, Negeri Sembilan Whatsapps ...
Media Removed
Team A Walimatulurus LINDA & AMIR 19 Ogos 2018 Pusat Dakwah Islamiah Paroi, Negeri Sembilan Whatsapps 011-11556402 atau DM & PM kami untuk kami foward full Quotation #waghihphotobooth #photoboothseremban #photoboothnegerisembilan #photoboothpd #photoboothshahalam ... Team A

Walimatulurus

LINDA & AMIR

19 Ogos 2018

Pusat Dakwah Islamiah Paroi, Negeri Sembilan

Whatsapps 011-11556402 atau DM & PM kami untuk kami foward full Quotation

#waghihphotobooth
#photoboothseremban
#photoboothnegerisembilan
#photoboothpd
#photoboothshahalam
#photoboothputrajaya
#photoboothmelaka
Read more
Alhamdulillah, hari ini MVM berpeluang mengadakan kunjungan hormat ke Yayasan Dakwah Islamiah ...
Media Removed
Alhamdulillah, hari ini MVM berpeluang mengadakan kunjungan hormat ke Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) di Pejabat Urusan YADIM, Putrajaya. . Kehadiran kami telah disambut dengan baik sekali oleh Tuan Redhauddin, Pengurus Besar Operasi dan barisan tertinggi YADIM. . Semoga ... Alhamdulillah, hari ini MVM berpeluang mengadakan kunjungan hormat ke Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) di Pejabat Urusan YADIM, Putrajaya.
.
Kehadiran kami telah disambut dengan baik sekali oleh Tuan Redhauddin, Pengurus Besar Operasi dan barisan tertinggi YADIM.
.
Semoga pertemuan hari ini membuahkan hasil kerjasama yang lebih efektif pada masa akan datang.
.
#muslimvolunteermalaysia #YADIM
Read more
Loading...
YADIM DAN BMMB PERKASA PEMBANGUNAN TANAH WAKAF DEMI PERLUASAN DAKWAH DAN PENERAJU DAKWAH MASSA Harta ...
Media Removed
YADIM DAN BMMB PERKASA PEMBANGUNAN TANAH WAKAF DEMI PERLUASAN DAKWAH DAN PENERAJU DAKWAH MASSA Harta orang Islam yang diwakafkan boleh dianggap banyak dan majoriti orang Islam menjadikan wakaf harta sebagai persediaan untuk amal jariah yang berterusan. Harta wakaf yang popular ... YADIM DAN BMMB PERKASA PEMBANGUNAN TANAH WAKAF DEMI PERLUASAN DAKWAH DAN PENERAJU DAKWAH MASSA

Harta orang Islam yang diwakafkan boleh dianggap banyak dan majoriti orang Islam menjadikan wakaf harta sebagai persediaan untuk amal jariah yang berterusan. Harta wakaf yang popular ialah tanah wakaf.

Ini sememangnya satu amalan yang sangat baik namun bagaimana penggunaan tanah wakaf ini dapat dimanfaatkan oleh penerima wakaf masih lagi belum dapat ditentukan secara sistematik kerana kurang pendedahan berkaitan pengurusan tanah wakaf.

Sesetengah penerima tanah wakaf ini kebanyakan lebih selesa memanfaatkannya mengikut kaedah lama seperti membina tapak masjid atau menjadikan tanah perkuburan.

Hakikatnya tidak ramai yang tahu bahawa pengendali bank tempatan telah mempunyai kaedah memanfaatkan tanah wakaf ini namun kurang mendapat sambutan kerana kurang publisiti dari pihak yang tertentu.

Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) hari ini mengorak langkah kearah yang lebih sistematik dan profesional untuk memanfaatkan tanah wakaf ini dengan membentuk jaringan kerjasama bersama Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB). YADIM sebagai sebuah agensi dakwah sememangnya cuba menjadi contoh kepada masyarakat dalam mempraktikkan pengurusan harta wakaf yang lebih sistematik.

Pada 6 Ogos 2018 bermulanya sejarah bagi YADIM dalam memperkasakan pembangunan tanah wakaf. Satu mesyuarat khas bersama pihak YADIM dan Jabatan Wakaf Bank Muamalat Malaysia Berhad berlangsung demi mencapai cara pembangunan yang tepat dan relevan kepada kedua belah pihak dan membincangkan usahasama untuk meningkatkan "Dana Dakwah" dan program-program YADIM.
Pihak BBMB diwakili oleh Dr Shamsiah Abdul Karim, Ustaz Mohd Hafiz Hj Fauzi, Wan Nuraihan Ab Shatar, Roza Iskandar Zawawi.

Manakala pihak delegasi dari YADIM pula diketuai oleh Yang Dipertua, Dr Yusri bin Mohamad, Timbalan Yang Dipertua Ustaz Mohd Zaidi bin Ramli, Tuan Redhauddin bin Kamaruzaman (Pengurus Besar Pengurusan Dan Kewangan), En Abi Said Al Khudri B Hussin (Pengarah Pelaburan & Penajaan) dan Pegawai Khas TYDP Ustaz Mohd Firdaus bin Mohd Rusli.
.
#dakwah #yadimMy #sayangiYadim #TabungInfaqYadim
Read more
ZIARAH IMAN : YADIM KELANTAN BANTU PERTINGKATKAN PENGETAHUAN AGAMA ORANG ASLI Yayasan Dakwah ...
Media Removed
ZIARAH IMAN : YADIM KELANTAN BANTU PERTINGKATKAN PENGETAHUAN AGAMA ORANG ASLI Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) bukan agensi dakwah yang menggunakan satu cara sahaja dalam perluasan dakwah. . . Bagi yang mengikuti perkembangan YADIM. Sudah semestinya kegiatan dakwah ... ZIARAH IMAN : YADIM KELANTAN BANTU PERTINGKATKAN PENGETAHUAN AGAMA ORANG ASLI

Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) bukan agensi dakwah yang menggunakan satu cara sahaja dalam perluasan dakwah. .
.
Bagi yang mengikuti perkembangan YADIM. Sudah semestinya kegiatan dakwah YADIM diketahui umum dengan pelbagai pendekatan. Darat dan laut, Utara dan Selatan telah dijelajahi YADIM dengan pelbagai program. Si kaya dan si miskin juga menjadi sasaran program dakwah YADIM.

Hari ini satu lagi program YADIM yang dianjurkan oleh Yadim Kelantan meneruskan kesinambungan dakwah massa YADIM. "ZIARAH IMAN" itulah nama program kali ini. Hari ini bermula jam 6.30 minit pagi YADIM Cawangan Kelantan bergerak ke perkampungan masyarakat orang asli di pedalaman Gua Musang, Kelantan. Untuk kali ini, program Ziarah Iman ini melibatkan tiga buah kampung iaitu Post Brooke, Cekau dan Jerdip.

Program bermula setibanya kami di perkampungan orang asli Post Brooke dengan ucapan alu-aluan daripada wakil penduduk iaitu En. Sani. Beliau yang mewakili penduduk kampung tersebut merasa amat gembira apabila pihak YADIM datang mengadakan program. .
.
Program ini diteruskan dengan tazkirah daripada pihak YADIM, kuiz ibadah, penyampaian beras, kunjungan dari rumah kerumah serta jamuan makan.

Kesan daripada "Kuiz Ibadah" yang diadakan telah menunjukkan masyarakat orang asli sekarang terutamanya dikalangan belia dan juga kanak-kanak, telah terdapat peningkatan pengetahuan agama yang amat baik dikalangan mereka semua.

Aktiviti ini berakhir di perkampungan orang asli Cekau pada jam 4.00 petang.

Itulah YADIM yang sentiasa maju kehadapan untuk berdakwah. Hidayah itu datang dari Allah tapi usaha dakwah tetap perlu berterusan.

#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #ziarahiman
Read more
Loading...
TERIMA KASIH RAKAN MEDIA YADIM Pihak Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mengucapkan terima ...
Media Removed
TERIMA KASIH RAKAN MEDIA YADIM Pihak Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mengucapkan terima kasih kepada rakan media Utusan Borneo, Daily Ekspress dan Sabah NewsTimes atas promosi program "MISI SAYANG SEMPORNA" yang bakal diadakan esok (4 Ogos 2018). #yadimMy #sayangiYadim ... TERIMA KASIH RAKAN MEDIA YADIM
Pihak Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mengucapkan terima kasih kepada rakan media Utusan Borneo, Daily Ekspress dan Sabah NewsTimes atas promosi program "MISI SAYANG SEMPORNA" yang bakal diadakan esok (4 Ogos 2018). #yadimMy #sayangiYadim #sayangiMalaysia #dakwah
Read more
Pagi tadi mendampingi Wakil Presiden RI Bpk. Dr. Drs. H. M. Jusuf Kalla dalam kegiatan pembukaan ...
Media Removed
Pagi tadi mendampingi Wakil Presiden RI Bpk. Dr. Drs. H. M. Jusuf Kalla dalam kegiatan pembukaan Rapat Kerja Nasional Tarbiyah - Persatuan Tarbiyah Islamiah (Perti). Pagi tadi mendampingi Wakil Presiden RI Bpk. Dr. Drs. H. M. Jusuf Kalla dalam kegiatan pembukaan Rapat Kerja Nasional Tarbiyah - Persatuan Tarbiyah Islamiah (Perti).
SUKARELAWAN AL - FALAH YADIM SIMBOL "JIWA SUKARELAWAN ITU PUTIH" KEDAH, Kampung Bok Bak, Kupang, ...
Media Removed
SUKARELAWAN AL - FALAH YADIM SIMBOL "JIWA SUKARELAWAN ITU PUTIH" KEDAH, Kampung Bok Bak, Kupang, Kedah menjadi saksi "Jiwa Putih Sukarelawan". Mereka tidak dibayar upah, tidak meminta upah, sanggup berjauhan dengan keluarga malah memberikan masa yang lebih untuk khidmat bakti. ... SUKARELAWAN AL - FALAH YADIM SIMBOL "JIWA SUKARELAWAN ITU PUTIH"

KEDAH, Kampung Bok Bak, Kupang, Kedah menjadi saksi "Jiwa Putih Sukarelawan". Mereka tidak dibayar upah, tidak meminta upah, sanggup berjauhan dengan keluarga malah memberikan masa yang lebih untuk khidmat bakti. Jiwa mereka, kudrat mereka diinfaq untuk semua malah kepandaian mereka juga untuk mereka yang memerlukan. Rungutan tidak pernah kedengaran bahkan hanya kepuasan yang jadi bualan. Itulah Sukarelawan Al -Falah Yadim (SAF). Menyuburkan jiwa sukarelawan tidak mudah, umpama mencari jarum dalam kegelapan. Namun Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) tidak menganggap ia sesuatu kesukaran malah ia adalah cabaran.

Melalui Unit SAF Bahagian Khidmat Komuniti Dan Masyarakat , SAF telah menjadi unit penting dalam penganjuran aktiviti kesukarelaan terutamanya mencerminkan Islam itu murni dan harmoni.

Ketua Unit SAF , Abdul Qayyum Harris dan beberapa pegawai Yadim serta ahli SAF adalah nadi utama unit ini. Hari ini SAF sekali lagi menabur bakti dengan penganjuran program khidmat baktinya. "Program Khidmat Bakti dan Ziarah Kasih SAF Kampung Bok-bak, Kupang, Kedah" kesinambungan jiwa telus anak-anak muda yang menganggotai SAF.

Hari ini 14 Julai 2018(Sabtu) bertempat di Dewan Masyarakat Kampung Bok-bak, khidmat sosial sukarela diatur rapi oleh Ketua pasukan En Abu Hasan bin Musa

Kampung Bok-Bak mungkin satu nama asing telah dipilih oleh SAF untuk merasai kewujudan SAF.

Beberapa aktiviti seperti gotong royong pembersihan dewan kegunaan masyarakat, memasak aneka juadah didalam buloh untuk penduduk kampung ini dijalankan secara kerjasama.

Turut diatur "Ziarah Kasih" dengan menyampaikan sumbangan berbentuk barang keperluan harian kepada 10 buah keluarga asnaf setempat.

Beberapa penduduk yang menghidap penyakit kronik juga disantuni. Titipan doa semoga mereka sentiasa dalam keafiatan.

Tahukah anda?

Program ini melibatkan keseluruhan masyarakat kampung bok-bak tanpa mengira politik (Partisan) demi membina ukhwah masyarakat.

SAF bertindak sebagai agen dakwah dilapangan serta terbuka menerima pendapat dan pandangan demi kepentingan Islam.

Tuan Shahrizal Mat, Pengarah Bahagian Khidmat Komuniti Da
Read more
Follow: @sweetlaundrybrunei . Set Urus Tebuni perlu dimiliki bagi pasangan yang akan menyambut ...
Media Removed
Follow: @sweetlaundrybrunei . Set Urus Tebuni perlu dimiliki bagi pasangan yang akan menyambut kelahiran anak damit. Ianya sangat sesuai bagi wanita yang hampir untuk bersalin, atau baru bersalin. Disamping melayani kesibukkan harian, Set Urus Tebuni dapat memudahkan biskita ... Follow: @sweetlaundrybrunei
.
Set Urus Tebuni perlu dimiliki bagi pasangan yang akan menyambut kelahiran anak damit. Ianya sangat sesuai bagi wanita yang hampir untuk bersalin, atau baru bersalin.
Disamping melayani kesibukkan harian, Set Urus Tebuni dapat memudahkan biskita dalam memberikan penyediaan pengurusan asas menyambut kelahiran anak damit secara kondusif. Dengan itu dapatkanlah Set Urus Tebuni sekarang.
.
Sudah menjadi kebiasaan dalam masyarakat Melayu Islam kita, setiap kali kelahiran anak damit, tebuni (uri) yang keluar bersama anak damit ketika kelahiran perlu dibersihkan & ditanam dengan segera. Berdasarkan daripada pendapat Ulama. & Fatwa Mufti Kerajaan Brunei Darussalam bahwa tebuni (uri) yang dipisahkan daripada anak damit itu adalah suci, bukan najis.
.
Set Urus Tebuni adalah kit produk yang terhimpun di dalamnya bahan-bahan asas bagi pengurusan tebuni secara Islamiah dan mengikut budaya Melayu yang tidak dikategorikan sebagai khurafat.
.
Sebagai penghormatan kepada anggota manusia, maka tebuni tersebut sunat dibungkus dengan kain atau lainnya dan ditanam jika ia dipisahkan ketika anak berkenaan hidup. Jika ia dipisahkan setelah anak berkenaan meninggal dunia, maka penyempurnaannya adalah mengikut penyempurnaan mayat anak berkenaan.
.
Fatwa Mufti Kerajaan
Negara Brunei Darussalam 2004
.
Set Urus Tebuni juga mengutamakan faktor alam sekitar dalam proses pengurusan tebuni.
.
Set Urus Tebuni dipasaran dengan harga yang berpatutan. Hanya BND15.00 SAHAJA!
.
Kami turut memberikan perkhidmatan penyucian dan pengurusan tebuni anak damit.
Untuk perkhidmatan penyucian tebuni, tempahan/pembelian
Set Urus Tebuni sila hubungi/whatapps ke talian:
+6732333213 atau +6738689213
.
Akan Datang!!
Sweet Laundry
menawarkan perkhidmatan;
Cucian karpet EXPRESS.
Cucian karpet ‘wall to wall’.
Cucian sofa set.
Cucian tilam.
Read more
Loading...
Semoga Allah Permudahkan Segala Urusan @najib_razak Aminnn YRA.. Cuma Pendirian Kita Adalah ...
Media Removed
Semoga Allah Permudahkan Segala Urusan @najib_razak Aminnn YRA.. Cuma Pendirian Kita Adalah Untuk DSN Diberikan Hak Untuk Diadili Dengan Sewajarnya..Selagi Tidak Disabitkan Hukuman, Beliau Berhak Dilayani Sebagai Seorang Yg Tidak Bersalah Berasaskan Prinsip Islamiah & Perundangan..Usah ... Semoga Allah Permudahkan Segala Urusan @najib_razak Aminnn YRA..
Cuma Pendirian Kita Adalah Untuk DSN Diberikan Hak Untuk Diadili Dengan Sewajarnya..Selagi Tidak Disabitkan Hukuman, Beliau Berhak Dilayani Sebagai Seorang Yg Tidak Bersalah Berasaskan Prinsip Islamiah & Perundangan..Usah Menghukum Sebelum Mahkamah Menjatuhkan Hukuman..
#FreeNajib
#Solidariti4DSNR
#BebaskanNajib
#LawanTetapLawan
Read more
CUSTOMEMADE NEW DRESS BY KZWC 0128474336 ANNA ZARINA + AJIB EMERLD GREEN SONGKET 8.4.18 PUSAT ...
Media Removed
CUSTOMEMADE NEW DRESS BY KZWC 0128474336 ANNA ZARINA + AJIB EMERLD GREEN SONGKET 8.4.18 PUSAT DAKWAH ISLAMIAH PAROI MUA: @makeupbybelladk PHOTO:@mazlisharif #fashion #fashiondesigner #malaysiadesigner #designerseremban #bajusanding #songketemerldgreen #emerldgreensongket #tukangjahit #tukangjahitseremban2 #bridalseremban #bridalseremban2 #kimizaliweddingcouturekzwc CUSTOMEMADE NEW DRESS BY KZWC
0128474336
ANNA ZARINA + AJIB
EMERLD GREEN SONGKET
8.4.18
PUSAT DAKWAH ISLAMIAH PAROI
MUA: @makeupbybelladk
PHOTO:@mazlisharif
#fashion #fashiondesigner
#malaysiadesigner #designerseremban
#bajusanding #songketemerldgreen
#emerldgreensongket #tukangjahit
#tukangjahitseremban2
#bridalseremban #bridalseremban2
#kimizaliweddingcouturekzwc
Juaraaaaa suaramu bro @jollink_kribo <span class="emoji emoji1f60d"></span>🤘🏻makasih brader @mochziqy & @ivanregia92 <span class="emoji emoji1f64f"></span>🏻<span class="emoji emoji1f60d"></span> Song List ...
Media Removed
Juaraaaaa suaramu bro @jollink_kribo 🤘🏻makasih brader @mochziqy & @ivanregia92 🏻 Song List : geser ~~>>> 1. Helloween - Forever in one 2. Nazareth - Love Heart 3. Still Heart - She's gone feat @ivanregia92 "Seeur hikmah nu tiasa di candak bahwa silaturahmi itu sangat lah indah meski ... Juaraaaaa suaramu bro @jollink_kribo 😍🤘🏻makasih brader @mochziqy & @ivanregia92 🙏🏻😍 Song List : geser ~~>>>
1. Helloween - Forever in one
2. Nazareth - Love Heart
3. Still Heart - She's gone feat @ivanregia92 "Seeur hikmah nu tiasa di candak bahwa silaturahmi itu sangat lah indah meski jauh antara jarak dan waktu tali ikatan ukhuwah islamiah kedah selalu terus di jaga kita hidup sama2 di bumi nincak taneh lain nincak seneu jadi kita semua sodara jabat erat 🙂🍻 Jangan lupa bersyukur "

#music #band #accoustic #guitarcover #genre #allaround #rocknroll #rock #blues #reggae #electronicdancemusic #jazz #pop #classic #oldschool #soul  #british #alternative #musically #instamusic #vocal #guitar #violin #drum #dtx #bass #indomusikgram #jakarta #indonesia @topvocalist @musicthis
Read more
Loading...
Alhamdulillah, hari ini MVM berpeluang mengadakan kunjungan hormat ke Yayasan Dakwah Islamiah ...
Media Removed
Alhamdulillah, hari ini MVM berpeluang mengadakan kunjungan hormat ke Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) di Pejabat Urusan YADIM, Putrajaya. . Kehadiran kami telah disambut dengan baik sekali oleh Tuan Redhauddin, Pengurus Besar Operasi dan barisan tertinggi YADIM. . Semoga ... Alhamdulillah, hari ini MVM berpeluang mengadakan kunjungan hormat ke Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) di Pejabat Urusan YADIM, Putrajaya.
.
Kehadiran kami telah disambut dengan baik sekali oleh Tuan Redhauddin, Pengurus Besar Operasi dan barisan tertinggi YADIM.
.
Semoga pertemuan hari ini membuahkan hasil kerjasama yang lebih efektif pada masa akan datang.
.
#muslimvolunteermalaysia #YADIM
Read more
KHIDMAT SOSIAL : YADIM MEMPELAWA MASYARAKAT MEMBANTU MANGSA KEBAKARAN YADIM Zon Sarawak telah ...
Media Removed
KHIDMAT SOSIAL : YADIM MEMPELAWA MASYARAKAT MEMBANTU MANGSA KEBAKARAN YADIM Zon Sarawak telah menziarahi mangsa kebakaran rumah pada 1 Ogos lalu di Kampung Tabuan Lot No.3. Kebakaran telah memusnahkan 100% sebuah rumah serta barang keperluan harian dan dokumen-dokumen penting ... KHIDMAT SOSIAL : YADIM MEMPELAWA MASYARAKAT MEMBANTU MANGSA KEBAKARAN

YADIM Zon Sarawak telah menziarahi mangsa kebakaran rumah pada 1 Ogos lalu di Kampung Tabuan Lot No.3. Kebakaran telah memusnahkan 100% sebuah rumah serta barang keperluan harian dan dokumen-dokumen penting mangsa. .
.
Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mempelawa kepada semua untuk melakukan sumbanhan jariah berbentuk pakaian dewasa lelaki/perempuan, barangan keperluan dapur dan sebagainya. .
.
Sumbangan boleh disalurkan terus ke alamat mangsa di No. 405 Kampung Tabuan Lot No.3 @ melalui Pejabat YADIM Zon Sarawak jalan Astana Kuching, Sarawak (082-447886/ 0178549672-Subri). Semoga dengan sumbangan ini dapat meringankan bebanan mangsa.

#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia
Read more
UPSR : YADIM BANTU TINGKATKAN MOTIVASI PELAJAR HADAPI UPSR PUTRAJAYA : Dikala ramai bercuti ...
Media Removed
UPSR : YADIM BANTU TINGKATKAN MOTIVASI PELAJAR HADAPI UPSR PUTRAJAYA : Dikala ramai bercuti pada hujung minggu, Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) terus berusaha tingkatkan motivasi bakal calon UPSR. Itulah YADIM yang sentiasa komited untuk melahirkan generasi berilmu dan ... UPSR : YADIM BANTU TINGKATKAN MOTIVASI PELAJAR HADAPI UPSR

PUTRAJAYA : Dikala ramai bercuti pada hujung minggu, Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) terus berusaha tingkatkan motivasi bakal calon UPSR. Itulah YADIM yang sentiasa komited untuk melahirkan generasi berilmu dan berkemahiran. Bukan mudah menggalas tugas sebagai agensi dakwah. Semua tugasan perlu dijalankan dengan komited supaya menjadi satu amal jariah yang berkesan untuk agama, bangsa dan negara.

Seramai 200 orang pelajar Sekolah Kebangsaan Putrajaya (1) Presint 18, Putrajaya telah menghadiri program "Motivasi Pelajar" sebagai persiapan menghadapi peperiksaan UPSR. Inilah bantuan yang mampu diberikan oleh YADIM demi membina bangsa yang berpengetahuan.

Istimewanya program motivasi ini turut menggunakan kaedah muzik yang mampu membina minda pelajar selain diperkenalkan kaedah pembelajaran oleh beberapa mentor yang berkemahiran.

Program ini merupakan kerjasama antara Bahagian Khidmat Komuniti Dan Masyarakat YADIM (BKKM) dan Team Busker Muzika yang diketuai oleh Ustaz Idzhar Jumali dari Kumpulan Nasyid Nowseeheart.

Tuan Shahrizal Mat (Pengarah BKKM) berkata, "Memang selama ini ramai menyangka YADIM hanya berdakwah dengan kitab-kitab tetapi hakikatnya YADIM juga terlibat dalam pelbagai aktiviti program modal insan dan jatidiri anak muda". "Sebelum ini, BKKM telah mengadakan siri Pendidikan Skor A untuk anak-anak miskin di PPR Sri Pahang Bangsar. Ini bermakna YADIM bergerak dari golongan sasar bawahan hingga atasan tanpa memilih-milih", tambahnya lagi.

Sementara itu Ustaz Muzammil Musbah selaku Penyelaras Program yang juga Ketua Unit Sosial BKKM berkata, "Ini bukan program motivasi yang terakhir tetapi BKKM telah mengatur siri-siri programnya sepanjang tahun 2018". Kerjasama dengan Team Buskers Muzika dilihat memberikan impak yang berkesan dengan diakhir program, pelajar-pelajar mahukan tambahan masa dan slot.

YADIM sentiasa mengalukan kerjasama kepada semua pihak yang mahukan khidmat YADIM. Memang bukan mudah membina generasi cemerlang tetapi tanpa memulakan usaha kearah kecemerlangan, mana mungkin kejayaan .
.
#dakwah #yadimMy #sayangiYadim #sayangiMalaysia
Read more
Loading...
KEMBARA MUAMALAH MASJID 2018 : YADIM MENERUSKAN JELAJAHNYA KE KAMPUNG IBOI, KEDAH KEDAH, Kampung ...
Media Removed
KEMBARA MUAMALAH MASJID 2018 : YADIM MENERUSKAN JELAJAHNYA KE KAMPUNG IBOI, KEDAH KEDAH, Kampung Iboi : Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) menerusi Unit Muamalah, Bahagian Pembangunan Ummah Sektor Operasi, hari ini meneruskan siri "Kembara Muamalah Masjid 2018". Lokasi ... KEMBARA MUAMALAH MASJID 2018 : YADIM MENERUSKAN JELAJAHNYA KE KAMPUNG IBOI, KEDAH

KEDAH, Kampung Iboi : Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) menerusi Unit Muamalah, Bahagian Pembangunan Ummah Sektor Operasi, hari ini meneruskan siri "Kembara Muamalah Masjid 2018". Lokasi yang dipilih untuk kali ini ialah Masjid Raudhatul Falah, Kg Bokbak, Iboi, Baling, Kedah.

Program ini hakikatnya berobjektifkan supaya umat Islam mengguna pakai sistem kewangan Islam yang sedia ada di negara ini dengan memupuk kesedaran serta menunjukkan peluang - peluang tersebut.

Walaupun bermula pada jam 8.00 malam hingga 9.30 malam, sambutan diluar jangka. Harapan Yadim kesedaran peri pentingnya muamalah Islam dapat disampaikan kepada yang hadir.

Selain dianjurkan oleh Unit Pembangunan Muamalah Bahagian Pembangunan Ummah YADIM. Program ini juga mendapat kerjasama MAIWP , Masjid Raudhatul Falah Kg Bokbak, Iboi, Baling, Kedah dan Sukarelawan Al-Falah YADIM. Pengisian yang diterapkan adalah berbentuk informasi halal haram sesuatu muamalah dan pilihan yang ada untuk mengelak kerosakan muamalah melalui produk-produk Islam.

Ianya disampaikan oleh YBhg . Dr Muhamad Noor Habibi Hj Long Pensyarah Kanan, Pusat Pengajian Perniagaan Islam, Kolej Perniagaan, UUM, Sintok, Kedah. Menurut Tuan Muzaffar Abd Rahim selaku Penyelaras Program "Sasaran prorgam ini adalah ahli kariah Dan jamaah masjid. Seramai 270 orang menghadiri program ini". "Inilah antara inisiatif program Yadim untuk memakmurkan negara dengan pengamalan ekonomi Islam" tambahnya lagi.

Yadim sangat komited untuk terus memperkasakan dan membantu perkembangan sistem muamalah Islam dengan dimulai oleh pemilihan akaun Islam. Inilah sebahagian usaha Yadim untuk melaksanakan Maqasid Shariah.

#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #tabunginfaqyadim
Read more
Follow: @sweetlaundrybrunei . Set Urus Tebuni perlu dimiliki bagi pasangan yang akan menyambut ...
Media Removed
Follow: @sweetlaundrybrunei . Set Urus Tebuni perlu dimiliki bagi pasangan yang akan menyambut kelahiran anak damit. Ianya sangat sesuai bagi wanita yang hampir untuk bersalin, atau baru bersalin. Disamping melayani kesibukkan harian, Set Urus Tebuni dapat memudahkan biskita ... Follow: @sweetlaundrybrunei
.
Set Urus Tebuni perlu dimiliki bagi pasangan yang akan menyambut kelahiran anak damit. Ianya sangat sesuai bagi wanita yang hampir untuk bersalin, atau baru bersalin.
Disamping melayani kesibukkan harian, Set Urus Tebuni dapat memudahkan biskita dalam memberikan penyediaan pengurusan asas menyambut kelahiran anak damit secara kondusif. Dengan itu dapatkanlah Set Urus Tebuni sekarang.
.
Sudah menjadi kebiasaan dalam masyarakat Melayu Islam kita, setiap kali kelahiran anak damit, tebuni (uri) yang keluar bersama anak damit ketika kelahiran perlu dibersihkan & ditanam dengan segera. Berdasarkan daripada pendapat Ulama. & Fatwa Mufti Kerajaan Brunei Darussalam bahwa tebuni (uri) yang dipisahkan daripada anak damit itu adalah suci, bukan najis.
.
Set Urus Tebuni adalah kit produk yang terhimpun di dalamnya bahan-bahan asas bagi pengurusan tebuni secara Islamiah dan mengikut budaya Melayu yang tidak dikategorikan sebagai khurafat.
.
Sebagai penghormatan kepada anggota manusia, maka tebuni tersebut sunat dibungkus dengan kain atau lainnya dan ditanam jika ia dipisahkan ketika anak berkenaan hidup. Jika ia dipisahkan setelah anak berkenaan meninggal dunia, maka penyempurnaannya adalah mengikut penyempurnaan mayat anak berkenaan.
.
Fatwa Mufti Kerajaan
Negara Brunei Darussalam 2004
.
Set Urus Tebuni juga mengutamakan faktor alam sekitar dalam proses pengurusan tebuni.
.
Set Urus Tebuni dipasaran dengan harga yang berpatutan. Hanya BND15.00 SAHAJA!
.
Kami turut memberikan perkhidmatan penyucian dan pengurusan tebuni anak damit.
Untuk perkhidmatan penyucian tebuni, tempahan/pembelian
Set Urus Tebuni sila hubungi/whatapps ke talian:
+6732333213 atau +6738689213
.
Akan Datang!!
Sweet Laundry
menawarkan perkhidmatan;
Cucian karpet EXPRESS.
Cucian karpet ‘wall to wall’.
Cucian sofa set.
Cucian tilam.
Read more
Di Institut Pendidikan Guru Islam Bangi, dulu saya datang sini convo Siyassah Syarriah dan Kepimpinan ...
Media Removed
Di Institut Pendidikan Guru Islam Bangi, dulu saya datang sini convo Siyassah Syarriah dan Kepimpinan Islam. Hari ini anak kedua, Muhammad Amirul Izzat saya masuk sini sebulan sebagai program persediaan sebelum pergi ke Universiti Al Azhar Mesir dalam jurusan Ulum Islamiah. Moga selamat ... Di Institut Pendidikan Guru Islam Bangi, dulu saya datang sini convo Siyassah Syarriah dan Kepimpinan Islam. Hari ini anak kedua, Muhammad Amirul Izzat saya masuk sini sebulan sebagai program persediaan sebelum pergi ke Universiti Al Azhar Mesir dalam jurusan Ulum Islamiah. Moga selamat pergi dan lulus dengan cemerlang supaya boleh balik berbakti kepada negara
Read more
Kami LDII, Kami Pancasilais Bagi kami warga LDII, Pancasila merupakan titik temu yang mempersatukan ...
Media Removed
Kami LDII, Kami Pancasilais Bagi kami warga LDII, Pancasila merupakan titik temu yang mempersatukan beragam suku, etnis, agama, ras, dan golongan. Pancasila merupakan hikmah yang digali para pendiri bangsa dari sifat-sifat terbaik suku-suku bangsa yang hidup di nusantara. Keanekaragaman ... Kami LDII, Kami Pancasilais

Bagi kami warga LDII, Pancasila merupakan titik temu yang mempersatukan beragam suku, etnis, agama, ras, dan golongan.
Pancasila merupakan hikmah yang digali para pendiri bangsa dari sifat-sifat terbaik suku-suku bangsa yang hidup di nusantara. Keanekaragaman itulah yang diikat dalam Pancasila dan disemai dalam Negara Kesatuan Republik Indonesia (NKRI). Dalam momentum Hari Pancasila, mari segenap warga bangsa agar meningkatkan dan memperkuat tali persaudaraan dan silaturohim dalam Ukhuwah Islamiah, Ukhuwah Basyariah dan Ukhuwah Wathoniyah.

Ukhuwah ini bukan hanya memperkuat persaudaraan sesama orang muslim, namun memperkuat persatuan antar umat beragama selaras dengan yang diajarkan Islam. Seperti saling menghormati menjalankan ibadah, toleransi dan juga menghargai sesama orang lain.

Nilai-nilai keterbukaan dan persaudaraan sudah sejak awal hidup dalam ajaran Islam. Pada masa kehidupan Nabi Muhammad SAW, sudah dikenal Piagam Madinah yang berisi perjanjian antarkelompok agama dan etnik guna mengikat perdamaian

Memperkuat ukhuwah dengan mengamalkan sila-sila dari Pancasila sangatlah penting. Bahwa NKRI yang berdasarkan Pancasila adalah bentuk terbaik bagi bangsa Indonesia. Oleh karena itu, Hari Pancasila ini sebagai momentum untuk mepertahankan keutuhan NKRI dengan mempererat tali persaudaraan antar sesama.

#ldii_news #harilahirpancasila #pancasilais #kamipancasila #1juni2018 #ukhuwahislamiyah #pemersatubangsa
Read more
200 ORANG HADIR DALAM KULIAH MAGHRIB OLEH TYDP YADIM USTAZ ZAIDI RAMLI Bagi menyempurnakan program ...
Media Removed
200 ORANG HADIR DALAM KULIAH MAGHRIB OLEH TYDP YADIM USTAZ ZAIDI RAMLI Bagi menyempurnakan program dan lawatan kerja Ustaz Mohd Zaidi Ramli, Timbalan Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) ke Sarawak, beliau telah menjadi penceramah di dalam sebuah program Kuliah ... 200 ORANG HADIR DALAM KULIAH MAGHRIB OLEH TYDP YADIM USTAZ ZAIDI RAMLI

Bagi menyempurnakan program dan lawatan kerja Ustaz Mohd Zaidi Ramli, Timbalan Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) ke Sarawak, beliau telah menjadi penceramah di dalam sebuah program Kuliah Maghrib.

Kuliah ini berlangsung di Masjid Al-Kawthar, Kampung Gedong, Simunjan. Dianggarkan seramai 200 orang jemaah hadir mendengar kuliah ini.

Selain menjadi TYDP YADIM. Ustaz Mohd Zaidi Ramli juga merupakan personaliti tv yang menyampaikan Slot "Hadis 40" Di TV1.

Ustaz Awang Dulhadi, Pengarah YADIM Zon Sarawak berkata "Kuliah Maghrib ini merupakan ziarah terakhir TYDP di Daerah Simunjan sebelum berangkat balik ke Kuala Lumpur". "Sampaikan walau satu ayat"

#yadimMy
#dakwah
Read more
<span class="emoji emoji2665"></span>S.A.H.A.B.A.T<span class="emoji emoji2665"></span> • • • uda gak tau mau tulis cap apa buat kalian.. intinya slalu bahagia luar ...
Media Removed
S.A.H.A.B.A.T • • • uda gak tau mau tulis cap apa buat kalian.. intinya slalu bahagia luar biasa tiap jumpa kalian.. •Uhibbukum fillah •ukhwah islamiah •be the best ♡ ♥S.A.H.A.B.A.T♥uda gak tau mau tulis cap apa buat kalian..
intinya slalu bahagia luar biasa tiap jumpa kalian..
•Uhibbukum fillah •ukhwah islamiah •be the best ♡
Kembara Afrika Selatan Ziarah madrasah Darul Uloom Arabia Islamiah di Cape Town. Semua kisah kembara 29 buah negara @ https://denaihati.com/category/travelog Klik hashtag untuk tengok semua kisah kembara kami kali ini. #kembaraDH #travelDH #kembaraafrikaselatanDH #kembaraafrikaselatan ... Kembara Afrika Selatan

Ziarah madrasah Darul Uloom Arabia Islamiah di Cape Town.

Semua kisah kembara 29 buah negara @ https://denaihati.com/category/travelog

Klik hashtag untuk tengok semua kisah kembara kami kali ini.

#kembaraDH #travelDH #kembaraafrikaselatanDH #kembaraafrikaselatan #capetown
Read more
Seorang warga emas berbangsa Dusun telah memilih agama Islam sebagai pegangan hidupnya yang baharu setelah melafazkan Dua Kalimah Syahadah pada majlis pengislaman yang berlangsung di rumah kediaman Awang Mohd Hasnan bin Abdullah, Kampung Mulaut, petang tadi. Setelah melafazkan ... Seorang warga emas berbangsa Dusun telah memilih agama Islam sebagai pegangan hidupnya yang baharu setelah melafazkan Dua Kalimah Syahadah pada majlis pengislaman yang berlangsung di rumah kediaman Awang Mohd Hasnan bin Abdullah, Kampung Mulaut, petang tadi.

Setelah melafazkan ikrar pengislamannya di hadapan pegawai Unit Pengislaman, Bahagian Pengembangan Dakwah, Pusat Dakwah Islamiah (PDI), Awang Luwis bin Payong, 79, telah memilih nama Islamnya sebagai Muhammad bin Abdullah.

Oleh Haji Asyraf Ali

Ikuti berita selanjutnya di
https://www.mediapermata.com.bn

#mediapermata #bruneinews #Islam
Read more
... dgn menjalin ukhuwah Islamiah kt, insyaAllah akan lahir banyak keutamaan, pahala, dan manfaat ...
Media Removed
... dgn menjalin ukhuwah Islamiah kt, insyaAllah akan lahir banyak keutamaan, pahala, dan manfaat yang melimpah...hatur nuhuun silaturahim dan diskusinya hari ini utk ibu2 Majelis taklim Al-Furqon, warga Cisarua jg warga Babakan Madang, Barakallah... #ingridkansildiary #jaroadeingrid ... ... dgn menjalin ukhuwah Islamiah kt, insyaAllah akan lahir banyak keutamaan, pahala, dan manfaat yang melimpah...hatur nuhuun silaturahim dan diskusinya hari ini utk ibu2 Majelis taklim Al-Furqon, warga Cisarua jg warga Babakan Madang, Barakallah🙏👌... #ingridkansildiary #jaroadeingrid #kabupatenbogor #halalbihalal2018 #pilkadakabupatenbogor2018 #ukuwah
Read more
PELAMIN DEWAN by KZ 0128474336 ANNA ZARINA+AJIB 8.4.18 PUSAT DAKWAH ISLAMIAH,PAROI #pelamin #minipelamin #pelaminmini #pelaminsanding #pelaminnikah #pelamintunang #pelaminrumah #pelaminkhemah #pelamindewan #pelaminpusatdakwahparoi #pelaminseremban #pelaminseremban2 #bridalseremban #bridalseremban2 #kimizaliweddingcouture #kzwc
Media Removed
PELAMIN DEWAN by KZ 0128474336 ANNA ZARINA+AJIB 8.4.18 PUSAT DAKWAH ISLAMIAH,PAROI #pelamin #minipelamin #pelaminmini #pelaminsanding #pelaminnikah #pelamintunang #pelaminrumah #pelaminkhemah #pelamindewan #pelaminpusatdakwahparoi #pelaminseremban #pelaminseremban2 #bridalseremban #bridalseremban2 #kimizaliweddingcouture #kzwc PELAMIN DEWAN by KZ
0128474336
ANNA ZARINA+AJIB
8.4.18
PUSAT DAKWAH ISLAMIAH,PAROI
#pelamin #minipelamin
#pelaminmini #pelaminsanding
#pelaminnikah #pelamintunang
#pelaminrumah #pelaminkhemah
#pelamindewan
#pelaminpusatdakwahparoi
#pelaminseremban
#pelaminseremban2
#bridalseremban #bridalseremban2
#kimizaliweddingcouture #kzwc
. "Mau dimanapun, asalkan kita punya IMAN sama ILMU, jangan pernah takut ga makan! santai" [translate ...
Media Removed
. "Mau dimanapun, asalkan kita punya IMAN sama ILMU, jangan pernah takut ga makan! santai" [translate from sundanese language]. . Kalimat yang di sampaikan sekitar 2 tahun lalu dari seorang guru (tapi dia ga mau di bilang guru) yang dikenal paling nyeleneh, jarang ngikutin silabus, ... .
"Mau dimanapun, asalkan kita punya IMAN sama ILMU, jangan pernah takut ga makan! santai" [translate from sundanese language].
.
Kalimat yang di sampaikan sekitar 2 tahun lalu dari seorang guru (tapi dia ga mau di bilang guru) yang dikenal paling nyeleneh, jarang ngikutin silabus, kalo ngomong suka bikin gatel hati, kalo di tempat lomba suka jelek-jelekin robot orang lain, dan dapet julukan "BATU" dri guru lain karena pendiriannya yang kuat.
.
Kedengarannya sih sepele, apalagi yang ngomong nya kaya gitu. Tapi siapa sangka, kalimat itu benar adanya. Siapa yang jamin? Jawabannya, Allah sendiri-lah yang jamin!
.
“Barangsiapa bertaqwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendaki)-Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu”.(QS Ath-Thalaq [65]:2-3)
.
" jangan pernah takut melangkah, karena ukhuwah islamiah tidak akan pernah melihat wilayah. Tetap Istiqomah, karena perjalanan pejuang dakwah, seperti parah pembawa Risalah yang tidak kenal menyerah!"
.
ALLAHU AKBAR!
.
.
.
.
.
.
.
#indonesiamilikallah
Read more
Team A Walimatulurus LINDA & AMIR 19 Ogos 2018 Pusat Dakwah Islamiah Paroi, Negeri Sembilan Hari ...
Media Removed
Team A Walimatulurus LINDA & AMIR 19 Ogos 2018 Pusat Dakwah Islamiah Paroi, Negeri Sembilan Hari ini kami ada tetamu VIP Menteri Besar Negeri Sembilan YB Aminuddin Harun Whatsapps 011-11556402 atau DM & PM kami untuk kami foward full Quotation #waghihphotobooth #photoboothseremban ... Team A

Walimatulurus

LINDA & AMIR

19 Ogos 2018

Pusat Dakwah Islamiah Paroi, Negeri Sembilan

Hari ini kami ada tetamu VIP Menteri Besar Negeri Sembilan YB Aminuddin Harun😊

Whatsapps 011-11556402 atau DM & PM kami untuk kami foward full Quotation

#waghihphotobooth
#photoboothseremban
#photoboothnegerisembilan
#photoboothpd
#photoboothshahalam
#photoboothputrajaya
#photoboothmelaka
Read more
Team A Walimatulurus LINDA & AMIR 19 Ogos 2018 Pusat Dakwah Islamiah Paroi, Negeri Sembilan Whatsapps ...
Media Removed
Team A Walimatulurus LINDA & AMIR 19 Ogos 2018 Pusat Dakwah Islamiah Paroi, Negeri Sembilan Whatsapps 011-11556402 atau DM & PM kami untuk kami foward full Quotation #waghihphotobooth #photoboothseremban #photoboothnegerisembilan #photoboothpd #photoboothshahalam ... Team A

Walimatulurus

LINDA & AMIR

19 Ogos 2018

Pusat Dakwah Islamiah Paroi, Negeri Sembilan

Whatsapps 011-11556402 atau DM & PM kami untuk kami foward full Quotation

#waghihphotobooth
#photoboothseremban
#photoboothnegerisembilan
#photoboothpd
#photoboothshahalam
#photoboothputrajaya
#photoboothmelaka
Read more
UCAPAN TAHNIAH ATAS PERLANTIKAN SEBAGAI PENERAJU JAWATAN KUASA TERTINGGI INSTITUSI HAL EHWAL ...
Media Removed
UCAPAN TAHNIAH ATAS PERLANTIKAN SEBAGAI PENERAJU JAWATAN KUASA TERTINGGI INSTITUSI HAL EHWAL ISLAM PERINGKAT PERSEKUTUAN Pihak Pengurusan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mengucapkan setinggi tahniah kepada yang telah dilantik menganggotai Jawatankuasa Tertinggi ... UCAPAN TAHNIAH ATAS PERLANTIKAN SEBAGAI PENERAJU JAWATAN KUASA TERTINGGI INSTITUSI HAL EHWAL ISLAM PERINGKAT PERSEKUTUAN

Pihak Pengurusan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mengucapkan setinggi tahniah kepada yang telah dilantik menganggotai Jawatankuasa Tertinggi Institusi Hal Ehwal Islam, Peringkat Persekutuan.

Semoga perlantikan ini mampu menaikkan syiar Islam dan memperluaskan dakwahnya serta memperkasakan pelaksanaan Islam di negara ini.

Semoga Islam terus gemilang.

#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia
Read more
YADIM DAN RADIO SABAH FM PROMOSI RANCANGAN "1 HARI 1 RESEPI" SABAH : "Orang berbudi kita berbahasa, ...
Media Removed
YADIM DAN RADIO SABAH FM PROMOSI RANCANGAN "1 HARI 1 RESEPI" SABAH : "Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa". Begitulah adat dalam sesebuah perhubungan dalam masyarakat. Hubungan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) dengan rakan strategik media sememangnya ... YADIM DAN RADIO SABAH FM PROMOSI RANCANGAN "1 HARI 1 RESEPI"

SABAH : "Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa". Begitulah adat dalam sesebuah perhubungan dalam masyarakat. Hubungan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) dengan rakan strategik media sememangnya sangat rapat. Begitu juga dengan Yadim Zon Sabah.

Hari ini satu sejarah telah tercipta lagi apabila Yadim Zon Sabah dan rakan strategik Radio Sabah FM menjayakan rancangan "1 hari 1 resepi". Rancangan ini mempromosi masakan atau makanan di Sabah yang sudah semestinya berbentuk halalan Toiyyiban. .
.
Untuk menjayakan kerjasama ini. YADIM Zon Sabah telah mengundang RTM/Sabah FM ke Hotel Promenade dengan memeperkenalkan menu di hotel tersebut iaitu menu "Rendang Ala Sabah". .
.
Hadir sama dalam rancangan itu ialah Encik Farizan Wong, Pengurus Besar Hotel Promenade, Puan Robiah Husni, Penerbit rancangan dan Chef Firdaus serta krew Sabah FM dan staff Hotel.

Memang kedengaran agak kelakar dengan pembabitan YADIM dalam rancangan masakan tetapi ini dunia perluasan dakwah yang tiada sempadan. Tambahan pula YADIM sebagai peneraju dakwah massa.

Tahniah YADIM Zon Sabah dan warga kerjanya atas kecemerlangan ini.

#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia
Read more
YADIM PERERAT HUBUNGAN RAKAN STRATEGIK DENGAN MEDICOM MALAYSIA UNTUK MISI KEMANUSIAAN PUTRAJAYA ...
Media Removed
YADIM PERERAT HUBUNGAN RAKAN STRATEGIK DENGAN MEDICOM MALAYSIA UNTUK MISI KEMANUSIAAN PUTRAJAYA : Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) sebuah agensi dakwah yang mengamalkan pendekatan dakwah bil hikmah, al adlu warrahmah dan dakwah tanpa sempadan sememangnya sentiasa mengalukan ... YADIM PERERAT HUBUNGAN RAKAN STRATEGIK DENGAN MEDICOM MALAYSIA UNTUK MISI KEMANUSIAAN

PUTRAJAYA : Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) sebuah agensi dakwah yang mengamalkan pendekatan dakwah bil hikmah, al adlu warrahmah dan dakwah tanpa sempadan sememangnya sentiasa mengalukan sebarang bentuk hubungan kerjasama yang boleh membawa kemaslahatan ummah.

Hari ini (8 Ogos 2018), Bahagian Pengurusan Dan Perhubungan NGO YADIM telah menjalinkan satu kerjasama atau dengan kata lain membina hubungan rakan strategik dengan sebuah NGO yang bernama MEDICOM MALAYSIA. .
.
Satu Kunjungan Hormat ke Pejabat NGO Islam MEDICOM Presint 15 Putrajaya telah dibuat oleh Bahagian NGO YADIM hari ini.

Medicom Malaysia adalah sebuah NGO yang terlibat dengan bantuan kemanusiaan , perubatan dan kebajikan melalui gerek kerja dakwah secara menyeluruh.

Ini bersesuaian dengan program-program YADIM yang sering terlibat dan menyokong aktiviti kemanusiaan yang melibatkan negara luar. .
.
YADIM diwakili oleh Ustaz Mohd Khairull Fuad Samsuddin (Pengarah Bahagian NGO), Ustaz Ahmad Shukri Abd Majid (Eksekutif Kanan), Ustaz Sabir Abdul Ghani (Eksekutif Kanan) dan Ustaz Wan Afif Wan Daud (Eksekutif). Manakala pihak Medicom Malaysia pula terdiri daripada Tuan Baharuddin Bin Roz (Pengerusi), Tuan Zamri Abdul Ghani ( Ketua Pegawai Eksekutif) dan Tuan Abdul Razak bin Mohamed (Setiausaha). .
.
Ustaz Ahmad Syukri Abd Majid (Eksekutif Kanan) yang terlibat dalam pertemuan ini berkata, "YADIM dan Medicom Malaysia pada dasarnya telah mencapai persetujuan untuk menjalankan aktiviti kemanusiaan atau kebajiikan melalui hubungan kerjasama ini. Namun ada beberapa perkara yang akan dibincangkan dengan lebih mendalam lagi seperti bentuk aktiviti dan penyelarasan program". .
.
Pihak pengurusan YADIM mengucapkan terima kasih kepada Medicom Malaysia atas kerjsama yang bakal dijalankan ini. Tahniah juga kepada Bahagian NGO YADIM atas insiatif pembinaan rakan strategik ini.

#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #NGO
Read more
RUSYDI PULAU PINANG 2018 : SALAM PERPISAHAN DAN KENANGAN INDAH AHLI SAHABAT YADIM PULAU PINANG PULAU ...
Media Removed
RUSYDI PULAU PINANG 2018 : SALAM PERPISAHAN DAN KENANGAN INDAH AHLI SAHABAT YADIM PULAU PINANG PULAU PINANG : Pernah wujud satu persoalan kepada Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM), sejauh manakah YADIM mampu membina generasi pelapis yang berkualiti. Malahan ada yang menunding ... RUSYDI PULAU PINANG 2018 : SALAM PERPISAHAN DAN KENANGAN INDAH AHLI SAHABAT YADIM PULAU PINANG

PULAU PINANG : Pernah wujud satu persoalan kepada Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM), sejauh manakah YADIM mampu membina generasi pelapis yang berkualiti. Malahan ada yang menunding jari YADIM hanya agensi dakwah ikut gaya lama. Hari ini pengurusan YADIM dibawah YBhg Dr. Yusri Mohamad selaku Yang Dipertua YADIM telah mengubah cara dakwah YADIM dengan menjadi "Peneraju Dakwah Massa". .
.
"RUSYDI" singkatan Rehlah Ukhuwah Sahabat Yadim menjadi platform pembentukan pelapis pimpinan negara masa hadapan. Bahagian Kepimpinan Muda (KEMUDA) dibawah Tuan Zamani Mohd Karulani, Pengarah Bahagian KEMUDA dan kakitangannya sering memerah idea melahirkan generasi pemimpin muda yang luar biasa.

Sahabat Yadim (SY) platform sesuai golongan mahasiswa dan mahasiswi mencuba nasib dan membentuk potensi kepimpinan sebelum berada di gelanggang yang sebenar.

Pada 4 hingga 5 Ogos yang lepas SY sekali lagi mengadakan siri kalendar wajib program tahunannya iaitu RUSYDI peringkat Pulau Pinang. Ia diadakan di Merdeka Beach Resort Kedah yang menekankan aktiviti rehlah ukhwah dan Induksi Kepimpinan serta Mesyuarat Agung Tahunan Sahabat Yadim.

Lebih menarik dalam RUSYDI Pulau Pinang ini terdapat aktiviti "Explorace Minda Islam". Pengetahuan ahli SY teruji di dalam permainan ini. Sangat menarik apabila peserta bekerjasama mencatit jawapan yang paling tepat pada setiap persoalan.

YADIM juga mengucapkan tahniah kepada Majlis Pimpinan Sahabat Yadim Pulau Pinang yang baru terpilih dalam undian barisan pimpinan SY semalam.

Berikut adalah antara barisan kepimpinan SY Pulau Pinang
1. Pengerusi, Muhammad Aiman Bin Abdul Latif
2. Timbalan Pengerusi, Nur Hakiimah Binti Aziz
3. Setiausaha, Nur Afifah Binti Azman
4. Timbalan Setiausaha, Nurul Izzaty Binti Yacob
5.Bendahari, Muhammad Irfan Bin Arif
6. Timbalan Bendahari, Nur Afiqah Zahra Binti Noor Azhar .
.
YADIM juga mengucapkan tahniah kepada Ustaz Adham kerana usaha kerasnya dalam menjayakan setiap program SY seperti IRSYAD, KASYFI, Induksi pimpinan Sahabat Yadim Perak dan juga RUSYDI.
#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #RUSYDI
Read more
*Fundraising for community involvement project in Sumatra* Assalamualaikum everyone! I am ...
Media Removed
*Fundraising for community involvement project in Sumatra* Assalamualaikum everyone! I am representing preu1 students of Madrasah Wak Tanjong Al-Islamiah . We are currently raising funds for our voluntary work in Sumatra and we sincerely hope that you will support us by buying these ... *Fundraising for community involvement project in Sumatra*
Assalamualaikum everyone! I am representing preu1 students of Madrasah Wak Tanjong Al-Islamiah . We are currently raising funds for our voluntary work in Sumatra and we sincerely hope that you will support us by buying these carwash coupons ☺ It will be held at our school. Do come down as we will also be selling food! Do help to spread this message to your family and relatives! Your kindness will be greatly appreciated.

#GosokJgnTakGosok #CuciXCuci #OnxOn #CuciSambilBeramal @preunoxsumatra
Read more
Muhammad Tajuddin bin Abdullah @ Tanggum Anak Jaban dan isteri beliau adalah suami isteri warga emas asnaf Mualaf yang tidak mempunyai pendapatan tetap dan hanya bergantung sepenuhnya kepada Wang Pencen Tua sebanyak $250.00 sebulan. Rumah yang beliau diami bersama anak-anak nya ... Muhammad Tajuddin bin Abdullah @ Tanggum Anak Jaban dan isteri beliau adalah suami isteri warga emas asnaf Mualaf yang tidak mempunyai pendapatan tetap dan hanya bergantung sepenuhnya kepada Wang Pencen Tua sebanyak $250.00 sebulan.

Rumah yang beliau diami bersama anak-anak nya sudah terlalu usang dan daif. Seringkali mengalami banjir apabila hujan lebat.

Dengan kerjasama Pusat Da’awah Islamiah, Kementerian Hal Ehwal Ugama dan atas inisiatif Bank Islam Brunei Darussalam dan rakan strategiknya Syarikat Cityneon Displays & Construction Sdn Bhd menerusi Program BIBD HOPE telah melakukan kerja-kerja membaik pulih rumah beliau.

Sekarang beliau berdua suami isteri boleh tinggal dirumah tersebut dengan penuh keselesaan dan selamat.
Ribuan terima kasih diucapkan kepada semua pihak yang terlibat dalam menyempunakan projek ini.

#BIBDhope #bibdbrunei #cityneonbn @cityneon.bn
Read more
MISI SAYANG SEMPORNA : JABATAN PENYIARAN MALAYSIA KAWASAN SABAH SUMBANG RM1K DAN PAKAIAN Hubungan ...
Media Removed
MISI SAYANG SEMPORNA : JABATAN PENYIARAN MALAYSIA KAWASAN SABAH SUMBANG RM1K DAN PAKAIAN Hubungan erat antara Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) dan Jabatan Penyiaran Malaysia Kawasan Sabah telah berjaya menghasilkan sumbangan wang tunai RM1000 dan pakaian dari Pemangku ... MISI SAYANG SEMPORNA : JABATAN PENYIARAN MALAYSIA KAWASAN SABAH SUMBANG RM1K DAN PAKAIAN

Hubungan erat antara Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) dan Jabatan Penyiaran Malaysia Kawasan Sabah telah berjaya menghasilkan sumbangan wang tunai RM1000 dan pakaian dari Pemangku Pengarah Penyiaran Malaysia Kawasan Sabah, Puan Malinaziah Datu Julasphi.

YADIM mengucapkan terima kasih kepada Puan Malinaziah Datu Julasphi atas sumbangan ini. Tahniah juga kepada Tuan Haji Samin Ongki, Pengarah Yadim Zon Sabah dan kakitangannya yang berusaha keras menjayakan misi ini.

#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #misisayangsemporna
Read more
Alhamdulillah kegiatan Tarhib Ramadhan yang diadakan pada ahad, 29 April 2018 kemarin di Aula ...
Media Removed
Alhamdulillah kegiatan Tarhib Ramadhan yang diadakan pada ahad, 29 April 2018 kemarin di Aula selatan masjid ukhuwah islamiah (UI Depok) telah terlaksana . Kami @spj_depok selaku panitia mengucapkan . Jazakillah khair katshir . kepada para sponsor: @shalihahijrah @riantiofficial @icaummuilmandapoermila @pregnansia_spa @sukabaca_id @rumah.oil @belajartaaruf Yang ... Alhamdulillah kegiatan Tarhib Ramadhan yang diadakan pada ahad, 29 April 2018 kemarin di Aula selatan masjid ukhuwah islamiah (UI Depok) telah terlaksana
.
Kami @spj_depok selaku panitia mengucapkan
.
Jazakillah khair katshir
.
kepada para sponsor:
@shalihahijrah
@riantiofficial
@icaummuilmandapoermila
@pregnansia_spa
@sukabaca_id
@rumah.oil
@belajartaaruf

Yang telah mensukseskan acara kami dengan produk2 nya yang kece

__

Kepada pengisi materi yang sudah meluangkan waktunya:
@isnawati2008
@mayalentera
@bidan_rsb
@ida_1912
__

Dan juga kepada @infoknrp yang telah mensupport kegiatan kami, juga memberi kesempatan kepada kami berinfak untuk al-quds negeri palestina
.

Sampai jumpa diacara @spj_depok selanjutnya 😘
Read more
Thank you so much @drzulkifli.albakri for making time for us... Jazakallahu Khayr. . Repost ...
Media Removed
Thank you so much @drzulkifli.albakri for making time for us... Jazakallahu Khayr. . Repost from @drzulkifli.albakri - . Ahlan wasahlan kepada Haji Ibrahim Hernandez, Presiden Seville Mosque Foundation serta rombongannya dari Spain. Semoga ukhwah Islamiah kita semua hingga ke ... Thank you so much @drzulkifli.albakri for making time for us... Jazakallahu Khayr.
.
Repost from @drzulkifli.albakri - .
Ahlan wasahlan kepada Haji Ibrahim Hernandez, Presiden Seville Mosque Foundation serta rombongannya dari Spain. Semoga ukhwah Islamiah kita semua hingga ke jannah.
Read more
Salam tuan2 puan2 saudara saudari yg mulia..ini lah #manifesto kerajaan seantero yg sebenar..yg ...
Media Removed
Salam tuan2 puan2 saudara saudari yg mulia..ini lah #manifesto kerajaan seantero yg sebenar..yg tak pernah mungkir janji...nasihat untuk diri gua sendiri.... #toqandcompany #toqorganisation #toqorganization #toq #abgtoq #islam #ilmiah #islamiah #ramadhan #ramadan #puasa ... Salam tuan2 puan2 saudara saudari yg mulia..ini lah #manifesto kerajaan seantero yg sebenar..yg tak pernah mungkir janji...nasihat untuk diri gua sendiri....😊✅ #toqandcompany #toqorganisation #toqorganization #toq #abgtoq #islam #ilmiah #islamiah #ramadhan #ramadan #puasa #zakat #fitrah @taukejambu2
Read more
Tahukah Anda? PRU14 kali ini antara PRU yang menemukan penembungan penjuru yang paling banyak. ...
Media Removed
Tahukah Anda? PRU14 kali ini antara PRU yang menemukan penembungan penjuru yang paling banyak. Lokasi Pilihan Raya yang menampilkan calon paling ramai yang bertanding sehingga 7 penjuru adalah di bawah P191 Kalabakan, Sabah. Iaitu DUN Merotai N 58... Hebat! Kurang seminggu tempoh berkempen! . ... Tahukah Anda? PRU14 kali ini antara PRU yang menemukan penembungan penjuru yang paling banyak. Lokasi Pilihan Raya yang menampilkan calon paling ramai yang bertanding sehingga 7 penjuru adalah di bawah P191 Kalabakan, Sabah. Iaitu DUN Merotai N 58... Hebat! Kurang seminggu tempoh berkempen!
. Selamat berkempen di saat Akhir ini! Semoga Ukhwah islamiah antara kita ahli masyarakat terus terjalin walaupun berbeza fahaman politik! Yeaahhh! Jaga Akhlak ye kepada semua calon dan semua penyokong parti.. Tak sabar nak memangkah 9 Mei nanti.. Hehehe..
#InfoPRU #PilihanRayaPalingMengemparkan #sayaBukanAhliPolitikPartisan
Read more
Indahnya ukhuwah Islamiah, sejuk dirasa, tentram dihati, membakar semangat. ALLAHUAKBAR #reuni212 ...
Media Removed
Indahnya ukhuwah Islamiah, sejuk dirasa, tentram dihati, membakar semangat. ALLAHUAKBAR #reuni212 #alumni212 Indahnya ukhuwah Islamiah, sejuk dirasa, tentram dihati, membakar semangat.
ALLAHUAKBAR

#reuni212 #alumni212
Subhan'Allah. Young students in Singapore reciting the 99 names of Allah before sitting exams in Madrasah Al-Irsyad Al-Islamiah. #Bismillahirrahmanirraheem, #Allah (ﷻ), #Islam, #ProphetMuhammad (ﷺ), #Quran, #Hadith, #Islamicquote, #Ummah, #Sunnah, #Muslim, #Hijabi, #God, ... Subhan'Allah. Young students in Singapore reciting the 99 names of Allah before sitting exams in Madrasah Al-Irsyad Al-Islamiah.
#Bismillahirrahmanirraheem, #Allah (ﷻ), #Islam, #ProphetMuhammad (ﷺ), #Quran, #Hadith, #Islamicquote, #Ummah, #Sunnah, #Muslim, #Hijabi, #God, #Deen, #Dawah, #Dunya, #Salah, #Ameen, #Sabr, #Islamic, #Jannah, #Akhirah, #Faith #s4u #sunnah4you
Read more
Jumpa kami di booth 148 ok!! <span class="emoji emoji1f603"></span><span class="emoji emoji1f603"></span><span class="emoji emoji1f603"></span><span class="emoji emoji1f603"></span> #Repost @ehehbazaar ・・・ WE ARE STILL HERE! Jangan lupa temu ...
Media Removed
Jumpa kami di booth 148 ok!! #Repost @ehehbazaar ・・・ WE ARE STILL HERE! Jangan lupa temu janji kita arini awak! Dapatkan goodies bag daripada Aidijuma, Baby Kiko, Adverfreshener, Losravelda & Sophie Paris! . Rebut peluang 1,000 yang terawal tau!! Luar Kolumpo diwajibkan ... Jumpa kami di booth 148 ok!! 😃😃😃😃 #Repost @ehehbazaar
・・・
WE ARE STILL HERE!

Jangan lupa temu janji kita arini awak!
Dapatkan goodies bag daripada Aidijuma, Baby Kiko, Adverfreshener, Losravelda & Sophie Paris! .

Rebut peluang 1,000 yang terawal tau!! Luar Kolumpo diwajibkan datang!
Dapatkan koleksi raya korang dari raya pertama hingga ke 30.

Sambil kita shopping, sambil kita manfaat di PICC. Since akan ada aktiviti #bazaardandakwah dari Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM). Insyaallah.

Date: 11 & 12 July 2015 .
Venue: Perdana Hall PICC, Putrajaya
Time: 10am - 2am

#ehehbazaar #megabazaar2015 #putrajaya #picc #eebians #bestvendor
Read more
Baju muslimkids bertuliskan islamiah...uk2-12th...minat lngsung k bio...
Media Removed
Baju muslimkids bertuliskan islamiah...uk2-12th...minat lngsung k bio... Baju muslimkids bertuliskan islamiah...uk2-12th...minat lngsung k bio...
RAKAN STRATEGIK : MUSLIM VOLUNTEER MALAYSIA DAN YADIM TERUS PERKUKUH HUBUNGAN KERJASAMA DUA PIHAK PUTRAJAYA ...
Media Removed
RAKAN STRATEGIK : MUSLIM VOLUNTEER MALAYSIA DAN YADIM TERUS PERKUKUH HUBUNGAN KERJASAMA DUA PIHAK PUTRAJAYA : Pada 15 Ogos baru-baru ini satu pertemuan yang sangat menarik dan luarbiasa telah tercipta hari ini di Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM). Ia sungguh luarbiasa dan ... RAKAN STRATEGIK : MUSLIM VOLUNTEER MALAYSIA DAN YADIM TERUS PERKUKUH HUBUNGAN KERJASAMA DUA PIHAK

PUTRAJAYA : Pada 15 Ogos baru-baru ini satu pertemuan yang sangat menarik dan luarbiasa telah tercipta hari ini di Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM). Ia sungguh luarbiasa dan sangat bermakna.

YADIM telah menerima Kunjungan Hormat daripada Muslim Volunteer Malaysia (MVM). MVM sebagai sebuah pertubuhan sukarelawan yang mula memperkukuhkan kedudukannya mahukan hubungan strategik dengan YADIM berterusan.

Pertemuan bersejarah ini bakal menyaksikan pertubuhan sukarelawan yang majoritinya berumur 30 tahun kebawah bakal berkolabrasi dengan YADIM dalam pelbagai program kelak.

Delegasi MVM ini telah disambut mesra oleh Tuan Redhauddin Kamaruzaman, Pengurus Besar Pengurusan Dan Kewangan YADIM, Tuan Shahrizal Mat, Pengarah Bahagian Khidmat Komuniti Dan Masyarakat BKKM, Ustaz Sabir Abd Ghani, Eksekutif Kanan Bahagian Pembangunan NGO, Tuan Norisham Hamzah Ketua Unit Dakwah Siber (UDS) dan beberapa pegawai YADIM yang lain. .
.
Manakala pihak MVM yang diketuai oleh Tuan Mohamad bersama lapan orang barisan kepimpinan MVM hadir dalam kunjungan ini.

Beberapa perkara yang ditekankan oleh kedua belah pihak terutamanya berkaitan perkongsian maklumat media sosial, kolabrasi program, bantuan tenaga khidmat sukarela dan lain-lain lagi.

Tuan Redhauddin pada dasarnya bersetuju dengan kerjasama yang akan berterusan ini. Beliau berkata, "Sudah pastinya usaha sebaik ini tidak mungkin ditolak malahan ia akan berterusan untuk terus memakmurkan negara". Harapan YADIM kolabrasi yang bakal dibina akan menjadi agen perluasan dakwah YADIM.

#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #BKKM #FMD #UDS
Read more
POTENSI WARGA YADIM ZON SABAH PULA DIBONGKAR DALAM BENGKEL PENGURUSAN ACARA DAN PROTOKOL SABAH ...
Media Removed
POTENSI WARGA YADIM ZON SABAH PULA DIBONGKAR DALAM BENGKEL PENGURUSAN ACARA DAN PROTOKOL SABAH : Demi mencapai visi Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) kearah Peneraju Dakwah Massa maka bakat atau kebolehan diri sendiri, rahsia keistimewaan dan kelebihan diri perlu dibongkar ... POTENSI WARGA YADIM ZON SABAH PULA DIBONGKAR DALAM BENGKEL PENGURUSAN ACARA DAN PROTOKOL

SABAH : Demi mencapai visi Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) kearah Peneraju Dakwah Massa maka bakat atau kebolehan diri sendiri, rahsia keistimewaan dan kelebihan diri perlu dibongkar dan dicari sendiri.

Pembongkaran potensi dalaman diri dilaksanakan oleh YADIM melalui program yang disusun khas. "Bengkel Pengurusan Acara Dan Protokol" menekankan asas pengetahuan pengurusan majlis, pakaian mengikuti kod majlis, pengurusan majlis penuh istiadat, cara berkomunikasi yang sesuai dan mengenali kesilapan yang biasa dilakukan dalam sesuatu majlis.

Sejumlah 20 orang peserta melibatkan diri dalam bengkel ini termasuk daie-daie Yadim sekitar pedalaman Sabah dan warga kerja YADIM Zon Sabah.

Tuan Zamzarizal Bin Mad Ariffin adalah pengendali program ini juga merupakan Ketua Unit Majlis Dan Protokol dari Bahagian Komunikasi Korporat (BKK). Beliau berkata, " Program ini telah bermula di Sarawak dan kini ke Sabah pula, Inilah usaha yang baik dari YADIM untuk membentuk warga yang tahu penata caraan majlis dan tahu potensi dalaman diri". Sementara itu Tuan Haji Samin Ongki (Pengarah Yadim Zon Sabah) memberikan markah "A" kepada pengendali prgram dan peserta yang terlibat kerana berjaya membina pengetahuan dalam dunia penatacaraan majlis dan protokol.

YADIM juga membuka peluang kepada mana-mana agensi yang ingin mengadakan kursus sebegini, boleh menghubungi pihak Pengurusan YADIM di talian 03-88373870 sambungan Unit Majlis Dan Protokol.

#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia
Read more
 #LIVEUPDATE HARI KETUJUH PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR 2018 ( #PBAKL), 27 APRIL - 6 MEI ...
Media Removed
#LIVEUPDATE HARI KETUJUH PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR 2018 ( #PBAKL), 27 APRIL - 6 MEI 2018, PWTC KUALA LUMPUR. . . AUTOGRAF EKSLUSIF di Booth YADIM, . Dr. Yusri Mohamad, Yang Dipertua YADIM, akan menandatangani AUTOGRAF pada buku hasil penulisan beliau sendiri yang bertajuk ... #LIVEUPDATE

HARI KETUJUH PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR 2018 ( #PBAKL), 27 APRIL - 6 MEI 2018, PWTC KUALA LUMPUR. . .
👍 AUTOGRAF EKSLUSIF di Booth YADIM, .

Dr. Yusri Mohamad, Yang Dipertua YADIM, akan menandatangani AUTOGRAF pada buku hasil penulisan beliau sendiri yang bertajuk 'CONTEMPORARY IJTIHAD AND ANALYSIS OF INDIVIDUAL AND COLLECTIVE APPROACHES'. .
.
🚨Acara akan bermula pada jam 10.30 pagi hingga 11.30 pagi ini. .
.
Kepada FOLLOWERS #DRYM datanglah beramai-ramai ke booth kami dan dapatkan buku beliau bersama tandatangan original. .
.
JANGAN LEPAS PELUANG INI!! .
BOOTH (3247) YAYASAN DAKWAH ISLAMIAH MALAYSIA, TINGKAT 3

JOM SINGGAH!! 📚💡👨‍🎓
Read more
 #EventMJLK || Assalamualaikum... "Memperingati Isra Mi'raj merupakan upaya meningkatkan ketakwaan ...
Media Removed
#EventMJLK || Assalamualaikum... "Memperingati Isra Mi'raj merupakan upaya meningkatkan ketakwaan dan keimanan kepada Allah dan Rasulnya." Karang Taruna Merdeka - Desa Kareo mengundang saudara-saudara untuk hadir dalam acara Peringatan Isra Mi'raj Nabi Muhammad SAW 1439 H pada ... #EventMJLK || Assalamualaikum... "Memperingati Isra Mi'raj merupakan upaya meningkatkan ketakwaan dan keimanan kepada Allah dan Rasulnya." Karang Taruna Merdeka - Desa Kareo mengundang saudara-saudara untuk hadir dalam acara Peringatan Isra Mi'raj Nabi Muhammad SAW 1439 H pada 13-14 April 2018, dengan acara pokok: ✔Lomba Keagamaan (Lomba Dongeng Kisah Rosul, Nasid, Kaligrafi, Mewarnai, Adzan dan Lomba Tumpeng) - 13 April 2018 ✔Tabligul Islamiah, dengan penceramah 👳 K.H. Miftah Farid (Tasikmalaya) - 14 April 2018
Pukul 08:00 s.d. selesai 📍Halaman Masjid At-Taqwa Desa Kareo, Kec. Banjaran, Kab. Majalengka

Kami tunggu kehadiran saudara-saudara pada waktunya !!! Sponsor dan Media partner:
Pemerintahan Desa Kareo
PT Cipta Bangun Indah (CBI)
@besokseninco
@inimah_majalengka
@infomjlk
@infomajalengka
@irawan_ded (irawan_production)

Contac Person: 082218387800 (Cecep) / 085320073944 (Sopian)

#karangtarunamerdeka_desakareo
#desakareo
Read more
Pemkab Bireun Dinilai Tak Bersahabat dengan Pengusaha Menengah ke Bawah BIREUN - Pengusaha ...
Media Removed
Pemkab Bireun Dinilai Tak Bersahabat dengan Pengusaha Menengah ke Bawah BIREUN - Pengusaha kafe di Kabupaten Bireun menilai kebijakan bupati setempat tidak mencerminkan persahabatan dengan pelaku usaha menengah ke bawah dengan mengeluarkannya surat imbauan tentang larangan ... Pemkab Bireun Dinilai Tak Bersahabat dengan Pengusaha Menengah ke Bawah

BIREUN - Pengusaha kafe di Kabupaten Bireun menilai kebijakan bupati setempat tidak mencerminkan persahabatan dengan pelaku usaha menengah ke bawah dengan mengeluarkannya surat imbauan tentang larangan laki-laki dan perempuan dilarang ngopi/minum semeja yang bukan mahramnya.

Kami pemilik usaha ini jangan menjadi korban kebijakan pemerintah, jangan sampai pelaku usaha ini enggan dengan kebijakan itu. Karena imbauan itu prospeknya kepada pemilik warung kopi dan kafe, atau warung nasi saja, kata pemilik usaha kafe di Kabupaten Bireun, juga aktifis di GNPK-RI, Abdul Manaf Isda, kepada AJNN, Kamis (6/9) .

Menurutnya kalau memang Pemerintah Bireun ingin menegakkan Syariat Islam, harus konsisten, akan lebih baik dibenahkan dulu di intansi pemerintah. Karena kalau berbicara masalah islamiah, bukan hanya berbicara aurat dan paha wanita saja.

Kalau masalahah islamiah bukan hanya berbicara aurat dan paha wanita saja, pemberantasan korupsi, suap, manipolitik dan masih banyak ranah lain yang harus dituntaskan juga, tegasnya.

Kalau menyangkut dengan masalah kebijakan, kata Abdul Manaf, itu ibaratnya semacam tumpul ke atas tajam ke bawah, yang dirasakan oleh pelaku masyarakat ekonomi menengah ke bawah bukan menegah ke atas. Seperti saat ini Syariat Islam diberlakukan kepada kalangan masyarakat menengah ke bawah.

Pemerintah Bireun perlu meninjau ulang kembali, perlu buat intruksi publik, apakah sudah siap dan komitmen dan sikap yang tegas dalam menegakkan Syariat Islam di Bireun. Karena kalau membuat penegakkan syariat harus kaffah, imbuhnya.

Sumber: AJNN
Foto: Ilustrasi
Read more
PERUTUSAN TAHNIAH SEMPENA PELANTIKAN TUN DR MAHATHIR BIN MOHAMAD, PERDANA MENTERI MALAYSIA KE-7 1. ...
Media Removed
PERUTUSAN TAHNIAH SEMPENA PELANTIKAN TUN DR MAHATHIR BIN MOHAMAD, PERDANA MENTERI MALAYSIA KE-7 1. Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mengucapkan setinggi tahniah kepada Tun Dr Mahathir Bin Mohamad di atas pelantikan beliau sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-7 pada hari ... PERUTUSAN TAHNIAH SEMPENA PELANTIKAN TUN DR MAHATHIR BIN MOHAMAD, PERDANA MENTERI MALAYSIA KE-7

1. Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mengucapkan setinggi tahniah kepada Tun Dr Mahathir Bin Mohamad di atas pelantikan beliau sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-7 pada hari Khamis, 10 Mei 2018.

2. YADIM dan rakyat Malaysia, khususnya umat Islam mengharapkan YAB Tun sebagai Perdana Menteri Malaysia akan dapat meneruskan usaha memperkasakan syiar Islam di negara ini, di samping mengutuhkan lagi kesatuan umat Islam Malaysia.

3. Diharapkan juga, kerajaan baharu di bawah kepimpinan YAB Tun akan dapat mengeratkan perpaduan rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum dengan pemerintahan yang adil dan saksama.

4. Akhirnya, YADIM mendoakan semoga YAB Tun Dr Mahathir bin Mohamad sentiasa di dalam lindungan dan keberkatan Allah SWT agar dapat mentadbir negara dengan baik, menerajui negara ke hadapan dan sekali gus menjana kesejahteraan rakyat.

DR YUSRI BIN MOHAMAD,
YANG DIPERTUA YAYASAN DAKWAH ISLAMIAH MALAYSIA.
Read more
 #UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI ...
Media Removed
#UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" . Caranya mudah sahaja: 1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim 2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Bo #UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" . Caranya mudah sahaja: 1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim 2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Bo
USTAZ KHAIRULL FUAD MULAKAN TUGAS PENGURUS BESAR OPERASI YADIM . PUTRAJAYA : Ustaz Khairull Fuad ...
Media Removed
USTAZ KHAIRULL FUAD MULAKAN TUGAS PENGURUS BESAR OPERASI YADIM . PUTRAJAYA : Ustaz Khairull Fuad Bin Samsudin hari ini memulakan tugas sebagai Pengurus Besar Operasi Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM). Semalam telah diadakan Majlis Serah Tugas antar USTAZ KHAIRULL FUAD MULAKAN TUGAS PENGURUS BESAR OPERASI YADIM . PUTRAJAYA : Ustaz Khairull Fuad Bin Samsudin hari ini memulakan tugas sebagai Pengurus Besar Operasi Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM). Semalam telah diadakan Majlis Serah Tugas antar
PERLUASAN RAKAN STRATEGIK YADIM KELANTAN DAN JABATAN BELIA DAN SUKAN NEGERI KELANTAN KELANTAN: ...
Media Removed
PERLUASAN RAKAN STRATEGIK YADIM KELANTAN DAN JABATAN BELIA DAN SUKAN NEGERI KELANTAN KELANTAN: Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia terus memperluaskan dakwahnya melalui kerjasama antara agensi-agensi kerajaan. Pendekatan Dakwah Bil Hal antara tunjang utama Y PERLUASAN RAKAN STRATEGIK YADIM KELANTAN DAN JABATAN BELIA DAN SUKAN NEGERI KELANTAN KELANTAN: Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia terus memperluaskan dakwahnya melalui kerjasama antara agensi-agensi kerajaan. Pendekatan Dakwah Bil Hal antara tunjang utama Y
JABATAN PENDIDIKAN NEGERI KELANTAN BERSETUJU DAN BAKAL BERKOLABORASI DENGAN YADIM MENGANJURKAN ...
Media Removed
JABATAN PENDIDIKAN NEGERI KELANTAN BERSETUJU DAN BAKAL BERKOLABORASI DENGAN YADIM MENGANJURKAN "KARNIVAL TOM" KELANTAN : Yayasan Dakwah Islamiah (Malaysia) melalui cawangannya di Kelantan telah melakukan kunjungan hormat kepada Jabatan Pendidikan Negeri K JABATAN PENDIDIKAN NEGERI KELANTAN BERSETUJU DAN BAKAL BERKOLABORASI DENGAN YADIM MENGANJURKAN "KARNIVAL TOM" KELANTAN : Yayasan Dakwah Islamiah (Malaysia) melalui cawangannya di Kelantan telah melakukan kunjungan hormat kepada Jabatan Pendidikan Negeri K
TERIMA KASIH MEDIA SINAR HARIAN ATAS LIPUTAN BERITA "RUSYDI TERENGGANU" Yayasan Dakwah Islamiah ...
Media Removed
TERIMA KASIH MEDIA SINAR HARIAN ATAS LIPUTAN BERITA "RUSYDI TERENGGANU" Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mengucapkan setinggi terima kasih kepada akhbar Sinar Harian kerana liputan dan hebahan program "REHLAH UKHUWAH SAHABAT YADIM" atau RUSYDI yan TERIMA KASIH MEDIA SINAR HARIAN ATAS LIPUTAN BERITA "RUSYDI TERENGGANU" Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mengucapkan setinggi terima kasih kepada akhbar Sinar Harian kerana liputan dan hebahan program "REHLAH UKHUWAH SAHABAT YADIM" atau RUSYDI yan
Majlis Meraikan Anak Yatim, Warga Emas, Ibu Tunggal dan Asnaf Pelbagai Kaum Anjuran (PAKIM) Pertubuhan ...
Media Removed
Majlis Meraikan Anak Yatim, Warga Emas, Ibu Tunggal dan Asnaf Pelbagai Kaum Anjuran (PAKIM) Pertubuhan Amal Kebajikan Islamiah Malaysia. Tarikh: 23 November 2018 (Jumaat) Masa: 2.30ptg-6.45ptg Tempat: Lanun Cafe, Melaka. Ikuti media sosial IGMM untuk perkembangan terkini: FB ... Majlis Meraikan Anak Yatim, Warga Emas, Ibu Tunggal dan Asnaf Pelbagai Kaum Anjuran (PAKIM) Pertubuhan Amal Kebajikan Islamiah Malaysia.

Tarikh: 23 November 2018 (Jumaat)
Masa: 2.30ptg-6.45ptg
Tempat: Lanun Cafe, Melaka.

Ikuti media sosial IGMM untuk perkembangan terkini:

FB PAGE: https://m.facebook.com/Ikatan-Generasi-Muda-Melaka-IGMM-451581508663902/

INSTAGRAM: @ikatangenerasimudamelaka
EMAIL: [email protected]

Untuk sebarang sumbangan ikhlas atau pertanyaan, sila hubungi Mohd Faiez 010-2200408 atau Mohd Asri 013-6758698

#MOHONSHARE😉
#IGMM
#beliamelaka
Read more
PERLUASAN RAKAN STRATEGIK YADIM KELANTAN DAN JABATAN BELIA DAN SUKAN NEGERI KELANTAN KELANTAN: ...
Media Removed
PERLUASAN RAKAN STRATEGIK YADIM KELANTAN DAN JABATAN BELIA DAN SUKAN NEGERI KELANTAN KELANTAN: Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia terus memperluaskan dakwahnya melalui kerjasama antara agensi-agensi kerajaan. Pendekatan Dakwah Bil Hal antara tunjang utama YADIM dalam menyampaikan ... PERLUASAN RAKAN STRATEGIK YADIM KELANTAN DAN JABATAN BELIA DAN SUKAN NEGERI KELANTAN

KELANTAN: Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia terus memperluaskan dakwahnya melalui kerjasama antara agensi-agensi kerajaan.

Pendekatan Dakwah Bil Hal antara tunjang utama YADIM dalam menyampaikan dakwah kepada masyarakat di seluruh pelusuk Malaysia. Bertepatan dengan firman Allah swt di dalam surah An-Nahl ayat 125 yang bermaksud "Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik." .
.
Untuk merealisasikan hasrat itu, YADIM Cawangan Kelantan melakukan kunjungan hormat kepada Jabatan Belia Dan Sukan Negeri Kelantan bagi membincangkan satu pelan strategik untuk menfokuskan Mad'u dari golongan belia.

Kita sedia maklum golongan belia adalah aset utama dan amat bernilai untuk Negara. Saidina Ali berkata : “Jika kamu mahu melihat masa depan sesebuah negara, maka lihatlah pemuda-pemudinya pada hari ini.”
.
Ustaz Muhamad Amir Mat Ghani, Eksekutif Kanan Yadim Kelantan berkata, "Disamping pengisian fizikal dan mental, kita perlu juga isikan kepada golongan belia ilmu dan kefahaman agama agar setiap langkah mereka tidak lari atau tersasar dari garis panduan Islam". .
.
"Mungkin ramai yang masih tidak tahu bahawa golongan muda adalah sasaran dakwah YADIM. Selaras dengan pembinaan masa hadapan negara yang gemilang" tambahnya lagi.

Semoga gandingan usahasama antara YADIM dan Jabatan Belia Dan Sukan Negeri Kelantan memapu memberikan impak yang luar biasa dalam usaha membina masyarakat "Khoiro Ummah". .
.
#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #yadimkelantan
Read more
BERINFAQ UNTUK YADIM (YAYASAN DAKWAH ISLAMIAH MALAYSIA) Jika setiap orang dari rakyat Malaysia ...
Media Removed
BERINFAQ UNTUK YADIM (YAYASAN DAKWAH ISLAMIAH MALAYSIA) Jika setiap orang dari rakyat Malaysia berinfaq atau menyumbang untuk "Tabung Infaq Yadim" sebanyak RM1. Maka YADIM berjaya mengumpul RM30 juta. Itulah semudahnya membantu YADIM menjalankan aktivitinya. Rasulullah bersabda ... BERINFAQ UNTUK YADIM (YAYASAN DAKWAH ISLAMIAH MALAYSIA)

Jika setiap orang dari rakyat Malaysia berinfaq atau menyumbang untuk "Tabung Infaq Yadim" sebanyak RM1. Maka YADIM berjaya mengumpul RM30 juta. Itulah semudahnya membantu YADIM menjalankan aktivitinya.

Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Tidaklah harta itu berkurang disebabkan oleh sedekah.” (Hadis Riwayat Muslim). Cara Infaq
1⃣ Layari www.yadim.com.my dan klik sumbangan dana
2⃣ Bankin ke akaun Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia Maybank 566010625428

#tabunginfaqyadim #yadimMy #dakwah #SayangiYadim
Read more
INTERNATIONAL COFERENCE AND WORKSHOP "RISALAH AN NUR : CHALLENGES OF MODERNIZATION AND EMPOWERING ...
Media Removed
INTERNATIONAL COFERENCE AND WORKSHOP "RISALAH AN NUR : CHALLENGES OF MODERNIZATION AND EMPOWERING THE UMMAH" Tarikh : 12 Mei 2018 . Tempat : Dewan Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya | Masa : 8.00 Pagi - 4.30 Petang Tempat adalah terhad Jamuan disediakan untuk 500 orang terawal Anjuran ... INTERNATIONAL COFERENCE AND WORKSHOP "RISALAH AN NUR : CHALLENGES OF MODERNIZATION AND EMPOWERING THE UMMAH"

Tarikh : 12 Mei 2018
.
Tempat : Dewan Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya | Masa : 8.00 Pagi - 4.30 Petang

Tempat adalah terhad
Jamuan disediakan untuk 500 orang terawal

Anjuran bersama Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia, Malaysian Turkey Cultural Association, World Assembly of Muslim Youth, Istanbul Foundation for Science and the Muslim World dan Universiti Malaya. .

Maklumat lanjut sila hubungi, Ustaz Mohd Khamis (WA: 0137359729). .

Pendaftaran secara online boleh di dbuat melalui Facebook Page kami 👍👍👍👍:
.
Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia-Yadim
Read more
INTERNATIONAL COFERENCE AND WORKSHOP "RISALAH AN NUR : CHALLENGES OF MODERNIZATION AND EMPOWERING ...
Media Removed
INTERNATIONAL COFERENCE AND WORKSHOP "RISALAH AN NUR : CHALLENGES OF MODERNIZATION AND EMPOWERING THE UMMAH" Tarikh : 12 Mei 2018 . Tempat : Dewan Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya | Masa : 8.00 Pagi - 4.30 Petang Tempat adalah terhad Jamuan disediakan untuk 500 orang terawal Anjuran ... INTERNATIONAL COFERENCE AND WORKSHOP "RISALAH AN NUR : CHALLENGES OF MODERNIZATION AND EMPOWERING THE UMMAH"

Tarikh : 12 Mei 2018
.
Tempat : Dewan Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya | Masa : 8.00 Pagi - 4.30 Petang

Tempat adalah terhad
Jamuan disediakan untuk 500 orang terawal

Anjuran bersama Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia, Malaysian Turkey Cultural Association, World Assembly of Muslim Youth, Istanbul Foundation for Science and the Muslim World dan Universiti Malaya. .

Maklumat lanjut sila hubungi, Ustaz Mohd Khamis (WA: 0137359729). .

Pendaftaran secara online boleh di dbuat melalui Facebook Page kami 👍👍👍👍:
.
Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia-Yadim @RepostIt_app
Read more
<span class="emoji emoji2705"></span> *ANGKA 5 DLM ISLAM* <span class="emoji emoji25b6"></span> 5 waktu solat fardhu WAJIB didirikan : <span class="emoji emoji1f53a"></span>Subuh <span class="emoji emoji1f53a"></span>Zohor <span class="emoji emoji1f53a"></span>Asar <span class="emoji emoji1f53a"></span>Maghrib <span class="emoji emoji1f53a"></span>Isyak ...
Media Removed
*ANGKA 5 DLM ISLAM* 5 waktu solat fardhu WAJIB didirikan : Subuh Zohor Asar Maghrib Isyak 5 Solat Sunat Mu'aqqad : Tahajjud Fajr Dhuha Awwabin Witir 5 Rukun ISLAM : Mengangkat dua kalimah syahadah Solat fardhu 5 waktu Berpuasa dlm bulan Ramadhan Mengeluarkan ... ✅ *ANGKA 5 DLM ISLAM* ▶ 5 waktu solat fardhu WAJIB didirikan :
🔺Subuh
🔺Zohor
🔺Asar
🔺Maghrib
🔺Isyak ▶5 Solat Sunat Mu'aqqad :
🔺Tahajjud
🔺Fajr
🔺Dhuha
🔺Awwabin
🔺Witir ▶ 5 Rukun ISLAM :
🔺Mengangkat dua kalimah syahadah
🔺Solat fardhu 5 waktu
🔺Berpuasa dlm bulan Ramadhan
🔺Mengeluarkan zakat
🔺Mengerjakan haji ▶ 5 Hukum syar'iah Islamiah :
🔺 Wajib
🔺 Haram
🔺 Sunat
🔺 Makruh
🔺 Mubah (harus). ▶ Ingat 5 prkra sblm 5 prkra:
-Masa sihat sblm sakit; -Masa kaya sblm miskin; -Masa lapang sblm sibuk; -Masa muda sblm tua;
-Masa hidup sblm mati. ▶ 5 peperangan besar dlm ISLAM :
√ Perang Badar
√ Perang Uhud
√ Perang Khandak √ Perang Muktah
√ Perang Hunain ▶ 5 orang Rasul bergelar ULUL AZMI :
✔ Nabi Nuh a.s
✔ Nabi Ibrahim a.s
✔ Nabi Musa a.s
✔ Nabi Isa a.s
✔ Nabi Muhammad SAW ▶ 5 Perkara yang WAJIB disegerakan.
1) Wajib segerakan memberi makan apabila tetamu datang ke rumah.
2) Wajib segerakan urusan ke atas jenazah.
3) Wajib segerakan anak gadis nikah bila dah baligh.
4) Wajib segerakan bayar hutang jika telah mampu.
5) Wajib segerakan TAUBAT atas pelbagai dosa lepas. ▶ 5 Dosa Besar yang Utama; 🎈 Syirik kpd Allah,
🎈 Derhaka kpd ibubapa
🎈 Tinggal Solat Fardhu
🎈 Makan Harta Anak Yatim
🎈 Bunuh jiwa yang Islam & terdapat 70 dosa besar lain yang juga Wajib ditinggalkan. ▶ 5 perkara yang dicintai &
5 perkara yang dilupakan..
pd Akhir Zaman.
🔺 Mencintai Dunia & lupakan Akhirat.
🔺 Mencintai Hidup & lupakan Mati.
🔺Mencintai harta benda & lupakan Hisab.
🔺 Mencintai beli belah & lupakan Kubur.
🔺 Mencintai Makhluk & lupakan Khalik yakni
Allah s.w.t ♦ Perpanjangkan perkongsian ini kepada sesiapa shja😊

#Islamituindah
Read more
 #UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM ...
Media Removed
#UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" . Caranya mudah sahaja: 1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim 2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Booth YADIM. 3. Post ... #UPDATE

JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA

JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" .

Caranya mudah sahaja:

1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim

2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Booth YADIM.

3. Post gambar tersebut di Facebook Peribadi berserta caption patriotik.

4. Tag page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia di gambar tersebut.

5. Di akhir post sila hashtag #MerdekaYADIM2018

GAMBAR YANG MEMPUNYAI LIKE TERBANYAK AKAN MEMENANGI HADIAH MISTERI DARI KAMI!! JOM!! SEMUA HADIR BERAMAI-RAMAI MEMERIAHKAN SAMBUTAN AMBANG MERDEKA DI MATIC JALAN AMPANG, KUALA LUMPUR.

Adik comel ini antara yang telah menyertai CONTEST ini. Terima kasih kami ucapkan.
.
JOM!! LIKE ramai-ramai sekiranya anda suka gambar adik ini.😊 #yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #kemerdekaanUPDATE
Read more
 #UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM ...
Media Removed
#UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" . Caranya mudah sahaja: 1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim 2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Booth YADIM. 3. Post ... #UPDATE

JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA

JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" .

Caranya mudah sahaja:

1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim

2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Booth YADIM.

3. Post gambar tersebut di Facebook Peribadi berserta caption patriotik.

4. Tag page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia di gambar tersebut.

5. Di akhir post sila hashtag #MerdekaYADIM2018

GAMBAR YANG MEMPUNYAI LIKE TERBANYAK AKAN MEMENANGI HADIAH MISTERI DARI KAMI!! JOM!! SEMUA HADIR BERAMAI-RAMAI MEMERIAHKAN SAMBUTAN AMBANG MERDEKA DI MATIC JALAN AMPANG, KUALA LUMPUR.

Adik comel ini antara yang telah menyertai CONTEST ini. Terima kasih kami ucapkan.
.
JOM!! LIKE ramai-ramai sekiranya anda suka gambar adik ini.😊 #yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #kemerdekaanUPDATE
Read more
 #UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM ...
Media Removed
#UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" . Caranya mudah sahaja: 1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim 2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Booth YADIM. 3. Post ... #UPDATE

JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA

JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" .

Caranya mudah sahaja:

1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim

2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Booth YADIM.

3. Post gambar tersebut di Facebook Peribadi berserta caption patriotik.

4. Tag page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia di gambar tersebut.

5. Di akhir post sila hashtag #MerdekaYADIM2018

GAMBAR YANG MEMPUNYAI LIKE TERBANYAK AKAN MEMENANGI HADIAH MISTERI DARI KAMI!! JOM!! SEMUA HADIR BERAMAI-RAMAI MEMERIAHKAN SAMBUTAN AMBANG MERDEKA DI MATIC JALAN AMPANG, KUALA LUMPUR.

Adik comel ini antara yang telah menyertai CONTEST ini. Terima kasih kami ucapkan.
.
JOM!! LIKE ramai-ramai sekiranya anda suka gambar adik ini.😊 #yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #kemerdekaanUPDATE
Read more
 #UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM ...
Media Removed
#UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" . Caranya mudah sahaja: 1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim 2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Booth YADIM. 3. Post ... #UPDATE

JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA

JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" .

Caranya mudah sahaja:

1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim

2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Booth YADIM.

3. Post gambar tersebut di Facebook Peribadi berserta caption patriotik.

4. Tag page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia di gambar tersebut.

5. Di akhir post sila hashtag #MerdekaYADIM2018

GAMBAR YANG MEMPUNYAI LIKE TERBANYAK AKAN MEMENANGI HADIAH MISTERI DARI KAMI!! JOM!! SEMUA HADIR BERAMAI-RAMAI MEMERIAHKAN SAMBUTAN AMBANG MERDEKA DI MATIC JALAN AMPANG, KUALA LUMPUR.

Adik comel ini antara yang telah menyertai CONTEST ini. Terima kasih kami ucapkan.
.
JOM!! LIKE ramai-ramai sekiranya anda suka gambar adik ini.😊 #yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #kemerdekaanUPDATE
Read more
INTERNATIONAL CONFERENCE AND WORKSHOP "RISALAH AN NUR : CHALLENGES OF MODERNIZATION AND EMPOWERING THE UMMAH" Tarikh : 12 Mei 2018 (Sabtu) . Tempat : Dewan Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya | Masa : 8.00 Pagi - 4.30 Petang Anjuran bersama Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia, ... INTERNATIONAL CONFERENCE AND WORKSHOP "RISALAH AN NUR : CHALLENGES OF MODERNIZATION AND EMPOWERING THE UMMAH"

Tarikh : 12 Mei 2018 (Sabtu)
.
Tempat : Dewan Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya | Masa : 8.00 Pagi - 4.30 Petang

Anjuran bersama Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia, Malaysian Turkey Cultural Association, World Assembly of Muslim Youth, Istanbul Foundation for Science and the Muslim World dan Universiti Malaya. .
.
Anda juga boleh menonton secara LIVE program ini di Facebook Page, Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia-Yadim.

JUMPA ANDA DI SANA!!
Read more
 #UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM ...
Media Removed
#UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" . Caranya mudah sahaja: 1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim 2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Booth YADIM. 3. Post ... #UPDATE

JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA

JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" .

Caranya mudah sahaja:

1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim

2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Booth YADIM.

3. Post gambar tersebut di Facebook Peribadi berserta caption patriotik.

4. Tag page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia di gambar tersebut.

5. Di akhir post sila hashtag #MerdekaYADIM2018

GAMBAR YANG MEMPUNYAI LIKE TERBANYAK AKAN MEMENANGI HADIAH MISTERI DARI KAMI!! JOM!! SEMUA HADIR BERAMAI-RAMAI MEMERIAHKAN SAMBUTAN AMBANG MERDEKA DI MATIC JALAN AMPANG, KUALA LUMPUR.

Adik comel ini antara yang telah menyertai CONTEST ini. Terima kasih kami ucapkan.
.
JOM!! LIKE ramai-ramai sekiranya anda suka gambar adik ini.😊 #yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #kemerdekaanUPDATE
Read more
 #UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM ...
Media Removed
#UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" . Caranya mudah sahaja: 1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim 2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Booth YADIM. 3. Post ... #UPDATE

JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA

JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" .

Caranya mudah sahaja:

1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim

2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Booth YADIM.

3. Post gambar tersebut di Facebook Peribadi berserta caption patriotik.

4. Tag page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia di gambar tersebut.

5. Di akhir post sila hashtag #MerdekaYADIM2018

GAMBAR YANG MEMPUNYAI LIKE TERBANYAK AKAN MEMENANGI HADIAH MISTERI DARI KAMI!! JOM!! SEMUA HADIR BERAMAI-RAMAI MEMERIAHKAN SAMBUTAN AMBANG MERDEKA DI MATIC JALAN AMPANG, KUALA LUMPUR.

Adik comel ini antara yang telah menyertai CONTEST ini. Terima kasih kami ucapkan.
.
JOM!! LIKE ramai-ramai sekiranya anda suka gambar adik ini.😊 #yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #kemerdekaanUPDATE
Read more
 #UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM ...
Media Removed
#UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" . Caranya mudah sahaja: 1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim 2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Booth YADIM. 3. Post ... #UPDATE

JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA

JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" .

Caranya mudah sahaja:

1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim

2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Booth YADIM.

3. Post gambar tersebut di Facebook Peribadi berserta caption patriotik.

4. Tag page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia di gambar tersebut.

5. Di akhir post sila hashtag #MerdekaYADIM2018

GAMBAR YANG MEMPUNYAI LIKE TERBANYAK AKAN MEMENANGI HADIAH MISTERI DARI KAMI!! JOM!! SEMUA HADIR BERAMAI-RAMAI MEMERIAHKAN SAMBUTAN AMBANG MERDEKA DI MATIC JALAN AMPANG, KUALA LUMPUR.

Adik comel ini antara yang telah menyertai CONTEST ini. Terima kasih kami ucapkan.
.
JOM!! LIKE ramai-ramai sekiranya anda suka gambar adik ini.😊 #yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #kemerdekaanUPDATE
Read more
IRM SALUR BANTUAN KEPADA MANGSA KEBAKARAN RUMAH PANJANG SRI AMAN _ SARAWAK, 24 Ogos 2018 - Susulan ...
Media Removed
IRM SALUR BANTUAN KEPADA MANGSA KEBAKARAN RUMAH PANJANG SRI AMAN _ SARAWAK, 24 Ogos 2018 - Susulan kebakaran yang berlaku di Rumah Panjang, Sungai Merah, Pantu, Sri Aman, Sarawak 19 Ogos lalu, IRM mengambil langkah prihatin membantu penduduk terjejas dengan menyalurkan bantuan kepada ... IRM SALUR BANTUAN KEPADA MANGSA KEBAKARAN RUMAH PANJANG SRI AMAN
_
SARAWAK, 24 Ogos 2018 - Susulan kebakaran yang berlaku di Rumah Panjang, Sungai Merah, Pantu, Sri Aman, Sarawak 19 Ogos lalu, IRM mengambil langkah prihatin membantu penduduk terjejas dengan menyalurkan bantuan kepada mereka.
_
Antara barangan bantuan yang telah disumbangkan adalah:
☑️ 3 pek lampin pakai buang untuk bayi
☑️ 2 pek susu formula bayi
☑️ 20 pek makanan
☑️ 15 set kit kebersihan
☑️ 20 helai tuala ☑️ 20 helai selimut
☑️ 40 kotak air mineral
_
Proses agihan bantuan ini mendapat kerjasama daripada Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM), Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Harakah Islamiah, Sarawak.
_
Fikir Kemanusiaan, Fikir ISLAMIC RELIEF!
#islamicreliefmalaysia
#islamicrelief
Read more
PUTRAJAYA - Graduan Felo Muda Dakwah (FMD) Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) disaran membawa ...
Media Removed
PUTRAJAYA - Graduan Felo Muda Dakwah (FMD) Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) disaran membawa diri sebagai profesional dengan imej seorang dai. Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh berkata, beliau mempunyai harapan tinggi terhadap graduan ini kerana ... PUTRAJAYA - Graduan Felo Muda Dakwah (FMD) Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) disaran membawa diri sebagai profesional dengan imej seorang dai.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh berkata, beliau mempunyai harapan tinggi terhadap graduan ini kerana mereka terdiri daripada pelbagai golongan dan bukannya dari segi graduan agama tetapi juga berlatar belakang profesional.
.
Menurutnya, mereka boleh menjadi model dalam masyarakat sekaligus merealisasikan impian rakyat untuk melihat kerjaya profesional yang mempunyai kepelbagaian Islam. "Graduan ini akan meneruskan hidup mereka, dan mencari kerja seperti biasa, cuma apa yang mereka lalui dalam latihan itu sebagai bekalan dari sudut perspektif yang berbeza. 'Mereka ini bukan pandai cakap tetapi dapat melaksanakan tingkah laku mereka, dan diterjemahkan," katanya dalam Sidang Media sempena Majlis Anugerah Khidmat Cemerlang 2017 dan Graduasi Felo Muda Dakwah (FMD) Sesi 7 dan 8, Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) di Bora Ombak, Putrajaya hari ini.

Sementara itu, Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) Dr Yusri Mohamad berkata, sejak tahun 2014 pihaknya telah melahirkan seramai 180 graduan.

Menurutnya, untuk hari ini seramai 60 orang pelajar menerima sijil tamat Felo Muda Dakwah (FMD) Sesi 7 dan 8. - SINAR HARIAN
Read more
<span class="emoji emoji1f389"></span><span class="emoji emoji1f38a"></span>Makluman kepada belia-belia mu'allaf<span class="emoji emoji1f38a"></span><span class="emoji emoji1f389"></span> Assalaamualaikum WBT. Alhamdulillah buat julung-julung ...
Media Removed
Makluman kepada belia-belia mu'allaf Assalaamualaikum WBT. Alhamdulillah buat julung-julung kalinya Pusat Da'wah Islamiah menganjurkan program khas buat belia-belia mu'allaf, yang dikelolakan oleh belia-belia mu'allaf sendiri! Berbagai aktiviti-aktiviti menarik ... 🎉🎊Makluman kepada belia-belia mu'allaf🎊🎉 Assalaamualaikum WBT.

Alhamdulillah buat julung-julung kalinya Pusat Da'wah Islamiah menganjurkan program khas buat belia-belia mu'allaf, yang dikelolakan oleh belia-belia mu'allaf sendiri!

Berbagai aktiviti-aktiviti menarik telah tersedia dan yang lebih penting, inilah peluang untuk berkumpul dan berkongsi banyak perkara dengan sesama belia mu'allaf!

Daftar sekarang di

http://bit.ly/2jcihJe
atau hubungi: +673 8241623 (Munem)
+673 7121825 (Najibah) 🔹Pendaftaran adalah terhad.
🔹Tutup pada 4 Februari 2017 pukul 4.30 petang.
🔹Pembayaran sebanyak $15 bagi peserta lelaki dan $18 bagi peserta perempuan untuk membuat baju. Design baju boleh dilihat di link di atas.

Jumpa disana!!😊
Read more
Perhatikan perubahan lokasi @mt.khoirotunnisa bulan ini. - Apa sebenarnya yang menyebabkan ...
Media Removed
Perhatikan perubahan lokasi @mt.khoirotunnisa bulan ini. - Apa sebenarnya yang menyebabkan kita mudah terpecah belah? Haruskah perbedaan merusak ukhuwah islamiah? Bagaimana menjaga persamaan di tengah perbedaan? Insyaa Allah ustadz @afdholi_ar akan menjawabnya: - Kamis, ... Perhatikan perubahan lokasi @mt.khoirotunnisa bulan ini.
-
Apa sebenarnya yang menyebabkan kita mudah terpecah belah? Haruskah perbedaan merusak ukhuwah islamiah? Bagaimana menjaga persamaan di tengah perbedaan? Insyaa Allah ustadz @afdholi_ar akan menjawabnya:
-
Kamis, 23 Agustus 2018
Jam 9.00-11.30
di @masjidannashr
Jl. Bintaro Utama sektor 5 Bintaro Jaya
-
Japri DM ke nomor admin #mtkhoirotunnisa ‭0878 52000488‬ jika ingin dapat broadcast kajian.
-
Wassalam @liayogiantoro & #pengurusmtkhoirotunnisa
Read more
Ukhuwah islamiah . . . Lekas sembuh ya black
Media Removed
Ukhuwah islamiah . . . Lekas sembuh ya black Ukhuwah islamiah .
.
.

Lekas sembuh ya black
Follow: @sweetlaundrybrunei . Set Urus Tebuni perlu dimiliki bagi pasangan yang akan menyambut ...
Media Removed
Follow: @sweetlaundrybrunei . Set Urus Tebuni perlu dimiliki bagi pasangan yang akan menyambut kelahiran anak damit. Ianya sangat sesuai bagi wanita yang hampir untuk bersalin, atau baru bersalin. Disamping melayani kesibukkan harian, Set Urus Tebuni dapat memudahkan biskita ... Follow: @sweetlaundrybrunei
.
Set Urus Tebuni perlu dimiliki bagi pasangan yang akan menyambut kelahiran anak damit. Ianya sangat sesuai bagi wanita yang hampir untuk bersalin, atau baru bersalin.
Disamping melayani kesibukkan harian, Set Urus Tebuni dapat memudahkan biskita dalam memberikan penyediaan pengurusan asas menyambut kelahiran anak damit secara kondusif. Dengan itu dapatkanlah Set Urus Tebuni sekarang.
.
Sudah menjadi kebiasaan dalam masyarakat Melayu Islam kita, setiap kali kelahiran anak damit, tebuni (uri) yang keluar bersama anak damit ketika kelahiran perlu dibersihkan & ditanam dengan segera. Berdasarkan daripada pendapat Ulama. & Fatwa Mufti Kerajaan Brunei Darussalam bahwa tebuni (uri) yang dipisahkan daripada anak damit itu adalah suci, bukan najis.
.
Set Urus Tebuni adalah kit produk yang terhimpun di dalamnya bahan-bahan asas bagi pengurusan tebuni secara Islamiah dan mengikut budaya Melayu yang tidak dikategorikan sebagai khurafat.
.
Sebagai penghormatan kepada anggota manusia, maka tebuni tersebut sunat dibungkus dengan kain atau lainnya dan ditanam jika ia dipisahkan ketika anak berkenaan hidup. Jika ia dipisahkan setelah anak berkenaan meninggal dunia, maka penyempurnaannya adalah mengikut penyempurnaan mayat anak berkenaan.
.
Fatwa Mufti Kerajaan
Negara Brunei Darussalam 2004
.
Set Urus Tebuni juga mengutamakan faktor alam sekitar dalam proses pengurusan tebuni.
.
Set Urus Tebuni dipasaran dengan harga yang berpatutan. Hanya BND15.00 SAHAJA!
.
Kami turut memberikan perkhidmatan penyucian dan pengurusan tebuni anak damit.
Untuk perkhidmatan penyucian tebuni, tempahan/pembelian
Set Urus Tebuni sila hubungi/whatapps ke talian:
+6732333213 atau +6738689213
.
Akan Datang!!
Sweet Laundry
menawarkan perkhidmatan;
Cucian karpet EXPRESS.
Cucian karpet ‘wall to wall’.
Cucian sofa set.
Cucian tilam.
Read more
Mari kita jadikan tahun baru islam untuk memperbaiki diri dan hijrah menuju kebaikan dan memperkokoh ...
Media Removed
Mari kita jadikan tahun baru islam untuk memperbaiki diri dan hijrah menuju kebaikan dan memperkokoh ukhuwah Islamiah (persaudaraan) sehingga dapat menghindari perpecahan dan perbedaan pemahaman sesama umat Islam.  Kedatangan bulan Muharram juga menandai kebahagiaan bagi kaum ... Mari kita jadikan tahun baru islam untuk memperbaiki diri dan hijrah menuju kebaikan dan memperkokoh ukhuwah Islamiah (persaudaraan) sehingga dapat menghindari perpecahan dan perbedaan pemahaman sesama umat Islam.  Kedatangan bulan Muharram juga menandai kebahagiaan bagi kaum dhuafa. Pada bulan ini umat Islam disunnahkan untuk memperbanyak sedekah dan menyantuni anak yatim. Selamat Tahun Baru Islam 1440H. Mohon maaf atas segala kekhilafan🙏🏻.
Read more
YADIM DAN MAYBANK BERHAD BAKAL LANCARKAN "PROJEK DANA WAVE DAN BARCODE" PERKUKUHKAN KEDUA-DUA ...
Media Removed
YADIM DAN MAYBANK BERHAD BAKAL LANCARKAN "PROJEK DANA WAVE DAN BARCODE" PERKUKUHKAN KEDUA-DUA PIHAK . PUTRAJAYA : Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) dan Maybank Berhad mengadakan perbincangan awal mengenai "Projek Dana Paywave Dan Barcode" sebentar tadi. Projek ini bakal ... YADIM DAN MAYBANK BERHAD BAKAL LANCARKAN "PROJEK DANA WAVE DAN BARCODE" PERKUKUHKAN KEDUA-DUA PIHAK
.
PUTRAJAYA : Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) dan Maybank Berhad mengadakan perbincangan awal mengenai "Projek Dana Paywave Dan Barcode" sebentar tadi.

Projek ini bakal memberikan kekuatan tambahan kepada YADIM untuk melaksanakan usaha perluasan dakwah dengan lebih banyak dan berkesan. .
.
Kekuatan yang bakal dibina melalui peluang sumbangan dana bersama YADIM supaya lebih banyak pihak merasai impak program yang disusun oleh YADIM.

Perbincangan ini dihadiri oleh Ustaz Mohd Zaidi Ramli, Timbalan Yang Dipertua YADIM dan Tuan Nor Fazlee dari Maybank Berhad.

Walaupun hanya perbincangan awal, YADIM sangat komited untuk membina kekuatan organisasinya disamping mengekalkan kekuatan yang diterima sebelum ini.

Ustaz Mohd Zaidi Ramli berkata, "YADIM sentiasa merancang dan melaksanakan apa yang dirancang, biarpun ada cabarannya, ia akan ditempuhi juga". .
.
"Projek Dana Paywave dan Barcode ini akan memudahkan pihak yang mahu bersama YADIM memperluaskan dakwah melalui aktiviti yang meliputi semua pihak", tambahnya lagi.

Hasil perbincangan ini juga bakal membuka lebaran baru dengan berinfaq atau membuat sumbangan menggunakan "Barcode". Inilah antara alternatif untuk memudahkan orang ramai supaya sentiasa bersama YADIM.

Turut hadir sama ialah Ustaz Mohd Firdaus Rusli, Pegawai Khas TYDP YADIM.

Hakikatnya mungkin ada yang kurang tahu bahawa YADIM sentiasa membuka peluang kepada semua untuk berkolaborasi samada dari segi membina program atau menyumbangkan dana program.

#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #tabunginfaqyadim
Read more
YADIM SEBAR "RAHMATAN LIL ALAMIN" SECARA KOLABORASI MENERUSI "SEMBANG HARMONI" SEMPENA MINGGU ...
Media Removed
YADIM SEBAR "RAHMATAN LIL ALAMIN" SECARA KOLABORASI MENERUSI "SEMBANG HARMONI" SEMPENA MINGGU MAHASISWA UTM JOHOR : Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mencipta sejarah dan mengorak langkah kehadapan dengan menggalas cabaran menyebarkan "Rahmatan Lil Alamin" dalam masyarakat. ... YADIM SEBAR "RAHMATAN LIL ALAMIN" SECARA KOLABORASI MENERUSI "SEMBANG HARMONI" SEMPENA MINGGU MAHASISWA UTM

JOHOR : Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mencipta sejarah dan mengorak langkah kehadapan dengan menggalas cabaran menyebarkan "Rahmatan Lil Alamin" dalam masyarakat. .
.
Bersempena dengan Minggu Mahasiswa UTM Johor, YADIM secara kolaborasi dengan pihak UTM Johor dan Hidayah Centre mengenengahkan "Rahmatan lilalamin" dicetuskan oleh YB Dato' Dr. Mujahid Yusof Rawa, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) demi mengharmonikan masyarakat dengan nilai kebersamaan.

Tuan Redhauddin Kamaruzaman Pengurus Besar Pengurusan Dan Kewangan YADIM berkata, "YADIM sebagai agen peneraju dakwah massa menyahut seruan pengamalan konsep ini dan bersedia menghadapi cabaran pelaksanaannya". .
.
Demi mencapai hasrat ini, satu program "Inter Faith" telah dicetuskan oleh YADIM Zon Selatan yang dinamakan "Sembang Harmoni". .
.
"Program ini tidak akan berjaya tanpa sokongan dan penglibatan pihak UTM Johor dan Hidayah Centre", ujar Tuan Redhauddin Kamaruzaman.

Istimewanya program ini menampilkan perbincangan mengenai pandangan kepelbagaian agama dalam Ilmu vs Agama.

Panelis terdiri daripada penganut Islam, Buddha, Kristian dan Hindu dalam mengupas isu berilmu dan beragama dalam konteks masyarakat berbilang kaum.

Kehadiran peserta seramai 3944 orang adalah luar biasa, mungkin kerana YADIM membawa konsep "Rahmatan lilalamin" dan kesemuanya mahu mengetahui bentuk pengisiannya. .
.
Ia sememangnya luar biasa kerana berjaya mengumpulkan Wakil Islam, Wakil Kristian Budda dan Hindu duduk dalam satu pentas yang mengetengahkan kemahuan dan pandangan mereka.

Tuan Ammar Abdullah, Pengarah YADIM Zon Selatan menzahirkan ucapan terima kasihnya kepada rakan strategik YADIM iaitu UTM dan Hidayah Centre dalam penganjuran program julung kali ini.

#yadimMy #dakwah #sayangiMalaysia #sayangiYadim #rahmatanlilalamin #yadimzon
selatan
Read more
TERIMA KASIH MEDIA SINAR HARIAN ATAS LIPUTAN BERITA "RUSYDI TERENGGANU" Yayasan Dakwah Islamiah ...
Media Removed
TERIMA KASIH MEDIA SINAR HARIAN ATAS LIPUTAN BERITA "RUSYDI TERENGGANU" Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mengucapkan setinggi terima kasih kepada akhbar Sinar Harian kerana liputan dan hebahan program "REHLAH UKHUWAH SAHABAT YADIM" atau RUSYDI yang telah dijalankan oleh ... TERIMA KASIH MEDIA SINAR HARIAN ATAS LIPUTAN BERITA "RUSYDI TERENGGANU"

Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mengucapkan setinggi terima kasih kepada akhbar Sinar Harian kerana liputan dan hebahan program "REHLAH UKHUWAH SAHABAT YADIM" atau RUSYDI yang telah dijalankan oleh Bahagian Kepimpinan Muda (KEMUDA). Hebahan ini memberikan kesan yang sangat baik kepada YADIM untuk memperluaskan dakwahnya ke semua peringkat.

@sinarharian #yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #RUSYDI #KEMUDA
Read more
JABATAN PENDIDIKAN NEGERI KELANTAN BERSETUJU DAN BAKAL BERKOLABORASI DENGAN YADIM MENGANJURKAN ...
Media Removed
JABATAN PENDIDIKAN NEGERI KELANTAN BERSETUJU DAN BAKAL BERKOLABORASI DENGAN YADIM MENGANJURKAN "KARNIVAL TOM" KELANTAN : Yayasan Dakwah Islamiah (Malaysia) melalui cawangannya di Kelantan telah melakukan kunjungan hormat kepada Jabatan Pendidikan Negeri Kelantan di Kompleks ... JABATAN PENDIDIKAN NEGERI KELANTAN BERSETUJU DAN BAKAL BERKOLABORASI DENGAN YADIM MENGANJURKAN "KARNIVAL TOM"

KELANTAN : Yayasan Dakwah Islamiah (Malaysia) melalui cawangannya di Kelantan telah melakukan kunjungan hormat kepada Jabatan Pendidikan Negeri Kelantan di Kompleks Tunjong.

Yadim Kelantan yang sebelum ini pernah menganjurkan program khas untuk pelajar sekolah yang kritikal iaitu "Transformasi Orang Muda" atau "TOM" sememangnya telah mendapat penghargaan Jabatan Pendidikan Negeri Kelantan.

Delegasi Yadim yang diketuai oleh Puan Yusnita Yusoff, Eksekutif Kanan Yadim Kelantan telah disambut baik oleh pihak Pengarah JPN Tuan Muhamad Zahari Othman, Pengarah Pendidikan Jabatan Pendidikan Negeri Kelantan dan Che Hanuni Che Ali, Ketua Unit Perhubungan Dan Pendaftaran Sektor Pengurusan Sekolah Jabatan Pendidikan Negeri Kelantan.

Kunjungan ini hakikatnya membawa satu tujuan yang murni untuk mempertingkatkan program TOM menjadi program yang lebih besar. .
.
Puan Yusnita berkata, "Lawatan ini untuk membincangkan lanjutan penganjuran program TRANSFORMASI ORANG MUDA: KARNIVAL REMAJA PERINGKAT NEGERI KELANTAN 2018 yang bakal dilaksanakan pada 27 September ini". .
.
"Karnival ini boleh dianggap kemuncak Siri TOM Kelantan kerana bakal melibatkan pelajar tingkatan 4 berjumlah 700 orang dan berlokasi di Pejabat Pendidikan Daerah Kota Bharu", tambahnya lagi.

Dalam pertemuan tersebut pihak JPN Kelantan sangat berbesar hati mengadakan kesinambungan program ini secara kolaborasi bersama Yadim Kelantan serta memastikan kerjasama sepenuhnya melalui penyertaan daripada pihak sekolah yang bakal terlibat.

YADIM mengucapkan terima kasih kepada JPN Kelantan kerana sentiasa berkerjasama dengan pihak YADIM sepanjang siri program TOM dijalankan.

Tahniah kepada Yadim Kelantan atas inisiatif luar biasa ini untuk menjadikan TOM sebagai teras pembentukan kecemerlangan pelajar dalam Jabatan Pendidikan Negeri.

#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #transformasiorangmuda #yadimkelantan
Read more
 #pelamindewanafeer di Pusat Dakwah Islamiah Paroi. Pada yang berminat dengan pelamin ini, boleh ...
Media Removed
#pelamindewanafeer di Pusat Dakwah Islamiah Paroi. Pada yang berminat dengan pelamin ini, boleh terus wassap kami di 0172371618 #pelamin #dais #busanapengantin #solekan #makeup #wedding #perkahwinan #catering #pelaminnikah #weddingplanner #perancangperkahwinan #raikancinta ... #pelamindewanafeer di Pusat Dakwah Islamiah Paroi. Pada yang berminat dengan pelamin ini, boleh terus wassap kami di 0172371618

#pelamin #dais #busanapengantin #solekan #makeup #wedding #perkahwinan #catering #pelaminnikah #weddingplanner #perancangperkahwinan #raikancinta #mahligaicinta #pilihanselebriti #afeerkualalumpur #afeerweddingplanner #butikafeer #butikpengantin #butikpengantinafeer
Read more
USTAZ KHAIRULL FUAD MULAKAN TUGAS PENGURUS BESAR OPERASI YADIM . PUTRAJAYA : Ustaz Khairull ...
Media Removed
USTAZ KHAIRULL FUAD MULAKAN TUGAS PENGURUS BESAR OPERASI YADIM . PUTRAJAYA : Ustaz Khairull Fuad Bin Samsudin hari ini memulakan tugas sebagai Pengurus Besar Operasi Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM). Semalam telah diadakan Majlis Serah Tugas antara Tuan Redhauddin Kamaruzaman ... USTAZ KHAIRULL FUAD MULAKAN TUGAS PENGURUS BESAR OPERASI YADIM
.
PUTRAJAYA : Ustaz Khairull Fuad Bin Samsudin hari ini memulakan tugas sebagai Pengurus Besar Operasi Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM). Semalam telah diadakan Majlis Serah Tugas antara Tuan Redhauddin Kamaruzaman Mantan Pengurus Besar Operasi dan Ustaz Khairull Fuad Samsudin sebagai Pengurus Besar Operasi yang baru.

YADIM mengucapkan selamat maju jaya kepada Ustaz Khairull Fuad dalam memikul tanggungjawab barunya.

#yadimMy #sayangiYadim #sayangiMalaysia #dakwah #PBO #PBPK
Read more
UCAPAN SALAM AIDIL ADHA DARIPADA YANG DIPERTUA YADIM . . Yang Berbahagia Dr. Yusri Mohamad selaku ...
Media Removed
UCAPAN SALAM AIDIL ADHA DARIPADA YANG DIPERTUA YADIM . . Yang Berbahagia Dr. Yusri Mohamad selaku Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mengucapkan Salam Aidil Adha kepada semua rakan strategik YADIM, agensi-agensi agama dibawah Jabatan Perdana Menteri dan semua ... UCAPAN SALAM AIDIL ADHA DARIPADA YANG DIPERTUA YADIM .
.
Yang Berbahagia Dr. Yusri Mohamad selaku Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mengucapkan Salam Aidil Adha kepada semua rakan strategik YADIM, agensi-agensi agama dibawah Jabatan Perdana Menteri dan semua muslimin dan muslimat. .
.
Semoga Ibadah kita semua diterima oleh Allah Taala. .
.
"Sampaikan dariku walau satu ayat"

#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #yusrimohamad
Read more
RUSYDI SARAWAK : SAHABAT YADIM SARAWAK PILIH DANIEL KETUAI PIMPINAN 2018/2019 SARAWAK : Yayasan ...
Media Removed
RUSYDI SARAWAK : SAHABAT YADIM SARAWAK PILIH DANIEL KETUAI PIMPINAN 2018/2019 SARAWAK : Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) melalui Bahagian Kepimpinan Muda (KEMUDA) mengucapkan setinggi tahniah kepada Saudara Muhammad Daniel Bin Musa Pengerusi Sahabat Yadim Negeri Sarawak ... RUSYDI SARAWAK : SAHABAT YADIM SARAWAK PILIH DANIEL KETUAI PIMPINAN 2018/2019

SARAWAK : Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) melalui Bahagian Kepimpinan Muda (KEMUDA) mengucapkan setinggi tahniah kepada Saudara Muhammad Daniel Bin Musa Pengerusi Sahabat Yadim Negeri Sarawak (SY) Sesi 2018/2019.

Bermula 18 hingga 19 Ogos 2018 telah diadakan RUSYDI atau Rehlah Ukhuwah Sahabat Yadim Negeri Sarawak yang melibatkan 30 orang ahli Majlis Pimpinan SY Negeri Sarawak.

RUSYDI Sarawak sangat mencabar kerana meliputi 4 Zon seperti Zon Kuching, Zon Samarahan, Zon Simunjan dan Zon Lundu.

Sewajarnya tidak perlu lokek memberikan pujian dan penghargaan kepada semua yang terlibat menjayakan program ini kerana umum mengetahui bentuk muka bumi Sarawak sangat mencabar untuk membuat penyatuan generasi pemimpin muda.

RUSYDI Sarawak telah memilih lokasi Sabtuyah Homestay, Pasir Pandak, Kuching, Sarawak.

Ustazah Siti Balqis Muhd selaku Penyelaras Program berkata, "Platform SY hakikatnya adalah sesuai untuk setiap ahlinya menunjukkan bakat kepimpinan dan menjalankan khidmat bakti sosial kepada masyarakat". Terdapat 3 slot dalam program ini:
.

1. Rehlah bersama ahli sahabat YADIM
.
2. Mesyuarat Agung tahunan - pembubaran Majlis Pimpinan Sahabat Yadim Negeri sarawak sesi 17/18, dan juga lantikan pimpinan baru sesi 18/19
.
3. Induksi - penerangan dan perancangan gerak kerja organisasi dan juga prosesur2 tertentu

Keseluruhan peserta RUSYDI ini majoritinya melahirkan rasa kegembiraan dan kesyukuran atas usaha KEMUDA membina platform penyatuan generasi muda ini.

Pihak YADIM berharap program santai seperti ini dapat dilaksanakan lagi oleh KEMUDA demi mengeratkan ukhuwah di antara ahli Sahabat Yadim di Negeri Sarawak.

Tahniah diucapkan kepada Ustazah Siti Balqis Muhd dan barisan Urusetia yang bertungkus lumus menjayakan program ini.

#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #RUSYDI
Read more
LIPUTAN KHAS : RUSYDI SESI KELANTAN DAPAT LIPUTAN UTUSAN MALAYSIA Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia ...
Media Removed
LIPUTAN KHAS : RUSYDI SESI KELANTAN DAPAT LIPUTAN UTUSAN MALAYSIA Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mengucapkan setinggi terima kasih kepada Utusan Malaysia atas liputan program Rehlah Ukhuwah Sahabat Yadim Kelantan. Hebahan dan liputan seperti ini sangat bermakna kepada ... LIPUTAN KHAS : RUSYDI SESI KELANTAN DAPAT LIPUTAN UTUSAN MALAYSIA

Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mengucapkan setinggi terima kasih kepada Utusan Malaysia atas liputan program Rehlah Ukhuwah Sahabat Yadim Kelantan.

Hebahan dan liputan seperti ini sangat bermakna kepada agensi dakwah seperti YADIM terutamanya dalam melahirkan generasi pemimpin muda "Khoiro Ummah". #yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #RUSYDI
Read more
SAHABAT YADIM PERAK ERATKAN UKHWAH SESAMA AHLI DAN PIMPINAN BARU . Kuala Kangsar, Perak : Pada ...
Media Removed
SAHABAT YADIM PERAK ERATKAN UKHWAH SESAMA AHLI DAN PIMPINAN BARU . Kuala Kangsar, Perak : Pada 7 Julai 2018 Sahabat Yadim (SY) Perak telah mengadakan satu Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Dan Induksi Sahabat Yadim Universiti Sultan Azlan Shah, Kuala Kangsar, Perak (USAS). Program ... SAHABAT YADIM PERAK ERATKAN UKHWAH SESAMA AHLI DAN PIMPINAN BARU .

Kuala Kangsar, Perak : Pada 7 Julai 2018 Sahabat Yadim (SY) Perak telah mengadakan satu Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Dan Induksi Sahabat Yadim Universiti Sultan Azlan Shah, Kuala Kangsar, Perak (USAS). Program ini berobjektifkan untuk mengeratkan ukhwah dan membina persefahaman antara Ahli SY dan membentuk generasi pemimpin cemerlang untuk masa hadapan negara.

Program ini melibatkan peserta dikalangan ahli dan pimpinan SY USAS serta pegawai Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) Pusat.

Program ini bukan sahaja disertakan Jamuan Hari Raya tetapi meliputi siri induksi, riadah, ujian personaliti pimpinan SY.

Lebih menarik lagi, diadakan brainstorming yang terbahagi kepada Halatuju, Strategi dan Almanak.

Ustaz Amirul selaku Penyelaras Program berkata, "Inilah kelainan Sahabat Yadim Perak. Semalam dan hari ini diadakan jamuan Hari Raya. Manakala esok diadakan induksi". Program ini khas untuk meraikan Ahli SY Perak Majlis Pimpinan Sahabat Yadim Negeri Perak sesi 2018/2019. .

Hakikatnya program ini memberikan kesan kepada semua ahli SY membentuk generasi muda untuk memelihara negara terus harmoni.

Seramai 90 orang yang hadir dalam jamuan raya dan 20 orang lagi terlibat untuk induksi.

Program ini juga dihadiri Tetamu Kehormat Pengerusi Masjid USAS Ustaz Anuar Dan Ustaz Nik Mohd Adham Felo Muda Dakwah Bahagian Kepimpinan Muda (KEMUDA) sebagai pengendali Brainstorming bersama SY USAS.

#yadimMy #dakwah #SayangiYadim #tabunginfaqyadim #kasyfi
Read more
SELAMAT MENYAMBUT HARI MERDEKA 61 DARIPADA SELURUH WARGA YAYASAN DAKWAH ISLAMIAH MALAYSIA (YADIM) . TANGGAL ...
Media Removed
SELAMAT MENYAMBUT HARI MERDEKA 61 DARIPADA SELURUH WARGA YAYASAN DAKWAH ISLAMIAH MALAYSIA (YADIM) . TANGGAL 31 0gos 1957 adalah detik rasmi Malaysia mencapai kemerdekaan dan bebas daripada cengkaman penjajah British. . . Kedaulatan negara berpegang kepada beberapa perkara dasar ... SELAMAT MENYAMBUT HARI MERDEKA 61 DARIPADA SELURUH WARGA YAYASAN DAKWAH ISLAMIAH MALAYSIA (YADIM)
.
TANGGAL 31 0gos 1957 adalah detik rasmi Malaysia mencapai kemerdekaan dan bebas daripada cengkaman penjajah British. .
.
Kedaulatan negara berpegang kepada beberapa perkara dasar dalam Perlembagaan, Rukunegara dan kedudukan Yang di-Pertuan Agong serta pembentukan sesebuah kerajaan. Jika ada pihak yang melahirkan kebimbangan ke atas kedaulatan negara, mereka wajar dihukum dan dijadikan pengajaran kepada yang lain. Keyakinan bahawa Malaysia adalah negara terbaik mesti diiktiraf.

Kalau kita faham kemerdekaan sekadar bebas daripada cengkaman penjajah, kita akan berasa lega dan tiada apa untuk dirisaukan kerana sememangnya tiada lagi penjajah British di tanah ini.

Tetapi jika kita fahami erti kemerdekaan adalah bebas daripada penjajahan fizikal dan kegelapan jahiliyyah, nescaya kita akan berasa cemas dan bertindak kerana hakikatnya bangsa ini masih dijajah dan terdedah dengan serangan ideologi acuan barat walaupun jasad bangsa kita telah bebas sejak 1957.

Kemerdekaan pada hakikatnya, tidak boleh berdiri sendiri. Ia harus dikaitkan dengan kemerdekaan diri hakiki manusia. Kemerdekaan hakiki pada diri manusia ialah apabila manusia dipandu oleh akalnya yang sihat dan jiwanya yang bersih. .
.
Bersamalah kita menjadi rakyat yang bertanggungjawab dan berusaha untuk mengekalkan kedaulatan dan keamanan Negara Malaysia yang juga bumi Islam tercinta. .
.
Renungilah kata-kata ini iaitu ucapan seorang bonda Raja kepada anaknya dalam sejarah Islam di Andalus: “MENANGISLAH anakku bak kaum wanita menangis ke atas kerajaanmu yang hilang kerana kamu tidak dapat memeliharanya seperti kaum lelaki.” .
.
JANGAN BIARKAN TANGAN GHAIB MEROSAKKAN NEGARA
.
#dakwah #yadimMy #sayangiYadim #SelamatHariMerdeka61
Read more
PELAMIN DEWAN by KZ 0128474336 ANNA ZARINA+AJIB 8.4.18 PUSAT DAKWAH ISLAMIAH,PAROI #pelamin #minipelamin #pelaminmini #pelaminsanding #pelaminnikah #pelamintunang #pelaminrumah #pelaminkhemah #pelamindewan #pelaminpusatdakwahparoi #pelaminseremban #pelaminseremban2 #bridalseremban #bridalseremban2 #kimizaliweddingcouture #kzwc
Media Removed
PELAMIN DEWAN by KZ 0128474336 ANNA ZARINA+AJIB 8.4.18 PUSAT DAKWAH ISLAMIAH,PAROI #pelamin #minipelamin #pelaminmini #pelaminsanding #pelaminnikah #pelamintunang #pelaminrumah #pelaminkhemah #pelamindewan #pelaminpusatdakwahparoi #pelaminseremban #pelaminseremban2 #bridalseremban #bridalseremban2 #kimizaliweddingcouture #kzwc PELAMIN DEWAN by KZ
0128474336
ANNA ZARINA+AJIB
8.4.18
PUSAT DAKWAH ISLAMIAH,PAROI
#pelamin #minipelamin
#pelaminmini #pelaminsanding
#pelaminnikah #pelamintunang
#pelaminrumah #pelaminkhemah
#pelamindewan
#pelaminpusatdakwahparoi
#pelaminseremban
#pelaminseremban2
#bridalseremban #bridalseremban2
#kimizaliweddingcouture #kzwc
 #UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI ...
Media Removed
#UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" . Caranya mudah sahaja: 1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim 2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Bo #UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" . Caranya mudah sahaja: 1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim 2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Bo
YADIM DAN MAYBANK BERHAD BAKAL LANCARKAN "PROJEK DANA WAVE DAN BARCODE" PERKUKUHKAN KEDUA-DUA ...
Media Removed
YADIM DAN MAYBANK BERHAD BAKAL LANCARKAN "PROJEK DANA WAVE DAN BARCODE" PERKUKUHKAN KEDUA-DUA PIHAK . PUTRAJAYA : Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) dan Maybank Berhad mengadakan perbincangan awal mengenai "Projek Dana Paywave Dan Barcode" sebentar YADIM DAN MAYBANK BERHAD BAKAL LANCARKAN "PROJEK DANA WAVE DAN BARCODE" PERKUKUHKAN KEDUA-DUA PIHAK . PUTRAJAYA : Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) dan Maybank Berhad mengadakan perbincangan awal mengenai "Projek Dana Paywave Dan Barcode" sebentar
CINTA SAKINAH 2018 : YADIM BERKOLABRASI DENGAN KASTAM DIRAJA MALAYSIA DAN MAIWP PERKUKUH INSTITUSI ...
Media Removed
CINTA SAKINAH 2018 : YADIM BERKOLABRASI DENGAN KASTAM DIRAJA MALAYSIA DAN MAIWP PERKUKUH INSTITUSI KEKELUARGAAN PUTRAJAYA : Asas kebahagiaan dan kecemerlangan indvidu hakikatnya bergantung kepada damai dan tenangnya hubungan kekeluargaan. Situasi keluarga yang penuh huru-hara ... CINTA SAKINAH 2018 : YADIM BERKOLABRASI DENGAN KASTAM DIRAJA MALAYSIA DAN MAIWP PERKUKUH INSTITUSI KEKELUARGAAN

PUTRAJAYA : Asas kebahagiaan dan kecemerlangan indvidu hakikatnya bergantung kepada damai dan tenangnya hubungan kekeluargaan. Situasi keluarga yang penuh huru-hara membawa kepada jiwa yang tidak tenang.

Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) komited dalam membina ketenangan dalam kehidupan melalui inisiatif programnya. Maka pada hari ini (9 Ogos 2018) Bahagian Pembangunan Ummah (BPU) telah melaksanakan program "CINTA SAKINAH 2018". Program ini merupakan kolabrasi YADIM dengan Kastam Diraja Malaysia dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP). .
.
Puan Normawati Muhammad (Pengarah BPU) berkata "YADIM komited dalam perluasan dakwah dengan pelbagai cara. Program Cinta Sakinah menggalakkan masyarakat mengukuhkan institusi kekeluargaan untuk melahirkan keluarga mithali". .
.
Puan Norhayati Azmi (Penyelaras Program) pula memaklumkan "Cinta Sakinah lebih menumpukan asas pembinaan keluarga mithali dengan menitik beratkan pembinaan ekonomi yang sihat dan pengukuhan hubungan keluarga". .
.
Program yang dihadiri oleh kakitangan Jabatan Kastam Diraja Malaysia dari pelbagai Jabatan ini memberikan pengisian "pengurusan kewangan" yang disampaikan oleh puan Suzanna Dari Alhijrahwealth dan "Forum Keluarga Mithali" yang melibatkan panelis-panelis terkenal.

Seramai 120 orang kakitangan Kastam telah hadir dalam program ini. Semuanya dari Bahagian Perkhidmatan Teknik (PERTEK), Bahagian Penguatkuasaan, Bahagian Intergriti, Bahagian Audit, Bahagian Pematuhan, Bahagian Cukai Dalam Negeri (CDN), Bahagian Teknologi Maklumat, Bahagian Korporat, Bahagian Khidmat Pengurusan Dan Sumber Manusia (KPSM) dan Bahagian Perkastaman.

Hasrat YADIM semoga perluasan dakwah ini membina masyarakat yang harmoni terutamanya dikalangan kakitangan kerajaan.

#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #cintasakinah2018
Read more
Follow: @sweetlaundrybrunei . Set Urus Tebuni perlu dimiliki bagi pasangan yang akan menyambut ...
Media Removed
Follow: @sweetlaundrybrunei . Set Urus Tebuni perlu dimiliki bagi pasangan yang akan menyambut kelahiran anak damit. Ianya sangat sesuai bagi wanita yang hampir untuk bersalin, atau baru bersalin. Disamping melayani kesibukkan harian, Set Urus Tebuni dapat memudahkan biskita ... Follow: @sweetlaundrybrunei
.
Set Urus Tebuni perlu dimiliki bagi pasangan yang akan menyambut kelahiran anak damit. Ianya sangat sesuai bagi wanita yang hampir untuk bersalin, atau baru bersalin.
Disamping melayani kesibukkan harian, Set Urus Tebuni dapat memudahkan biskita dalam memberikan penyediaan pengurusan asas menyambut kelahiran anak damit secara kondusif. Dengan itu dapatkanlah Set Urus Tebuni sekarang.
.
Sudah menjadi kebiasaan dalam masyarakat Melayu Islam kita, setiap kali kelahiran anak damit, tebuni (uri) yang keluar bersama anak damit ketika kelahiran perlu dibersihkan & ditanam dengan segera. Berdasarkan daripada pendapat Ulama. & Fatwa Mufti Kerajaan Brunei Darussalam bahwa tebuni (uri) yang dipisahkan daripada anak damit itu adalah suci, bukan najis.
.
Set Urus Tebuni adalah kit produk yang terhimpun di dalamnya bahan-bahan asas bagi pengurusan tebuni secara Islamiah dan mengikut budaya Melayu yang tidak dikategorikan sebagai khurafat.
.
Sebagai penghormatan kepada anggota manusia, maka tebuni tersebut sunat dibungkus dengan kain atau lainnya dan ditanam jika ia dipisahkan ketika anak berkenaan hidup. Jika ia dipisahkan setelah anak berkenaan meninggal dunia, maka penyempurnaannya adalah mengikut penyempurnaan mayat anak berkenaan.
.
Fatwa Mufti Kerajaan
Negara Brunei Darussalam 2004
.
Set Urus Tebuni juga mengutamakan faktor alam sekitar dalam proses pengurusan tebuni.
.
Set Urus Tebuni dipasaran dengan harga yang berpatutan. Hanya BND15.00 SAHAJA!
.
Kami turut memberikan perkhidmatan penyucian dan pengurusan tebuni anak damit.
Untuk perkhidmatan penyucian tebuni, tempahan/pembelian
Set Urus Tebuni sila hubungi/whatapps ke talian:
+6732333213 atau +6738689213
.
Akan Datang!!
Sweet Laundry
menawarkan perkhidmatan;
Cucian karpet EXPRESS.
Cucian karpet ‘wall to wall’.
Cucian sofa set.
Cucian tilam.
Read more
Salam maulidur rasul -ukhwah islamiah asas penyatuan ummah- 😇
Media Removed
Salam maulidur rasul -ukhwah islamiah asas penyatuan ummah- 😇 Salam maulidur rasul -ukhwah islamiah asas penyatuan ummah- 😇
 #UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI ...
Media Removed
#UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" . Caranya mudah sahaja: 1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim 2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Bo #UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" . Caranya mudah sahaja: 1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim 2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Bo
 #UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI ...
Media Removed
#UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" . Caranya mudah sahaja: 1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim 2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Bo #UPDATE JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA JOM SERTAI PERTANDINGAN "SNAP, LIKE AND WIN" . Caranya mudah sahaja: 1. LIKE FB Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia - Yadim 2. Snap gambar bersama bendera Malaysia di Bo
YADIM SEBAR "RAHMATAN LIL ALAMIN" SECARA KOLABORASI MENERUSI "SEMBANG HARMONI" SEMPENA MINGGU ...
Media Removed
YADIM SEBAR "RAHMATAN LIL ALAMIN" SECARA KOLABORASI MENERUSI "SEMBANG HARMONI" SEMPENA MINGGU MAHASISWA UTM JOHOR : Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mencipta sejarah dan mengorak langkah kehadapan dengan menggalas cabaran menyebarkan "Rahmatan Lil YADIM SEBAR "RAHMATAN LIL ALAMIN" SECARA KOLABORASI MENERUSI "SEMBANG HARMONI" SEMPENA MINGGU MAHASISWA UTM JOHOR : Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mencipta sejarah dan mengorak langkah kehadapan dengan menggalas cabaran menyebarkan "Rahmatan Lil
Tahniah buat Murabbi Ummah Prof Datuk Dr Siddiq Fadzil yang dianugerahkan Tokoh Maal Hijrah Negara ...
Media Removed
Tahniah buat Murabbi Ummah Prof Datuk Dr Siddiq Fadzil yang dianugerahkan Tokoh Maal Hijrah Negara 1440 Hijrah. Sejujurnya banyak pemikiran dan tasawwur saya dalam Harakah Islamiah dibentuk oleh beliau. Tulisan dan syarahan beliau cukup memberi kesan dan membekas walaupun kadangkala ... Tahniah buat Murabbi Ummah Prof Datuk Dr Siddiq Fadzil yang dianugerahkan Tokoh Maal Hijrah Negara 1440 Hijrah. Sejujurnya banyak pemikiran dan tasawwur saya dalam Harakah Islamiah dibentuk oleh beliau. Tulisan dan syarahan beliau cukup memberi kesan dan membekas walaupun kadangkala punya sisi pandang berbeza yang boleh sahaja dikritik penuh penghormatan. Moga Allah memberkati dan merahmati Al Fadhil Ustaz dan seluruh anggota keluarganya.
Read more
IRSYAD MEMBENTUK GENERASI MUDA DAN SANGAT BAIK UNTUK DITERUSKAN - YB NURIN AINA ABDULLAH AHLI PARLIMEN ...
Media Removed
IRSYAD MEMBENTUK GENERASI MUDA DAN SANGAT BAIK UNTUK DITERUSKAN - YB NURIN AINA ABDULLAH AHLI PARLIMEN MERBOK KEDAH : "Program IRSYAD satu program yang baik dan semoga dapat diteruskan dimasa akan datang dengan lebih ramai lagi anak muda menjadi peserta program bermanfaat ini " ulasan ... IRSYAD MEMBENTUK GENERASI MUDA DAN SANGAT BAIK UNTUK DITERUSKAN - YB NURIN AINA ABDULLAH AHLI PARLIMEN MERBOK

KEDAH : "Program IRSYAD satu program yang baik dan semoga dapat diteruskan dimasa akan datang dengan lebih ramai lagi anak muda menjadi peserta program bermanfaat ini " ulasan Yang Berhormat Nurin Aina Abdullah Ahli Parlimen Merbok sewaktu merasmikan Perasmian Penutup IRSYAD Kedah.

Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) sememangnya komited dalam berdakwah kepada masyarakat dengan pelbagai kaedah.
Sebelum ini YADIM telah menggunakan metod ziarah, sukan, kesenian, masjid sebagai penyatuan dan pelbagai lagi.

IRSYAD adalah program khas dibawah Bahagian Kepimpinan Muda Sektor Operasi YADIM yang mempunyai 12 Siri semuanya.

Selain itu YB Nurin Aina Abdullah mengucapkan tahniah kepada YADIM dan peserta IRSYAD kerana memberikan alternatif menghidupkan malam Ramadan dengan sesuatu yang bermanfaat dalam Islam.

Sementara itu, Tuan Redhauddin Kamaruzaman yang merupakan Pengurus Besar Operasi YADIM, mengucapkan terima kasih kepada YB Nurin Aina Abdullah kerana hadir pada Majlis Perasmian Penutup IRSYAD dan tahniah kerana menjadi Ahli Parlimen Merbok.

Dalam ucapan aluannya beliau juga menerangkan tentang peranan YADIM dan segala aktiviti YADIM.

Sewaktu ditanya "Apakah YADIM sentiasa bersedia melakukan aktiviti dakwah tanpa sempadan? Beliau menjawab Motto "Sampaikan dariku walau satu ayat" sudah cukup menjadi bukti YADIM bukan badan dakwah yang memilih-milih. Dakwah YADIM adalah menyeluruh". Majlis Perasmian Penutup itu juga dihadiri oleh Puan Hafsah Pengarah YADIM Zon Utara, kakitangan YADIM pusat dan peserta IRSYAD.

#yadimMy #dakwah #ramadankareem
Read more
Loading...
Load More
Loading...