Loading Content...

Rasul 2 islam quran

Loading...


Unique profiles
15
Most used tags
Total likes
0
Top locations

Average media age
783.1 days
to ratio
3.8
usul tsalasah adalah perkara yang wajib dipelajari setiap muslim Pengenalan dalam usul tsalasah (tiga landasan utama) adalah berkenaan dengan mengenal Allah, mengenal Rasul dan mengenal Dinul Islam. Ramai dikalangan masyarakat kita bahawa mereka itu mengenal Allah tetapi menolak ... usul tsalasah adalah perkara yang wajib dipelajari setiap muslim

Pengenalan dalam usul tsalasah (tiga landasan utama) adalah berkenaan dengan mengenal Allah, mengenal Rasul dan mengenal Dinul Islam. Ramai dikalangan masyarakat kita bahawa mereka itu mengenal Allah tetapi menolak hadits (sunnah). Sebaliknya pula ada yang mengenal Rasul tetapi tidak mengenal Allah. Mengapa dikatakan begitu? .
.
Ini kerana mereka mengenal Rasul tetapi tidak mengenal Allah lantas tanpa disedari bahawa mereka telah melakukan kesyirikan, ada juga dari kalangan mereka itu sukakan kepada sunnah sedangkan hati masih tertawan kepada syirik akibat dari tiadanya rasa mengenal Allah dan Rasul. Ada juga segelintir mereka mengenal islam tetapi tidak mengenal Allah dan Rasul makanya islam itu sendiri hanya tinggal pada nama sahaja.

Ada yang masih bersolat, berpuasa dan beribadah tetapi masih menyalahi sunnah dan banyak berlaku kesyirikan kepada Allah dalam dirinya serta masyarakat. Mereka masih tidak mampu hendak membezakan mana yang syirik dan yang mana tidak syirik. Mereka mengenal islam dari guru-guru mereka sahaja yang tiada berpegang dari dalil sebenar iaitu Al-Quran dan Hadits. Penafsiran atas dasar penafsiran sendiri tanpa menetapkan ilmu pengetahuan dalam mengenal Allah, Rasul dan Dinul Islam. Ianya penting untuk difahami agar segala ibadah setiap manusia tidak sia-sia apabila dihadapkan di hadapan Allah SWT.

Tiga Landasan Utama YANG WAJIB DIKETAHUI DAN DIAMAL OLEH SETIAP MUSLIM :

1. Mengenal Rabb
2. Mengenal Agama Islam dengan Dalil-Dalilnya
3. Mengenal Nabi Kita (Muhammad sallallahu 'alaihi wassalam)

Sumber : 3 Landasan Utama - kitab Al-Usul As-Tsalasah

Follow @dakwah_tarbiyyah
Follow @dakwah_tarbiyyah
Follow @dakwah_tarbiyyah .
.
.
.
.
.
.
#dakwah #jihad #quran #sunnah #hadith #salaf #syirik #manhajnubuwwah #ilmuagama #tauhid #posterdakwah #muhasabah #bidah #ilmu #kuliah #wahhabi #ibadah #aqidah #tauhid #taghut #khilafah #tadabbur #dzikir #politik #Muslim #manhajsalaf #syariah #pru14 #sunnisalafi #muwwahid #hudud
Read more
Loading...
 #tag #muslims ONCE IN A YEAR THIS NIGHT COMES, So WORSHIP & it's last Thursday Night. 1st apologise ...
Media Removed
#tag #muslims ONCE IN A YEAR THIS NIGHT COMES, So WORSHIP & it's last Thursday Night. 1st apologise from everyone especially those you've given any physical or emotional pain and ever hurt. Sincerity in Worshipping, Guilt of Sins,Honesty in Repentance will make Sins Pardoned. Recite ... #tag #muslims ONCE IN A YEAR THIS NIGHT COMES, So WORSHIP & it's last Thursday Night. 1st apologise from everyone especially those you've given any physical or emotional pain and ever hurt.
▪Sincerity in Worshipping, Guilt of Sins,Honesty in Repentance will make Sins Pardoned.
▪Recite this as much can: *Allahumma innaka afuwwun, tuhibbul-afwa fa'fu 'annee * (Oh Allah You are the most forgiving and You love forgiveness, so forgive me.) ▪Recite this dua 3times before starting your worship, it will outweigh your worships *SubhanAllah wa bihamdih, adada khalqihi, wa rida nafsihi, wazinata arshihi, wa midaada kalimatihi * (Glory and praise be to Allah, as much as the number of His creation, as much as pleases Him, as much as the weight of His throne and as much as the ink of His words.) ▪Recite 100 times, rasul s.a.w said: It's reward will be equivalent to freeing ten slaves, 100 good deeds reward will be record and 100 bad deeds will be erased, the person will remain in protection from the satan till evening. *La ilaha ill-Allah wahdahu la shareeka lah, lahu'l-mulk wa lahu'l-hamd wa huwa ala kulli shayin qadeer * ▪Recite AllahoAkbar 100x Alhumdulillah 100x SubhanAllah 100x Astagfirullah 100x La ilaha illallah 100x Lahuwla wala Quwata ilabilah 100x SubhanAllah Wa Bihamdi 100x SubhanAllah Al-Azeem 100x Darood 100x.
▪Recite Surah Al-Qadr 21 or 1000times and Surah Ikhlas 100times. 2 Rakat Sunnah Salah. ▪Recite Surah Yaseen,Rahman, Rome & Anqaboot, Dhakan once each ▪Do these supplication on all odd nights and give something in charity as well because you don't know the exact night but prepare so you don't miss it anyway. Quran says for Laylatul-Qadr"The Night of Decree is better than thousand months" Rasul s.a.w said" any supplication, charity, duaa, Salah made on this night is equal to reward of 1000months" ▪Remember me and my family in your duaas, really need it. Also pray for whole ummah, I'll too♥
#islam #muslimah #ramadankareem #fasting #quran #salah #charity #repentance #blessings #bekind #forgiveness #helpful #likes #share #duaa #change #hijabi #guidance #healer #allah #lifestyle #jannah #allahuakbar #astaghfirullah #alhumdulillah #laylatulqadr #iraq #makkah
Read more
"Efdalü’z-zikri lâ ilâhe illallah” Zikrin en faziletlisi, ‘lâ ilâhe illallah’ zikridir. (İbn ...
Media Removed
"Efdalü’z-zikri lâ ilâhe illallah” Zikrin en faziletlisi, ‘lâ ilâhe illallah’ zikridir. (İbn Mâce, Sünen, Edeb, 55.) ___________________________________ Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Allah ümmetimden bir kişiyi Kıyamet Gününde herkesin önünde ... "Efdalü’z-zikri lâ ilâhe illallah”
Zikrin en faziletlisi, ‘lâ ilâhe illallah’ zikridir. (İbn Mâce, Sünen, Edeb, 55.)
___________________________________
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Allah ümmetimden bir kişiyi Kıyamet Gününde herkesin önünde ayıracak.
Onun aleyhinde doksandokuz sicil (dosya) açacak. Her bir dosyanın boyu gözün uzanabildiği mesafe kadar olacak.
Sonra:
‘Bunlardan bir şey reddediyor musun?’ diyecek.
Adam:
‘Hayır Ya Rabbi’ diye cevap verecektir.
Sonra:
‘Herhangi bir özrün var mı?’ buyuracak ve o kimse: ‘Hayır Ya Rabbi’ diye cevap verecektir.

Bunun üzerine Allah(c.c.):
‘Yanımızda senin bir hasenen (makbul olan amelin) vardır ve bugün sana haksızlık yapılmayacaktır.’ Sonra içinde ‘Allah’tan başka ibadete layık ilah olmadığına şehadet ederim ve Muhammed’in O’nun kulu ve Rasulü olduğuna şehadet ederim’ yazılı bir kağıt parçası çıkarılacak
Cenab-ı Hak:
‘Kendi tarafından hazır bulun!’ buyuracak. ‘Ya Rabbi! Bu ufacık kağıt parçası (kocaman) dosyalar nedir?’ diyecek.
Cenab-ı Hak:
‘Sana zulüm yapılmayacaktır.” buyuracak.

Müteakiben siciller bir kefeye kağıt parçası bir kefeye konacak, siciller havaya kalkacak ve kağıt parçası (yani “La İlahe İllallah” ın konulduğu kefe) ağır gelecektir.” (Tirmizi, İman: 17; İbn Mace, Zühd: 35; Ahmed: 2/213, 22.)
___________________________________

#shahada #şehadet #hadis #hadith #kuran #quran #dua #dhikr #zikir #dünya #muslim #müslüman #sunnah #Allah #rabb #rabbim #islam #muhammed #hzmuhammed #resulullah #peacebeuponhim #lailaheillallah #lailahaillallah #ümmet #ummah #oneummah #dua_ve_zikir #hayırlı #günler
Read more
 #Repost @indonesiabertauhidid (@get_repost) ・・・ . قال رسول الله صلى الله عليه وأله وسلم: سيأتي ...
Media Removed
#Repost @indonesiabertauhidid (@get_repost) ・・・ . قال رسول الله صلى الله عليه وأله وسلم: سيأتي على الناس زمان بطونهم آلهتهم ونساؤهم قبلتهم ، ودنانيرهم دينهم ، وشرفهم متاعهم ، لا يبقى من الايمان إلا اسمه ، ومن الاسلام إلا رسمه ، ولا من القرآن إلا درسه ، مساجدهم معمورة ، وقلوبهم خراب من الهدى ... #Repost @indonesiabertauhidid (@get_repost)
・・・
.
قال رسول الله صلى الله عليه وأله وسلم: سيأتي على الناس زمان بطونهم آلهتهم ونساؤهم قبلتهم ، ودنانيرهم دينهم ، وشرفهم متاعهم ، لا يبقى من الايمان إلا اسمه ، ومن الاسلام إلا رسمه ، ولا من القرآن إلا درسه ، مساجدهم معمورة ، وقلوبهم خراب من الهدى ، علماؤهم أشر خلق الله على وجه الأرض . حينئذ ابتلاهم الله بأربع خصال : جور من السلطان ، وقحط من الزمان ، وظلم من الولاة والحكام ، فتعجب الصحابة وقالوا : يا رسول الله أيعبدون الأصنام ؟ قال : نعم ، كل درهم عندهم صنم ) .متفق عليه
.
Rasulullah Saw bersabda.
Akan datang suatu zaman atas manusia:
.
1.Perut-perut mereka menjadi Tuhan-tuhan mereka.
.
2.Perempuan-perempuan mereka menjadi kiblat mereka.
.
3.Dinar-dinar(uang) mereka menjadi agama mereka.
.
4.Kehormatan mereka terletak pada kekayaan mereka.
.
Waktu itu, tidak tersisa dari iman kecuali namanya saja.
.
Tidak tersisa dari Islam kecuali ritual-ritualnya saja.
.
Tidak tersisa Al-Quran kecuali sebatas kajiannya saja.
.
Masjid-masjid mereka makmur, akan tetapi hati mereka kosong dari petunjuk (hidayah).
.
Ulama-ulama mereka menjadi makhluk Allah yang paling buruk di permukaan bumi.
.
Kalau terjadi zaman seperti itu, Allah akan menyiksa mereka dan menimpakan kepada mereka empat perkara (azab) :
.
1-Kekejaman para penguasa,
2-Kekeringan pada masa,
3-Kezaliman para pejabat,
4-Ketidak adilan para hakim."
.
Maka heranlah para sahabat mendengar penjelasan Rasulullah. Mereka bertanya,
.
"Wahai Rasul Allah, apakah mereka ini menyembah berhala ?"
.
Nabi SAW menjawab,
.
"Ya ! Bagi mereka, setiap dirham (uang) menjadi berhala (dipertuhan/disembah)....."
.
(Hadist Mutafaq'alaih)
.
.
Follow @IndonesiaBertauhidID
Follow @IndonesiaBertauhidID
Follow @IndonesiaBertauhidID
.
follow backup
@cybermuslimcommunity
Read more
#Repost @kajiansemangat with @repostapp ・・・ JIKALAU AL-QUR'AN BERDIALOG DENGAN HANDPONE. . ( Menceritakan tentang keadaan saat ini ketika Al-Qur'an tidak lebih banyak di baca daripada pesan dan isi dalam handpone ). _________________ Allah Ta'ala Berfirman : "Sebagaimana ... #Repost @kajiansemangat with @repostapp
・・・
JIKALAU AL-QUR'AN BERDIALOG DENGAN HANDPONE.
.
( Menceritakan tentang keadaan saat ini ketika Al-Qur'an tidak lebih banyak di baca daripada pesan dan isi dalam handpone ).
_________________
▶ Allah Ta'ala Berfirman :
"Sebagaimana Kami telah mengutus kepadamu seorang Rasul (Muhammad) dari (kalangan) kamu yang membacakan ayat-ayat Kami, menyucikan kamu, dan mengajarkan kepadamu Kitab (Al-Quran) dan Hikmah (Sunnah), serta mengajarkan apa yang belum kamu ketahui."
(QS. Al-Baqarah 2: Ayat 151)
-
▶ Allah Ta'ala Berfirman :
"Barang siapa berpaling darinya (Al-Qur'an), maka sesungguhnya dia akan memikul beban yang berat (dosa) pada hari Kiamat,"
(QS. Ta-Ha 20: Ayat 100)
-
⬛ Abu Umamah Al Bahily radhiyallahu ‘anhu berkata “Aku telah mendengar
⚫ Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda :
“Bacalah Al Quran karena sesungguhnya dia akan datang pada hari kiamat sebagai pemberi syafa’at kepada orang yang membacanya.” (HR. Muslim)
.
.
Supported by @berbagisemangat_
Media Inspirasi Motivasi dan Edukasi
.
.
#editor @addjatsxe
#BerbagiSemangat @kajianpendek
.
#islam #islamrahmatanlilalamin #ayo #ngaji #belajar #alquran #1day1juz #1daysetengahjuz #1day1page #1day10ayat #1day1ayat #semarang #salatiga #salatigaitukeren
Read more
 #PAIDREVIEW . "PENDIDIKAN TERBAIK BERMULA DARI IBU BAPA DI RUMAH" . Assalamualaikum. Masih ...
Media Removed
#PAIDREVIEW . "PENDIDIKAN TERBAIK BERMULA DARI IBU BAPA DI RUMAH" . Assalamualaikum. Masih ingat tak kisah adik Ziyyad yang brudia 2 tahun, tapi sangat bijak dan mantap dalam menghafaz al Quran. Inilah petikan dan sharing ikhlas dari fb ibu kepada adik Ziyyad. . "INDAHNYE BELAJAR ... #PAIDREVIEW
.
"PENDIDIKAN TERBAIK BERMULA DARI IBU BAPA DI RUMAH"
.
Assalamualaikum. Masih ingat tak kisah adik Ziyyad yang brudia 2 tahun, tapi sangat bijak dan mantap dalam menghafaz al Quran. Inilah petikan dan sharing ikhlas dari fb ibu kepada adik Ziyyad.
. "INDAHNYE BELAJAR TANPA GAJET"
.
Dulu masa Ziyyad umur 7, 8 bulan, umi Yadd pernah buat ksalahan yg amat besar skali. Bagi Yadd gajet. Excitednye la tengok ank kecik2 dh pndai fokus tgk zikir-zikir dan video education. Oh, takpe tengok yang belajar je..bukan lagu2 tak elok..umi biar yadd tengok lama2, akibatnye Ziyyad jadi suka tantrum bile die tak boleh tgk hp..rasa bersalah plak umi. Jadi, umi fikirkan cara nak ubah blik Yadd hidup TANPA gajet.
.
Ni la salah 1 cara umi berusaha buat sekatan gajet utk Ziyyad, dengan E-Book..yang ni edisi lama. Sekarang dh kuar edisi baru lgi best. Jom tgk perubahan Yadd.masa ni Ziyyad umur 1thn 8 bulan. "Selain hadiahkan ebook, selalu juga ibu adik Ziyyad pasang surah mengadi dalam kereta dan lain-lain. Inilah salah satu usaha kecil kita mendedahkan anak-anak kepada al Quran.
.
Moga2 anak2 mummy belum terlambat utk menjadi seorang hafiz suatu hari nanti.
Banyak juga perubahan anak2 mummy sejak guna ebook ku Islamic ni. Betul kata ibu adik Ziyyad indahnya belajar tanpa gajet.
.
Sesiapa yang nak dapatkan info lanjut tentang ebook boleh follow @ebookku_islamic_se
@ebookku_islamic_se atau terus whatsapp 0179125009.
.
✔ The FIRST & ONLY eBook di pasaran yang ada DWI bahasa MALAY-ENGLISH ✔ 6 LAGU KANAK KANAK🎶
.
1. ABC
2. If you happy & u know it clap your hand
3. Lailahaillallah. (English Song)
4. Doa dhuha
5. Rasa Sayang
6. AsmaulHusna
. ✔ 15 BACAAN SURAH LAZIM
>Dari surah Al-'Adiyat hingga An-Nas
. ✔ 20 PAGES!
>Pengenalan huruf, nombor, haiwan, buah-buahan, kenderaan (disertakan bunyi) dan banyak lagi 🐢🐤🌽🍍🍓🚒🚓✈
. ✔ 6 PAGES PENDEKATAN ISLAMIK
1.Rukun Islam & Iman
2.Cara berwudhuk & bacaan (audio + gambar)
3. Niat Solat 5 waktu
4.Cara Solat (audio + gambar)
5. 25 Rasul di dalam Al Quran
6. Doa doa Harian (audio + gambar)
.
berkaitan ebook dan video2 anak-anak belajar ebook di ig @ebookku_islamic_se. Atau terus whatsapp 0179125009 untuk lebih info.
Read more
Loading...
#PAIDREVIEW . "PENDIDIKAN TERBAIK BERMULA DARI IBU BAPA DI RUMAH" . Assalamualaikum. Masih ingat tak kisah adik Ziyyad yang brudia 2 tahun, tapi sangat bijak dan mantap dalam menghafaz al Quran. Inilah petikan dan sharing ikhlas dari fb ibu kepada adik Ziyyad. . "INDAHNYE BELAJAR ... #PAIDREVIEW
.
"PENDIDIKAN TERBAIK BERMULA DARI IBU BAPA DI RUMAH"
.
Assalamualaikum. Masih ingat tak kisah adik Ziyyad yang brudia 2 tahun, tapi sangat bijak dan mantap dalam menghafaz al Quran. Inilah petikan dan sharing ikhlas dari fb ibu kepada adik Ziyyad.
. "INDAHNYE BELAJAR TANPA GAJET"
.
Dulu masa Ziyyad umur 7, 8 bulan, umi Yadd pernah buat ksalahan yg amat besar skali. Bagi Yadd gajet. Excitednye la tengok ank kecik2 dh pndai fokus tgk zikir-zikir dan video education. Oh, takpe tengok yang belajar je..bukan lagu2 tak elok..umi biar yadd tengok lama2, akibatnye Ziyyad jadi suka tantrum bile die tak boleh tgk hp..rasa bersalah plak umi. Jadi, umi fikirkan cara nak ubah blik Yadd hidup TANPA gajet.
.
Ni la salah 1 cara umi berusaha buat sekatan gajet utk Ziyyad, dengan E-Book..yang ni edisi lama. Sekarang dh kuar edisi baru lgi best. Jom tgk perubahan Yadd.masa ni Ziyyad umur 1thn 8 bulan. "Selain hadiahkan ebook, selalu juga ibu adik Ziyyad pasang surah mengadi dalam kereta dan lain-lain. Inilah salah satu usaha kecil kita mendedahkan anak-anak kepada al Quran.
.
Moga2 anak2 mummy belum terlambat utk menjadi seorang hafiz suatu hari nanti.
Banyak juga perubahan anak2 mummy sejak guna ebook ku Islamic ni. Betul kata ibu adik Ziyyad indahnya belajar tanpa gajet.
.
Sesiapa yang nak dapatkan info lanjut tentang ebook boleh follow @ebookku_islamic_se
@ebookku_islamic_se atau terus whatsapp 0179125009.
.
✔ The FIRST & ONLY eBook di pasaran yang ada DWI bahasa MALAY-ENGLISH ✔ 6 LAGU KANAK KANAK🎶
.
1. ABC
2. If you happy & u know it clap your hand
3. Lailahaillallah. (English Song)
4. Doa dhuha
5. Rasa Sayang
6. AsmaulHusna
. ✔ 15 BACAAN SURAH LAZIM
>Dari surah Al-'Adiyat hingga An-Nas
. ✔ 20 PAGES!
>Pengenalan huruf, nombor, haiwan, buah-buahan, kenderaan (disertakan bunyi) dan banyak lagi 🐢🐤🌽🍍🍓🚒🚓✈
. ✔ 6 PAGES PENDEKATAN ISLAMIK
1.Rukun Islam & Iman
2.Cara berwudhuk & bacaan (audio + gambar)
3. Niat Solat 5 waktu
4.Cara Solat (audio + gambar)
5. 25 Rasul di dalam Al Quran
6. Doa doa Harian (audio + gambar)
.
berkaitan ebook dan video2 anak-anak belajar ebook di ig @ebookku_islamic_se. Atau terus whatsapp 0179125009 untuk lebih info.
Read more
"PENDIDIKAN TERBAIK BERMULA DARI IBU BAPA DI RUMAH" . Assalamualaikum. Masih ingat tak kisah ...
Media Removed
"PENDIDIKAN TERBAIK BERMULA DARI IBU BAPA DI RUMAH" . Assalamualaikum. Masih ingat tak kisah adik Ziyyad yang brudia 2 tahun, tapi sangat bijak dan mantap dalam menghafaz al Quran. Inilah petikan dan sharing ikhlas dari fb ibu kepada adik Ziyyad. . "INDAHNYE BELAJAR TANPA GAJET" . Dulu ... "PENDIDIKAN TERBAIK BERMULA DARI IBU BAPA DI RUMAH"
.
Assalamualaikum. Masih ingat tak kisah adik Ziyyad yang brudia 2 tahun, tapi sangat bijak dan mantap dalam menghafaz al Quran. Inilah petikan dan sharing ikhlas dari fb ibu kepada adik Ziyyad.
. "INDAHNYE BELAJAR TANPA GAJET"
.
Dulu masa Ziyyad umur 7, 8 bulan, umi Yadd pernah buat ksalahan yg amat besar skali. Bagi Yadd gajet. Excitednye la tengok ank kecik2 dh pndai fokus tgk zikir-zikir dan video education. Oh, takpe tengok yang belajar je..bukan lagu2 tak elok..umi biar yadd tengok lama2, akibatnye Ziyyad jadi suka tantrum bile die tak boleh tgk hp..rasa bersalah plak umi. Jadi, umi fikirkan cara nak ubah blik Yadd hidup TANPA gajet.
.
.
Ni la salah 1 cara umi berusaha buat sekatan gajet utk Ziyyad, dengan E-Book..yang ni edisi lama. Sekarang dh kuar edisi baru lgi best. Jom tgk perubahan Yadd.masa ni Ziyyad umur 1thn 8 bulan. "Selain hadiahkan ebook, selalu juga ibu adik Ziyyad pasang surah mengadi dalam kereta dan lain-lain. Inilah salah satu usaha kecil kita mendedahkan anak-anak kepada al Quran.
.
.
Moga2 anak2 mummy belum terlambat utk menjadi seorang hafiz suatu hari nanti.
Banyak juga perubahan anak2 mummy sejak guna ebook ku Islamic ni. Betul kata ibu adik Ziyyad indahnya belajar tanpa gajet.
.
Sesiapa yang nak dapatkan info lanjut tentang ebook boleh follow @ebookku_islamic_se
@ebookku_islamic_se atau terus whatsapp 0179125009. ✔ The FIRST & ONLY eBook di pasaran yang ada DWI bahasa MALAY-ENGLISH ✔ 6 LAGU KANAK KANAK🎶

1. ABC
2. If you happy & u know it clap your hand
3. Lailahaillallah. (English Song)
4. Doa dhuha
5. Rasa Sayang
6. AsmaulHusna ✔ 15 BACAAN SURAH LAZIM
>Dari surah Al-'Adiyat hingga An-Nas ✔ 20 PAGES!
>Pengenalan huruf, nombor, haiwan, buah-buahan, kenderaan (disertakan bunyi) dan banyak lagi 🐢🐤🌽🍍🍓🚒🚓✈️ ✔ 6 PAGES PENDEKATAN ISLAMIK

1.Rukun Islam & Iman
2.Cara berwudhuk & bacaan (audio + gambar)
3. Niat Solat 5 waktu
4.Cara Solat (audio + gambar)
5. 25 Rasul di dalam Al Quran
6. Doa doa Harian (audio + gambar)
.
Boleh swipe tepi untuk gambar dan info berkaitan ebook dan video2 anak-anak belajar ebook di ig @ebookku_islamic_se. Atau terus whatsapp 0179125009 untuk
Read more
Loading...
"SAY NO TO GADGET MELALAIKAN" . Assalamualaikum. Masih ingat tak kisah adik Ziyyad yang brusia 2 tahun, tapi sangat bijak dan mantap dalam menghafaz al Quran. Inilah petikan dan sharing ikhlas dari fb ibu kepada adik Ziyyad. . "INDAHNYE BELAJAR TANPA GAJET" . Dulu masa Ziyyad umur ... "SAY NO TO GADGET MELALAIKAN"
.
Assalamualaikum. Masih ingat tak kisah adik Ziyyad yang brusia 2 tahun, tapi sangat bijak dan mantap dalam menghafaz al Quran. Inilah petikan dan sharing ikhlas dari fb ibu kepada adik Ziyyad.
. "INDAHNYE BELAJAR TANPA GAJET"
.
Dulu masa Ziyyad umur 7, 8 bulan, umi Yadd pernah buat ksalahan yg amat besar skali. Bagi Yadd gajet. Excitednye la tengok ank kecik2 dh pndai fokus tgk zikir-zikir dan video education. Oh, takpe tengok yang belajar je..bukan lagu2 tak elok..umi biar yadd tengok lama2, akibatnye Ziyyad jadi suka tantrum bile die tak boleh tgk hp..rasa bersalah plak umi. Jadi, umi fikirkan cara nak ubah blik Yadd hidup TANPA gajet.
.
.
Ni la salah 1 cara umi berusaha buat sekatan gajet utk Ziyyad, dengan E-Book..yang ni edisi lama. Sekarang dh kuar edisi baru lgi best. Jom tgk perubahan Yadd.masa ni Ziyyad umur 1thn 8 bulan. "Selain hadiahkan ebook, selalu juga ibu adik Ziyyad pasang surah mengadi dalam kereta dan lain-lain. Inilah salah satu usaha kecil kita mendedahkan anak-anak kepada al Quran.
.
.
Moga2 anak2 mummy belum terlambat utk menjadi seorang hafiz suatu hari nanti.
Banyak juga perubahan anak2 mummy sejak guna ebook ku Islamic ni. Betul kata ibu adik Ziyyad indahnya belajar tanpa gajet.
.
Sesiapa yang nak dapatkan info lanjut tentang ebook boleh follow @ebookku_islamic_se
@ebookku_islamic_se atau terus whatsapp 0179125009. ✔ The FIRST & ONLY eBook di pasaran yang ada DWI bahasa MALAY-ENGLISH ✔ 6 LAGU KANAK KANAK🎶

1. ABC
2. If you happy & u know it clap your hand
3. Lailahaillallah. (English Song)
4. Doa dhuha
5. Rasa Sayang
6. AsmaulHusna ✔ 15 BACAAN SURAH LAZIM
>Dari surah Al-'Adiyat hingga An-Nas ✔ 20 PAGES!
>Pengenalan huruf, nombor, haiwan, buah-buahan, kenderaan (disertakan bunyi) dan banyak lagi 🐢🐤🌽🍍🍓🚒🚓✈️ ✔ 6 PAGES PENDEKATAN ISLAMIK

1.Rukun Islam & Iman
2.Cara berwudhuk & bacaan (audio + gambar)
3. Niat Solat 5 waktu
4.Cara Solat (audio + gambar)
5. 25 Rasul di dalam Al Quran
6. Doa doa Harian (audio + gambar)
.
Boleh swipe tepi untuk gambar dan info berkaitan ebook dan video2 anak-anak belajar ebook di ig @ebookku_islamic_se. Atau terus whatsapp 0179125009 untuk lebih info.
Read more
. @ebookku_islamic_se @ebookku_islamic_se @ebookku_islamic_se . Nah pesanan penaja: . "SAY ...
Media Removed
. @ebookku_islamic_se @ebookku_islamic_se @ebookku_islamic_se . Nah pesanan penaja: . "SAY NO TO GADGET YANG MELALAIKAN ANAK-ANAK" . Assalamualaikum. Masih ingat tak kisah adik Ziyyad yang brudia 2 tahun, tapi sangat bijak dan mantap dalam menghafaz al Quran. Inilah petikan ... .
@ebookku_islamic_se
@ebookku_islamic_se
@ebookku_islamic_se
.
Nah pesanan penaja:
.
"SAY NO TO GADGET YANG MELALAIKAN ANAK-ANAK"
.
Assalamualaikum. Masih ingat tak kisah adik Ziyyad yang brudia 2 tahun, tapi sangat bijak dan mantap dalam menghafaz al Quran. Inilah petikan dan sharing ikhlas dari fb ibu kepada adik Ziyyad.
.
Dulu masa Ziyyad umur 7, 8 bulan, umi Yadd pernah buat ksalahan yg amat besar skali. Bagi Yadd gajet. Excitednye la tengok ank kecik2 dh pndai fokus tgk zikir-zikir dan video education. Oh, takpe tengok yang belajar je..bukan lagu2 tak elok..umi biar yadd tengok lama2, akibatnye Ziyyad jadi suka tantrum bile die tak boleh tgk hp..rasa bersalah plak umi. Jadi, umi fikirkan cara nak ubah blik Yadd hidup TANPA gajet.
.
Ni la salah 1 cara umi berusaha buat sekatan gajet utk Ziyyad, dengan E-Book..yang ni edisi lama. Sekarang dh kuar edisi baru lgi best. Jom tgk perubahan Yadd.masa ni Ziyyad umur 1thn 8 bulan. "Selain hadiahkan ebook, selalu juga ibu adik Ziyyad pasang surah mengadi dalam kereta dan lain-lain. Inilah salah satu usaha kecil kita mendedahkan anak-anak kepada al Quran.
.
Moga2 anak2 mummy belum terlambat utk menjadi seorang hafiz suatu hari nanti.
Banyak juga perubahan anak2 mummy sejak guna ebook ku Islamic ni. Betul kata ibu adik Ziyyad indahnya belajar tanpa gajet.
.
Sesiapa yang nak dapatkan info lanjut tentang ebook boleh follow @ebookku_islamic_se
terus whatsapp 0179125009. Swipe tepi untuk info lanjut.
.
✔ The FIRST & ONLY eBook di pasaran yang ada DWI bahasa MALAY-ENGLISH ✔ 6 LAGU KANAK KANAK🎶
.
1. ABC
2. If you happy & u know it clap your hand
3. Lailahaillallah. (English Song)
4. Doa dhuha
5. Rasa Sayang
6. AsmaulHusna
. ✔ 15 BACAAN SURAH LAZIM
>Dari surah Al-'Adiyat hingga An-Nas
. ✔ 20 PAGES!
>Pengenalan huruf, nombor, haiwan, buah-buahan, kenderaan (disertakan bunyi) dan banyak lagi 🐢🐤🌽🍍🍓🚒🚓✈️
. ✔ 6 PAGES PENDEKATAN ISLAMIK
.
1.Rukun Islam & Iman
2.Cara berwudhuk & bacaan (audio + gambar)
3. Niat Solat 5 waktu
4.Cara Solat (audio + gambar)
5. 25 Rasul di dalam Al Quran
6. Doa doa Harian (audio + gambar)
.
Hubungi 0179125009 terus okay dan follow @ebookku_islamic_se
Read more
🔆Edisi : Istri Rasulullah shalallahu alaihi wasallam yang bukan Ummul Mukminin <span class="emoji emoji1f33e"></span>RAIHANAH BINTI ...
Media Removed
🔆Edisi : Istri Rasulullah shalallahu alaihi wasallam yang bukan Ummul Mukminin RAIHANAH BINTI ZAID radhiyallahu anha🔆 # 🔆Bismillah.. # 🔆Raihanah binti Zaid bin Amru Khunaqah bin Syam'un bin Zaid bin Nadhir radhiyallahu anha adalah salah satu dari 13 wanita mulia yg dipilih Allah ... 🔆Edisi : Istri Rasulullah shalallahu alaihi wasallam yang bukan Ummul Mukminin 🌾RAIHANAH BINTI ZAID radhiyallahu anha🔆
#
🔆Bismillah..
#
🔆Raihanah binti Zaid bin Amru Khunaqah bin Syam'un bin Zaid bin Nadhir radhiyallahu anha adalah salah satu dari 13 wanita mulia yg dipilih Allah Ta'ala sebagai istri bagi Rasul-Nya shalallahu alaihi wasallam. Wanita dari kaum Yahudi ke-2 yang dinikahi Rasulullah shalallahu alaihi wasallam selain Ummul Mukminin Shafiyah binti Huyay radhiyallahu anha.🍃 #
🔆Raihanah radhiyallahu anha adalah tawanan perang Bani Quraizhah, suku Yahudi di Madinah yg melakukan pengkhianatan kpd kaum Muslimin saat menghadapi musuh dari suku Quraisy Mekah pada perang Khandaq tahun 5 Hijriyah. Suaminya Al-Hakam berasal dari Bani Quraizhah terbunuh pd perang ini. Laki-laki dewasa yg berkhianat dihukum pancung (kecuali beberapa yg menyatakan masuk Islam atau yg meminta perlindungan kpd sahabat krn tdk ikut berkhianat), wanita dan anak-anak ditawan.🍃
#
🔆Di dalam Thabaqat yang diriwayatkan Ibnu Saad, dikatakan bahwa Raihanah radhiyallahu anha sendiri berkata, “Ketika Bani Quraizhah ditawan, aku termasuk yang dihadapkan kepada Rasulullah. Beliau menyuruhku menyendiri karena Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam memiliki hak sebagai pemilih pertama atas rampasan perang yang diperoleh kaum muslimin. Ketika aku menyendiri, Allah memberiku petunjuk. Beliau mengirimku ke rumah Ummul-Mundzir binti Qais untuk beberapa hari. Beliau memanggilku dan menyuruhku duduk di hadapannya seraya berkata, ‘Jika engkau memilih Allah dan Rasul-Nya maka Rasul-Nya akan memilihmu untuk dirinya.’ Aku menjawab, ‘Aku telah memilih Allah dan Rasul-Nya.’ Ketika aku memeluk Islam, beliau membebaskan dan menikahiku. Kemudian beliau memberiku dua belas uqiyah dan satu nasya sebagaimana beliau berikan kepada istri-istri lainnya, kemudian melangsungkan pernikahan denganku di rumah Ummul-Mundzir. Beliau memberi bagian kepadaku sebagaimana terhadap istri-istri lainnya, dan beliau menyuruhku memakai hijab.”🍃
#
🔆Wallahua'alam bishawab....🍃
#
🌾 Sumber: Kitab Dzaujatur-Rasulullah karya AmruYusuf, Penerbit Darus Sa'abu, Riyadh.🍃
#
#Islam #hijrah #Allah #Rasulullah #quran #sunnah #sirah
Read more
Dari Anas bin Malik, beliau berkata bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, ‎اللَّهُمَّ ...
Media Removed
Dari Anas bin Malik, beliau berkata bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, ‎اللَّهُمَّ لاَ سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الحَزْنَ إِذَا شِئْتَ سَهْلاً “Allahumma laa sahla illa maa ja’altahu sahlaa, wa anta taj’alul hazna idza syi’ta sahlaa” [artinya: ... Dari Anas bin Malik, beliau berkata bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, ‎اللَّهُمَّ لاَ سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الحَزْنَ إِذَا شِئْتَ سَهْلاً “Allahumma laa sahla illa maa ja’altahu sahlaa, wa anta taj’alul hazna idza syi’ta sahlaa” [artinya: Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali yang Engkau buat mudah. Dan engkau menjadikan kesedihan (kesulitan), jika Engkau kehendaki pasti akan menjadi mudah]
.
Hadits ini dikeluarkan oleh Ibnu Hibban dalam Shahihnya (3/255). Faedah singkat dari do’a di atas:
1. Yang namanya kemudahan hanya datang dari Allah. Sesuatu yang sulit sekalipun bisa menjadi mudah jika Allah kehendaki.
2. Hendaklah hati selalu bergantung pada Allah, bukan bergantung pada diri sendiri yang lemah. Jika hati terlalu yakin atau terlalu PD (percaya diri) sehingga melupakan Rabb di atas sana, maka sungguh urusan tersebut akan semakin sulit. Ingatlah bahwa barangsiapa yang senantiasa bertawakkal pada Allah, maka Allah akan mempermudah urusannya.
3. Manusia punya kehendak. Namun kehendak tersebut bisa terealisasi dengan baik dan sempurna, jika Allah menghendakinya. Oleh karena itu, hati seharusnya bersandar pada Sang Kholiq, Allah Ta’ala.
4. Perlunya beriman kepada takdir ilahi dengan baik sehingga tidak membuat seseorang semakin sedih atas musibah atau kesulitan yang menimpanya.
5. Takdir di satu sisi terasa menyakitkan. Namun jika kita memandang dari sisi lain, pasti ada yang terbaik dan hikmah yang besar di balik itu semua. Yakinlah!
.
Semoga kita bisa mengamalkan do’a ini di kala kita sulit dan di saat mengharap kemudahan dari Allah. Semoga sajian singkat ini bermanfaat.
.
#selfreminder #allah #quran #muslim #islamic #hijab #dakwah #islam #jannah #dua #salah #makkah #sunnah #muslimah #muslimquotes #instaislam #pray #akhirah #muhammad #rasul #islamiquote #instamuslim #cahayaislam #cahayaislamid #muslim #ukhti #akhwat #sunnah #surga #akhirat
Read more
Loading...
*Kenapa Kita Harus Peduli Palestine* 1. Indonesia Hutang Sejarah Terhadap Palestina. Syekh ...
Media Removed
*Kenapa Kita Harus Peduli Palestine* 1. Indonesia Hutang Sejarah Terhadap Palestina. Syekh Muhammad Amin Al Husaini (mufti besar Palestina) dan Ali Taher (pemimpin Palestina) adlh org yg berkeliling Timur Tengah utk melobi agar Indonesia mendapat pengakuan dari dunia, hingga ... *Kenapa Kita Harus Peduli Palestine*

1. Indonesia Hutang Sejarah Terhadap Palestina.
Syekh Muhammad Amin Al Husaini (mufti besar Palestina) dan Ali Taher (pemimpin Palestina) adlh org yg berkeliling Timur Tengah utk melobi agar Indonesia mendapat pengakuan dari dunia, hingga Mesir pd tgl 22 Maret 1946 mjd negara pertama yg mengakui kedaulatan negara RI.

2. Tanah Suci Umat Islam.
Allah memuliakan Palestina dan menjadikannya Tanah Suci Umat Islam karena di dalamnya terdapat Masjidil Aqsha. Masjid ini merupakan kiblat pertama umat Islam.
Dari Al Bara bin 'Azib berkata, "Saya shalat bersama Nabi Shalallahu 'Alaihi Wassalam menghadap ke arah Baitul Maqdis selama enam belas bulan, sampai turun ayat di dalam surat Al Baqarah '*Wahaitsu Ma Kuntum Fawallau Wujuhakum Syatroh*'." (HR. Bukhari)

3. Palestina Negeri Para Nabi.
Disebut sebagai "Ardul Anbiya Wal Mursalin" (Negeri Para Nabi dan Rasul). Semua Nabi yg diutus pernah datang ke Palestina, bahkan sebagian besar tinggal di Palestina.
Dari 25 Rasul, 18 diantaranya lahir, tinggal, dan hidup di Palestina.

4. Palestina Negeri Isra' Mi'raj.
Dalam peristiwa Isra' Mi'raj, Nabi Muhammad SAW singgah di Masjidil Aqsha. Atas dasar inilah para ulama berpendapat bhw Baitul Maqdis adlh *bawwaabatu as-sama'* (pintu gerbang langit).
Sekaligus menjadi saksi Rasulullah SAW MengImami Shalat Bagi Para Nabi.

5. Keutamaan dan Pahala Orang yg Shalat di Masjidil Aqsha.
Sebagaimana sabda Rasulullah SAW..
"...Shalat di Masjidil Aqsha sama nilainya dengan lima ratus shalat." (HR. Baihaqi)

Mari Jihadkan Harta Untuk Palestina
Donasi Palestina Berhadiah Syal rajutan tangan rakyat Palestina dan Mushaf Quran Palestina.
Donasi 100rb berhadiah Syal
Donasi 200rb berhadiah Mushaf Quran
Donasi berapapun kami terima. Keseluruhan Donasi akan kami salurkan ke Palestina melalui #DaiPeduli
Ayok Donasi
Ke rek
Mandiri 1370005851502 an. Nanang syaifurrozi

#JamaahJossTributeForPalestine
Read more
Muslim Rusia belajar Islam ke Indonesia. Semoga, Indonesia kelak menjadi pusat peradaban Islam ...
Media Removed
Muslim Rusia belajar Islam ke Indonesia. Semoga, Indonesia kelak menjadi pusat peradaban Islam yang menjadi acuan negara-negara berpenduduk muslim lainnya. Foto: @islamizen Setiap tahun ada 40 sampai 50 masjid baru di Rusia Menurut Duta Besar Indonesia untuk Rusia Wahid Supriyadi, ... Muslim Rusia belajar Islam ke Indonesia. Semoga, Indonesia kelak menjadi pusat peradaban Islam yang menjadi acuan negara-negara berpenduduk muslim lainnya.

Foto: @islamizen

Setiap tahun ada 40 sampai 50 masjid baru di Rusia

Menurut Duta Besar Indonesia untuk Rusia Wahid Supriyadi, di tengah masyarakat Negeri Beruang Merah tidak tidak terjadi fenomena Islamofobia. "Di Rusia, setiap tahun ada 40 sampai 50 masjid baru," kata Wahid, di Kementerian Luar Negeri, Jumat (23/2/2018) .

Wahid menambahkan, pemerintah Rusia juga mengirim santri ke Pesantren di Sumba, Indonesia. Imam di Moskow juga banyak yang dari Indonesia, beberapa lulusan dari Malang. Dan keberadaan muslim di Moskow besarnya hampir setara dengan penduduk Malaysia. "Saya ketemu imam di Kastroma pinggiran Moskow, kayak Karawangnya Moskowlah. Imamnya lulusan Indonesia," kata Wahid.

Sumber: merdeka.com

#Islam #InfoIslam #Muslim #InfoMuslim #FaktaIslam #FaktaIslami #NabiMuhammad #Muhammad #AlQuran #Quran #AsSunnah #Sunnah #Sunah #Hadis #Hadits #Rasul #Nabi #Syariat #Syariah #hijab #hijaber #hijabers #Jilbab #Dunia #Eropa #Fakta #Malang #Sumba #Rusia #Masjid
Read more
بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم *السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ ...
Media Removed
بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم *السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ* INTISARI KHUTBAH JUMAAT JDT Tarikh : 02 November 2018 24 Safar 1440 Tajuk : Aqidah Ahlussunnah Waljamaah aliran Al-asyaairah dan Al-maaturiidiiyah 1) Firman Allah surah ... بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم *السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ* INTISARI KHUTBAH JUMAAT JDT
Tarikh : 02 November 2018 24 Safar 1440
Tajuk : Aqidah Ahlussunnah Waljamaah aliran Al-asyaairah dan Al-maaturiidiiyah
1) Firman Allah surah Al-maidah/54 bermaksud: "Wahai orng yg beriman! Sesiapa antara kamu berpaling tadah dpd agamanya (jadi murtad), maka Allah akn mendatangkn pula suatu kaum yg ia kasihkn mreka dan mreka juga kasih kpdnya.....................................
Allah maha luas limpah kurniaNya lagi meliputi pengetahuannya". 2) Al-asyaairah- mazhab akidah yg dihubungkn kpd Al-imam Abu Hasan; imam yg alim, bertaqwa, berjasa; penolong sunnah Rasullulah SAW; sbg bendera syiar Islam.

2.1) Al-asyaairah- d lahirkn pd thn 206 H d Basrah Iraq; keturunan sahabat Nabi bernama Abu Musa Abdullah bin qis Al-asyaairah; digunakn mreka yg mengikut kaedah Al-imam Abu Hassan Al-ashari; banyak membantu dlm keilmuan bab aqidah; menyandarkn fahaman kpd fahaman beliau seumpama menyandarkn fahaman kpd Al-imam Syafie, Abu Hanifa, Malik dan Ahmad bin Hambal.

3) Al-maaturiidiiyah- mazhab aqidah yg dihubungkn kpd Al-imam Abu Mansur Muhammad bin Muhammad bin Mahmud Al-maaturiidii; dilahirkn thn 248 H di Maaturiid; berketurunan dpd sahabat Nabi, Abu Ayub Halid bin Zaid Al-ansaari.

4) Al-imam Abu Hasan Al-asyaari dan Al-imam Abu Mansur Al-maaturiidii- tidak pernah mencipta pandangan dlm aqidah; tidak juga membentuk mazhab baru; mreka menjelaskn mazhab salafussolih; mempertahankn pegangan para sahabat Rasulullah SAW.

5) Hadith Rasul SAW bermaksud: "….................sesungguhnya Allah tidak menghimpunkn umatku atau disebut umat Muhammad SAW atas kesesatan, pertolongan Allah tetap bersama jemaah. Sesiapa yg memencilkn diri dpd jemaah, maka dia akn memencilkn dirinya ke neraka". (HR: At-tirmizi)

6) Aliran Al-asyaairah dan Al-maaturiidiiyah- mengikuti ijma' ulama'; menetapkn hukum2 agama guna Al-quran, Al-sunnah, ijma' dan qias; diikuti oleh ulama' fiqah, tafsir, hadith, usuluddin, sastera serta B Arab.
#Salamjumaat
Read more
Loading...
 #PAIDREVIEW "PENDIDIKAN TERBAIK BERMULA DARI IBU BAPA DI RUMAH" . Assalamualaikum. Masih ...
Media Removed
#PAIDREVIEW "PENDIDIKAN TERBAIK BERMULA DARI IBU BAPA DI RUMAH" . Assalamualaikum. Masih ingat tak kisah adik Ziyyad yang brudia 2 tahun, tapi sangat bijak dan mantap dalam menghafaz al Quran. Inilah petikan dan sharing ikhlas dari fb ibu kepada adik Ziyyad. . "INDAHNYE BELAJAR TANPA ... #PAIDREVIEW
"PENDIDIKAN TERBAIK BERMULA DARI IBU BAPA DI RUMAH"
.
Assalamualaikum. Masih ingat tak kisah adik Ziyyad yang brudia 2 tahun, tapi sangat bijak dan mantap dalam menghafaz al Quran. Inilah petikan dan sharing ikhlas dari fb ibu kepada adik Ziyyad.
. "INDAHNYE BELAJAR TANPA GAJET"
Dulu masa Ziyyad umur 7, 8 bulan, umi Yadd pernah buat ksalahan yg amat besar skali. Bagi Yadd gajet. Excitednye la tengok ank kecik2 dh pndai fokus tgk zikir-zikir dan video education. Oh, takpe tengok yang belajar je..bukan lagu2 tak elok..umi biar yadd tengok lama2, akibatnye Ziyyad jadi suka tantrum bile die tak boleh tgk hp..rasa bersalah plak umi. Jadi, umi fikirkan cara nak ubah blik Yadd hidup TANPA gajet.
.
Ni la salah 1 cara umi berusaha buat sekatan gajet utk Ziyyad, dengan E-Book..yang ni edisi lama. Sekarang dh kuar edisi baru lgi best. Jom tgk perubahan Yadd.masa ni Ziyyad umur 1thn 8 bulan. "Selain hadiahkan ebook, selalu juga ibu adik Ziyyad pasang surah mengadi dalam kereta dan lain-lain. Inilah salah satu usaha kecil kita mendedahkan anak-anak kepada al Quran.
.
Moga2 anak2 mummy belum terlambat utk menjadi seorang hafiz suatu hari nanti.
Banyak juga perubahan anak2 mummy sejak guna ebook ku Islamic ni. Betul kata ibu adik Ziyyad indahnya belajar tanpa gajet.
.
Sesiapa yang nak dapatkan info lanjut tentang ebook boleh follow @ebookku_islamic_se
@ebookku_islamic_se atau terus whatsapp 0179125009.
.
✔ The FIRST & ONLY eBook di pasaran yang ada DWI bahasa MALAY-ENGLISH ✔ 6 LAGU KANAK KANAK🎶
1. ABC
2. If you happy & u know it clap your hand
3. Lailahaillallah. (English Song)
4. Doa dhuha
5. Rasa Sayang
6. AsmaulHusna
. ✔ 15 BACAAN SURAH LAZIM
>Dari surah Al-'Adiyat hingga An-Nas
. ✔ 20 PAGES!
>Pengenalan huruf, nombor, haiwan, buah-buahan, kenderaan (disertakan bunyi) dan banyak lagi 🐢🐤🌽🍍🍓🚒🚓✈
. ✔ 6 PAGES PENDEKATAN ISLAMIK
1.Rukun Islam & Iman
2.Cara berwudhuk & bacaan (audio + gambar)
3. Niat Solat 5 waktu
4.Cara Solat (audio + gambar)
5. 25 Rasul di dalam Al Quran
6. Doa doa Harian (audio + gambar)
.
Boleh swipe tepi untuk gambar dan info berkaitan ebook dan video2 anak-anak belajar ebook di ig @ebookku_islamic_se. Atau terus whatsapp 0179125009
Read more
 #PAIDREVIEW "PENDIDIKAN TERBAIK BERMULA DARI IBU BAPA DI RUMAH" . Assalamualaikum. Masih ...
Media Removed
#PAIDREVIEW "PENDIDIKAN TERBAIK BERMULA DARI IBU BAPA DI RUMAH" . Assalamualaikum. Masih ingat tak kisah adik Ziyyad yang brudia 2 tahun, tapi sangat bijak dan mantap dalam menghafaz al Quran. Inilah petikan dan sharing ikhlas dari fb ibu kepada adik Ziyyad. . "INDAHNYE BELAJAR TANPA ... #PAIDREVIEW
"PENDIDIKAN TERBAIK BERMULA DARI IBU BAPA DI RUMAH"
.
Assalamualaikum. Masih ingat tak kisah adik Ziyyad yang brudia 2 tahun, tapi sangat bijak dan mantap dalam menghafaz al Quran. Inilah petikan dan sharing ikhlas dari fb ibu kepada adik Ziyyad.
. "INDAHNYE BELAJAR TANPA GAJET"
Dulu masa Ziyyad umur 7, 8 bulan, umi Yadd pernah buat ksalahan yg amat besar skali. Bagi Yadd gajet. Excitednye la tengok ank kecik2 dh pndai fokus tgk zikir-zikir dan video education. Oh, takpe tengok yang belajar je..bukan lagu2 tak elok..umi biar yadd tengok lama2, akibatnye Ziyyad jadi suka tantrum bile die tak boleh tgk hp..rasa bersalah plak umi. Jadi, umi fikirkan cara nak ubah blik Yadd hidup TANPA gajet.
.
Ni la salah 1 cara umi berusaha buat sekatan gajet utk Ziyyad, dengan E-Book..yang ni edisi lama. Sekarang dh kuar edisi baru lgi best. Jom tgk perubahan Yadd.masa ni Ziyyad umur 1thn 8 bulan. "Selain hadiahkan ebook, selalu juga ibu adik Ziyyad pasang surah mengadi dalam kereta dan lain-lain. Inilah salah satu usaha kecil kita mendedahkan anak-anak kepada al Quran.
.
Moga2 anak2 mummy belum terlambat utk menjadi seorang hafiz suatu hari nanti.
Banyak juga perubahan anak2 mummy sejak guna ebook ku Islamic ni. Betul kata ibu adik Ziyyad indahnya belajar tanpa gajet.
.
Sesiapa yang nak dapatkan info lanjut tentang ebook boleh follow @ebookku_islamic_se
@ebookku_islamic_se atau terus whatsapp 0179125009.
.
✔ The FIRST & ONLY eBook di pasaran yang ada DWI bahasa MALAY-ENGLISH ✔ 6 LAGU KANAK KANAK🎶
1. ABC
2. If you happy & u know it clap your hand
3. Lailahaillallah. (English Song)
4. Doa dhuha
5. Rasa Sayang
6. AsmaulHusna
. ✔ 15 BACAAN SURAH LAZIM
>Dari surah Al-'Adiyat hingga An-Nas
. ✔ 20 PAGES!
>Pengenalan huruf, nombor, haiwan, buah-buahan, kenderaan (disertakan bunyi) dan banyak lagi 🐢🐤🌽🍍🍓🚒🚓✈
. ✔ 6 PAGES PENDEKATAN ISLAMIK
1.Rukun Islam & Iman
2.Cara berwudhuk & bacaan (audio + gambar)
3. Niat Solat 5 waktu
4.Cara Solat (audio + gambar)
5. 25 Rasul di dalam Al Quran
6. Doa doa Harian (audio + gambar)
.
Boleh swipe tepi untuk gambar dan info berkaitan ebook dan video2 anak-anak belajar ebook di ig @ebookku_islamic_se. Atau terus whatsapp 0179125009
Read more
 #PAIDREVIEW "PENDIDIKAN TERBAIK BERMULA DARI IBU BAPA DI RUMAH" . Assalamualaikum. Masih ...
Media Removed
#PAIDREVIEW "PENDIDIKAN TERBAIK BERMULA DARI IBU BAPA DI RUMAH" . Assalamualaikum. Masih ingat tak kisah adik Ziyyad yang brudia 2 tahun, tapi sangat bijak dan mantap dalam menghafaz al Quran. Inilah petikan dan sharing ikhlas dari fb ibu kepada adik Ziyyad. . "INDAHNYE BELAJAR TANPA ... #PAIDREVIEW
"PENDIDIKAN TERBAIK BERMULA DARI IBU BAPA DI RUMAH"
.
Assalamualaikum. Masih ingat tak kisah adik Ziyyad yang brudia 2 tahun, tapi sangat bijak dan mantap dalam menghafaz al Quran. Inilah petikan dan sharing ikhlas dari fb ibu kepada adik Ziyyad.
. "INDAHNYE BELAJAR TANPA GAJET"
Dulu masa Ziyyad umur 7, 8 bulan, umi Yadd pernah buat ksalahan yg amat besar skali. Bagi Yadd gajet. Excitednye la tengok ank kecik2 dh pndai fokus tgk zikir-zikir dan video education. Oh, takpe tengok yang belajar je..bukan lagu2 tak elok..umi biar yadd tengok lama2, akibatnye Ziyyad jadi suka tantrum bile die tak boleh tgk hp..rasa bersalah plak umi. Jadi, umi fikirkan cara nak ubah blik Yadd hidup TANPA gajet.
.
Ni la salah 1 cara umi berusaha buat sekatan gajet utk Ziyyad, dengan E-Book..yang ni edisi lama. Sekarang dh kuar edisi baru lgi best. Jom tgk perubahan Yadd.masa ni Ziyyad umur 1thn 8 bulan. "Selain hadiahkan ebook, selalu juga ibu adik Ziyyad pasang surah mengadi dalam kereta dan lain-lain. Inilah salah satu usaha kecil kita mendedahkan anak-anak kepada al Quran.
.
Moga2 anak2 mummy belum terlambat utk menjadi seorang hafiz suatu hari nanti.
Banyak juga perubahan anak2 mummy sejak guna ebook ku Islamic ni. Betul kata ibu adik Ziyyad indahnya belajar tanpa gajet.
.
Sesiapa yang nak dapatkan info lanjut tentang ebook boleh follow @ebookku_islamic_se
@ebookku_islamic_se atau terus whatsapp 0179125009.
.
✔ The FIRST & ONLY eBook di pasaran yang ada DWI bahasa MALAY-ENGLISH ✔ 6 LAGU KANAK KANAK🎶
1. ABC
2. If you happy & u know it clap your hand
3. Lailahaillallah. (English Song)
4. Doa dhuha
5. Rasa Sayang
6. AsmaulHusna
. ✔ 15 BACAAN SURAH LAZIM
>Dari surah Al-'Adiyat hingga An-Nas
. ✔ 20 PAGES!
>Pengenalan huruf, nombor, haiwan, buah-buahan, kenderaan (disertakan bunyi) dan banyak lagi 🐢🐤🌽🍍🍓🚒🚓✈
. ✔ 6 PAGES PENDEKATAN ISLAMIK
1.Rukun Islam & Iman
2.Cara berwudhuk & bacaan (audio + gambar)
3. Niat Solat 5 waktu
4.Cara Solat (audio + gambar)
5. 25 Rasul di dalam Al Quran
6. Doa doa Harian (audio + gambar)
.
Boleh swipe tepi untuk gambar dan info berkaitan ebook dan video2 anak-anak belajar ebook di ig @ebookku_islamic_se. Atau terus whatsapp 0179125009
Read more
Loading...
 #Repost @yukdakwah (@get_repost) ・・・ "Aku mengabulkan permohonan orang yang berdo`a apabila ...
Media Removed
#Repost @yukdakwah (@get_repost) ・・・ "Aku mengabulkan permohonan orang yang berdo`a apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran. “(QS.Al- Baqarah 186) . 1. ... #Repost @yukdakwah (@get_repost)
・・・
"Aku mengabulkan permohonan orang yang berdo`a apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran. “(QS.Al- Baqarah 186)
.
1. Allah Mengabulkan Secara Langsung Setiap Doa yang Dipanjatkan
.
Ketika kita berdoa kepada Allah, maka Allah SWT bisa saja mengabulkan doa kita secara langsung. Semisal kita meminta doa agar apa yang menjadi impian karir bisa segera tercapai, maka bisa saja melalui usaha yang kita lakukan, maka dalam waktu singkat Allah memudahkan jalan untuk mencapainya.
.
2. Allah Menunda Untuk Mengabulkan Doa Tersebut
.
Ini artinya Allah memang menunda doa yang kita panjatkan sampai batas waktu yang dikehendaki-Nya. Dimana doa kita ini akan dikabulkan asalkan kita mau bersabar. Semisal jika di tahun ini kita berdoa agar dimudahkan jalan untuk mencari rizki, namun secara tak terduga Allah memberikan rizki tersebut di tahun yang akan datang. Sehingga kita bisa terus bersabar dan berusaha serta berdoa. Maka Allah pun memilihkan waktu terbaik ketika rizki tersebut diberikan kepada kita semua.
.
3. Allah Menggantikan Doa Tersebut Dengan Suatu Hal Yang Lebih Baik
.
Allah bisa saja menyempurnakan doa yang kita panjatkan, atau menggantikannya dengan suatu hal yang lebih baik. Karena bisa saja doa yang kita panjatkan tidak dikehendaki Allah, dan bisa berdampak buruk bagi diri kita, maka Allah menggantikannya dengan suatu hal yang lebih baik. Oleh karena itu, selalu berdoa kepada Sang Pencipta memang sebuah pelindung atau benteng bagi kita semua, agar selalu diberikan jalan terbaik dalam menjalani hidup.
.
#selfreminder #allah #quran #muslim #islamic #hijab #dakwah #islam #jannah #dua #salah #makkah #sunnah #muslimah #muslimquotes #instaislam #pray #akhirah #muhammad #rasul #islamiquote #instamuslim #cahayaislam #cahayaislamid #muslim #ukhti #akhwat #sunnah #surga
Read more
Loading...