Resepi ni sebab foodies

Loading...


Unique profiles
1
Most used tags
Total likes
0
Top locations

Average media age
570.9 days
to ratio
<span class="emoji emoji1f4c5"></span> WEDNESDAY 11TH APRIL, 2018 Ini pulak versi Roti Girl yang 'halus mulus kulit tanpa onar'. Wah ...
Media Removed
WEDNESDAY 11TH APRIL, 2018 Ini pulak versi Roti Girl yang 'halus mulus kulit tanpa onar'. Wah gitewww. CRISPY ROTI GIRL TOPPING Source : Dr Mai @maryamliyana 100g butter 80g icing sugar- sieved 1/2 teaspoon vanilla essence 1 grade A egg 100g all purpose flour 25g corn flour 1/4 ... 📅 WEDNESDAY 11TH APRIL, 2018

Ini pulak versi Roti Girl yang 'halus mulus kulit tanpa onar'. Wah gitewww.

CRISPY ROTI GIRL TOPPING
Source : Dr Mai @maryamliyana

100g butter
80g icing sugar- sieved
1/2 teaspoon vanilla essence
1 grade A egg
100g all purpose flour
25g corn flour
1/4 teaspoon baking powder
1/8 teaspoon emplex- the secret to obtain a crispy topping
A pinch of salt

Method :
1. Beat the butter and icing sugar till light and fluffy.
2. Add in vania essence and a pinch of salt. Continue beating.
3. ‎Add in egg, beat well.
4. ‎Last but not least, add in the all purpose flour, corn flour and emplex, sifted together.
5. ‎Pour the mixture into a piping bag and keep refrigerated.
6. ‎Take it out of the fridge at least 10 minutes before piping.

Nota : Hari ni semua resepi Mai sebab tadi dok melangok depan komputer, scroll IG Mai nak cari resepi inti sadin........... dan lain lain. 😂😂😂😂😂
.

#resepimamafami #mamafamiresepiroti #mamafamikeeperrecipe #kongsiresepi #recipesharing #homebaked #rotigirl #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #momsbaking #momskitchen #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
Read more
Loading...
<span class="emoji emoji1f4c5"></span> THURSDAY 6TH. SEPTEMBER, 2018 Tiba-tiba teringat kat Shima @shimariff73 . Manalah mak menyorok ...
Media Removed
THURSDAY 6TH. SEPTEMBER, 2018 Tiba-tiba teringat kat Shima @shimariff73 . Manalah mak menyorok lama nau tak muncul. Ini resepi Shima ke ma? Bukan. Habis tu naper teringat kat Shima? Tu haaa pinggan tu. Dapat free bila beli ubat gigi Fresh n White. Kami berdua ni ada perangai yang ... 📅 THURSDAY 6TH. SEPTEMBER, 2018

Tiba-tiba teringat kat Shima @shimariff73 . Manalah mak menyorok lama nau tak muncul.

Ini resepi Shima ke ma?
Bukan.
Habis tu naper teringat kat Shima?
Tu haaa pinggan tu. Dapat free bila beli ubat gigi Fresh n White. Kami berdua ni ada perangai yang sama. Suka kumpul pinggan Fresh n White sebab cantik cantik pinggan mangkuknya. 😁. Shima.... ada beli yang ni tak? Yang mangkuk berwarna tu, ma tak kumpul pun.

Hmm ma doakan Shima sekeluarga sihat-sihat ajelah hendaknya ye. We miss you.
.
#foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #momscooking #momskitchen #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋
Read more
<span class="emoji emoji1f4c5"></span> FRIDAY 6TH. JULY, 2018 Nak gelak pun ada ni tau. Penangan mengantuk punya pasal semalam, post ...
Media Removed
FRIDAY 6TH. JULY, 2018 Nak gelak pun ada ni tau. Penangan mengantuk punya pasal semalam, post lempeng ni entah mana diamnya. Hahaha. Tak tahulah apa yang mama tekan semalam. Bangun pagi tadi tengok, eh, apesal lak gambar pai lagi? Kot la ada terhantar kat sesiapa ke, harap maaflah ye. ... 📅 FRIDAY 6TH. JULY, 2018

Nak gelak pun ada ni tau. Penangan mengantuk punya pasal semalam, post lempeng ni entah mana diamnya. Hahaha. Tak tahulah apa yang mama tekan semalam. Bangun pagi tadi tengok, eh, apesal lak gambar pai lagi? Kot la ada terhantar kat sesiapa ke, harap maaflah ye. Tu lah.. kalau nak tidur tu buatlah cara nak tidur. Tak payahlah nak pegang phone kan.

Tak apalah, kita update hari ni je. Ini adalah #makanmalam #untukemak semalam. Kita lawankan dengan baki kuah kurma ayam. #syukuralhamdulillah rezeki mak.

LEMPENG SIMPLE

1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh serbuk penaik
secukup garam
air secukupnya

CARA :
1. Satukan semua bahan di atas hingga mendapat bancuhan yang sederhana cair.
2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali leper. Tuangkan separuh bancuhan dalam kuali dan layangkan seperti membuat kulit kuih dadar.
3. Bila bahagian atas telah bertukar warna, terbalikkan. Biar masak.
4. Siap untuk dihidangkan. Paling umph makan dengan sambal ikan bilis!

Nota : Sila jangan kecam hachik ye sebab lempeng pun nak bagi resepi. Orang leh tutup sebelah mata je nak buat lempeng la.... hehehe. Tak apalah, hachik bahagia nak kongsi resepi. .
#resepimamafami #kongsiresepi #recipesharing #homebaked #cookierecipe #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #yesyumr #foodblogger #bloggermasakan #takenwithsamsungnote5
.
⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️
Read more
<span class="emoji emoji1f4c5"></span> FRIDAY 6TH. JULY, 2018 Hachik busy hari ni okay. Sampaikan mixer hachik pun mesti terperanjat ...
Media Removed
FRIDAY 6TH. JULY, 2018 Hachik busy hari ni okay. Sampaikan mixer hachik pun mesti terperanjat tadi sebab dikejutkan dari rehat yang panjang. Mana aci dia je nak rest kan. Nanti reput urat dawai. Kita kasi excercise sama dia. Hehe... yang benarnya, tangan mama ni yang sakit dan tak boleh ... 📅 FRIDAY 6TH. JULY, 2018

Hachik busy hari ni okay. Sampaikan mixer hachik pun mesti terperanjat tadi sebab dikejutkan dari rehat yang panjang. Mana aci dia je nak rest kan. Nanti reput urat dawai. Kita kasi excercise sama dia. Hehe... yang benarnya, tangan mama ni yang sakit dan tak boleh menggodak kek. 😁.
.
Okaylah, buat INTAN payung @nabialishad yang bertanyakan resepi kek coklat kat IG story mama tadi, sekali lagi ma kongsikan resepinya. Jangan korang muak sudahlah ye.

KEK COKLAT LEMBAB
Sumber : Datin Rosie

Bahan-bahan :

375 g mentega
600 g gula kastor
6 butir telur
600 g air
500 g tepung *
100 g serbuk koko *
1 sudu kecil serbuk penaik * (* ayak sekali )
1 sudu kecil soda bikarbonat *
2 sudu kecil esen vanilla (mama tambah)

Kaedah penyediaan :

1. Dengan menggunakan mixer, pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu per satu. Masukkan esen vanila.
3. Masukkan bahan kering yang telah diayak.
4. Turunkan kelajuan mixer dan masukkan air sedikit demi sedikit hingga habis. Tuang di dalam loyang yang telah dialas dengan kertas minyak.
5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C. Bakar selama 50 hingga 1 jam atau hingga kek masak. Jangkamasa pembakaran mungkin berbeza bergantung kepada ketuhar anda.

Nota : Mesti ada yang tertanya-tanya, tak manis terlampau ke sebab amaun gula yang banyak. In shaa Allah okay je kadar manisnya. Kalau nak kurangkan, setakat 20g je la ye.
.
#mamafamiresepikek #resepimamafami #kongsiresepi #recipesharing #homecooked #cakerecipe #chocolatecake #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #ibake #bloggermasakan #momsbaking #momskitchen #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️
Read more
Loading...