Tiada hari yg islam

Loading...


Unique profiles
29
Most used tags
Total likes
0
Top locations
Sultan Salahuddin Abdul Aziz Mosque, Masjid Sultan Iskandar Bandar Dato' Onn, Johor Bahru, Medan, Indonesia
Average media age
629.5 days
to ratio
5
Kuliah Maghrib 18.8.18 Panel Dr Shauqi Othman & Dr Azhar Yaakob Moderator Ustaz Hariri Daud • • Kebesaran ...
Media Removed
Kuliah Maghrib 18.8.18 Panel Dr Shauqi Othman & Dr Azhar Yaakob Moderator Ustaz Hariri Daud • • Kebesaran Hari Arafah 9 Zulhijjah • Antara intipati yg sempat saya catat:- • 1. Kemuncak Ibadah Haji berhimpun (WUKUF) di padang Arafah 9zulhijjah • 2. 10 hari Awal Zulhijjah, tiada ... Kuliah Maghrib 18.8.18
Panel Dr Shauqi Othman & Dr Azhar Yaakob
Moderator Ustaz Hariri Daud


Kebesaran Hari Arafah 9 Zulhijjah

Antara intipati yg sempat saya catat:-

1. Kemuncak Ibadah Haji berhimpun (WUKUF) di padang Arafah 9zulhijjah

2. 10 hari Awal Zulhijjah, tiada amalan lebih baik selain dari 10 hari ni..

3. Masuk shj 1 zulhijjah di sunat bertakbir (muthlaq),bertahmid, bertahlil, berzikir

4. Kemuncak puasa sunat adalah hari Arafah 9 zulhijjah

5. takbir Muqayyad, dilakukan setiap selesai solat fardhu, dimulai sejak solat subuh hari ‘Arafah (9 Dzulhijjah) hingga solat Asar hari Tasyri 13 Zulhijjah

6. Khutbah Hari Arafah/Khutbah Wada’/Khutbah Terakhir Rasulullah SAW.. ada kajian Ilmuan temui 15 quantum i) tentang Qada’ & Qadar .. qada’ takdir pasti ada kebaikan (husnuzon), singkap tabir hikmah pasti ada kebaikan kita temui..ii) sampaikan kpd orang2 lain (berdakwah) , sampai risalah Allah tanpa putus asa..

7. Hikmah HARI ARAFAH (HARI PERHIMPUNAN).. i) dikaitkan dengan perhimpunan di padang masyhar kelak.. ii) Hari yg Allah lengkapkan nikmat Islam turunnya surah Al-Maidah ayat 3.. turun pada hari Arafah.. ayat terakhir dlm syariat Islam.. 3 bulan sebelum kewafatan Rasulullah..

8. Check KPI IBADAH QURBAN, AL-HAJJ 37 .. لَنْ يَنَالَ اللَّهَ لُحُومُهَا وَلَا دِمَاؤُهَا وَلَٰكِنْ يَنَالُهُ التَّقْوَىٰ مِنْكُمْ ۚ كَذَٰلِكَ سَخَّرَهَا لَكُمْ لِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَىٰ مَا هَدَاكُمْ ۗ وَبَشِّرِ الْمُحْسِنِينَ
Daging dan darah binatang korban atau hadiah itu tidak sekali-kali akan sampai kepada Allah, tetapi yang sampai kepadaNya ialah amal yang ikhlas yang berdasarkan taqwa dari kamu. Demikianlah Ia memudahkan binatang-binatang itu bagi kamu supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat nikmat petunjukNya. Dan sampaikanlah berita gembira (dengan balasan yang sebaik-baiknya) kepada orang-orang yang berusaha supaya baik amalnya.

Allah x menilai qurban itu secara fizikal tp sejauh mana impak ibadah qurban itu terhadap KeTaqwaan kita kehadrat Allah SWT.. taqwa (cermat jaga syariat Agama) #istiqomah #jomkemasjidsurau #jomdengarkuliah
Read more
Loading...
Ustadz Dr. Syafiq Riza Basalamah, Lc. MA (hafidzahullah). . Oleh Al Ustadz Dr. Firanda Andirja, Lc. MA (hafidzahullah) Masa muda adalah masa keemasan, masa aktivitas dan produktivitas Ya Allah jadikanlah hamba-hambaMu ini menjadi hamba yang dipuji oleh NabiMuﷺ (Pada hari ... 🔊Ustadz Dr. Syafiq Riza Basalamah, Lc. MA (hafidzahullah).
.
📝Oleh Al Ustadz Dr. Firanda Andirja, Lc. MA (hafidzahullah)

Masa muda adalah masa keemasan, masa aktivitas dan produktivitas

Ya Allah jadikanlah hamba-hambaMu ini menjadi hamba yang dipuji oleh NabiMuﷺ (Pada hari kiamat tatkala mata hari didekatkan oleh Allah sehingga berjarak satu mil, sehingga manusia bercucuran keringat mereka. Pada hari tersebut tiada naungan kecuali naungan Allah, dan ada 7 golongan yang akan dinaungi oleh naungan Allah, diantaranya.
.
"Pemuda yang tumbuh dalam beribadah kepada Allah" (HR Muslim).
.
Pemuda yg menyibukkan diri dalam ibadah merupakan pemuda yg hebat, karena masa muda adalah masa-masa bersenang-senang dan dipuncak-puncaknya ingin kebebasan dan menuruti hawa nafsu.

Al-Munawi rahimahullah berkata : "Rasulullahﷺ mengkhususkan penyebutan "masa muda" karena masa muda adalah masa biasanya terkuasai oleh syahwat dan kuatnya dorongan untuk mengikuti hawa nafsu. Dan melazimi dibadah dalam kondisi demikian lebih berat dan lebih menunjukkan atas dominasi ketakwaan" (Faidul Qodiir 4/88)

Bahkan Ibnu Rojab rahimahullah mengibaratkan masa muda seperti masa kegilaan, karena begitu beratnya ujian di masa tersebut. Beliau berkata : "Sesungguhnya masa muda adalah cabang dari kegilaan, karena masa muda menyeru jiwa untuk memuaskan kehendaknya berupa syahwat dunia keledzatannya yang terlarang. Maka barangsiapa yang selamat dari masa mudanya maka sungguh ia telah selamat" (Fathul Baari 6/46-47).
.
Nabiﷺ pernah bersabda : "Tidak akan bergerser kedua kaki anak Adam pada hari kiamat hingga ia ditanya tentang 4 perkara…" Diantaranya kata Nabiﷺ "Tentang masa mudanya, kemanakah ia habiskan?".
.
Wahai para pemuda, kita semua akan diberhentikan oleh Allah untuk disidang, dan kedua kaki kita tidak akan bergeser kecuali setelah kita menjawab pertanyaan "Kemana kau habiskan masa mudamu".
-
🌏artikel- Seandainya Masa Mudaku Kembali
.
.
Supported by @berbagisemangat_
Media Inspirasi Motivasi dan Edukasi
.
.
#credit @sunnaheverywhere
#pemuda #masjid #fisabilillah #sunnah #wajib #hijrah #Allah #Rasul #islam #Ustadzsyafiqrizabasalamah #tauhid #dakwah
Read more
Bersama Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Shahril Hamdan setelah diisytiharkan secara ...
Media Removed
Bersama Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Shahril Hamdan setelah diisytiharkan secara rasmi sebagai Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia bagi sesi 2018-2021. Selaku Ketua Pergerakan Pemuda UMNO yang baru saya dengan rendah hati mengucapkan setinggi penghargaan dan ... Bersama Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Shahril Hamdan setelah diisytiharkan secara rasmi sebagai Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia bagi sesi 2018-2021.
Selaku Ketua Pergerakan Pemuda UMNO yang baru saya dengan rendah hati mengucapkan setinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua perwakilan Pergerakan Pemuda di seluruh negara yang membuat keputusan memilih saya selaku Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia yang baharu.
Saya juga ingin merakamkan ucapan penghargaan kepada YB @khairykj yang telah meletakkan asas yang kukuh dalam Pergerakan Pemuda buat kami meneruskan agenda pemerkasaan generasi pewaris perjuangan.
Dalam sidang akhbar tadi saya tegaskan tiada kumpulan, puak atau kem selepas ini dalam kalangan pemuda UMNO. Semua pasukan yang ada ketika ini baik pasukan Sdr. Azwan, pasukan YB Shahar, pasukan Sdr Agyl dan semua pasukan yg ada bertanding semasa pemilihan tempoh hari akan kita satukan menjadi sebuah satu pasukan solid dalam menjadikan parti UMNO lebih baik dan relevan untuk anak muda. Sesungguhnya yang menang kali ini tidak menang semua, begitu juga yang kalah tidak kalah kesemuanya. Sesungguhnya Kita semua adalah bersaudara dalam keluarga UMNO.

Senario mutakhir menyaksikan generasi muda mahukan perubahan dan pengislahan dilakukan khususnya dalam konteks Pemuda. Pemuda perlu bertekad untuk berubah dan berusaha segenap daya upaya untuk memulihkan kembali sokongan rakyat dan kepercayaan anak muda Malaysia kepada UMNO.
Pemuda UMNO tidak boleh berlengah lagi, martabat Pemuda dan wadah UMNO perlu diangkat kembali. Pengkaderan, pentarbiyahan, pembudayaan ilmu, pengukuhan rohani dan pembinaan jati diri perlu menjadi pra syarat Pemuda untuk bangkit kembali menebus maruah UMNO. Wacana kepemudaan UMNO bukan sahaja perlu dibina atas garis politik integriti, beramanah dan bersih tetapi Pemuda UMNO sendiri perlu dilihat berintegriti, beramanah dan bersih serta menjiwai nilai kepimpinan Islam.
Read more
Bismillahirrohmannirrahim.. Tanpa mengurangi rasa hormat kami berkenan mengundang teman-teman, ...
Media Removed
Bismillahirrohmannirrahim.. Tanpa mengurangi rasa hormat kami berkenan mengundang teman-teman, saudara-saudara untuk bisa menghadiri acara pernikahan kami yg akan dilaksanakan pada : Hari : Kamis Tanggal : 28 September 2017 Tempat : Jln.Sompi Gg Al-Islam Blok Darmajaya Rt 07 ... Bismillahirrohmannirrahim.. Tanpa mengurangi rasa hormat kami berkenan mengundang teman-teman, saudara-saudara untuk bisa menghadiri acara pernikahan kami yg akan dilaksanakan pada :
Hari : Kamis
Tanggal : 28 September 2017
Tempat : Jln.Sompi Gg Al-Islam Blok Darmajaya Rt 07 Rw 16 kel cigadung-subang
Tiada yg dapat kami ungkapkan selain ucapan terima kasih atas kehadiran rekan rekan sekalian #savethedate #28september2017 #prewedd #wedding #
Read more
Banyak manusia yang merasa kasihan melihat orang yang nggak makan satu hari. Tetapi mereka gak ...
Media Removed
Banyak manusia yang merasa kasihan melihat orang yang nggak makan satu hari. Tetapi mereka gak kasihan melihat orang yang gak shalat bertahun-tahun. Untuk mencari dunia semangat, mencari akhirat berat. Kursus b.inggris semangat, kursus baca Quran berat. Bangun nonton bola semangat, ... Banyak manusia yang merasa kasihan melihat orang yang nggak makan satu hari.
Tetapi mereka gak kasihan melihat orang yang gak shalat bertahun-tahun.
Untuk mencari dunia semangat, mencari akhirat berat. Kursus b.inggris semangat, kursus baca Quran berat. Bangun nonton bola semangat, sholat TAHAJJUD berat. Pergi ke mall semangat, melangkah ke masjid berat....
.
.

Bahkan di luar sana ada yg bela-belain bayar mahal, jutaan, puluhan juta hanya untuk having fun bertabur maksiat, yang jelas jelas Allah tidak suka.
. .
Mengapa kita tidak bela bela in
Gunakan usia yang masih ada untuk memperbanyak amal yang berkualitas... .
Yuk investasikan diri, selagi masih ada kesempatan untuk memperbaiki amal, selagi pintu taubat masih dibuka. Kita ngga tahu kapan pintu itu tertutup, dan saat itu kita sudah tidak bisa meminta waktu untuk kembali, sekedar untuk bisa melakukan amal- amal kecil. Waktu-waktu untuk bisa beramal itu akan sangat dirindukan..
.
.
Saat penyesalan tiada guna,
Saat alam kubur menjadi nyata.
.
.
"Dan ingatlah pada hari ketika orang-orang banyak dosa itu menggigit dua jarinya, menyesali perbuatannya" [QS. Al-Furqan: Ayat 27]
.
.
"hingga apabila datang kematian kepada seseorang dari mereka, dia berkata: "Ya Tuhanku kembalikanlah aku ke dunia agar aku berbuat amal yang saleh terhadap yang telah aku tinggalkan. (Qs. Al Mu'minuun : 99 - 100)
. .
Dan kamu akan melihat orang-orang yang berdosa ketika mereka melihat adzab berkata, “Adakah kiranya jalan untuk kembali ke dunia?” [Qs. asy-Syûrâ: 44]
.
.
Demikianlah Allah memperlihatkan kepada mereka perbuatan mereka yang menjadi PENYESALAN mereka. Dan mereka tidak akan keluar dari api neraka.
[QS. Al-Baqarah: 167]
.
.
Klik Like ❤
Tag dan share @..
.

#inspirasi #nasihat #islami
#sahabatsurga #ceramah #islam #dakwah #muslimah #pp #hijab #kekinian #jomblo #baper #khimar #paytren #tausiyah #hijrah #ilmu #motivasi #parenting #viral #jilbab #hidayah #jodoh
Read more
Sujud aku bersyukur. Kuberharap semoga kali ini bukan Ramadan yg terakhir. _________ Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar (Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar) __ Laa ilaaha illaallaahu Allaahu Akbar (Tiada Tuhan selain Allah, Allah Maha Besar) ___ Allaahu ... Sujud aku bersyukur. Kuberharap semoga kali ini bukan Ramadan yg terakhir.

_________
Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar
(Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar)
__
Laa ilaaha illaallaahu Allaahu Akbar
(Tiada Tuhan selain Allah, Allah Maha Besar)
___
Allaahu akbar, wa lillaah hilhamd
(Allah Maha Besar, dan segala puji hanya milik-Nya)
_______
Menyambut Idul Fitri 1439 H, @QuranIDproject membuat proyek rekaman takbiran untuk pertama kalinya melibatkan komunitas Tuli dan bahasa isyarat yang didukung oleh lebih dari 25 penyanyi dan musisi tanah air.
__
"Cahaya Dalam Sunyi" (Takbir Hari Raya) - Afgan, Alika Islamadina, Andien, Armand Maulana, Aura Gutawa, Barsena Bestandhi, Dewi Sandra, Dira Sugandi, Gita Gutawa, Hedi Yunus, HIVI!, Ify Alyssa, Kunto Aji, Radhini, Raisa, RAN, Rossa, Syakir Daulay, Tompi, Tulus, Vadi Akbar, Widi Mulia, Yura Yunita
__
#CahayaDalamSunyi adalah sebuah pengembangan materi pembelajaran agama Islam dengan menggunakan bahasa isyarat yang inovatif, kreatif, & aksesibel untuk teman-teman Tuli yang sedang digarap oleh The Little Hijabi Homeschooling & QuranIDproject.
__
Dalam mewujudkan program ini, masyarakat luas dilibatkan untuk berkontribusi melalui penggalangan dana bersama jaringan Dompet Dhuafa agar memudahkan akses teman-teman Tuli terhadap informasi agama Islam.
__
Donasi #CahayaDalamSunyi
Mandiri 101.000.6626.673
Muamalat 340.0000.483
a/n Yayasan Dompet Dhuafa Republika
*konfirmasi ke 08121292528 / 021 741 60 50
[email protected]

Donasi online:
http://kitabisa.com/cahayadalamsunyi

http://bawaberkah.org/@cahayadalamsunyi
Read more
Loading...
Bagaimana keadaan kita harini?? jantung aku berdegup2 spt tgh berlari ketakutan..<span class="emoji emoji1f62d"></span>brmain di ...
Media Removed
Bagaimana keadaan kita harini?? jantung aku berdegup2 spt tgh berlari ketakutan..brmain di fikiran..apa aku akan jwb kalau ditanya nnt..mengambil ibrah dr ayat2-Mu..jika ingin jd org yg beruntung.. walau tiada daya..sekurang2nya brasa di dlm hati (serendah2nya iman) sampaikanlah ... Bagaimana keadaan kita harini?? jantung aku berdegup2 spt tgh berlari ketakutan..😭brmain di fikiran..apa aku akan jwb kalau ditanya nnt..😔mengambil ibrah dr ayat2-Mu..jika ingin jd org yg beruntung.. walau tiada daya..sekurang2nya brasa di dlm hati (serendah2nya iman) sampaikanlah walau satu ayat Allah..pd keluarga, sahabat, saudara seislam..juga bukan islam utk mencari cahaya Agung dr yg maha Esa bg menerangi hati dr kegelapan (dgn izin Allah)..byk sungguh kesalahan kita dgn Allah..😭rasulullah yg tlh dijamin syurga oleh Allah istighfar 70x (ada riwayat mengatakan 100x) memohon keampunan Allah stiap hari..apalagi kita ini yg telah diberi sbaik2 peringatan dan role model dr rasul yg kita cinta 💞

#ingatkansayajikasayalupa #sayabukanustajah 😋
#jomkitausahasikitsikit #janjiallahitupasti😇 #jannahourultimategoal #rasulullahkamibersamamu #tangisanmutangisankami
Read more
Bila orang buat kita senang,kita juga akan senang berkongsi. Bila kita berbuat baik pada org, balasan ...
Media Removed
Bila orang buat kita senang,kita juga akan senang berkongsi. Bila kita berbuat baik pada org, balasan baik juga akan kita terima. Bila kita jumpa orang yg baik, doa yg baik juga akan kita terima, apa balasan kita utk mereka? Buat baik juga pada yg kita jumpa. "hidup kalau sudah tidak percayakan ... Bila orang buat kita senang,kita juga akan senang berkongsi. Bila kita berbuat baik pada org, balasan baik juga akan kita terima. Bila kita jumpa orang yg baik, doa yg baik juga akan kita terima, apa balasan kita utk mereka? Buat baik juga pada yg kita jumpa. "hidup kalau sudah tidak percayakan orang, sia2 aja.. "
"dalam islam tiada karma,tp kita perlu percaya apa saja yang kita buat, akan ada balasannya"
"rokok xboleh putus, biarlah yang ptus itu cinta yg sudah terangnya Allah halang"
"yang buat muka kita bercahaya itu kan wudhu' kita"
"hidup jangan terlalu arrogant, nnti balasannya kita x mahu terima"

Terima kasih atas doa2 kalian yg aku jumpa sepanjang 5 hari disana. Orang Padang mmg baik2 belaka.
Makanannya pula sedap.
Pemandangannya mendatangkan pahala,kerana hijau semata2.

Trip kali ni byk mengajar cara hidup yg lebih baik. Alhamdulillah utk rezeki yang Allah berikan sehingga ak berjaya ✔ my wishlist yang sementara ni. Many more to explore.

#lembahharau #payakumbuh #Padang #RanahMinang #abahanakcucuvacay #Tigagenerasidipadang #sumaterabarat #Indonesia #goasean #instagrammers #SubhanAllah #Indonesia 🇮🇩🇷 #nofilter #exploreindonesi #jalan2caripasal
Read more
Loading...
Swipe left for more. 1. Korang mungkin pernah dengar ayat “Ketika umrah semua orang adalah sama. ...
Media Removed
Swipe left for more. 1. Korang mungkin pernah dengar ayat “Ketika umrah semua orang adalah sama. Walaupun lain pangkat, harta dan nama, semua dari kita kini tiada beza.” Salah. Yang sama hanyalah warna pakaian. 2. Batch aku adalah batch pertama dari Malaysia (Rayhar dan Andalusia pakat ... Swipe left for more.
1. Korang mungkin pernah dengar ayat “Ketika umrah semua orang adalah sama. Walaupun lain pangkat, harta dan nama, semua dari kita kini tiada beza.” Salah. Yang sama hanyalah warna pakaian.
2. Batch aku adalah batch pertama dari Malaysia (Rayhar dan Andalusia pakat book kongsi sewaa flight. Tapi Andalusia datang mekah sehari lewat jadi out batch adalah yg pertama di Mekah. So aku ingatkan tak ramai orang tp bila dah masuk dalam, memang pack.
3. Setiap dari kami diberi “hearing device” so our mutawwif tak perlu cakap kuat-kuat dan kami tidak akan terputus hubungan.
Yang kelakarnya time nak masuk, askar tahan kiteorang sebab suspecious dengan benda yg kiteorang pakai. Argue dengan beberapa individu dan kami siap buat demo lagi depan dieorang. 😂

4. Hukum menunaikan umrah adalah wajib. Wajib sekali seumur hidup. Jadi kalau pada first time buat secara tak proper, kita dah tak boleh dah nak dapatkan pahala Umrah pertama tu.
5. Ada banyak benda aku nak cakap, tapi tunggu balik Malaysia.
7. Ini ketika saie. Pada lampu hijau, disunatkan berlari-lari anak untuk para lelaki.
8. Semasa tawaf 3 round pertama, disunatkan untuk mendedahkan bahu kanan. Cerita disebalik benda ni adalah time dulu-dulu, orang Islam nak tunjukkan kekuatan semasa beribadah pada orang bukan islam di Mekkah so dia exposekan bahu kanan sebab bahu kiri wajib selari mengadap Kaabah. Idk betul ke tak.
9. Ini istana King Abdul Aziz kalau tak silap. Tapi yang aku tahu, istananya dibina diatas tempat dinama Nabi membelah bulan. Again, dunno real or not.
10. Aiskrim! Memang kat sini femes dengan aiskrim. Hari ni nak try aiskrim kedai lain dan jus mangga pula.
Read more
TIKTOK & MUSICALLY. It's been so long i keep this thing in my mind. Hampir setiap hari video-video ...
Media Removed
TIKTOK & MUSICALLY. It's been so long i keep this thing in my mind. Hampir setiap hari video-video tiktok dan musically membanjiri 'explore' instagram saya. I believe, begitu juga anda. The thing goes wrong bila kita senyap dari isu gejala sosial ni. Seolah ia dijadikan normalisasi dalam ... TIKTOK & MUSICALLY. It's been so long i keep this thing in my mind. Hampir setiap hari video-video tiktok dan musically membanjiri 'explore' instagram saya. I believe, begitu juga anda. The thing goes wrong bila kita senyap dari isu gejala sosial ni. Seolah ia dijadikan normalisasi dalam masyarakat. Hedonism semakin menjadi-jadi. Anak muda lebih-lebih gadis remaja semakin rancak menonjolkan diri. Jika dahulu penuh dengan selfies, sekarang penuh dengan video lenggokan badan. Mahu bertanding siapa lagi comel, cantik, atau lebih banyak skills? This is not what Islam teaches us. Sedangkan seorang wanita itu perlu menjaga dirinya dari segala aspek. Dari segi auratnya, akhlaknya, adabnya, maruahnya. Dan kenapa saya sangat tidak menggalakkan gadis-gadis remaja turut menjadi 'mangsa' tiktok dan musically adalah sebab ia menjurus anda dalam fitnah dunia. Jelas sudah akhir zaman ini penuh dengan fitnah. Mengapa tidak dihiraukan, malah menjadikan ia semakin berleluasa. Percayalah, jika anda berhenti bermain tiktok dan musically tersebut (menari, lenggok badan etc) anda sudah berjaya melawan nafsu anda sendiri dan itulah kemenangan paling besar dalam hidup kalian.
.
Turut pesanan dari saya kepada semua yg menonton, berhentilah dari support hiburan yang melalaikan. Berhentilah dari melambat-lambat nasihat dan teguran. Berhentilah dari menegur semula orang menegur. Jika di dunia ini sudah tiada yang mahu menegur, bayangkan bagaimana dunia dipenuhi dengan kemudaratan.
.
Jua, buat wanita sekalian, fahamilah erti sebenar MALU dan ketahuilah bahawa tuntutan perasaan MALU dalam Islam itu sungguh tinggi. Ia bukan sekadar perasaan, namun ia lebih daripada sikap yang membawa kepada keredhaan Allah.
.
Saya akhiri dengan sebab utama kenapa anda tidak wajar menggunakan aplikasi tersebut UNTUK tujuan YANG MELALAIKAN : .
1. Menjadi medan lagha dan dosa kerana wanita mendedahkan aurat. Lelaki yang memandang turut mendapat dosa.
.
2. Menari, berjoget untuk tatapan awam adalah bukan budaya Islam.
.
3. Terbuka kepada pelbagai pintu fitnah.
.
4. Penyebab hilangnya sifat malu dalam diri wanita sedangkan malu itu nilainya sangat tinggi di sisi Islam.
.
Moga Allah pelihara diri kita dari fitnah.
Read more
UMUR KEDUA ANDA BISA JADI ADA DI SINI . Tulisan di bawah ini semoga menginspirasi hari² Anda & membuat ...
Media Removed
UMUR KEDUA ANDA BISA JADI ADA DI SINI . Tulisan di bawah ini semoga menginspirasi hari² Anda & membuat Anda bahagia dunia dan akhirat: . Bismillah. . Allah berfirman (yg artinya), . “Sesungguhnya Kami yg menghidupkan orang mati, Kami catat semua yg telah mereka lakukan dan bekas² ... UMUR KEDUA ANDA BISA JADI ADA DI SINI
.
Tulisan di bawah ini semoga menginspirasi hari² Anda & membuat Anda bahagia dunia dan akhirat:
.
Bismillah.
.
Allah berfirman (yg artinya),
.
“Sesungguhnya Kami yg menghidupkan orang mati, Kami catat semua yg telah mereka lakukan dan bekas² yg mereka tinggalkan”.
.
(QS. Yasin [36]: 12)
.
Artinya, Allah akan mencatat bentuk amal yg dikerjakan manusia & berikut pengaruh dari amal itu. Jika baik, maka dicatat sebagai kebaikan. Dan jika buruk dicatat sebagai keburukan.
.
Imam Bukhari meninggal pada tahun 256 H, di usia 62 tahun. Usia penulisnya hanya 60-an tahun, tetapi Kitab Shahih Bukhari usianya lebih dari 1100 tahun.
.
Itulah umur yg kedua... Mereka hidup dg karyanya, meskipun jasadnya telah dikubur dg tanah… Semakin panjang usia amal Anda, semakin panjang pula peluang masa utk mendapatkan pahala. Karena hakikat dari umur adalah waktu yg mendatangkan pahala.
.
Mulailah berpikir utk merencanakan umur yg kedua. Membangun karya yg bisa bermanfaat bagi umat di saat kita sdh tiada.
.
Jika kita tdk bisa membuat karya besar seperti para ulama, kita punya kesempatan wakaf utk merencanakan usia kedua…
.
Kami membuka kesempatan wakaf utk pendirian kantor permanen Yufid.
.
KAMI MENERIMA WAKAF DARI ANDA BERAPAPUN BESAR NOMINALNYA. SEMOGA INI MENJADI UMUR KEDUA BAGI ANDA. AMAL JARIYAH YG SELALU MENGALIR PAHALANYA.
.
Donasi bs dikirim melalui rekening:
.
• BNI SYARIAH: 0381.346.658 a.n. YUFID NETWORK YAYASAN
.
• BSM: 7086.882.242 a.n. YAYASAN YUFID NETWORK
.
• atau melalui Paypal: [email protected]
.
PENTING SEKALI:
*Utk mempermudah laporan keuangan, tambahkan 3 angka unik terakhir setiap mau donasi, dg angka: 119
.
Contoh: Rp500.119,00 (SETIAP DANA YG MASUK DENGAN 3 ANGKA UNIK INI AKAN TERCATAT SEBAGAI WAKAF KANTOR YUFID, SELAIN ITU AKAN DICATAT SEBAGAI DONASI OPERASIONAL YUFID)
.
Bagi para donatur wakaf dimohon utk konfirmasi ke nomor: 0877-3839-4989
.
Dengan format: Nama donatur/wakaf/nominal donasi/nama bank

#reminder #selfreminder #donasi #kebutuhan #kantor #berkah #sedekah #kegiatan #dakwah #renungan #muhasabahdiri #amaljariyah #dakwahtauhid #indonesiabertauhid #islamicquotes #islamituindah #islam #yufid #yufidstore #yufidtv
Read more
If you wish to donate, please see account details below and at the end of the clip. Urgently needed are food packs and the building of womens toilets (rohingyan women refugees at Cox’s Bazaar do not have adequate facilities providing dignified privacy). 6 days to go before the mission to Bangladesh ... If you wish to donate, please see account details below and at the end of the clip. Urgently needed are food packs and the building of womens toilets (rohingyan women refugees at Cox’s Bazaar do not have adequate facilities providing dignified privacy). 6 days to go before the mission to Bangladesh where facilities will be set up using funds donated by you - thank you
.
#Repost @afdlinshaukiofficial
・・・
Utk makluman semua priority terbesar kita dalam misi bantuan adalah FOOD PACK. Tiap2 hari ada kes kematian pelarian Rohingya termasuk bayi, kanak2, wanita dan warga tua. Mereka AMAT2 kekurangan makanan, nutrisi dan zat, selain disebab penyakit dan wabak.

Insya Allah kami akan buat sehabis baik dlm meningkatkan dana wlupun ms amat2 singkat.
Misi kita kurang 6 hari lg utk bertolak..
Antara yg kritikal adalah food pack dan bilik air wanita..
Lebih 60% refugee adalah wanita dan kanak2, mereka paling terkesan jika tiada makanan dan majoriti wanita tak mandi lebih 2 mnggu kerana tiada bilik air wanita utk melindungi aurat mereka.. Sama2 berdoa agar Allah mempermudahkan urusan kita di sana.
Wallahu a'lam.
.
Sumbangan Boleh Disalurkan ke:
Maybank YAYASAN AFDLIN SHAUKI bernombor 564810516713
ATAU
Bank Islam nama akaun: Tabung Pendidikan & Kebajikan Yayasan Kubra 14023010012816 notakan "4 ROHINGYA".. #rohingyaemergencyrelief #yayasankubra #yayasanafdlinshauki #4rohingya #sahamakhirat
Read more
Loading...
Kami dr Raffael Models Agency mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua umat islam ...
Media Removed
Kami dr Raffael Models Agency mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua umat islam yg menyambutnya dan selamat bercuti bg rakan2 agama lain. Mohon maaf andai kami tersilap kata atau terguris hati sesiapa sepanjang kami berada dalam industri ini. Tanpa kalian tiada juga ... Kami dr Raffael Models Agency mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua umat islam yg menyambutnya dan selamat bercuti bg rakan2 agama lain.

Mohon maaf andai kami tersilap kata atau terguris hati sesiapa sepanjang kami berada dalam industri ini.

Tanpa kalian tiada juga kami.insyallah dengan sokongan kalian akan byk lagi projek dan job dimasa akan datang.

Yg mane baik dtgnya dr Allah SWT
Yg mana buruk datangnya dari kami.. Selamat Hari Raya Aidilfitri..
Maaf Zahir & Batin.. Raffael Lee
Aril Gtr
Malieq Black
*Raffael Model's & Talent Agency*
Read more
. Assalamu'alaykum Warahmatullahi Wabarakatuh . Kaifahaluki ya ukhti (?) Insya Allah Alhamdulillah ...
Media Removed
. Assalamu'alaykum Warahmatullahi Wabarakatuh . Kaifahaluki ya ukhti (?) Insya Allah Alhamdulillah Bikhoir. Semoga Allah SWT. merahmati Hijrah kita Ukhti Until Jannah Aamiin :) Malam ini kita akan membahas Kewajiban Membayar Puasa bulan Ramadhan Yuuk kita liat... . Orang yg ... .
Assalamu'alaykum Warahmatullahi Wabarakatuh .
Kaifahaluki ya ukhti (?) Insya Allah Alhamdulillah Bikhoir. Semoga Allah SWT. merahmati Hijrah kita Ukhti Until Jannah 💕 Aamiin :) Malam ini kita akan membahas Kewajiban Membayar Puasa bulan Ramadhan 👍 Yuuk kita liat... .
Orang yg memiliki udzur seperti sakit berat, bepergian jauh, wanita haid, wanita hamil, wanita menyusui mendapatkan keringanan untuk tidak berpuasa dibulan Ramadhan. Hari-hari disaat mereka tidak berpuasa dihitung sebagai hutang puasa Ramadhan, dan mereka wajib melunasinya pada saat udzur mereka telah tiada.
Allah Berfirman :
فمن كان منكم مريضا أو على سفر فعدةمن ايام أخر "Maka barang siapa diantara sakit dan bepergian jauh, hendaklah ia menggati shaum pada hari-hari yang lain". (Q. S Al Baqarah [2] 184)
Nah sebentar lagi bulan Sya'ban kan Ukhti😍💙
Para ulama ahli fiqih berpendapat bahwa Qodha' tersebut paling lambat harus dikerjakan pada bulan Sya'ban, sebelum masuknya Ramadhan tahun berikutnya.
Hal ini berdasarkan hadits dari Aisyah RA, ia berkata :
كان يكون علي الصوم من رمضان فما أستطيع أن أقضي إلا في شعبان الشغل من النبي أو بالنبي صلى الله عليه وسلم "Dahulu saya memiliki hutang shaum Ramadhan namun saya tidak bisa membayarnya kecuali pada bulan Sya'ban, karena kesibukan saya mengurus Rasulullah." (HR. Bukhari no.1950 dan Muslim no. 1146)
Nah setelah kita tau bahwa wajib bagi ukh.. Untuk melunasi hutang puasa bulan Ramadhan paling lambat pada bulan Sya'ban, mari kita bersama-sama mengingatkan kepada yg lain untuk segera melunasi hutangnya :) Semoga menambah pengetahuan dan bermanfaat bagi kita semua ukhtii fiillah 🌸Jazakumullah Khoiron 🌸

Wassalamu'alaykum warahmatullahi wabarakatuh.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Keep Spirit of Islam!

Line : @yrr7429u
Instagram : farohis
Read more
MUSLIM TAPI MUSYRIK Allah Ta'ala berfirman (yg artinya) . “Mereka mengambil sembahan-sembahan ...
Media Removed
MUSLIM TAPI MUSYRIK Allah Ta'ala berfirman (yg artinya) . “Mereka mengambil sembahan-sembahan selain Allah, agar mereka mendapat pertolongan. Berhala-berhala itu tiada dapat menolong mereka; padahal berhala- berhala itu menjadi tentara yang disiapkan untuk menjaga mereka. ... MUSLIM TAPI MUSYRIK

Allah Ta'ala berfirman (yg artinya)
.
“Mereka mengambil sembahan-sembahan selain Allah, agar mereka mendapat pertolongan. Berhala-berhala itu tiada dapat menolong mereka; padahal berhala- berhala itu menjadi tentara yang disiapkan untuk menjaga mereka. Maka janganlah ucapan mereka menyedihkan kamu. Sesungguhnya Kami mengetahui apa yang mereka rahasiakan dan apa yang mereka nyatakan.” (QS. Yasin: 74-76)

Berikut keterangan dari Ibnu Katsir rahimahullah tentang ayat di atas, Allah Ta’ala mengingkari orang musyrik yang menjadikan tandingan bagi Allah. Dengan beribadah pada selain Allah, orang musyrik meyakini bahwa mereka akan ditolong dan diberi rezeki. Mereka anggap ibadah kepada selain Allah itu untuk mendekatkan diri mereka pada Allah Ta’ala.

Padahal sesembahan selain Allah itu tidak sanggup memberikan pertolongan. Sesembahan selain Allah itu sangatlah lemah. Bahkan sesembahan itu sendiri tidak dapat menolong diri mereka. Jika ada yang mencelakai sesembahan tersebut, mereka pun tidak bisa mengelak. Karena sesembahan itu hanya benda mati, tak bisa berpikir.

Berhala dan sesembahan selain Allah sudah disiapkan untuk menolong orang musyrik pada hari kiamat saat manusia akan dihisab. Demikian kata Imam Mujahid.

Ingat setiap muslim bisa jadi terjerumus dalam kesyirikan ketika ia menjadikan selain Allah sebagai tandingan dalam ibadah bagi Allah.
.
(Tafsir Al-Qur’an Al-‘Azhim, karya Ibnu Katsir, 6: 357)

Ibadah secara umum tidaklah boleh ditujukan kepada selain Allah, baik kepada matahari dan rembulan, pohon dan batu, begitu pula pada malaikat, nabi, wali, dan orang shalih. Sehingga yang melakukan kesyirikan dalam bentuk TUMBAL, SEDEKAH LAUT, dan SESAJEN pada selain Allah, sebagai syarat pesugihan dari kubur wali atau tempat keramat, maka ia telah berbuat syirik pada Allah Ta’ala. Orang yang berbuat syirik telah melanggar ikrar syahadatnya karena mengucapkan syahadat mengharuskan seseorang menyembah Allah saja, tidak menyekutukan Allah dalam ibadah kepada selain-Nya.

Sumber: https://rumaysho.com/16062-faedah-surat-yasin-ktp-muslim-namun-jadinya-musyrik.html

#instagram #islam #kajianislam #dakwahtauhid #hukumsedekahlaut #hukumsesajen
Read more
Loading...
KATA MUTIARA DARI AL-HASAN AL BASHRI “Semoga Allah memberikan rahmat kepada seorang hamba yang ...
Media Removed
KATA MUTIARA DARI AL-HASAN AL BASHRI “Semoga Allah memberikan rahmat kepada seorang hamba yang berfikir terlebih dahulu saat berkehendak, apabila hal itu dilakukan karena Allah maka ia lakukan, namun jika tujuannya untuk selain-Nya maka ia urungkan.” Semoga kita termasuk orang orang ... KATA MUTIARA DARI AL-HASAN AL BASHRI “Semoga Allah memberikan rahmat kepada seorang hamba yang berfikir terlebih dahulu saat berkehendak, apabila hal itu dilakukan karena Allah maka ia lakukan, namun jika tujuannya untuk selain-Nya maka ia urungkan.” Semoga kita termasuk orang orang yg selalu menimbang segala sesuatu jika ingin melakukan perbuatan.. Agar energi yg kita keluarkan mendatangkan manfaat.. Bukan terbuang sia sia. Atau malah menambah dosa.. Sehingga tiada penyesalan yg terucap dikemudian hari.. جَزَاك اللهُ خَيْرًا

Selamat beraktivitas.
Salam dari abu riyadl

Twitter IslamDiaries
IG @DiariesImage
FB Islam Diaries
Tube DiariesVision
Telegram Channel IslamDiaries
Read more
MERAIH INVESTASI TANPA BATAS . Bismillah. . Kita sepakat bahwasanya semua orang ingin memiliki ...
Media Removed
MERAIH INVESTASI TANPA BATAS . Bismillah. . Kita sepakat bahwasanya semua orang ingin memiliki investasi. Tentunya investasi yg menguntungkan! . Karena itulah, kita melihat berbagai macam tawaran di lembaga keuangan (bank²) yg menggiurkan dg bunga yg berlipat. Mereka terkadang ... MERAIH INVESTASI TANPA BATAS
.
Bismillah.
.
Kita sepakat bahwasanya semua orang ingin memiliki investasi. Tentunya investasi yg menguntungkan!
.
Karena itulah, kita melihat berbagai macam tawaran di lembaga keuangan (bank²) yg menggiurkan dg bunga yg berlipat. Mereka terkadang menawarkan sebesar 5% bahkan bisa sampai 10%.
.
Kita juga melihat banyak orang berbondong-bondong menanamkan uangnya di sana dg tujuan agar mereka memiliki investasi yg tentunya dlm persepsi mereka itu untuk bersenang-senang di hari tua.
.
Tahukah Anda? Ternyata dlm agama Islam yg mulia ini mengajarkan kepada kita agar senantiasa berbekal dg memiliki investasi yg tiada batasnya dan tentunya berbeda dg konsep perbankan.
.
Maka Allah mengajarkan kepada kita untuk menatap jauh ke depan, investasi tanpa batas, selama-lamanya!
.
Rasulullah -shallallahu 'alaihi wa sallam- bersabda,
.
“Jika manusia mati, maka terputuslah amalnya kecuali 3 perkara:
.
1) Sedekah jariyah,
.
2) ilmu yang diambil manfaatnya,
.
3) atau seorang anak shalih yg senantiasa mendoakan orang tuanya".
.
(HR. Muslim No. 1631)
.
Semoga kita termasuk orang² yg dapat meraih investasi tanpa batas ini.
.
Kami membuka kesempatan wakaf untuk pendirian kantor permanen Yufid.
.
KAMI MENERIMA WAKAF DARI ANDA BERAPAPUN BESAR NOMINALNYA. SEMOGA INI MENJADI UMUR KEDUA BAGI ANDA. AMAL JARIYAH YG SELALU MENGALIR PAHALANYA.
.
Donasi bisa dikirim melalui rekening:
.
• BNI SYARIAH: 0381.346.658 a.n. YUFID NETWORK YAYASAN
.
• BANK SYARIAH MANDIRI: 7086.882.242 a.n. YAYASAN YUFID NETWORK
.
• atau melalui Paypal: [email protected]
.
PENTING SEKALI:
*Untuk mempermudah laporan keuangan, tambahkan 3 angka unik terakhir setiap mau donasi, dg angka: 119
.
Contoh: Rp500.119,00 (SETIAP DANA YG MASUK DENGAN 3 ANGKA UNIK INI AKAN TERCATAT SEBAGAI WAKAF KANTOR YUFID, SELAIN ITU AKAN DICATAT SEBAGAI DONASI OPERASIONAL YUFID)
.
Bagi para donatur wakaf dimohon untuk konfirmasi ke nomor: 0877-3839-4989
.
Dengan format: Nama donatur/wakaf/nominal donasi/nama bank

#reminder #selfreminder #donasi #kebutuhan #kantor #berkah #sedekah #kegiatan #dakwah #renungan #muhasabahdiri #amaljariyah #dakwahtauhid #indonesiabertauhid #islamicquotes #islamituindah #islam #yufid
Read more
Yg merasa beragama ISLAM pasti baca... . Kiamat menurut Agama islam di tandai dengan beberapa ...
Media Removed
Yg merasa beragama ISLAM pasti baca... . Kiamat menurut Agama islam di tandai dengan beberapa petanda. Kita boleh baca novel sampai bribu2 kali tapi baca ini hanya perlu 5 menit. . - Kemunculan Imam Mahdi . - Kemunculan Dajjal . - Turunnya Nabi Isa (AS) . - Kemunculan Yakjuj dan ... Yg merasa beragama ISLAM pasti baca...
.
Kiamat menurut Agama islam di tandai dengan beberapa petanda. Kita boleh baca novel sampai bribu2 kali tapi baca ini hanya perlu 5 menit.
.
- Kemunculan Imam Mahdi
.
- Kemunculan Dajjal
.
- Turunnya Nabi Isa (AS)
.
- Kemunculan Yakjuj dan Makjuj
.
- Terbitnya matahari dari Barat ke Timur
.
- Pintu pengampunan akan ditutup
.
- Dab'bat al-Ard akan keluar dari tanah &amp; akan menandai muslim yang sebenar2nya
.
- Kabut selama 40 Hari akan mematikan semua orang beriman sejati shg mereka tidak perlu mengalami tanda2 kiamat lainnya
.
- Sebuah kebakaran besar akan menyebabkan kerusakan
.
- Pemusnahan/runtuhnya Kabah
.
- Tulisan dalam Al-Quran akan lenyap
.
- Sangkakala akan ditiup pertama kalinya membuat semua makhluk hidup merasa bimbang dan ketakutan
.
- Tiupan sangkakala yang kedua kalinya akan membuat semua makhluk hidup mati dan yg ketiga yang membuat setiap makhluk hidup bangkit kembali
.
Nabi MUHAMMAD SAW telah bersabda:
"Barang siapa yg mengingatkan ini kepada orang lain, akan Ku buatkan tempat di syurga baginya pada hari penghakiman kelak"
.
Kita boleh kirim ribuan bbm mesra, promote, bc yang terlalu penting tapi bila kirim yang berkaitan dengan ibadah mesti berpikir 2x.
.
Allah berfirman : "jika engkau lebih mengejar duniawi daripada mengejar dekat denganKu maka Aku berikan, tapi Aku akan menjauhkan kalian dari syurgaKu"
.
Itulah yg dimaksud dajjal yg bermata satu: Artinya hanya mmikirkan duniawi drpda akhirat. Kerugian meninggalkn solat:
.
Subuh: Cahaya wajah akan pudar.
Zuhur: Berkat pendapatan akan hilang.
Asar: Kesihatan mulai terganggu.
Maghrib: Pertolongan anak akan jauh di akhirat nanti.
Isya': Kedamaian dlm tidur sukar didapatkan.
.
Sebarkan dgn ikhlas. tiada paksaan dalam agama
Niatkan ibadah(sebarkan ilmu walau 1 ayat)
.
Nasihat Kubur:
.
1). Aku adalah tempat yg paling gelap di antara yg gelap, maka terangilah .. aku dengan TAHAJUD
.
2). Aku adalah tempat yang paling sempit, maka luaskanlah aku dengan ber SILATURAHIM ..
.
3). Aku adalah tempat yang paling sepi maka ramaikanlah aku dengan perbanyak baca .. AL-QUR'AN.
.
4). Aku adalah tempatnya binatang2 yang menjijikan maka racunilah ia dengan Amal SEDEKAH,
.
Read more
Loading...
imanuhum fii amplopihim, istilah untuk iman yg adanya di dalam amplop, sesuai takaran isi amplop. ...
Media Removed
imanuhum fii amplopihim, istilah untuk iman yg adanya di dalam amplop, sesuai takaran isi amplop. Makin tebal, makin tergadai keimanan. Itu berlaku di akhir zaman untuk ulama-ulamaan dan orang-orangan berbaju Islam padahal hatinya bukan. Berilmu, tapi tak menjalankan, tak takut pada ... imanuhum fii amplopihim, istilah untuk iman yg adanya di dalam amplop, sesuai takaran isi amplop. Makin tebal, makin tergadai keimanan. Itu berlaku di akhir zaman untuk ulama-ulamaan dan orang-orangan berbaju Islam padahal hatinya bukan. Berilmu, tapi tak menjalankan, tak takut pada Allah, cintanya dg dunia melebihi segalanya

Yang dulunya memperjuangkan syariat Islam, kini berbalik menjadi pendukung kezhaliman, membela pihak penista yg anti syariat dan penindas umat, setelah dihamparkan harta dan tahta di depan matanya

Saya kadang bertanya-tanya, how come? Kok bisa 180 derajat berubahnya?

Tapi tak seharusnya kita heran, ketika dari arah sebaliknya banyak yg juga berputar 180 derajat, dari pendosa bergelimang maksiat, hijrah menjadi hamba-hamba yg beriman dg kesungguhan

Hatinya dipenuhi takut akan dosa, sekaligus terpaut cinta karena kucuran karunia dan kasih sayang-Nya. Iman bukan di amplop, karena pilihan pertaubatan justru menjauhkan dari semu keduniawian

Jadi, memang seharusnya tak mengherankan. Allah yg maha membolak-balikkan hati manusia. Maka wajib kita memohon perlindungan hati kepada-Nya

Apalagi di akhir zaman. Ketika Nabi pun telah memperingatkan: “Sesungguhnya tiap-tiap umat itu mempunyai fitnah dan fitnah umatku adalah harta” (HR Tirmidzi)
.
“Barang siapa yang tetap berdekat-dekat dengan penguasa maka dia akan terfitnah. Tidaklah seseorang itu bertambah dekat dengan penguasa kecuali dia bertambah jauh dari Allah” (HR Abu Daud)
.
“..ketika itu seseorang memasuki waktu pagi sebagai orang yang beriman, tetapi memasuki sore sudah menjadi orang kafir. Manusia menjadi dua kelompok, kelompok iman yg tak ada kemunafikan padanya dan kelompok munafik yg tiada iman padanya. Apabila seperti ini kejadian kalian maka kalian tunggulah Dajjal pada hari itu, atau esok harinya.” (HR Abu Daud)

Hari ini Allah nampakkan sabda Rasul-Nya yg terbukti benar. Dan peristiwa yg belum terjadi maka pasti akan terjadi. Wallahu’alam bisshowab
Read more
 #Repost @mozaik_islam • • • . April Mop di Barat dikenal dgn The April’s Fool Day. Pada 1 April ...
Media Removed
#Repost @mozaik_islam • • • . April Mop di Barat dikenal dgn The April’s Fool Day. Pada 1 April itu, orang boleh dan sah-sah saja menipu teman, orang tua, saudara, atau lainnya, dan sang target tidak boleh marah atau emosi ketika sadar bahwa dirinya telah menjadi sasaran April Mop. Biasanya ... #Repost @mozaik_islam
• • •
.
April Mop di Barat dikenal dgn The April’s Fool Day. Pada 1 April itu, orang boleh dan sah-sah saja menipu teman, orang tua, saudara, atau lainnya, dan sang target tidak boleh marah atau emosi ketika sadar bahwa dirinya telah menjadi sasaran April Mop. Biasanya sang target, jika sudah sadar kena April Mop, maka dirinya juga akan tertawa atau minimal mengumpat sebal, tentu saja bukan marah sungguhan, dgn mengatakan, "April Mop!". Namun banyak umat Islam yg ikut-ikutan merayakan April Mop ini tidak mengetahui, bahwa April Mop, atau The April’s Fool Day, berawal dari satu episode kelam sejarah Muslim Spanyol di thn 1487 M, atau bertepatan dgn 892 H.

Saat itu terjadi pembantaian ribuan umat Islam di Granada Spanyol di depan pelabuhan. Dengan tipuan akan diberangkatkan ke keluar Andalusia dgn kapal-kapal yg disediakan oleh Ratu Isabella, Muslim Andalusia malah dikonsentrasikan dan dgn mudah dibantai habis dlm waktu sangat singkat oleh ratusan pasukan salib yg mengelilingi dari segala penjuru.

Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentara salib segera membantai umat Islam Spanyol tanpa rasa belas kasihan. Mereka kebanyakan terdiri atas para perempuan dgn anak-anaknya yg masih kecil-kecil. Jerit tangis dan takbir membahana. Seluruh Muslim Spanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dgn kejam. Darah menggenang di mana-mana. Laut yg biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman.

Bagi umat kristiani, April Mop merupakan hari kemenangan atas dibunuhnya ribuan umat Islam Spanyol oleh tentara salib lewat cara-cara penipuan. Sebab itulah, mereka merayakan April Mop dgn cara melegalkan penipuan dan kebohongan walau dibungkus dgn dalih sekadar hiburan atau keisengan belaka.

Itulah akhir dari kejayaan Islam di Andalusia. Sebuah peradaban Islam yg dimulai dari perjuangan Tariq Bin Ziyad pada thn 711 M dan berakhir pada 1487 M. Selama 7 abad lebih peradaban ini telah menyumbangkan kpd dunia, kemajuan dlm berbagai ilmu pengetahuan, kebudayaan serta aspek-aspek ke-islaman, Andalusia kala itu boleh dikatakan sebagai pusat kebudayaan Islam dan Ilmu Pengetahuan yg tiada tandingannya setelah Konstantinopel dan Bagdad. #MozaikIslam #AprilMop
.
.
Read more
ALHAMDULLILAH 🇲🇾<span class="emoji emoji1f48e"></span> Malaysia Baru bersama Tun Mahathir yg lebih baik #Doakan <span class="emoji emoji1f60d"></span> . Manusia buleh ...
Media Removed
ALHAMDULLILAH 🇲🇾 Malaysia Baru bersama Tun Mahathir yg lebih baik #Doakan . Manusia buleh berubah. Hati manusia ALLAH yg pegang jadi tiada yg pelik... kalau dulu Tun begitu, hari ni Tun begini. Apa masalahnya? Bersyukurlah bila kita mampu menjadi lebih baik dari hari ke hari. Tentang ... ALHAMDULLILAH 🇲🇾💎
Malaysia Baru bersama Tun Mahathir yg lebih baik #Doakan 😍
.
Manusia buleh berubah. Hati manusia ALLAH yg pegang jadi tiada yg pelik... kalau dulu Tun begitu, hari ni Tun begini. Apa masalahnya? Bersyukurlah bila kita mampu menjadi lebih baik dari hari ke hari. Tentang ini takperlu pertikai, kerana 'hidayah petunjuk milik ALLAH'😇
Sibuk pertikaikan kan Tun, pengakhiran kitapun belum tahu lagi ☺️
.
Masih tak berhenti lagi sbnrnya fitnah bila Pakatan HARAPAN menang, ISLAM akan terpinggir. ISLAM akan begitu & begini. Paling teruk akidah anak kita akan bla bla bla.. katanya. Apa tu? Dah kalah tu buatlah cara dah kalah.. Ambil masa, bermuhasabahdiri. Kalau betul fakta yg disebarkan tu takpe, ini pelik2 je bunyinya...bila terlahir kebenaran, malu sendiri pastu bila kena kecam, kata ujian ALLAH walhal sendiri yg tempah 😏
.
#MariBELAJAR
Kalau menolong org yang dizalimi adalah suatu yg wajar. Bagaimana dgn menolong org yg menzalimi? Apa maksudnya?
.
Dari Anas radhiyallahu ‘anhu, ia berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
انْصُرْ أَخَاكَ ظَالِمًا أَوْ مَظْلُومًا
“Tolonglah saudaramu yg berbuat zalim dan yang dizalimi.”
فَقَالَ رَجُلٌ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَنْصُرُهُ إِذَا كَانَ مَظْلُومًا ، أَفَرَأَيْتَ إِذَا كَانَ ظَالِمًا كَيْفَ أَنْصُرُهُ قَالَ « تَحْجُزُهُ أَوْ تَمْنَعُهُ مِنَ الظُّلْمِ ، فَإِنَّ ذَلِكَ نَصْرُهُ »
Kemudian ada seseorang bertanya tentang bagaimana cara menolong orang yg berbuat zalim?
Beliau menjawab, “Kamu cegah dia dari berbuat zalim, maka sesungguhnya engkau telah menolongnya.” (HR. Bukhari, no. 6952; Muslim, no. 2584) .
Maknanya bila kita menolong org yg dizalimi, disakiti, dianiaya dsb, org yg menzalimi juga wajib ditolong dgn cara mencegahnya dari berbuat jahat & menolongnya dari berbuat dosa.Bisa jadi kita mengatakan pada yg ingin berbuat zalim, “berhenti.”
.
Syaikh ‘Abdul ‘Aziz bin ‘Abdillah bin Baz, mufti Kerajaan Saudi Arabia di masa silam berkata,
“Jika ada saudaramu yg menzalimi lainnya, maka katakanlah pada org yg ingin berbuat zalim, “Jangan perbuat seperti itu, berhentilah!” ☺️
Read more
Seandainya kebakaran melanda rumah kita dan kita terjebak di lantai 2, maka hal yg paling dibutuhkan saat itu bukan uang, bukan makanan atau apa pun, kecuali KESELAMATAN yg kita butuhkan. . Sama hal nya ketika kita di akhirat, hal yg paling kita butuhkan adalah KESELAMATAN..yg bisa kita ... Seandainya kebakaran melanda rumah kita dan kita terjebak di lantai 2, maka hal yg paling dibutuhkan saat itu bukan uang, bukan makanan atau apa pun, kecuali KESELAMATAN yg kita butuhkan.
.
Sama hal nya ketika kita di akhirat, hal yg paling kita butuhkan adalah KESELAMATAN..yg bisa kita peroleh dengan jalan memperbanyak bekal amal sholeh penuh rahmat dan keridhoan Allah serta dengan jalan
Menjauhi semua laranganNya.
.
Akan ada saatnya nanti di akhirat, pahala 1 amal sholeh lebih kita butuhkan daripada dunia dan seisinya yg sdh kita tinggalkan.
.
Menurut KH. Prof Dr Hamka
Berdasarkan dalil

SESUNGGUHNYA, SUBUH ITU HAKIKAT DIRI
.

1. Jika Subuhnya senantiasa dipelihara.Tanda akan Selamat dari Neraka.
.
.
2. Jika Subuhnya tidak dia tinggal.
Allah melindunginya dari segala aral.

3. Jika Subuhnya didahului dengan Shalat sunnah, Seluruh dunia beserta isinya,dia dapat.
.
.
4. Jika Subuhnya bergelap-gelap menuju Masjid, di kegelapan Akhirat dapatkan Cahaya.
.
@sahabatsurga
@deby_lubis
.
5. Jika Subuh hingga awal Dhuha (IsyroQ) berlanjut zikir pula
Mendapat Pahala Umrah dan Haji Sempurna.
.
.
*NAMUN...*
.
1. Jika Subuhnya tiada dijaga.
Pada wajahnya tiada cahaya.
.
.
2. Jika Subuhnya sengaja terlupa.
Tanda Imannya tiada bernyawa.
.
.
3. Jika Subuhnya terasa berat, Tanda munafiq sudah mendekat.
.
.
4. Jika Subuh sudah tak peduli, tanda Iman menghampiri mati.
.
.
5. Jika Subuhnya tiada berjama’ah, sungguh sayang akan hilang barokah.
.
.
6. Jika Subuhnya pria tiada ke Masjid, tanda imannya ada penyakit.
.
.
7. Jika Subuhnya selalu terlewat,
tanda imannya semakin cacat.
.
.
8. Jika Subuhnya diakhir waktu, tanda iman semakin kelabu.
.
.
9. Jika Subuhnya hari udah siang.
Tanda berkah dan rezekinya udah hilang.
.
.
10. Jika di subuh masih mendengkur. Tanda syetan memeluknya tidur.

#aceh #ustadzabdulsomad #ustadzadihidayat #hananattaki #aswaja #hijrahsantun #beraniberhijrah #nasehat #tauhid #acehmengaji #indonesiabertauhid #nasehat #beraniberhijrah #bersyukur #mozaikislam #cinta #kamibersamauas #sahabasurga #BerbagiSemangat #tandakiamat #quran #surah #alqiyamah #kiamat #dakwah #videoislami #yaman #islam #muslim #akhirat #sholawat #Re
Read more
Catatan kecil tentang Arafah: Haji adalah Arafah.... Arafah adalah Hari Perenungan… Sebuah ...
Media Removed
Catatan kecil tentang Arafah: Haji adalah Arafah.... Arafah adalah Hari Perenungan… Sebuah perenungan tentang Sang Khalik, ttg untuk apa kita diciptakan. Arafah adalah sebuah potret kecil tentang Mahsyar, sebuah hari dimana manusia akan ditimbang kadar Al-Haq. Mahsyar adalah ... Catatan kecil tentang Arafah:
Haji adalah Arafah....
Arafah adalah Hari Perenungan…
Sebuah perenungan tentang Sang Khalik, ttg untuk apa kita diciptakan.
Arafah adalah sebuah potret kecil tentang Mahsyar, sebuah hari dimana manusia akan ditimbang kadar Al-Haq.
Mahsyar adalah hari penantian tentang nasib manusia apakah ia akan masuk surga atau neraka...
Mahsyar adalah sebuah hari penyesalan……
Sebuah penyesalan karena manusia lalai untuk beramal shaleh semasa hidup di alam dunia……
Sedemikian dahsyatnya Mahsyar, sehingga manusia kelak akan mencari perlindungan walau hanya pada sebutir kurma yang pernah ia sedekahkan.
Maka, beruntunglah mereka yang Allah beri naungan dari dahsyatnya alam Mahsyar…
Mereka adalah pemimpin yang adil,
Para pemuda yang hatinya tertambat kpd masjid, Manusia yang bersahabat karena Allah, Manusia yang bersedekah dengan tangan kanannya tanpa harus diketahui oleh tangan kirinya…
Manusia yang menolak perbuatan keji karena takut akan Tuhannya…
Manusia yg tekun ibadahnya seraya berlinang air mata ketika ia berdzikir semata karena takut akan Tuhannya…
Selamat Hari Arafah, sahabat ❤️
Semoga Allah mengampuni kehinaan dan kebodohan kita.
Semoga Allah selalu menjadikan kita orang yang rendah hati di setiap langkah kaki di bumi ini.
Semoga Allah meneguhkan iman dan Islam kita.
Mengganti tangisan kita dengan senyuman…
Luka derita dengan kebahagiaan…
Kesempitan rezeki dg kelapangan…
Kesesatan dengan petunjuk…
Penyakit dengan kesembuhan…
Kesulitan dengan kemudahan…
Keputusasaan dengan harapan…
Ya Allah tiada henti air mata ini mengalir, memohon Rahmat dan AmpunanMU untuk kita semua 🤲🏻Aamiin |throwback to #hajj 2005|
Read more
بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم *السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ ...
Media Removed
بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم *السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ* INTISARI KHUTBAH JUMAAT JDT Tarikh : 12 Oktober 2018 03 Safar 1440 Tajuk. : Harta Dunia yg Sementara 1) Firman Allah Surah Al-ghaafir/39 bermaksud: "Wahai kaumku! Sesungguhnya ... بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم *السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ* INTISARI KHUTBAH JUMAAT JDT
Tarikh : 12 Oktober 2018 03 Safar 1440
Tajuk. : Harta Dunia yg Sementara
1) Firman Allah Surah Al-ghaafir/39 bermaksud: "Wahai kaumku! Sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah kesenangan (utk sementara waktu shj) dan sesungguhnya hari akhirat itulah shj negeri yg kekal". 2) Harta yg dikurniakn Allah- amanah Allah; keperluan utk hidup sempurna dn diberkati; membawa kebahagiaan dunia akhirat; kedudukn mulia di sisi Islam; galakn umat miliki harta; diurus dgn baik dn bijaksana.
3) Fikir dunia- rasa resah dan bimbang; tiada ketenangan dan kebahagiaan hidup. Fikir akhirat- Allah mudahkn urusan hidup; merasa serba cukup; dunia datang tunduk menyerah kpdnya.
4) Sifat manusia- kecenderungan thdp harta; kecintaan kpd harta; firman Allah surah Al-fajr/20 bermaksud : "serta kamu pula kasihkn harta secara tamak haloba".
5) Kesan buruk pentingkn kehidupan dunia :- 5.1) urusan hidup jadi kelam kabut; sering bermasalah; tidak menjamin keberkatan dn kejayaan hidup; rasa tidak selesa; tidak pernah cukup keperluan hidupnya.
5.1.1) terdorong membuat kerja2 tidak selayaknya; merampas hak orang; menipu menzalimi; bersifat tamak; tidak kenal halal haram.
5.1.2) Firman Allah surah Ar-ra'd/26 bermaksud: "Allah memewahkn rezeki bagi sesiapa yg di kehendakinya dan Ia juga yg menyempitkannya dan mreka (yg inkar): bergembira dgn kehidupan dunia.........................................
5.2) keberkatan hidup dicabut oleh Allah- Allah beri kenikmatan harta dunia; salahgunakn nikmat; hilang rasa syukur atas pemberian.
5.2.1) berhati2 mencari rezeki; apa guna kaya dunia ttapi amal ibadat tidak diterima Allah; makan harta secara batil tergolong orng muflis di akhirat; perbanyakn doa agar kecukupan nikmatNya.
5.2.2) Rasulullah SAW ajar doa bermaksud: "Ya Allah aku minta kpd Mu petunjuk, ketaqwaan agar diberikan sifat "afaf" dan "al-ghina"
5.2.2.1) afaf- menjauhkn dn menahan diri dpd perkara yg tidak dibolehkn. al-ghina- hati yg selalu merasa cukup dn tidak memerlukan apa yg ada pd manusia
#Aspuraneverfail
Read more
Reposted from @raehanul_bahraen - # Bukti Toleransi Islam Terhadap Agama Lainnya . -Semoga ...
Media Removed
Reposted from @raehanul_bahraen - # Bukti Toleransi Islam Terhadap Agama Lainnya . -Semoga tulisan ini bisa memberikan pemahaman bahwa "tidak mengucapkan selamat natal, tidak merusak toleransi sama sekali", jadi tidak perlu bahkan dilarang oleh agama . -Untuk menyampaikan ini ... Reposted from @raehanul_bahraen - # Bukti Toleransi Islam Terhadap Agama Lainnya
.
-Semoga tulisan ini bisa memberikan pemahaman bahwa "tidak mengucapkan selamat natal, tidak merusak toleransi sama sekali", jadi tidak perlu bahkan dilarang oleh agama
.
-Untuk menyampaikan ini perlu cara yang santun dan bahasa yang lembut bagi yg belum mengetahui,
mengucapkan selamat berarti ridha, meskipun hanya formalitas, sedangkan kita diwajibkan tidak ridha
Tidak mengucapkan selamat natal tidak berarti merusak toleransi, muamalah yang baik dan sopan serta dengan mereka dan membantu mereka dalam muamalah
.
-Islam adalah agama yang adil, ini bukti ajaran toleransi dalam agama Islam
.
1. Ajaran berbuat baik terhadap tetangga meskipun non-muslim
.
2. Bermuamalah yang baik dan tidak boleh dzalim terhadap keluarga dan kerabat meskipun non-muslim
.
3. Islam melarang keras membunuh non-muslim kecuali jika mereka memerangi kaum muslimin.
.
4. Adil dalam hukum dan peradilan terhadap non-muslim
.
Contohnya ketika Umar bin Khattab membebaskan dan menaklukkan Yerussalem Palestina. Beliau menjamin warganya agar tetap bebas memeluk agama dan membawa salib mereka. Umar tidak memaksakan mereka memluk Islam dan menghalangi mereka untuk beribadah, asalkan mereka tetap membayar pajak kepada pemerintah Muslim. Berbeda ketika bangsa dan agama lain mengusai, maka mereka melakukan pembantaian.
.
Umar bin Khattab juga memberikan kebebasan dan memberikan hak-hak hukum dan perlindungan kepada penduduk Yerussalem walaupun mereka non-muslim.
.
“Allah tiada melarang kamu untuk berbuat baik dan berlaku ADIL terhadap orang-orang yang tiada memerangimu karena agama dan tidak (pula) mengusir kamu dari negerimu.(Al-Mumtahah: 8 )
.
Baca selengkapnya:
https://muslim.or.id/23967-bukti-toleransi-islam-terhadap-agama-lainnya.html
.
Penyusun: Raehanul Bahraen

__
Follow akun (klik):
kontakk.com/@raehanulbahraen
kontakk.com/@raehanulbahraen
Broadcast WA muslimafiyah:
0895341555542
(Simpan nomornya, Kirim via WA :
[Nama Lengkap-Kota]
(Direkap tiap hari ahad) - #regrann
Read more
Pagi2 hari saya menerima mesej whatsapp dari mekah, mesej yg membuatkan saya sebak, bukan kerana ...
Media Removed
Pagi2 hari saya menerima mesej whatsapp dari mekah, mesej yg membuatkan saya sebak, bukan kerana rindu atau sebagainya tapi seolah turut merasa debaran kemuncak haji oleh para jemaah haji walaupun saya tidak pernah mengerjakan haji. Kiriman pesanan dari suami minta didoakan beliau ... Pagi2 hari saya menerima mesej whatsapp dari mekah, mesej yg membuatkan saya sebak, bukan kerana rindu atau sebagainya tapi seolah turut merasa debaran kemuncak haji oleh para jemaah haji walaupun saya tidak pernah mengerjakan haji.

Kiriman pesanan dari suami minta didoakan beliau dan berjuta umat islam seluruhnya dipermudahkan urusan ibadah dan dapat berkump di arafah esok. Sebagai insan kerdil saya doakan semoga allah mudahkan urusan ibadah semua, dan mendapt haji yg mabrur, utk petugas haji semoga diberi kesabaran yg tinggi kerana bkn hny bersabar utk ujian diri malah berkhidmat menyantuni jemaah yg lain, semoga diberi ikhlas dlm membantu jemaah dan memberikan yg terbaik!

Dari ‘Amr bin Syu’aib dari ayahnya dari datuknya, Nabi SAW bersabda,
خَيْرُ الدُّعَاءِ دُعَاءُ يَوْمِ عَرَفَةَ
Sebaik-baik doa ialah doa yang dibaca pada hari Arafah dan sebaik-baik ucapan yang aku ucapkan serta nabi-nabi sebelumku ialah:
لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ .
“Tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah Yang Esa tiada sekutu bagi-Nya, bagi-Nya kerajaan dan bagi-Nya kepujian dan Dia berkuasa ke atas setiap sesuatu”. [HR. Tirmizi no. 3585. “Hasan”].
Maksudnya, inilah doa yang paling cepat dipenuhi atau dikabulkan. (Lihat Tuhfatul Ahwazi, 10: 33). Maka apa yang sepatutnya di galakkan masyarakat Islam yang tidak mengerjakan haji agar berpuasa, menghidupkan sunnah puasa pada hari Arafah sebagaimana sabda Nabi SAW:
))صِيَامُ يَوْمِ عَرَفَةَ أَحْتَسِبُ عَلَى اللهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِي قَبْلَهُ وَالسَّنَةَ الَّتِي بَعْدَهُ)) [رواه مسلم[
Maksudnya: “Puasa pada hari Arafah, aku mengharapkan Allah menghapuskan kesalahan setahun yang lalu dan setahun yang akan datang.” [HR Muslim]. Doa orang yang berpuasa ketika berbuka puasa juga salah satu antara waktu mustajab doa.

Sumber: blog abu anas madani
Read more
WAJIB TANAM POKOK BIDARA DI SETIAP RUMAH, PENTINGNYA POHON BIDARA ustaz cerita tentang pohon ...
Media Removed
WAJIB TANAM POKOK BIDARA DI SETIAP RUMAH, PENTINGNYA POHON BIDARA ustaz cerita tentang pohon bidara -aku jd kan pohon bidara untk menghindari drpd sihir..setiap 1 helai daunnya di petik..maka hari yg sama pasti akan tumbuh kembali sbagai ganti..tdk akn pernah surut daunnya sentiasa ... WAJIB TANAM POKOK BIDARA
DI SETIAP RUMAH, PENTINGNYA POHON BIDARA

ustaz cerita tentang pohon bidara
-aku jd kan pohon bidara untk menghindari drpd sihir..setiap 1 helai daunnya di petik..maka hari yg sama pasti akan tumbuh kembali sbagai ganti..tdk akn pernah surut daunnya sentiasa ada yg tumbuh daunnya..maka aku jd kan pohonnya penuh duri..setiap duri aku selitkan buahnya.. setiap buahnya mpunyai 72 warna yg berbeza yg tiada yg akn myerupai mana2 buah lain..sesiapa yg melihatnya pasti akan tertarik"...nabi ambik 7 helai daun nya di campur sedikit air lalu di blend & minum air nya untk mbuang racun syaitan @ sihir syaitan...!!!..daunnya buat mandi jenazah @ untk perubatan islam...buahnya blh di makan..buahnya sgt manis.
#buahbidara
Read more
20 fact about me 1. Allya Yasmin: mengharumkan nama keluarga karena kepintaran (11.11.01) islam,zodiak ...
Media Removed
20 fact about me 1. Allya Yasmin: mengharumkan nama keluarga karena kepintaran (11.11.01) islam,zodiak scorp 2. Ego,berani,sok jagoan,berusaha jd yg trbaik buat semua 3.lagi usaha untuk sholat gak bolong alias 5 waktu moga terjaga trus sampe aku gaada..😀 4. Punya banyak teman.. ... 20 fact about me
1. Allya Yasmin: mengharumkan nama keluarga karena kepintaran (11.11.01) islam,zodiak ♏ scorp
2. Ego,berani,sok jagoan,berusaha jd yg trbaik buat semua😼😸
3.lagi usaha untuk sholat gak bolong alias 5 waktu moga terjaga trus sampe aku gaada..😀😊
4. Punya banyak teman.. Lokal? Ada!.. Luar daerah? Ada!, luar negri?? Adaa donk!
5. Punya 3 idola -nabi muhammad saw,why? Rela brrjuang demi agama islam
- ortu,why?merka udh ngajarin aku segala arti kehidupan dari agama,etika,moral,smpai pelajaran,aku gaada kalau gaada mrk
3. Iqbaal Dhiafakhri R. @iqbaaldhiafakhri ,why? Dia bisa jadi teladan,motivatorku,aku kagum dg cara ibadahnya,kepatuhannya pada ortu&of course Allah Swt.,pinternya,suara,koreo,rendah hatinya,kecenya.. Pengen ketemu .. Moga kecapai amin..👩 6. Ungu,biru,hitam,putih 😻
7. Pengen banggain ortu dg prestasiku,dan ngajak mereka haji..👳
8. Pramuka.. Dari sana aku belajar mandiri,taat ibadah. Ditinggal ortu,tapi mandiri,berani.. Pernah dibentak ampe nangis,putar badan dsuruh ketawa,gitu terus,itu ketahanan mentalku👍👍
9.pengen ke jambornas 2016😏
10. Fls2n.. Alhamdulillah,suara lumayan.
11. Alhamdulillah,dari kelas1 dapat 5besar,tapi semester2, gaknyangka 2 besar lho!! Alhamdulillah.. 😳 Hopefully this grade too.. Cause my rival very strong, Amin
12. Gatau dari dulu sukaaa banget mtk dan english😊
13. Pengen jadi supel,banyak teman, be happy for me.. Maybe i will be a lucky girl in the world😆
14. Pernah dipeluk josua suherman waaa beruntung bukan?😱
15. Tiada hari tanpa nyanyi, siap2 bwa penutup telinga kalau dkt aku hehe😑
16. Mau jadi org terkenal yeaay, biar bisa ketemu kak iqbaal😁😄
17. Suka kalau ikut lomba2..apapun itu,yang penting sesuai minat&bakat😋
18. Kenangan hiking keliling Dompak, bareng mereka: dede,tajrian,syaghaf,davit,sahdan,pandu,handoko,uus,allya,bita,siti,refy,yunda,salsa,dena,rizka.. 😙 aaa MissCamp⛺
19. Punya sahabat yang di BBM akrab banget, didunia nyata biasa aja, dan dia bilang: "begitulah hidup.. Jalani aja"😖
20. Pengen masuk surga, buat yg terbaik buat semua org.. Be my self, be honest, be the best!! 😸🙏 thanks for read my fact!!moga terhibur dan tau sifat aku,jadi yaa bisa ngertiin dikit!🙏🙌
Read more
Jutaan umat Islam tetamu Allah yang dinanti mula masuk ke kota Makkah dan Madinah untuk menunaikan ...
Media Removed
Jutaan umat Islam tetamu Allah yang dinanti mula masuk ke kota Makkah dan Madinah untuk menunaikan ibadah Haji pada tahun ini. Lagi 2 hari 13 Ogos (Isnin) kita akan masuk ke 1 Zulhijjah, bulan terakhir dalam kalendar Hijrah. Allah berfirman di dalam Surah A-Fajr: 1 - Demi waktu fajar 2 ... Jutaan umat Islam tetamu Allah yang dinanti mula masuk ke kota Makkah dan Madinah untuk menunaikan ibadah Haji pada tahun ini.

Lagi 2 hari 13 Ogos (Isnin) kita akan masuk ke 1 Zulhijjah, bulan terakhir dalam kalendar Hijrah.

Allah berfirman di dalam Surah A-Fajr:

1 - Demi waktu fajar
2 - Dan malam yang 10 (yang mempunyai kelebihan di sisi Allah)

Malam yang 10 itu merujuk kepada 10 yang terawal bulan Zulhijjah.

Tiada amal yg soleh yg dilakukan pd hari² lain yg lebih disukai daripada hari² ini (sepuluh hari pertama dlm bulan Dzulhijjah). HR. Al-Bukhari

Abu Qatadah al-Anshari r.a.: Dan Rasulullah s.a.w. ditanya tentang berpuasa di hari Arafah. Maka Baginda bersabda: “Ia menebus dosa setahun yg telah lalu dan setahun yg akan datang." HR. Imam Muslim

Kita dianjurkan untuk memperbanyakkan bertahlil, bertahmid dan bertakbir pada 10 hari pertama di bulan Zulhijjah.

Seterusnya ialah berpuasa pada 9 Zulhijjah (21 Ogos) iaitu Hari Wukuf bagi mereka yang tidak menunaikan Haji.

Bagi yang berniat untuk menunaikan ibadah korban, disunatkan untuk tidak memotong kuku dan bulu-bulu dari anggota badan bermula dari 1 Zulhijah sehingga selesai (binatang) korban.

Jom kita sebarkan ❤. 📸 @makkahmadeenah
#MCCsharingiscaring
Read more
AsSalamualaikum.. Salam fajar 5.50 Visit page @cintasyriamalaysia Salurkan bantuan anda. Kita tak kaya tp msh blh membantu. Paling tidak DOAkn pd mereka saudara2 islam kita yg memerluakan bantuan setiap kali selepas solat tuan2. Regrann from @cintasyriamalaysia - Sesungguhnya ... AsSalamualaikum..
Salam fajar 5.50
Visit page @cintasyriamalaysia
Salurkan bantuan anda. Kita tak kaya tp msh blh membantu. Paling tidak DOAkn pd mereka saudara2 islam kita yg memerluakan bantuan setiap kali selepas solat tuan2.
Regrann from @cintasyriamalaysia - Sesungguhnya aku menangis melihat video ini.
.
Hari raya kita seronok bukan? Berkumpul bersama keluarga, dan sanak saudara. Bergelak ketawa dan berkongsi kisah suka dan duka.
.
Tetapi lihat anak ini. Tahu apa yang beliau sedang katakan kepadanya bapanya yang sudah pergi?
.
“Baba! Aku datang ziarah kau ni.”
.
“Baba! Aku datang ziarah kau ni.”
.
Malangnya tiada yang menyahut. - #regrann
Read more
Loading...