Loading Content...

Yang tak makan pedas

Loading...


Unique profiles
77
Most used tags
Total likes
0
Top locations
pondok patin H.M. Yunus, Tara Hotel, Ayam Gepuk Pak Gembus Gombak
Average media age
692.1 days
to ratio
4
SAMBAL TUMBUK KERING BELADO KRUP KRAP! MENU BARU DARI @DAPURNEKSURI 🌶️SERIOUS MAKAN SEKALI PASTI ...
Media Removed
SAMBAL TUMBUK KERING BELADO KRUP KRAP! MENU BARU DARI @DAPURNEKSURI 🌶️SERIOUS MAKAN SEKALI PASTI NAK 10KALI! MAKAN DENGAN NASI PANAS CAMPUR TELUR CUKUP DAH! SIAPA YANG TAK MAKAN PEDAS SILA JANGAN BELI TOLONG TENGOK VIDEO YANG LAST SEKALI TU, VOLUME SILA KUATKAN YAAAA 🌶️ SAMBAL TUMBUK KERING BELADO KRUP KRAP! MENU BARU DARI @DAPURNEKSURI 🌶️SERIOUS MAKAN SEKALI PASTI NAK 10KALI! MAKAN DENGAN NASI PANAS CAMPUR TELUR CUKUP DAH! SIAPA YANG TAK MAKAN PEDAS SILA JANGAN BELI 😂 TOLONG TENGOK VIDEO YANG LAST SEKALI TU, VOLUME SILA KUATKAN YAAAA 😘🌶️
Loading...
Asam Pedas Ikan Patin HM Yunus . Bingung makan siang dimana? Pengen nyobain yang khas masakan ...
Media Removed
Asam Pedas Ikan Patin HM Yunus . Bingung makan siang dimana? Pengen nyobain yang khas masakan melayu? . Yukk lsg ke @pondokpatin_hmyunus Pekanbarukulinersss, ada Asam Pedas Ikan Patin yang legendaris, Mantan Presiden SBY aja beberapa waktu yang lalu mkn disini jg lohh . Tersedia ... Asam Pedas Ikan Patin HM Yunus
.
Bingung makan siang dimana? Pengen nyobain yang khas masakan melayu?
.
Yukk lsg ke @pondokpatin_hmyunus Pekanbarukulinersss, ada Asam Pedas Ikan Patin yang legendaris, Mantan Presiden SBY aja beberapa waktu yang lalu mkn disini jg lohh😊
.
Tersedia juga menu ikan salai goreng, dendeng batokok dll
.
Yang nak reservasi silahkan hub kami di 0811 757 5157
.
"Tak ke Pekanbaru bile tak singgah ke Pondok Patin H.M YUNUS "
.
Pondok Patin H.M. Yunus
Jl. Kaharuddin Nasution No. 1 Simpang Tiga - Pekanbaru, 28284 Riau-Indonesia
Telp (+62-761) 674-796
HP : +62 - 811 757 5157
Open : 07.00-21.00 WIB
.
FB : Pondokpatin HmYunus
IG : @pondokpatin_hmyunus
Twitter : @pphmyunuspku
.
#pondokpatinhmyunus #pekanbaru #masakanmelayu #melayufood #pku #pekanbarukuliner #kulinerriau #kulinerpku #brosispku #indonesia #food #cuisine #aslimelayu #pkulovers
Read more
ohh sedap gila menu ni.1st time p Jumaat hari tu (tapi kena book awal atleast one week before), punya ...
Media Removed
ohh sedap gila menu ni.1st time p Jumaat hari tu (tapi kena book awal atleast one week before), punya ramai la yang beratuq panjang tp sbb dah book awal x yah beratuq dah.cuma lambat skit mknn siap sbb restaurant time tu full house. . . kami order Krazy Spicy Cheezy Fried Chicken Bumbuk dan ... ohh sedap gila menu ni.1st time p Jumaat hari tu (tapi kena book awal atleast one week before), punya ramai la yang beratuq panjang tp sbb dah book awal x yah beratuq dah.cuma lambat skit mknn siap sbb restaurant time tu full house.
.
.
kami order Krazy Spicy Cheezy Fried Chicken Bumbuk dan Strawberry Cheesecake Bingsoo. Ayam dia mmg sedap sbb pedas dan cheesey mmg rasa kenikmatan. pedas tp sedap pastu aiskrim pun nikmat. habis licin kami bertiga makan. klu yg jenis perut kecik ok la menu ni order satu set..klu lebih dlm 5-6 org order la lagi sbb mmg x akan cukup.lgpun kalau tak habis boleh tapau kan...
.
.
tgk cara presentation dia pun dah terliur kan..
.
.
kenyang makan smpi rasa kemalam...mengidam tu sampai ke hari ni...
.
.
ok nanti nak p lagi sbb dah book dah pun 😂
.
.
cuma x best sbb x ada wifi jer... #kfry #kfryurbankorean #kfryurbanioiputrajaya #palinmakan #makanmakan
Read more
Halo Teman2 IG.. 3minggu tak upload foto, kangen jg. Tiap hari mainan story aja <span class="emoji emoji1f606"></span>. Minggu depan ya ...
Media Removed
Halo Teman2 IG.. 3minggu tak upload foto, kangen jg. Tiap hari mainan story aja . Minggu depan ya baru kita mulai upload bekal, karena C masih liburan dan kt masih di kampung mama . Nah kali ini saya mau share makan siang/malam saya selama seminggu ini (hanya makan biasa 1x). Untuk yang belum ... Halo Teman2 IG.. 3minggu tak upload foto, kangen jg. Tiap hari mainan story aja 😆. Minggu depan ya baru kita mulai upload bekal, karena C masih liburan dan kt masih di kampung mama 😄. Nah kali ini saya mau share makan siang/malam saya selama seminggu ini (hanya makan biasa 1x). Untuk yang belum tau, saya lagi ikut Program #TQGBodyfit selama 2 bulan dan ini saya baru lewatin 1 minggu pertama. Saya jabarin aja ya.

1. 3-7-2018
Nasi putih, ikan ekor kuning yg digoreng trs disambal, tahu tempe rebus, 5 kerang darah+dikit sambal, sawi keriting & tomat.

2. 4-7-2018
Nasi putih, cap cay udang+ayam, kari cumi.

3. 5-7-2018
Makan di kondangan. Awalnya ambilin C, trs dia liat ada bakso. Terpaksa deh ayam gortep nya mama makan.
Nasi putih, ayam gortep, kari umbut rebung, acar.

4. 6-7-2018
Nasi putih (kali ini nasinya dikit bgt 😆) dan 1 mangkok sayur asem maknyus buatan iie ku. Malamnya keluar sama teman kantor dlu. Saya uda bertekat ga ikut makan. Tp krn beliau adalah senior dan wajahnya gmn gt kl saya ga makan 😆, mau ga mau saya icip jg lauknya yaitu cap chai kuah dan tofu hotplate.

5. 7-7-2018
Ini hari kacau balau dan terpaksa makan di mall. Makannya nasi bakar dan makan sisaan soto bening C. Tp mama cuma makan ayam suwirnya, tomat sama kol.

6. 8-7-2018
Pecal ini dimakan wkt sore ke pantai. Uda dipesanin jgn lontong dan mie, eh dtg2 mie nya ada. Ya uda deh dimakan. Mana lupa bawa Carb Blocker lg, berdoa aja 😆. Sama minum kelapa bulet jg kongsian sm C. Nah malamnya iie ku ultah, makan lagi deh. Gila itu RM nasinya segunung, saya pesan paket ayam bakar. Tapi kali ini saya sudah siap dg Carb Blocker & Lecithin E 😆😆😆. Uda gitu icip mille crepes buatan sepupuku @gesnymarsella lagi. Lengkap dosaku 😆😆😆 malam itu.

7. 9-7-2018
Nasi putih, pare telur sambal, asam pedas patin + terong asam, kari cumi, putih telur rebus+sdkt sambal.

Gile, diet model apa ini 😆😆😆. Nanti pulang ponti makanan nya mst dibenerin. Nah syukurlah tetap ada hasil 😄. Lengkapnya liat story aja ya or Highlight Merry's Bodyfit 😄.
Read more
MENU BARU!! KELEZATAN BARU!! SEMAKIN LENGKAP, MAKIN SEGALA ADA AJA NIH DI SIMPLISIO!! <span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60b"></span> . "Bubur ...
Media Removed
MENU BARU!! KELEZATAN BARU!! SEMAKIN LENGKAP, MAKIN SEGALA ADA AJA NIH DI SIMPLISIO!! . "Bubur Oatmeal Kaldu Ayam" Semangkuk bubur oatmeal panas yang dimasak dadakan (selalu fresh) dengan kaldu ayam asli dan bumbu-bumbu yang pas sehingga menghasilkan bubur yang lembut, lezat, ... MENU BARU!! KELEZATAN BARU!! SEMAKIN LENGKAP, MAKIN SEGALA ADA AJA NIH DI SIMPLISIO!! 😍😋
.
"Bubur Oatmeal Kaldu Ayam"
Semangkuk bubur oatmeal panas yang dimasak dadakan (selalu fresh) dengan kaldu ayam asli dan bumbu-bumbu yang pas sehingga menghasilkan bubur yang lembut, lezat, dan menyehatkan
.
Anggapan bahwa oatmeal itu ga enak sama sekalu ga berlaku dong di bubur oatmeal nya Simplisio mah.. 😋 Bubur yang sehat tetap sangat lezat loh di Simplisio! Tersaji dengan pangsit goreng renyah, potongan cakue, bawang daun, dan aneka pilihan tambahan topping.
.
Seporsi mentung kentalnya cuma Rp 25.000 ajaa!! Kalo mau pesan di Go-food/Grab-Food harus tulis manual yaa karna belum terdaftar, tulis aja : BUBUR OATMEAL KALDU AYAM.
Jangan lupa di add note nya tulis topping yg kamu pengen
.
Extra topping :
- Telur goreng (dadar/mata sapi) Rp 6rb
- Telur Asin Rp 8rb
- Ayam Suwir Rp 8rb
- Abon Sapi Rp 8rb
- Ayam Pedas Rp 10rb
- Sapi Pedas Rp 15rb
.
Wuaaahh nikmat bangett deh.. kental-gurih-panas-menyehatkan!! Cocok banget juga buat buka puasa.. disantap di sore malam hari di mana skarang bulan Ramadhan nya masih ujan terus.. nyaaam!
.
JANGAN LUPA! Menu baru kita ada RATUSAN loh! Terangkum dalam 30 halaman menu! Wow! Kamu wajib banget lebih sesering mungkin #NYIMPLISIO nih dan ajakin sebanyak mungkin kenalan kamu biar #KelilingDuniaLewatRasa nya makin seru! BUK-BER jangan lupaa jugaa yaa di sini 😁
.
Jam Operasional selama Ramadhan TETAP SAMA. Buka jam 11 siang sampai last order jam 9 malam. Tetap bisa makan di sini nya dari siang di area yg tak terlihat ke jalan yg kami siapkan. Libur tetap hanya hari Selasa.
.
Yg mau BUK-BER bisa reservasi juga loh.. cek info di post sebelumnya yaa 😊
- minsio -
Read more
SUDAH BOSAN DENGAN ASAM LAMBUNG & MAAG KRONIS YANG MENGGANGGU??? Meningkatnya asam lambung & maag ...
Media Removed
SUDAH BOSAN DENGAN ASAM LAMBUNG & MAAG KRONIS YANG MENGGANGGU??? Meningkatnya asam lambung & maag kronis sangat mengganggu aktivitas sehari-hari. Banyak cara yang dijalani untuk mengatasinya, tapi tak seluruhnya berhasil. . Untuk mengatasi gangguan asam lambung dan maag kronis ... SUDAH BOSAN DENGAN ASAM LAMBUNG & MAAG KRONIS YANG MENGGANGGU??? Meningkatnya asam lambung & maag kronis sangat mengganggu aktivitas sehari-hari. Banyak cara yang dijalani untuk mengatasinya, tapi tak seluruhnya berhasil.
.
Untuk mengatasi gangguan asam lambung dan maag kronis secara alami dengan hasil yang menggembirakan.
.
Hindari makanan pedas dan asam seperti cabai, jeruk/lemon, tomat, bawang bombai, soda, susu, kopi, teh, coklat, alkohol, gorengan, daging berlemak. Makan teratur dan makan makanan yang sehat serta minum #Supergreen Food (SGF) yang terbukti ampuh mengatasi gangguan asam lambung dan maag kronis.
.
Supergreen Food (SGF) terbuat dari bahan-bahan alami organik yang memiliki banyak manfaat utk kesehatan. Mengurangi asam lambung, menyembuhkan luka lambung, menguatkan sistem pencernaan, mengeluarkan racun dari tubuh, menyeimbangkan PH tubuh, menutrisi sel-sel tubuh. Melancarkan BAB.

Izin terdaftar
BPOM RI TI 044511731
MUI Halal
FDA
ISO 9002

Telah dipasarkan ke beberapa negara: Indonesia, Jepang, Korea, Swiss, Arab Saudi, Inggris, Canada, USA, Turki, China, Taiwan, Vietnam.
,
Info dan Pemesanan WA/HP 08175237788

promo buy 6 get 1
Promo 600tabs free 100 tabs
#supergreenfood #promosgf #promosupergreenfood #asamlambung #maagakut #mataminus
Read more
Loading...
Aku tak pernah try makan Bon Chili sebelum ni. Bila join The Hotest Rice in Town, time tu kena makan ...
Media Removed
Aku tak pernah try makan Bon Chili sebelum ni. Bila join The Hotest Rice in Town, time tu kena makan nasi dengan 3 sudu Bon Chili level 10. Fuh, berdesing telinga . Pedas pedas pun sedap jugak. Nak beli la nanti untuk makan dengan fries, wedges dan fish fillet. . Korang boleh baca artikel ... Aku tak pernah try makan Bon Chili sebelum ni. Bila join The Hotest Rice in Town, time tu kena makan nasi dengan 3 sudu Bon Chili level 10. Fuh, berdesing telinga 😅
.
Pedas pedas pun sedap jugak. Nak beli la nanti untuk makan dengan fries, wedges dan fish fillet.
.
Korang boleh baca artikel terbaru di blog tentang O2O PotBoy Event dan tengok sendiri antara produk yang korang boleh beli dari PotBoy (klik link di profil IG).
.

@potboy_groceries
@bonchili.mys
#PotBoyGroceries
#PotBoyO2O
#PotBoy
#BonChili
#Fave
#BloggerMalaysia
#PenaBerkalaDotCom
Read more
Sehari sebelum menyambut puasa, saya masak aglio olio dan menambahkan lagi kesedapan saya menggunakan sos masakan perisa makanan laut dari Adabi. 🏻🏻 #adabi @adabi_consumer. RESIPI: Rebus spagetti/angel hair/pasta dengan minyak masak dan sedikit garam, rebus sampai lembut, ... Sehari sebelum menyambut puasa, saya masak aglio olio dan menambahkan lagi kesedapan saya menggunakan sos masakan perisa makanan laut dari Adabi. 👍👍👍👌🏻👌🏻 #adabi @adabi_consumer. RESIPI: Rebus spagetti/angel hair/pasta dengan minyak masak dan sedikit garam, rebus sampai lembut, sesedap kita nak makan. Jangan masih keras kita dah toskan. Saya rebus spagetti dengan minyak kelapa sedikit dan garam, tak perlu minyak zaiton, tetap sempurna..
Bila dah lembut, toskan spagetti tadi. Kita panaskan minyak masak biasa, masukkan bawang putih yang dicincang atau ditumbuk, masukkan pula beberapa helaian cili kering yang dipotong-potong..
Kemudian kita masukkan daging kisar (boleh guna ayam, udang, sotong atau kepah dan sebagainya), biarkan daging masak. Masukkan sayur, saya guna lobak merah, untuk cepat lembut kita masukkan air (air yang sesuai sukatan dengan kebasahan aglio olio yang kita suka). Saya tak suka yang kering sangat, jadinya tambahkan sedikit air..
Masukkan pula garam, kiub ayam, sos perisa makanan laut (sos tiram) dan lada sulah. Setelah ibu masukkan daun saleri dan cili besar (cili benggala kalau ada lebih sedap)..
Masukkan pula spagetti, masa ini kecilkan api dapur, masukkan oregano dan cili flakes. Saya tak masukkan parsli sebab dah habis. Kalau takde semua bahan ini, jangan gusar, aglio olio anda tetap menjadi, kalau suka pedas, hiris saja cili api..
Gaul rata dan akhir sekali masukkan tomato. Biasanya orang guna tomato yang kecil tu untuk aglio olio, kalau takde, guna saja tomato besar yang dipotong-potong. .
Dah siap pun dan boleh dihidangkan. #resipisangdewi
Read more
Loading...
 #Repost @sini_laken ・・・ Pulangkan darjah kebesaran Johor jika fikir tak layak pakai : Penerima ...
Media Removed
#Repost @sini_laken ・・・ Pulangkan darjah kebesaran Johor jika fikir tak layak pakai : Penerima darjah kebesaran dan pingat Johor boleh memulangkan semula anugerah jika berasa tidak wajar menggunakannya lagi. : Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar bertitah, baginda tidak ... #Repost @sini_laken
・・・
Pulangkan darjah kebesaran Johor jika fikir tak layak pakai
:
Penerima darjah kebesaran dan pingat Johor boleh memulangkan semula anugerah jika berasa tidak wajar menggunakannya lagi.
:
Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar bertitah, baginda tidak bercadang menarik balik anugerah walaupun pernah berbuat demikian, namun di Johor penerima boleh memulangkan anugerah pada bila-bila masa.
:
"Datuk Johor ni satu keunikan... dia tak suka boleh pulang balik. Dan sesiapa yang dah terima darjah Johor, darjah kebesaran, kalau tak suka boleh pulang, saya terima dengan hati penuh ikhlas.
:
"Kalau fikir sendiri dah tak layak memakai darjah Johor, kalau nak pulang boleh pulang. Siapa makan lada dialah rasa pedas," titah baginda.
:
Selain itu, menurut baginda, kriteria penganugerahan pingat adalah hak miliknya dan tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak.
:
"Di Johor tiada jual beli darjah atau pingat. Tinggal lagi, banyak ejen. Bila dah dekat keputeraan saya, macam-macam ejen penipu nak jual datuk Johor. Ada juga yang boleh percaya darjah Johor ni boleh jual beli.
:
"Pada mereka yang mudah tertipu, itu nasib awaklah. Pesan saya... ingat datuk Johor, pingat, darjah kebesaran Johor tak boleh dibeli," titah baginda.
:
Sultan Johor juga bertitah pernah didatangi ejen mendakwa kononnya baginda ada kuota untuk jual anugerah gelaran Tan Sri.
:
"Saya kata pergi berambus. Itu bukan periuk nasi saya jual darjah. Di negeri lain bukan hal saya, saya tak masuk campur, itu bukan hak saya untuk komen pun," titah baginda. -BH
Read more
GOOD NEWS!! @slimdollz_hq skrg ada @slimdollz_dietlicious untuk korang yang nak start diet tapi ...
Media Removed
GOOD NEWS!! @slimdollz_hq skrg ada @slimdollz_dietlicious untuk korang yang nak start diet tapi tak kan nak kebuluran kelaparan kan? Xkan nak makan ayam rebus, ikan rebus je hari hari🤮.. Teringin jugak nak makan pari asam pedas. Teringin juga nak makan Nasi ayam. Hehe.. Kita dah sediakan ... GOOD NEWS!! @slimdollz_hq skrg ada @slimdollz_dietlicious untuk korang yang nak start diet tapi tak kan nak kebuluran kelaparan kan? Xkan nak makan ayam rebus, ikan rebus je hari hari🤮.. Teringin jugak nak makan pari asam pedas. Teringin juga nak makan Nasi ayam. Hehe.. Kita dah sediakan makanan Diet yang sedap2 untuk korang.. Yang lagi best.. Makanan ni SEMUA FRESH prep bukan FROZEN 😍.
.
Korang teringin nak makan apa?.
.
DOOR TO DOOR DELIVERY chuolsssss.
.
@slimdollz_dietlicious.
.
Read more
Lapar balik tengok gambar ni. Tried @zwfoodies delivery service last week, teringin rasa nasi ...
Media Removed
Lapar balik tengok gambar ni. Tried @zwfoodies delivery service last week, teringin rasa nasi dagang diorang & tauhu bergedil . I makan nasi dagang ikan and husband i ayam. Pastu tauhu bergedil pun ada ayam dan daging , sos pedas ada tak pedas pun ada. Yang pedas memang pedas beb! Hahaha tapi ... Lapar balik tengok gambar ni. Tried @zwfoodies delivery service last week, teringin rasa nasi dagang diorang & tauhu bergedil . I makan nasi dagang ikan and husband i ayam. Pastu tauhu bergedil pun ada ayam dan daging , sos pedas ada tak pedas pun ada. Yang pedas memang pedas beb! Hahaha tapi sedap, semua sedap
.
Untuk kuantiti dan servis diorang. I highly recommend @zwfoodies 💯 #denaajakmakan nanti nak order nasi dagang lagi 😍 tauhu bergedil pun sesuai if ada potluck ke apape. Sebab banyak, padat! kenyang oi! Takleh makan sorang i terus rasa padat cam tauhu gak hahaha anyway esok diorang bukak order! Packaging sumpah nicely done. Clean and neat.
Read more
Lauk pedas makan siang kali ini begitu sensasional. Tak hanya sekedar pedas, tapi Tekstur Ikan ...
Media Removed
Lauk pedas makan siang kali ini begitu sensasional. Tak hanya sekedar pedas, tapi Tekstur Ikan Blue Marlin yang tebal dan segar . . Ikan Nibung (sebutan Masyarakat Kota Agung untuk jenis Ikan Blue Marlin) . Pepes Nibung adalah salah satu menu andalan di Rumah Makan SAVANA @rm.savana . . Penasaran ... Lauk pedas makan siang kali ini begitu sensasional. Tak hanya sekedar pedas, tapi Tekstur Ikan Blue Marlin yang tebal dan segar .
.
Ikan Nibung (sebutan Masyarakat Kota Agung untuk jenis Ikan Blue Marlin) . Pepes Nibung adalah salah satu menu andalan di Rumah Makan SAVANA @rm.savana .
.
Penasaran dengan menu menu lainnya yang punya citarasa lezat nan khas, dateng Aja Ke @rm.savana yang letaknya persis disamping Makam Pahlawan kab. Tanggamus .
.
@rm.savana
@rm.savana
@rm.savana
@rm.savana
@rm.savana .
.
.
Thanks Pak Cik dan bang @elvanajnabee .
.
#rumahmakanenakdikotaagung #tanggamus #rmsavana #savanatanggamus #kotaagung #pepesbluemarlin #pepesenak #pepeslezat #pepesikan #pepesnibung #duniaindra #travelblogger
Read more
Loading...
Kitorang pun tak nak lepaskan peluang untuk menyahut #CabaranKontrolMacho Bab pedas-pedas ni, memang aku suka. . Korang dah try makan belum #MaggiPedasGiler? Kalau belum try, pi beli sekarang. Murah je! Ada perasa Ayam Bakar dan Tom Yam. Then, join cabaran ni. Jom! Kalau korang rasa ... Kitorang pun tak nak lepaskan peluang untuk menyahut #CabaranKontrolMacho
Bab pedas-pedas ni, memang aku suka. .

Korang dah try makan belum #MaggiPedasGiler? Kalau belum try, pi beli sekarang. Murah je! Ada perasa Ayam Bakar dan Tom Yam. Then, join cabaran ni. Jom! Kalau korang rasa #pedasgiler , just act cool dan makan sampai habis ye. Jangan minum air, bahahaha.

Next, jom kita cabar @mawardiyunus @sepetmen dan @fairulramli Nanti kita tengok, antara 3 ni siapa yang menang nanti. Hahaha
Read more
@sabirahleau @sabirahleau @sabirahleau @sabirahleau. . Sambal Meroyan By Sapiza.. Mempersembahkan anak sulung kami, SAMBAL PETAI BILIS MEROYAN !! (Boleh pos okay) Untuk isteri, wajib adakan stok ini dalam peti. Sekali sekala, di kala kelam kelibut, panaskan aje terus ... @sabirahleau
@sabirahleau
@sabirahleau
@sabirahleau.
.

Sambal Meroyan By Sapiza.. 📢📢Mempersembahkan anak sulung kami, SAMBAL PETAI BILIS MEROYAN !! (Boleh pos okay) ❤💑Untuk isteri, wajib adakan stok ini dalam peti. Sekali sekala, di kala kelam kelibut, panaskan aje terus boleh ngappp.. ❤💑Suami yang kasihi isteri, kasihan tengok isteri penat, sediakan stok ini. Isteri penat, encik Suami yang penyayang, boleh settle kalau lapo tiba-tiba. 🚩🚩Sekali makan pastinya ANGAU - Pedas, Petai mata Buntang & Besar, Bilis Sabah Mari & Pastinya secukup rasa, hingga tak sedar seperiuk nasi habis. 🍚🍚Sesuai dimakan dengan nasi, roti, mee, maggi etc.. nak buat paste nasik goreng @ upgrade jadi masakan lain pun boleh. Melawat @sabirahleau punya ig.. ☎☎Eh ! Segan nak cerita panjang kat sini, boleh terus whatsapp 0196969376..😘😘😘 💰💰Hanya rm23 untuk 300g. Rm 23 ajurrr.. Pos Rm7.. #sambalmeroyanbysapiza #sambalmeroyan #sambalpetaibilis #pedasgiler
Read more
UNIK BANGET!!! AYAM BACEM GEPREK <span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60d"></span> . Pengen geprek sendiri Ayam Geprek mu? Cobain nih Gaes “AYAM ...
Media Removed
UNIK BANGET!!! AYAM BACEM GEPREK . Pengen geprek sendiri Ayam Geprek mu? Cobain nih Gaes “AYAM BAGHEERA” . Ayam Bacem Geprek pertama di Dunia! Di Indonesia. Di Jogjakarta! WOW!! Rasa MANIS ayam bacem dipadukan dengan sambal geprek PEDAS, dilengkapi dengan GURIHnya kremesan ... UNIK BANGET!!! AYAM BACEM GEPREK 😍😍😍
.
Pengen geprek sendiri Ayam Geprek mu? Cobain nih Gaes “AYAM BAGHEERA” 😍😍. Ayam Bacem Geprek pertama di Dunia! Di Indonesia. Di Jogjakarta! WOW!! 😁👍👍 Rasa MANIS ayam bacem dipadukan dengan sambal geprek PEDAS, dilengkapi dengan GURIHnya kremesan jadi ada sensasi baru waktu menyantap hidangan ayam geprek! MANTUL GAES 👍👍
.
Dibuat dengan ayam potong pilihan dan diperhitungkan pula tingkat kematangannya, serta diolah dengan resep khas dapur Bagheera menjadi kenikmatan yang HQQ 👍👍
.
Tak cukup dengan itu kamu juga bisa menikmati sensasi GEPREK SENDIRI di meja makanmu! Rasakan pengalaman makan yang baru di Warung Ayam Bagheera 😁👍
.
AYAM BAGHEERA
@ayambagheera
Buka jam : 11.00 - 20.00
Jl. Gambir CT X/7 Klebengan, Karangasem, Depok,Sleman, Jogja (seberang Reddoorz)
Harga : Mulai 3.000
.
TAG TEMEN KALIAN!! 😘 #ceritamakan
Read more
Loading...
Dah pernah bagi abah rasa, now turn suami pulak rasa asam pedas pekat melekat ni. Ayaq tangan sendiri tau. Jadi isteri macam tuh la, letih macam mana pon, kalau lelaki request insyaAllah akan di tunaikan. Tapi yang kita masak sendiri boleh la kita claim kita masak naa, yang kita suruh orang ... Dah pernah bagi abah rasa, now turn suami pulak rasa asam pedas pekat melekat ni. Ayaq tangan sendiri tau. Jadi isteri macam tuh la, letih macam mana pon, kalau lelaki request insyaAllah akan di tunaikan. Tapi yang kita masak sendiri boleh la kita claim kita masak naa, yang kita suruh orang masakkan untuk suami kita jangan kita claim naa. Kesian tukang masak tu. Lagi 1, tips nak jaga perut suami kena pandai masak makanan kegemaran dia. Kalau laki mintak, PLEASE PLEASE PLEASE usaha lah sendiri sampai boleh untuk masak dekat suami. Tak kisah lah sampai nak kena guna google sekalipon, asalkan kita mampu dia buat tersenyum dalam hati sbb makan yang kita masak. Ni dah la tak reti, takmau belajaq pulak tu. *Saya pon belajaq dengan google ja sebab mama tak expert asam pedas ni 😉
Read more
<span class="emoji emoji1f4c5"></span> SATURDAY 1ST. SEPTEMBER, 2018 #ceritasemalam Untuk makan tengahari, mama masak asam pedas ...
Media Removed
SATURDAY 1ST. SEPTEMBER, 2018 #ceritasemalam Untuk makan tengahari, mama masak asam pedas ikan tenggiri. Lepas habis je makan, Syahmi cakap, "Setelah 2 bulan tidak memakan masakan ibuku, rasa nak menitis airmata bila dapat merasa masakan ibu." Adoilah anak bujang ku ni memang ... 📅 SATURDAY 1ST. SEPTEMBER, 2018

#ceritasemalam

Untuk makan tengahari, mama masak asam pedas ikan tenggiri. Lepas habis je makan, Syahmi cakap, "Setelah 2 bulan tidak memakan masakan ibuku, rasa nak menitis airmata bila dapat merasa masakan ibu." Adoilah anak bujang ku ni memang dramatic la. Hahaha. Sabar je la mama dik. Manalah mama tak sayang adik sampai bila bila. Hehe.

Lepas masak, buatkan puff inti karipap favourite Syahmi dan kegemaran En Hubby, pau kacang merah.

Resepi ma cilok dari IG @nurui_pan . Mai @maryamliyana pun ada buat semalam. Cuma mama andamkan sikit letak pewarna merah jambu.

PAU KACANG MERAH

1 1/4 cawan air sejuk
1/2 cawan gula
Pewarna merah jambu
500g tepung pau
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil yis segera
50g (1/4 cawan) lelemak sayuran/ shortening

Cara Breadmaker :

1. Tuangkan air sejuk ke dalam BM pan. Masukkan gula dan pewarna merah.
2. Masukkan tepung pau yang telah diayak bersama dengan baking powder. Taburkan yis di atasnya.
3. On kan BM dan pilih setting dough. Bila dough dah bersatu, masukkan shortening. Uli hingga lembut dan elastik.
4. Keluarkan doh dan bahagikan kepada bebola kecil seberat 45g. Rehatkan 15 minit.
5. Leperkan doh dan isi inti kacang merah seberat 20g. Bulatkan semula dan aturkan di dalam pengukus.
6. Rehatkan kuih pau sehingga naik sekali ganda.
7. Panaskan periuk pengukus dan kukus pau dalam kepanasan tinggi selama 15 minit. Padamkan api tapi jangan buka tutup kukusan. Biarkan 10 minit baru dibuka dan dihidangkan.
.
#mamafamiresepikuih #redbeanpau #kongsiresepi
#resepimamafami #recipesharing #homecooked #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #momscooking #momskitchen #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋
Read more
Lauk orang tak sihat, tapi nak pedas gak... adeehhh <span class="emoji emoji1f602"></span> tekak melayu sangat Cara akak masak sambal ...
Media Removed
Lauk orang tak sihat, tapi nak pedas gak... adeehhh tekak melayu sangat Cara akak masak sambal simple je Cili kisar + bawang kisar + air asam jawa + gula + garam = masak api comel lelama, tahan ler makan sampai esok Selamat Makan Tengahari semua + selamat akak mengreply wassap anda yang ... Lauk orang tak sihat, tapi nak pedas gak... adeehhh 😂 tekak melayu sangat

Cara akak masak sambal simple je

Cili kisar + bawang kisar + air asam jawa + gula + garam = masak api comel lelama, tahan ler makan sampai esok
Selamat Makan Tengahari semua + selamat akak mengreply wassap anda yang dok masuk sejak pagi tadi 😉
.
.
#sambalikan #sambalikanselar #sambalpedaskering #sambaltahanlama #homefood #cookingmama
Read more
Loading...
Ramai jatuh CINTA dengan SAMBAL HITAM PAHANG SAMBAL SAKURA ni. Antara sambal yang laku keras dan ...
Media Removed
Ramai jatuh CINTA dengan SAMBAL HITAM PAHANG SAMBAL SAKURA ni. Antara sambal yang laku keras dan kena masak berkali2 setiap hari. TAK TERLALU MASAM - RASANYA CUKUP-CUKUP RASA. BANYAK BILIS & KETULAN BILIS KASAR YG SENANG DI KUNYAH. HOMEMADE MASAK DARI HATI PEDAS TAPI MAKAN MEMANG ... Ramai jatuh CINTA dengan SAMBAL HITAM PAHANG SAMBAL SAKURA ni. Antara sambal yang laku keras dan kena masak berkali2 setiap hari. ✔TAK TERLALU MASAM - RASANYA CUKUP-CUKUP RASA.
✔BANYAK BILIS & KETULAN BILIS KASAR YG SENANG DI KUNYAH.
✔HOMEMADE MASAK DARI HATI ❤
✔PEDAS TAPI MAKAN MEMANG LAYAN
✔ PEMINAT AKAN SENTIASA REPEAT ORDER ✔ LAYAN MAKAN DENGAN MAGGIE , BUBUR & NASI PUTIH
✔ TRAVEL PACK PUN ADA

Whatsapp : 0172829069

#sambalsedap #pahang #hitampahang #molek #makanan #tradisional #homemade #product #pikatperutsuami #malasmasak #hazam #nursajat #kingcoco #fresh #tasty #spicy #black #travel #travelpack #tipsmakanansedap #pinkladybodyperfection #pinkladymurah #pinklady #siakapkeli #penmerahdotcom #penmerah #callenges
Read more
BOSAN DENGAN AYAM GEPREK YANG GITU GITU AJA???!! . . Bismillahirahmanirahim.. Memperkenalan ...
Media Removed
BOSAN DENGAN AYAM GEPREK YANG GITU GITU AJA???!! . . Bismillahirahmanirahim.. Memperkenalan “AYAM BAGHEERA” Ayam Bacem Geprek pertama di Dunia! Di Indonesia. Di Jogjakarta! Rasa MANIS ayam bacem dipadukan dengan sambal geprek PEDAS, dilengkapi dengan GURIHnya kremesan ... BOSAN DENGAN AYAM GEPREK YANG GITU GITU AJA???!!
.
.
Bismillahirahmanirahim..
Memperkenalan “AYAM BAGHEERA”
Ayam Bacem Geprek pertama di Dunia!
Di Indonesia. Di Jogjakarta! 😁
Rasa MANIS ayam bacem dipadukan dengan sambal geprek PEDAS, dilengkapi dengan GURIHnya kremesan menjadikan sensasi BARU dalam menyantap hidangan ayam geprek!
.
.
Dibuat dengan ayam potong pilihan dan diperhitungkan pula tingkat kematangannya, serta diolah dengan resep khas dapur Bagheera menjadi kenikmatan yang berkelas!
.
.
Tak cukup dengan itu kamu juga bisa menikmati sensasi GEPREK SENDIRI di meja makanmu! Rasakan pengalaman makan yang baru di Warung Ayam Bagheera! . 📌 Warung Ayam Bagheera (@ayambagheera)
📍Jl. Gambir CT X / 7 Karangasem, Depok, Sleman, Yogyakarta.
⏰ 11 am - 8 pm
.
.
#javafoodie #jogja #kulinerjogja #kulineryogya #ayambagheera #promokulinerjogja #instafood #foods .
#ayambagheera #ayambacemgeprek #ayamgeprekjogja #ayambacemjogja #geprekjogja
Read more
Petang tadi saya upload gambar aglio olio yang saya bekalkan buat anak ke kolej. Ramai yang minta resipinya. Saya kongsikan sekali lagi resipi aglio olio menggunakan daging kisar ni ya. Selamat mencuba. . #Repost @rozisangdewi with @get_repost ・・・ Kadang-kadang bila kita masuk ... Petang tadi saya upload gambar aglio olio yang saya bekalkan buat anak ke kolej. Ramai yang minta resipinya. Saya kongsikan sekali lagi resipi aglio olio menggunakan daging kisar ni ya. Selamat mencuba.
.
#Repost @rozisangdewi with @get_repost
・・・
Kadang-kadang bila kita masuk ke dapur, nak masak sesuatu menu, bahan tak cukup. Ibu-ibu rumahtangga kena kreatif sebab makan anak beranak ni, seringkas mana pun akan jadi sedap dan berselera. Hari ini saya masak spagetti aglio olio daging kisar. Tak semua bahan lengkap tetapi kita tetap boleh memasaknya. Saya kongsikan dengan anda resipi saya hari ini. .
Rebus spagetti dengan minyak masak dan sedikit garam, rebus sampai lembut, sesedap kita nak makan. Jangan masih keras kita dah toskan. Saya rebus spagetti dengan minyak kelapa sedikit dan garam, tak perlu minyak zaiton, tetap sempurna..
Bila dah lembut, toskan spagetti tadi. Kita panaskan minyak masak biasa, masukkan bawang putih ya g dicincang atau ditumbuk, masukkan pula beberapa helaian cili kering yang dipotong-potong..
Kemudian kita masukkan daging kisar (boleh guna ayam, udang, sotong atau kepah dan sebagainya), biarkan daging masak. Masukkan sayur, saya guna lobak merah, untuk cepat lembut kita masukkan air (air yang sesuai sukatan dengan kebasahan aglio olio yang kita suka). Saya tak suka yang kering sangat, jadinya tambahkan sedikit air..
Masukkan pula garam, kiub ayam, sos tiram dan lada sulah. Setelah ibu masukkan daun saleri dan cili besar (cili benggala kalau ada lebih sedap)..
Masukkan pula spagetti, masa ini kecilkan api dapur, masukkan oregano dan cili flakes. Saya tak masukkan parsli sebab dah habis. Kalau takde semua bahan ini, jangan gusar, aglio olio anda tetap menjadi, kalau suka pedas, hiris saja cili api..
Gaul rata dan akhir sekali masukkan tomato. Biasanya orang guna tomato yang kecil tu untuk aglio olio, kalau takde, guna saja tomato besar yang dipotong-potong. .
Dah siap pun dan boleh dihidangkan. #resipisangdewi
Read more
Aceh adalah salah satu daerah penghasil rempah-rempah yang ada di Indonesia. Makanan khas Aceh ...
Media Removed
Aceh adalah salah satu daerah penghasil rempah-rempah yang ada di Indonesia. Makanan khas Aceh dikenal sebagai makanan dengan rasa rempah yang kuat. Salah satu makanan khas Aceh yang paling populer adalah mie Aceh. Tak sulit untuk menemukan tempat makan mie Aceh, terutama di Jakarta ... Aceh adalah salah satu daerah penghasil rempah-rempah yang ada di Indonesia. Makanan khas Aceh dikenal sebagai makanan dengan rasa rempah yang kuat. Salah satu makanan khas Aceh yang paling populer adalah mie Aceh. Tak sulit untuk menemukan tempat makan mie Aceh, terutama di Jakarta dan sekitarnya. Ciri khas dari mie Aceh adalah rasanya pedas karena rempah, menggunakan mie kuning tebal, dan daging sapi, kambing, udang sebagai tambahan.
Mie Aceh dimasak dengan rempah-rempah yang berlimpah, ini yang membuat mie Aceh memiliki cita rasa yang sangat khas. Biasanya mie Aceh dapat disajikan dalam dua variasi yaitu goreng basah dan kuah, walaupun begitu rasanya tetap sama-sama kuat. Mau tahu remah-rempah yang digunakan pada mie Aceh sehingga menghasilkan rasa yang sangat khas? Simak ulasan di bawah ini:

1. Jintan
Jintan adalah rempah yang berasal dari Indonesia. Bentuk jintan sekilas mirip dengan gabah, namun soal manfaat tidak bisa diremehkan. Cukup jarang masakan yang menggunakan jintan pada bumbu utamanya. Hal inilah yang membuat mie Aceh memiliki rasa yang berbeda dari kuliner mie lainnya.

2. Kunyit
Rempah yang berwarna kuning ini menjadi salah satu bumbu utama dalam pembuatan mie Aceh. Rasa kunyit yang khas dapat membuat masakan memiliki rasa yang berbeda dan begitu juga dengan warna masakannya. Kunyit banyak sekali manfaatnya untuk tubuh salah satunya untuk meningkatkan sistem imun dan mengontrol diabetes.

3. Cabai Merah
Jenis rempah yang satu ini memang sudah tidak asing lagi di telinga kita. Cabai membuat masakan menjadi pedas dan nikmat. Walau pun rasanya pedas, cabai diketahui mengandung banyak manfaat.

4. Kapulaga
Kapulaga adalah rempah yang berasal dari Negara India. Selain untuk obat-obatan, kapulaga juga bisa dijadikan rempah-rempah yang membuat masakan semakin terasa nikmat. Selain itu manfaat yang diberikan kapulaga juga sangat banyak untuk tubuh, salah satunya untuk mengontrol kolesterol.

5. Merica
Merica juga memiliki rasa pedas dan kaya akan manfaat. Selain cabai, pedas yang ada pada mie Aceh berasal dari merica.
6. Bawang Putih
Bawang putih adalah bumbu paling utama dari semua masakan, rasa bawang putih yang khas dapat menciptakan rasa masakan
Read more
I found cooking as theraputic. Nak resepi boleh cari kat blog illy, dulu dah pernah tulis. Search ...
Media Removed
I found cooking as theraputic. Nak resepi boleh cari kat blog illy, dulu dah pernah tulis. Search "ikan siakap steam illy ariffin" or kalau nak tgk video boleh swipe. Selamat mencuba . . . . Ayam tu tak pedas khas untuk bebudak, next time share resepi yang tu pula. Tips nak kasi budak makan ... I found cooking as theraputic. Nak resepi boleh cari kat blog illy, dulu dah pernah tulis. Search "ikan siakap steam illy ariffin" or kalau nak tgk video boleh swipe. Selamat mencuba 💗 .
.
.
.
Ayam tu tak pedas khas untuk bebudak, next time share resepi yang tu pula. Tips nak kasi budak makan fiber n botanical nutrients (blend terus dates, carrot, garlic and onions) so no choice ambik kuah kena makan gak 🤣 sofea no issue bab makan veggies n fruits, adik tu memilih nampak warna hijau jer terus tak nak. Ko ingat ko hebat, mummy masukan gak nutrients diam-diam 😎
Read more
Anda pernah kena direa tak? direa bermaksud buang air besar 3x sehari. bahasa kita panggil cirit ...
Media Removed
Anda pernah kena direa tak? direa bermaksud buang air besar 3x sehari. bahasa kita panggil cirit birit yang kerap biasenya diikuti sekali tanda2 seperti sakit perut Loya, muntah rasa letih Demam punca salah makan cthnya pedas & tercemar penawar orang dulu-dulu daun ... Anda pernah kena direa tak?

direa bermaksud buang air besar 3x sehari.
bahasa kita panggil cirit birit yang kerap 🚽 biasenya diikuti sekali tanda2 seperti 🌿sakit perut
🌿Loya, muntah
🌿rasa letih
🌿Demam

punca ➡salah makan cthnya pedas & tercemar

penawar orang dulu-dulu

daun jambu batu 2 helai
2 sudu air garam

1. cuci
2. tumbuk
3. tambah sedikit air & garam
4. minum 1 sudu lepas setiap kali membuang

tapi daun jambu rasa pahit sikit memang tak ramau yang mampu telan 😁😁 saranan saya bancuh Perfomance Drink saja mudah dan sedap! 😉 tak perlu petik2 daun nak bertumbuk2 bagai dah 😁😁
Read more
 #kencanbarengpakgusti nggak sah kalo nggak jajan. Berjodoh karena teman satu geng cari lapak ...
Media Removed
#kencanbarengpakgusti nggak sah kalo nggak jajan. Berjodoh karena teman satu geng cari lapak makan siang, beginilah kita setelah menikah, kemanapun jalan yang dicari pertama adalah dimana tempat jajan! . . . Mengitari daerah kota tua di Melaka, khususnya wilayah Red-Square dan ... #kencanbarengpakgusti nggak sah kalo nggak jajan. Berjodoh karena teman satu geng cari lapak makan siang, beginilah kita setelah menikah, kemanapun jalan yang dicari pertama adalah dimana tempat jajan! .
.
.
Mengitari daerah kota tua di Melaka, khususnya wilayah Red-Square dan Jonker street dalam 2 hari 1 malam, pastilah kita banyak ngeliat tempat makan. Berbagai makanan khas Melaka ada disini. Cuma masalahnya tak semua bisa dimasuki dan dicoba karena sebagian besar sepertinya “non-halal”. Jadi kalo bisa dirangkum, rata-rata yang kita datangin di Melaka adalah tempat nongkrong buat minum yang kelihatannya kece. Naaah, kalo soal minuman yang paling wajib dicoba saat disini adalah es cendol! disiram pake gula melaka, dikasih topping aneka macam atau original semuanya enak. Yang jual cendol banyak, tapi yang paling terkenal ampe antri duduk itu Jonker88. Plus The Daily Fix Cafe, yang interiornya super kece dan udah kita jadiin lokasi shooting instastory 😂
.
.
.
Jonker street alias Jonker walk buka mulai pukul 5 sore sampai 10 malam. Area sepanjang jalan Jonker langsung ditutup dan berubah jadi “night market”. Aneka pedagang mulai dari es, buah, jajanan, souvenir, sampai perlengkapan rumah tangga ada disini. Selain jalanan, rumah-rumah pertemuan dipinggir jalan juga meriah bikin acara, ada ibu-ibu yang line dance, ada yang karaokean, ada yang bikin rapat ngumpulin dana sampe ada panggung buat warga yang antri nyanyi dan nari!! 😅
.
.
.
Dan makan terakhir di Melaka sebelum ke airport adalah ikan asam pedas! Meski gagal nyobain asam pedas Jr. karena waktu bukanya mepet dengan penerbangan, tapi terobati karena yang disebelahnya udah bisa dipesan! Akhirnya @pakgustijajan jadi posting asam pedas! 😂
.
.
.
#bugusti365daysofhappiness #kencanbarengpakgusti #travelcouple #bugustijajan #bugustijalanjalanmelaka #bugustijalanjalanmalaysia #kulinerdimelaka #jonkerstreet
Read more
The place was better in 2015/2016. You don't have to pay a penny to wear the hanbok, but rm3/pair, ...
Media Removed
The place was better in 2015/2016. You don't have to pay a penny to wear the hanbok, but rm3/pair, rm5/pairs is charged recently. The menu ya ya ya, they added more choices, but 'we don't have it' is the answer. Mungkin sebab tak ramai order, so they alternatively want to serve chicken+cheese ... The place was better in 2015/2016. You don't have to pay a penny to wear the hanbok, but rm3/pair, rm5/pairs is charged recently. The menu ya ya ya, they added more choices, but 'we don't have it' is the answer. Mungkin sebab tak ramai order, so they alternatively want to serve chicken+cheese tu. Ramaaaaai order yg tu. We ordered chicken, masin, tak pedas punnng. Other menus, tah la, salah order kot. Dulu, 'weh sedapnya'. Yang penting, air tu. Gelas dia sedih. Banchan ada, semua berasaskan goreng tepung. Habis before main dish sampai. Ate lama beno, banchan sampai dulu dari air.
.
All in all, excited je sokmo kalu bab makan.
Read more
I'll never give up!! Kejatuhan buat kita belajar, matang & lagi rasa bersyukur. Makan #kerepekabangsado ...
Media Removed
I'll never give up!! Kejatuhan buat kita belajar, matang & lagi rasa bersyukur. Makan #kerepekabangsado ni, terus berkobar semangat ha! . Alhamdulilah, SETIAP BULAN PUASA mesti ramai cari Akid nak #kerepekubipedas yang pernah viral ni. RANGGUP, PEDAS & MANIS level 5️ orang cakap ... I'll never give up!! Kejatuhan buat kita belajar, matang & lagi rasa bersyukur. Makan #kerepekabangsado ni, terus berkobar semangat ha!
.
Alhamdulilah, SETIAP BULAN PUASA mesti ramai cari Akid nak #kerepekubipedas yang pernah viral ni. RANGGUP, PEDAS & MANIS level 5⭐️ orang cakap ha.
.
Tak perlu nak goda lagi, nak order terus DM atau PM Admin akid, 1KG hanya RM25 sahaja, POS LAJU & COD Lembah Klang.
.
Whatsapp ADMIN #0176091412
Read more
Assalamualaikum & salam Ramadhan <span class="emoji emoji1f319"></span><span class="emoji emoji2b50"></span>️ . Sambal Kering Kentang Bilis CRUNCH! CRUNCH! Resipi turun ...
Media Removed
Assalamualaikum & salam Ramadhan ️ . Sambal Kering Kentang Bilis CRUNCH! CRUNCH! Resipi turun temurun yang pasti tak puas kalau hanya makan sekali! . Jom mudahkan sahur & berbuka! Kapit dengan roti atau sebagai lauk sampingan . 100% Jaminan Sedap 100% Home-Made Gluten-Free ... Assalamualaikum & salam Ramadhan 🌙⭐️
.
Sambal Kering Kentang Bilis CRUNCH! CRUNCH! Resipi turun temurun yang pasti tak puas kalau hanya makan sekali! .
Jom mudahkan sahur & berbuka! Kapit dengan roti atau sebagai lauk sampingan
.
100% Jaminan Sedap
100% Home-Made
Gluten-Free (kentang direndam semalaman & tiada kanji sebelum digoreng)
Ready-to-eat
0 waktu penyediaan
Pedas hot hot heat 🌶
.
Ramuan: Kentang | Ikan Bilis | Cili | Bawang Goreng | Garam | Gula
.
Bekas kecil - RM10
Bekas besar - RM18
(Postage + RM8)
.
COD area Taman Bukit Indah / Taman Kosas
.
PM atau whatsapp terus ke +60199095636
.
http://www.wasap.my/60199095636
http://www.wasap.my/60199095636
http://www.wasap.my/60199095636
Read more
Korang yang keje KL tuh, rasa-rasa tak sempat balik buka kak lily suggest kat korang berbuka puasa ...
Media Removed
Korang yang keje KL tuh, rasa-rasa tak sempat balik buka kak lily suggest kat korang berbuka puasa di @ramadaklcc tau. Diaorang ade Set Bebuka Puasa pada harga RM25nett je. Nampak RM25nett makan setalam tuh hah. Ada 5 jenis pilihan menu seperti nasi kerabu, nasi beriyani ayam, nasi tomato, ... Korang yang keje KL tuh, rasa-rasa tak sempat balik buka kak lily suggest kat korang berbuka puasa di @ramadaklcc tau. Diaorang ade Set Bebuka Puasa pada harga RM25nett je. Nampak RM25nett makan setalam tuh hah. Ada 5 jenis pilihan menu seperti nasi kerabu, nasi beriyani ayam, nasi tomato, nasi putih lauk ikan asam pedas dan nasi putih lauk sambal udang. Eh bukan tuh je didatangkan sekali dengan appetizer seperti murtabak ataupun samosa, sup ayam dan minuman jugak tau.
Haruslah berbaloi kak lily rasa wokeh. Korang tuh cubalah singgah di @ramadaklcc ni ek.
#bukapuasa #ramadanset #foodie #foodporn #foodgasm #ramadaklcc #bloggerkakimakan #ciklilyputihdotcom
Read more
Nyaman berabisss masakannya! Mcm style Malaysian/Singaporean cooking <span class="emoji emoji1f44d"></span>🏻<span class="emoji emoji1f44d"></span>🏻 Tried the chicken ...
Media Removed
Nyaman berabisss masakannya! Mcm style Malaysian/Singaporean cooking 🏻🏻 Tried the chicken rendang, ikan tenggiri asam pedas, sayur tauge dan sambal belacan! Fuuhhhh macam makan kat KL pulak! Price pun reasonable! A MUST TRY! Kadainya bawah jambatan Gadong, tempat area bekas jual ... Nyaman berabisss masakannya! Mcm style Malaysian/Singaporean cooking 👍🏻👍🏻
Tried the chicken rendang, ikan tenggiri asam pedas, sayur tauge dan sambal belacan! Fuuhhhh macam makan kat KL pulak! Price pun reasonable! A MUST TRY! Kadainya bawah jambatan Gadong, tempat area bekas jual karipap Old Klang... Nama kadai balum ada kucari2 😅 Yang nyata, ayam rendang dia the besstt... dan tak crispy 🤣✌🏻 #bestrendang #baiktahcuba #crispyrendang✌🏻
Read more
Hanya besok 6 April!!! Earhouse X Pedesan Neda! . Yuk, datang dan rasakan sensasi pedas sambal ...
Media Removed
Hanya besok 6 April!!! Earhouse X Pedesan Neda! . Yuk, datang dan rasakan sensasi pedas sambal dari @pedesan_neda yang bisa bikin kamu tak bisa berhenti makan! Sembari menunggu workshop dari Sisterhoodgigs, sembari menikmati menu kolaborasi kami. . P:S; Porsi terbatas lho! Datang ... Hanya besok 6 April!!! Earhouse X Pedesan Neda!
.
Yuk, datang dan rasakan sensasi pedas sambal dari @pedesan_neda yang bisa bikin kamu tak bisa berhenti makan! Sembari menunggu workshop dari Sisterhoodgigs, sembari menikmati menu kolaborasi kami.
.
P:S; Porsi terbatas lho! Datang mulai jam 6 sore ya untuk dapatkan makananmu.
.
Happy Eating! 😋
.
#earhouse #earhousexpedesanneda
Read more
Ada yang ga suka cumi masak hitam??? Maaf yaaa kalo ad yg ga sukaaa.. tapi saya sukaaaaaaa <span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f605"></span> gpp ...
Media Removed
Ada yang ga suka cumi masak hitam??? Maaf yaaa kalo ad yg ga sukaaa.. tapi saya sukaaaaaaa gpp looo tinta cumi ituu ad yg dbikin mie skrg..nasi goreng jugaaa jd amann.. tapi kalo ad yg ga suka maafkannnn Tadinya mau lebih pedess tp ga usahlah biar bisa makan sama2 krn lidah pedas saya tak ... Ada yang ga suka cumi masak hitam??? Maaf yaaa kalo ad yg ga sukaaa.. tapi saya sukaaaaaaa 😅😅😅 gpp looo tinta cumi ituu ad yg dbikin mie skrg..nasi goreng jugaaa jd amann.. tapi kalo ad yg ga suka maafkannnn
Tadinya mau lebih pedess tp ga usahlah biar bisa makan sama2 krn lidah pedas saya tak normal..cabe gede2 aja cemplung..selamat siangggg sy mau baking duluuuu.. #Jgnditagur #Lghandak
Read more
Selamat pagi menjelang siang teman teman Ini nih sambel jengtri (jengkol + teri) dan sambel petri ...
Media Removed
Selamat pagi menjelang siang teman teman Ini nih sambel jengtri (jengkol + teri) dan sambel petri (pete + teri) yang bikin orang ngiler tak kuasa menahan nafsu makan, aku suka banget loh sambelnya pas rasa pedasnya luar biasa mantap 🏻 Sambel langganan aku dan keluarga kesukaan. Aku ... Selamat pagi menjelang siang teman teman

Ini nih sambel jengtri (jengkol + teri) dan sambel petri (pete + teri) yang bikin orang ngiler tak kuasa menahan nafsu makan, aku suka banget loh sambelnya pas rasa pedasnya luar biasa mantap 👍🏻
Sambel langganan aku dan keluarga kesukaan. Aku pesannya di @dapur_tombay
Pecinta jengkol, pete dan pecinta pedas mantap ini buruan pesan @dapur_tombay
Soal harganya pas dikantong.....
Soal rasa enak banget..... Sambelnya @dapur_tombay memang juara deh

Klw mau pesan follw aja ignya @dapur_tombay
Wa:085381893116
Read more
I'm back in the kitchen! Tutup je api baby terus teriak mintak lunch dia dulu ahahaahahah! Anyway ...
Media Removed
I'm back in the kitchen! Tutup je api baby terus teriak mintak lunch dia dulu ahahaahahah! Anyway here are mine and amaan's lunch. Ummi punya nasi and daging kicap blackpepper tak cukup bahan dan terkejar itu & amaan punya his all time fav , nasi dan ikan goreng with carrot dari lauk daging tu. ... I'm back in the kitchen! Tutup je api baby terus teriak mintak lunch dia dulu ahahaahahah! Anyway here are mine and amaan's lunch. Ummi punya nasi and daging kicap blackpepper tak cukup bahan dan terkejar itu & amaan punya his all time fav , nasi dan ikan goreng with carrot dari lauk daging tu. I bet a lot of you lagi terel buat lauk daging ni but here's the #resepisukahatiummidena incase you pun mengalami nasib sama. Lol !
.
DAGING KICAP BLACKPEPPER APA ADANYA (1-2 orang makan)
//
BAHAN-BAHAN
1. Daging ofkos potong la sukahati cemana tapi jangan besar besar la nanti liat.
2. Bawang holland half / sebiji
3. Bawang putih i pakai yang dah blend (ada halia pun boleh sekali masukkan)
4. Tomato sebiji
5. Serai sebatang saja nak wangi haha
6. Carrot , sawi sukahati la sayur apa nak letak tapi sawi letak akhir . Letak cili padi atau blend cili kalau nak pedas.
7. Kiub daging
8. Serbuk Blackpepper & paprika
9. Ada kicap masin je masalahnya. So better ada kicap manis jugak and sos tiram to make it taste better
10. Sos cili pun i takde tapi thank god i ada packet packet cili duk beli mcd/kfc hahaha
11. Corn starch ( tepung jagung)
.
CARA-CARA
1. Perap daging with kunyit dan garam. Sementara tu potong la bahan lain ok.
2. Tak guna minyak, guna butter so panaskan butter. Campak bawangs ke dalam api dek kerana asyik membawang. Masukkan serai sekali.
3. Masukkan daging. Dah separa masak. Masukkan air sikit . Pastu masukkan kiub daging/ayam.
4. Masukkan carrot untuk bantu carrot cepat lembut. Dan tomato.
5.MASUKKAN: kicap , sos, blackpepper, paprika bagai. Gula. Garam takyah sbb dah masin dari kiub dan kicap tp if perlu masukkan la sikit. Rasa la sendiri k. I letak corn starch sebab bagi likat sikit baru best.
6. Biar seketika untuk daging masak & boleh dikunyah.
7. Agak agak daging dah lembut. Masukkan sawi or sayur lain. Gaul. Rasa. Tutup api.
Read more
Kalau korang tanya pendapat sis antara banyak banyak sambal by @sambaleena.my yang paling best ...
Media Removed
Kalau korang tanya pendapat sis antara banyak banyak sambal by @sambaleena.my yang paling best tentulah sis vote untuk sambal ketuk ~~~ Rasa sambal ketuk nie seakan akan sambal itam cuma takde rasa masam sebab takde belimbing buluh ~~~ Tapi rasa pedas dia memang cukup la, tengah ... Kalau korang tanya pendapat sis antara banyak banyak sambal by @sambaleena.my yang paling best tentulah sis vote untuk sambal ketuk 😉😉😉
~~~
Rasa sambal ketuk nie seakan akan sambal itam cuma takde rasa masam sebab takde belimbing buluh 😅😂
~~~
Tapi rasa pedas dia memang cukup la, tengah tak lalu nak makan tapi kalau ada sambal ketuk nie laju jer tambah nasi tau 😂😂😂
~~~
Tak percaya takpe korang boleh try sendiri 😊😊😊
~~~
Kat mana nak dapat di Kuantan ? Haa meh beli di butik @maleeqa.exclusive, macam macam jenis sambal ada 😘😘😘
Read more
Jeruk Belimbing Buluh @ Starfruit Bamboo Pickles, lol! <span class="emoji emoji1f61d"></span> Hasil usaha eksperimen abam sendiri yang ...
Media Removed
Jeruk Belimbing Buluh @ Starfruit Bamboo Pickles, lol! Hasil usaha eksperimen abam sendiri yang menjeruk selama 2 minggu, ternyata berbaloi-baloi. Pokok belimbing buluh arwah mak lain macam lebatnya haritu. Abam sedih tengok buah jatuh kat tanah je. So google la ape lagi. Wifey tak ... Jeruk Belimbing Buluh @ Starfruit Bamboo Pickles, lol! 😝 Hasil usaha eksperimen abam sendiri yang menjeruk selama 2 minggu, ternyata berbaloi-baloi. Pokok belimbing buluh arwah mak lain macam lebatnya haritu. Abam sedih tengok buah jatuh kat tanah je. So google la ape lagi. Wifey tak yakin mula2, dia cakap masam buah tu, tapi bila dah siap, haaaa baru tau sedap tak sedap laki dia buat, haha! Jenuh gak buat ni, 3 hari je rendam air garam, lepas tu tukar air gula seminggu, pastu masak lagi air gula tu balik, masok balik. Tapi memang perghh la hasil dia. Pelik sikit sebab masa buat penuh balang, lama2 kecut pulak dia. Abam buat 2 versi, 1 masam manis asam boi, 1 masam pedas cili api. Rasa nak buat kilang je lepas rasa hasilnya, haha! Patotlah jeruk mahal, susah nak buat rupanya. Try la, resepi kat google je. Ok lah, jemput eh yugais?
😋💕🍴🇲🇾 #laparhungry #makanan #jjcm #foodink #malaysiafood #makanmana #foodlover #foodie #kakimakan #foodporn #foodblogger #kelablakidiet #foodstagram #foodhunting #makan #eat #lapar #hungry #makansedap #instafood #foodgasm #food #foodnetwork #delicious #sedap #malaysia #halal #halalfood #padubeb #inzallicious
Read more
Teringat-ingat dekat Daging Dendeng semalam... Sedap sangat rasa pedas, rasa manis semua cukup. ...
Media Removed
Teringat-ingat dekat Daging Dendeng semalam... Sedap sangat rasa pedas, rasa manis semua cukup. Tiba-tiba semalam en. Husband tekan button LIVE... (dia suka buat macam tu tau) bila dengar balik rupanya tak dengar sepatah pun suara I suara dia je yg dengar... . . . Anyway kalau nak cari ... Teringat-ingat dekat Daging Dendeng semalam... Sedap sangat rasa pedas, rasa manis semua cukup. Tiba-tiba semalam en. Husband tekan button LIVE... (dia suka buat macam tu tau) bila dengar balik rupanya tak dengar sepatah pun suara I 😒 suara dia je yg dengar... .
.
.
Anyway kalau nak cari Restaurant yang friendly with kids boleh datang ke @gulacakery suka datang sini sebab boleh makan dengan aman, anak-anak tak kacau. .
.
Sepatutnya perlu ada banyak restauran macam ni banyak, senang untuk family yang ada anak kecik. Kat mana lagi restaurant yang korang tau sesuai bawa anak2?
.
.
#GambarLainTengokStory
Read more
disela-sela padatnya agenda hari ini, menyempatkan makan rujak eskrim sambil menunggu motor ...
Media Removed
disela-sela padatnya agenda hari ini, menyempatkan makan rujak eskrim sambil menunggu motor di service karena sudah tak enak lagi ditunggangi. rasa pedas, asam, manis dan dingin menyatu dalam satu kunyahan yang bisa membuat kita melupakan masalah sejenak. yukk mari makan 😀. ... disela-sela padatnya agenda hari ini,

menyempatkan makan rujak eskrim sambil menunggu motor di service karena sudah tak enak lagi ditunggangi.

rasa pedas, asam, manis dan dingin menyatu dalam satu kunyahan yang bisa membuat kita melupakan masalah sejenak.

yukk mari makan 😊😀😅. #rujak
#rujakeskrim
#icecream
#rujakbuah
#rujakpedas
#spicy
#instapic
#instalike
#kulinerunik
#likeforlike
Read more
Throwback gambar for #denaajakmakan dengan ucapan " taklah manade terliur :')" . . Lagi satu ...
Media Removed
Throwback gambar for #denaajakmakan dengan ucapan " taklah manade terliur :')" . . Lagi satu i nak recommend nanti korang buka puasa berbaloi , kedai cantik, makanan best is @baba.nyonya i pi dekat melawati mall punya, lagi satu kat avenue K. Yang ni pulak menu menu tekak melayu ya Allah ... Throwback gambar for #denaajakmakan dengan ucapan " taklah manade terliur :')"
.
.
Lagi satu i nak recommend nanti korang buka puasa berbaloi , kedai cantik, makanan best is @baba.nyonya i pi dekat melawati mall punya, lagi satu kat avenue K. Yang ni pulak menu menu tekak melayu ya Allah tolong la bayang dan cuba paham sedap gila SEMUA lauk . Yang ni kitorang pilih premium set untuk 6 orang. Ada ikan goreng tiga rasa, Green curry chicken claypot, Sambal petai udang, kangkung belacan, telur dadar, rojak yang sedap sangat. Air fresh lemongrass lychee and again boleh pilih abc or cendol. This time pilih cendol
.
Kedai hias tiptop. Menu i memang kalau i , i cakap sedaplah! patut everytime lalu kedai ni penuh! Sedap! I taktahu nak pilih paling favourite apa kat #babanyonyarestaurant ni sebab lauk dia semua sedap :') macam biasa sini ada kids menu jugak tp amaan taknak . Amaan nak chicken noodle dia ala carte. Tak pedas. sedap! .
.
Tolong set date buka puasa @baba.nyonya dengan family or kawan kawan and makan untuk i please :') thanks :') :')
Read more
 #Repost @elzirafellicia • • • Megang tak terasa lengkap tanpa kehadiran yang satu ini. Terkenal ...
Media Removed
#Repost @elzirafellicia • • • Megang tak terasa lengkap tanpa kehadiran yang satu ini. Terkenal dengan nama dan rasa nya yang khas "SIE REBOH" menjadi incaran para wisatasan.Khususnya pecinta rasa asam dan pedas,itu lah yang dicap kan di lidah kita ketika mencobanya. . Tradisi megang ... #Repost @elzirafellicia
• • •
Megang tak terasa lengkap tanpa kehadiran yang satu ini.
Terkenal dengan nama dan rasa nya yang khas "SIE REBOH" menjadi incaran para wisatasan.Khususnya pecinta rasa asam dan pedas,itu lah yang dicap kan di lidah kita ketika mencobanya.
.
Tradisi megang menjadi waktu nya dimana para ibu rumah tangga meracik Sie Reboh mereka didapurnya.
Berbahan dasar daging dan beberapa rempah seperti 3 macam cabai,cuka,dan lainnya,di satukan di dalam wadah berbahan dasar tanah liat yang kita kenal dengan nama "Beulangong Tanoh".
menunggu hingga daging empuk Sie Reuboh siap untuk disantap.
Biasanya para kaum ibu menyetok Sie Reboh pada bulan puasa,dikarenakan Sie Reboh dapat bertahan lama dan biasanya semakin dipanaskan berulang kali rasanya semakin enak.
Selain itu Sie Reboh bisa diolah kembali dengan cara digoreng atau di peuminyeuk.
kalau bukan moment megang Sie Reboh agak sulit dijumpai,tetapi para wisatawan jangan khawatir,kita bisa mendapatkan di rumah makan khas aceh rayeuk.
.
#PDWAB2018
#dutarayeuk
#IloveAcehBesar
#AyokeAcehBesar
#cahayaaceh
#thelightofaceh
#pesonaindonesia
#visitacehbesar
#wisataaceh
#wonderfulindonesia
#wisatahalal
Read more
Tak adalah rampai ni. Ada yang tadarus, ada yang ngerumpi, ada yang tidur, ada aja yang makan bubur ...
Media Removed
Tak adalah rampai ni. Ada yang tadarus, ada yang ngerumpi, ada yang tidur, ada aja yang makan bubur pedas.... Tak adalah rampai ni. Ada yang tadarus, ada yang ngerumpi, ada yang tidur, ada aja yang makan bubur pedas....
Dr dlu yang mengenali MiMi mesti tau KRU dan MiMi tak dpt nak dipisahkan!! Dr zaman sekolah muka KRU WESTLIFE mmg kat atas meja ngan lirik lagu skali.. Time Add Math is time utk hafal lirik sbb tak tau apa pun bout add math.. Setiap kali KRU mai Penang wajah MiMi pasti muncul sampai kenai la @ryzal_jaafar ... Dr dlu yang mengenali MiMi mesti tau KRU dan MiMi tak dpt nak dipisahkan!! Dr zaman sekolah muka KRU WESTLIFE mmg kat atas meja ngan lirik lagu skali.. Time Add Math is time utk hafal lirik sbb tak tau apa pun bout add math.. Setiap kali KRU mai Penang wajah MiMi pasti muncul sampai kenai la @ryzal_jaafar @acmalibrahim time tue.. Concert KRUjaan Dataran Merdeka bwk poster bagai pastu mula ja concert hilang abis poster segala.. Bila masuk plak kolej kat KL dekat plak tue ngan office KRU ari2 nak p makan kat Asam Pedas..hahaha malunyaaaa!! Pastu kalau sapa dtg rumah sewa sure disajikan dgn miming version of KRU utk tontonan umum.. Torchlight kuning sgt berharga time tue kan @hadithomar @shaqbella.. poster semua abis kena rampas time duduk kat Sri Pelangi oleh Pak Pie sbb dia tak bg lekat poster kat bilik.. hahahaha dan smlm concert last KRU!! OH NO!! KRU is ONE and ONLY!! Tak ada band yg boleh gantikan dowg!! Good Show smlm congratulations to all!! @acmalibrahim @lisasurihani @edryabdhalim @yusrykru @norman_kru @lilolillove
#sorryAbgJoeMiMicuricuriamikvideo
Read more
Cakkkk.. <span class="emoji emoji1f47b"></span> Ada je ni. Hari terakhir di Isparta sblm terbang ke Istanbul sekejap.. Makan hangin ...
Media Removed
Cakkkk.. Ada je ni. Hari terakhir di Isparta sblm terbang ke Istanbul sekejap.. Makan hangin hehe . Nak update pasal negara, nnti ada yg sensitif tak tentu hala. Jadi Sy share resepi la ye. Biar tak susah fikir nk masak apa hehe . Antara Cadangan Resepi Menu Berbuka Puasa Dan Bersahur ... Cakkkk.. 👻
Ada je ni. Hari terakhir di Isparta sblm terbang ke Istanbul sekejap.. Makan hangin hehe 😍
.
Nak update pasal negara, nnti ada yg sensitif tak tentu hala. Jadi Sy share resepi la ye. Biar tak susah fikir nk masak apa hehe 😅😁
.
📌 Antara Cadangan Resepi Menu Berbuka Puasa Dan Bersahur .
*HARI PERTAMA : KETAM MASAK LEMAK CILI API*

Bahan-bahan
- 250g ketam (dibersihkan)
- 7 biji cili hijau
- 1½ cawan santan kelapa yang di parut
- 1 keping asam gelugur
- ½ sudu kecil serbuk kunyit
- ½ sudu besar garam secukup rasa
- ½ sudu kecil perasa
.
Cara-cara memasak
1. Masukkan ketam ke dalam periuk, masukkan serai, cili hijau, santan, asam keping, garam secukup rasa, perasa dan kunyit .
2. Masak selama 5-7 minit.
3. Siap, angkat dan hidangkan
.
*HARI KEDUA : AYAM SOS LEMON MADU*

Bahan-bahan
- dada ayam 500g (potong ikut suka)
- tepung serbaguna (secukupnya)
- telur sebiji (kacau)
- madu 4 sudu besar
- lemon 2 biji (ambil jus)
.
Cara-cara memasak
1. Celupkan ayam dengan telur kemudian golek-golek atas tepung sehingga rata.
2. Panaskan minyak, goreng hingga garing, angkat dan ketepikan.
3. Untuk sos, campurkan madu dan jus lemon,kacau sebati dan masukkan ayam, gaul rata.
4. Hias dengan hirisan lemon dan daun sup. Siap!
.
*HARI KETIGA : PARI ASAM PEDAS*

Bahan-bahan
- 6 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- ½ inci kunyit
(Semua bahan hendaklah ditumbuk)
- 4 sudu besar cili boh (rendam cili kering, tos dan kisar)
- ½ cawan air asam jawa
- 3 cawan air
- 250g ikan pari (dipotong kecil)
- 2 tangkai daun kesum
- sayur masin (jika suka)
- bendir
- 3 sudu minyak masak
- garam, gula dan sedikit lada hitam
.
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak di dalam periuk yang sederhana besar. Tumiskan bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan cili boh, kacau dan biarkan hingga terbit minyak.
3. Masukkan daun kesum. Masukkan pula air asam jawa dan kacau sebati.
4. Masukkan ikan pari, sayur masin dan air. Biarkan mendidih dab kecilkan api.
5. Masukkan garam, gula dan lada hitam.
6. Masukkan bendir dan biarkan seketika sehingga bendir masak.
.
Muat 3 resepi je. Nanti Sy share lagi hehe.. Memasaklah dgn riangnya. Selamat Berbuka nnti. Jangan lupa kat kita 🙊👻
Read more
Menikmati aneka sajian dalam ritual Orom Sasadu merupakan pengalaman luar biasa dalam hidup saya. ...
Media Removed
Menikmati aneka sajian dalam ritual Orom Sasadu merupakan pengalaman luar biasa dalam hidup saya. Ritual yang dilakukan suku Sahu untuk mengucap syukur atas berkah Sang Pencipta saat hendak menanam atau ketika panen ini biasanya dilakukan dua tahun sekali. . Malam itu saya sempat ... Menikmati aneka sajian dalam ritual Orom Sasadu merupakan pengalaman luar biasa dalam hidup saya. Ritual yang dilakukan suku Sahu untuk mengucap syukur atas berkah Sang Pencipta saat hendak menanam atau ketika panen ini biasanya dilakukan dua tahun sekali.
.
Malam itu saya sempat icip E A Jala (nasi kembar), Nyao Kapok (ikan gabus masak kering), Bia (kerang dimasak dengan bumbu kuning pedas), dan sayur bunga pepaya. Tak lupa saguer, minuman tradisional beralkohol yang mereka buat sendiri. Malam itu, pesta "hanya" digelar sehari semalam. Konon, biasanya, Orom Sasadu bisa digelar hingga tujuh hari tujuh malam! Yang menarik, ujar salah satu ibu suku Sahu yang duduk semeja dengan saya, "Pesta ini selama apapun tidak akan kita mengantuk! Makan terus menerus tidak kenyang, menenggak minum pun tidak mabuk!"
.
Terlepas kesan mistisnya, ritual ini amat sangat menarik. Budaya yang selalu dilakukan di rumah adat Sasadu ini menjadi sesuatu yang sudah seharusnya dipertahankan.
.
#food #bite_chew #KisahRasaIndonesia #CintaMakananIndonesia #RasaIndonesia #Indonesia #Jailolo #oromsasadu #feast #foodporn #foodpics #nomnom #foodie #instafood #foodstagram #JailoloFood
Read more
SURAT UNTUK SEORANG MENTERI DI MALAYSIA Apabila kita mendapati sebarang maklumat dari sosial ...
Media Removed
SURAT UNTUK SEORANG MENTERI DI MALAYSIA Apabila kita mendapati sebarang maklumat dari sosial media, kita mesti berfikir dan mengenalpasti kesahihannya terlebih dahulu sebelum kita memberi pendapat/komen. 1)Sebagai seorang wakil rakyat dan juga menteri yang sudah banyak makan ... SURAT UNTUK SEORANG MENTERI DI MALAYSIA
Apabila kita mendapati sebarang maklumat dari sosial media, kita mesti berfikir dan mengenalpasti kesahihannya terlebih dahulu sebelum kita memberi pendapat/komen.
1)Sebagai seorang wakil rakyat dan juga menteri yang sudah banyak makan garam dalam segala isu/hal/perkara politik, adakah menteri yang dihormati menyiasat dan mengenalpasti kesahihan dakwaan Raja Petra terlebih dahulu sebelum memberi komen dan reaksi yang begitu pedas terhadap seorang rakyat yang sudah berusia menyerahkan semula kewarganegaraan Malaysia miliknya itu dengan ayat "negara ini tidak memerlukan rakyat seperti beliau" ?
2)"Saya tak faham. Kalau dia nak menyumbang kepada DAP itu hal dia, tetapi apa salahnya kalau dia menyumbang juga kepada kita kerana selama ini kita yang banyak membantu dia". Ayat dan kata Datuk Seri ini bermakna Robert Kuok tidak pernah menderma kepada Barisan Nasional (BN) sepuluh sen pun walaupun banyak dibantu kerajaan. Kenyataan ini secara langsungnya membuatkan sebahagian rakyat tertanya-tanya adakah perbuatan beliau ini tidak dikecam sebagai penakut, pengecut dan pondan jika menderma kepada DAP dan pada masa yang sama kepada BN.
Bolehkah Datuk Seri menunjukkan bukti kepada rakyat Malaysia bahawa dakwaan Raja Petra adalah benar dan bukan fitnah ?

Sekian terima kasih.
Read more
Menu tengahari sabtu Pepagi dingin hujan membasahi bumi Backyard pun banjir Harap tak rosak ...
Media Removed
Menu tengahari sabtu Pepagi dingin hujan membasahi bumi Backyard pun banjir Harap tak rosak watermelon Sedang membesar dengan jayanya . Menu simple Layan dengan nasi panas2 Ikan bilis kentang petai Goreng kicap pedas Sayur campur berkuah Tambah egg tofu Balance 1pek masih ... Menu tengahari sabtu
Pepagi dingin hujan membasahi bumi
Backyard pun banjir
Harap tak rosak watermelon
Sedang membesar dengan jayanya
.
Menu simple
Layan dengan nasi panas2
Ikan bilis kentang petai
Goreng kicap pedas
Sayur campur berkuah
Tambah egg tofu
Balance 1pek masih elok
Kemudian ada extra lodeh
Sarapan pagi tadi
.
Ingat nak pergi mencari mangga
Buah yang wajib ada
Sedap makan sejuk2
.
Minum pula air kelapa pandan
Nikmat sangat! 😋😋😋
.
Yang lain masak apa harini?
Ke makan di luar saja?
.
#tkdcooking #homecooked #ikanbiliskentangpetaigorengkicap #sayurcampur #mixvege
Read more
Untuk tetamu majlis, parents areej nuha pilih goodies special dari @deqyoungstationhq ! Sekarang ...
Media Removed
Untuk tetamu majlis, parents areej nuha pilih goodies special dari @deqyoungstationhq ! Sekarang zaman takda masa nak terkial kial satu persatu bagi doorgift kat tetamu so kami decide bagi kacang salut berperisa (original, pedas dan madu) Ya Allah semua suka (kami pon happy) hehe. Semoga ... Untuk tetamu majlis, parents areej nuha pilih goodies special dari @deqyoungstationhq ! Sekarang zaman takda masa nak terkial kial satu persatu bagi doorgift kat tetamu so kami decide bagi kacang salut berperisa (original, pedas dan madu) Ya Allah semua suka (kami pon happy) hehe. Semoga yang makan, mengalir pahala parents @areejnuha yea. Mommy recommend goodies ni untuk anda yang nak buat event. Bagi je satu paket tu, taklah dorang buang kan dah la sedap and siap tanya lagi beli kat mana 😍 . Ini keluaran khas dari Negeri Sembilan so sangat sesuai jadi doorgift majlis @areejnuha tempoh hari ❤️ alhamdulillah! Nak jugak? Okey follow @deqyoungstationhq tau!
.
.
.
Dalam pada tu mommy takda la malas sangat sebabnya mommy siapkan jugak doorgifts kat bebudak lepastu doorgifts untuk marhaban ❤️ tak ke cantik hasil tu 🤪😂 anyway mommy buat business jgk so kalau nak order contact aje mommy (eh sempat promote) haha😉👍🏻 .
.
.
#doorgifts #doorgift #doorgiftmalaysia #doorgiftseremban 📸 @akujurugambarseumurhidupmu
Read more
JANGAN MAKAN KAT PASAR FILIPINA KOTA KINABALU! - Haa sebelum ni bila abang datang KK, ramai jua member ...
Media Removed
JANGAN MAKAN KAT PASAR FILIPINA KOTA KINABALU! - Haa sebelum ni bila abang datang KK, ramai jua member yang pesan benda ni kat abang. Katanya kat sini kotor, mahal and tak sedap. Akibatnya, even selepas 3 kali datang KK, abang tak pernah jejak kaki kat sini. SEHINGGALAH malam semalam! Haha ... JANGAN MAKAN KAT PASAR FILIPINA KOTA KINABALU! - Haa sebelum ni bila abang datang KK, ramai jua member yang pesan benda ni kat abang. Katanya kat sini kotor, mahal and tak sedap. Akibatnya, even selepas 3 kali datang KK, abang tak pernah jejak kaki kat sini. SEHINGGALAH malam semalam! Haha meh abang share sikit experience:

1. Ok fine, kalau kau jenis suka makan kat restoran seafood yang proper, ber-aircond bagai, this is not the place. Vibe Pasar Philippines ni ala pasar malam / foodcourt gitu. Sebijik cam area makan malam murah kat tengah-tengah Gili Trawangan, Lombok - siapa penah sampai mesti tau.

2. Ada banyakkk kedai makan seafood, nasi campur, bakso, kudap-kudap etc. Berhati-hati time pilih kedai. Salah pilih kau kena ketuk tang harga.

3. Semalam abang beruntung sebab terserempak #villagepeople, @rikamalik11 yang berniaga kat situ so terus suruh dia suggest kedai makan mana yang sedap and mak dia siap bawak kitorang kat kedai itu yang bernama Kinabalu Seafood - rujuk gambar.

4. Tak tipu makanan kat kedai ni sedappp! Udang butter rasa lemak manis, siakap merah pedas, portion besau and seafood semua segar! Yang paling best, tercapai impian abang nak makan rumpai laut! Sedap je gigih bebola dia pecah and rasa masin-masin air laut. Worth to try especially those yang suka benda pelik-pelik cam abang! Haha

5. Lagi best, harga murah sebab ada kombo! Just RM35 untuk makan berdua and ko dapat lauk ikan, udang, sotong, sayur and nasi. Terpulang lah nak masak apa.

6. Abang amik pakej RM35 then tambah sekor lagi ikan kerapu stim (RM30), lokan bakar (RM15) and rumpai laut (RM5). Termasuk air, total bil RM100 je! Bahagi 3 orang, baru RM30++ each jew.

7. Lokasi kedai ni susah sikit nak explain. Betul-betul seberang Le Meridien then kau straight je masuk dalam pasar tu sampai hujung. Carilah signboard Kinabalu Seafood.

8. Overall: If abang datang KK, i will definitely singgah sini lagi simply because the food is awesome, suasana happening and dekat dengan hotel. Kotor, mahal etc tu plak subjektif kepada individu, for me, still okay lagi. Thanks @rikamalik11 sebab introduce kedai ni! #villagepeople penah makan sini? Ok tak? #sabahokbah #sabahtourism
Read more
 #Repost @eleanakamal ・・・ Siapa suka kepedasan? 🌶🌶🌶 This @SambaNeng by @suhaibdaud is for you. ...
Media Removed
#Repost @eleanakamal ・・・ Siapa suka kepedasan? 🌶🌶🌶 This @SambaNeng by @suhaibdaud is for you. Sedap, pedas, padu, terbakar! I yang tak makan pedas pun sanggup berkorban deria rasa demi Sambal Neng ini. Thank you @suhaibdaud murah hati awak, lapang rezek awak #sambal #sambalneng #MenghangatkanSeleraAnda #halal ... #Repost @eleanakamal
・・・
Siapa suka kepedasan? 🌶🌶🌶 This @SambaNeng by @suhaibdaud is for you. Sedap, pedas, padu, terbakar!
I yang tak makan pedas pun sanggup berkorban deria rasa demi Sambal Neng ini. Thank you @suhaibdaud murah hati awak, lapang rezek awak 💕

#sambal #sambalneng
#MenghangatkanSeleraAnda
#halal #muslimproduct #igreviewmalaysia
#sedapgiler #igshop
#ig
#malaysianfood
#InstaFood #follow
#FoodPorn #love #foodlover
#foodmarket #loveit
#hot #spicy #insta #foodgism
#sambalbilisberapi #instashop
#sambalbilis #instashopmalaysia
#bumiputra #igreview #foodies #goodpic
Read more
Sup Tulang @donswarong ni pun sedap tau.Daging lembu lembut, sayur pun bnyk and crunchy..iena ...
Media Removed
Sup Tulang @donswarong ni pun sedap tau.Daging lembu lembut, sayur pun bnyk and crunchy..iena suka sayur yang tak lembik..iena tak suka makan masakan berkuah yang sayurannya dimasak sampai lembik..haaa yang macam ni iena suka.Makan pula dengan bawang putih goreng dan kicap pedas perghhhhh ... Sup Tulang @donswarong ni pun sedap tau.Daging lembu lembut, sayur pun bnyk and crunchy..iena suka sayur yang tak lembik..iena tak suka makan masakan berkuah yang sayurannya dimasak sampai lembik..haaa yang macam ni iena suka.Makan pula dengan bawang putih goreng dan kicap pedas perghhhhh terangkat😍😍😍
.

Pada korang yg nk cuba boleh dtg @donswarong
Ianya di buka seawal jam 7.30 pagi sehingga 12 tengah malam..terdapat pelbagai menu masakan johor yang menarik di tawarkan..
#donswarong #blogger #bloggermy #bloggermalaysia #malaysianblogger #foodblogger #foodie #foodporn #meerebus #meerebussedap #masakanjohor #johorean
Read more
Alhamdulillah sempat la yana hidangkan #EnKetuaRumah hari ni dengan Asam Pedas Ayam dan Lempeng YongPeng sebelum dia ke Singapore petang tadi... first time nampak dia tak makan nasi hihihik... amin.. moga dia kurus huhu... . Yang bestnya resepi special ni di masak dengan ILo Rainbow ... Alhamdulillah sempat la yana hidangkan #EnKetuaRumah hari ni dengan Asam Pedas Ayam dan Lempeng YongPeng sebelum dia ke Singapore petang tadi... first time nampak dia tak makan nasi hihihik... amin.. moga dia kurus huhu... .
Yang bestnya resepi special ni di masak dengan ILo Rainbow Pan Set ni dengan hanya RM159 korang akan dapat 3pcs pan & 1 penutup, dengan satu bekas simpanan lauk bertutup & 6pcs perkakas dapur nilon tau....😱
.
Kalau korang nak tengok lagi banyak resepi yana buat, yana akan kongsi lagi di #TheWowShow Tv3 jam 1 tengahari esok...
.
Haaa apa korang nak tanya, boleh tanya sekarang, esok yana jawab soalan korang secara live kat tv nanti... 😬💋😍
.
.
Standby je call 1800180808 atau beli kat online www.cjwowshop.com.my 😘
COD pun boleh. .
#AdaApaApaSoalan tak?
#KorangTanyaYanaJawabMasaLiVe nanti 😄
#CJWowShop
#TheWowShow2018
#YanaLifeHack
#SensationalWow
#YanaHosting
#mateendanmommy
#ResipiYanaSamsudin
Read more
...jomm masak asam pedas pulak. Kali ni pakcik guna ikan ketarap bahagian ekor dan dua keping isinya. Tambah sawi jeruk sebagai pelengkap, yang tu optional, tak makan sawi jeruk boleh ganti dengan terung, bendi atau tomato. Nak masak asam pedas kosong macam tu saja pun ok...lagi pun sapa ... ...jomm masak asam pedas pulak. Kali ni pakcik guna ikan ketarap bahagian ekor dan dua keping isinya. Tambah sawi jeruk sebagai pelengkap, yang tu optional, tak makan sawi jeruk boleh ganti dengan terung, bendi atau tomato. Nak masak asam pedas kosong macam tu saja pun ok...lagi pun sapa yang nak makan? Pandai pun, mereka dan keluarga mereka, sapa ada kesah yea dak. Resipi tak payahlah yea, kerap sangat share, sampai boring dah...awak² semua masak apa hari ni? 😉

#resipiwarisan
#resipimatgebu
#johor
#asampedas
#matgebu
#tiffinbiru
#foodblogger
#kelabbloggerbenashaari
Read more
Menu kegemaran anak-anak saya, aglio olio. Saya menggunakan pasta angel hair. Ada beberapa kali telah saya kongsikan resipi ini tapi kepada yang tak berkesempatan menonton video resipi sebelum ini, saya upload lagi. Boleh tambah bahan-bahan yang saya tak ada hari ini. Rebus pasta (angel ... Menu kegemaran anak-anak saya, aglio olio. Saya menggunakan pasta angel hair. Ada beberapa kali telah saya kongsikan resipi ini tapi kepada yang tak berkesempatan menonton video resipi sebelum ini, saya upload lagi. Boleh tambah bahan-bahan yang saya tak ada hari ini.
Rebus pasta (angel hair) dengan minyak zaitun atau minyak masak dan sedikit garam, rebus sampai lembut, sesedap kita nak makan. Jangan masih keras kita dah toskan. Saya rebus pasta dengan minyak kelapa sedikit dan garam, tak perlu minyak zaiton, tetap sempurna..
Bila dah lembut, toskan spagetti tadi. Kita panaskan minyak masak biasa, masukkan bawang putih ya g dicincang atau ditumbuk, masukkan pula beberapa helaian cili kering yang dipotong-potong..
Kemudian kita masukkan daging kisar (boleh guna ayam, udang, sotong atau kepah dan sebagainya), biarkan daging masak. Masukkan sayur, saya guna lobak merah, untuk cepat lembut kita masukkan air (air yang sesuai sukatan dengan kebasahan aglio olio yang kita suka). Saya tak suka yang kering sangat, jadinya tambahkan sedikit air..
Masukkan pula garam, kiub ayam, sos tiram dan lada sulah. Setelah ibu masukkan daun saleri dan cili besar (cili benggala kalau ada lebih sedap)..
Masukkan pula pasta (angel hair) masa ini kecilkan api dapur, masukkan oregano dan cili flakes. Saya tak masukkan parsli sebab dah habis. Kalau takde semua bahan ini, jangan gusar, aglio olio anda tetap menjadi, kalau suka pedas, hiris saja cili api..
Gaul rata dan akhir sekali masukkan tomato. Biasanya orang guna tomato yang kecil tu untuk aglio olio, kalau takde, guna saja tomato besar yang dipotong-potong. .
Dah siap pun dan boleh dihidangkan. #resipisangdewi
Read more
. Perkongsian dari fb Mazita Awang. Semoga Puan Mazita terus diberi kesihatan yang baik.. Amin ...
Media Removed
. Perkongsian dari fb Mazita Awang. Semoga Puan Mazita terus diberi kesihatan yang baik.. Amin Aminn . ---------------------------------- . TB kisah 31 Ogos 2016 . 5 bulan lepas akak pencen.. Allah menguji akak dengan sakit luka usus yang kronik .. kesan tabiat pemakanan yang ... .
Perkongsian dari fb Mazita Awang. Semoga Puan Mazita terus diberi kesihatan yang baik.. Amin Aminn👇👇
.
----------------------------------
.
⏩TB kisah 31 Ogos 2016
.
5 bulan lepas akak pencen.. Allah menguji akak dengan sakit luka usus yang kronik .. kesan tabiat pemakanan yang tidak teratur waktu kerja.. suka makan pedas dan waktu tu juga berat badan bertambah (nampak tak betapa tembam muka dan pakej lelemak di badan akak🙈)
.
Buat rawatan di Hospital Swasta berbelas ribu sebab akak takde insuran.. sanggup sebab nak
pulih dari sakit.. waktu tu tak pikir ape.. janji baik dari sakit... Baru sedar... betapa bernilai sebuah ~Kesihatan .
Namun masih belum pulih... tetap bergantung dengan ubat luka usus... masih berpantang makan makanan kesukaan akak... waktu tu memang hilang nikmat hidup... menitis air mata bila kena hadap bubur hari hari
.
❤Tapi Allah maha penyembuh .
Asbab consume Richglow akak sendiri tak perasan yang entah bila akak tak bergantung lagi dengan ubat luka usus .
Consume supplement dengan niat untuk kurus cantik (itu memang typical hookkey.. tak malu mengaku) walaupun permulaan rasa skeptical terhadap product keluaran Bumiputera
.
Waktu akak consume #Richglow tiada gimik yang gah.. Iklan Radio pun belum ade
Just simple ordinary people ..
.
The true story dan real testimony dari Founder Cik Sery Asmara dan customer asbab consume makanan sunnah nie
.
Tapi semakin lama consume badan semakin sihat dan semakin banyak kesan yang baik
.
Baru akak sedar .
🍒 Kesihatan lebih bernilai dari sebuah kecantikan
🍒 Kesihatan yang baik adalah aset terpenting dalam kehidupan seseorang
🍒 Duit yang banyak akan habis jika kita di uji dengan sakit
.
Ape yang kita amalkan ... gaya hidup kita akan menentukan taraf kesihatan kita
.
Jangan berkira untuk sebuah kesihatan yang lebih baik ❤️
.
Whatsapp Admin 019-7390700
.
#Teamrichglow
#MakananSunnahRichglow
Read more
Usually time travel, abang jarang risau pasal bab makanan sebab I know yang makanan halal banyak ...
Media Removed
Usually time travel, abang jarang risau pasal bab makanan sebab I know yang makanan halal banyak je, cuma kau kena rajin sikit mencari lah. Same goes to Siem Reap, kalau kau bukak mata sikit time berjalan tu, banyak je kedai/kiosk halal, especially kat area masjid Siem Reap ni haa. Meh abang ... Usually time travel, abang jarang risau pasal bab makanan sebab I know yang makanan halal banyak je, cuma kau kena rajin sikit mencari lah. Same goes to Siem Reap, kalau kau bukak mata sikit time berjalan tu, banyak je kedai/kiosk halal, especially kat area masjid Siem Reap ni haa. Meh abang share pasal kisah makan kat sini:

1. Kat Siem Reap ni ada perkampungan Islam yang kecil. Ada masjid and banyak jua kedai makanan halal. Just cari Siem Reap Mosque then along the road tu kau akan jumpa restoran Halal like Wau, Muslim Family Kitchen, Backpackers Kitchen etc.

2. Kat restoran gini makanan dia around USD2 - USD8 per serving. Kalau convert ke RM, dalam RM8-RM30. Tapi kalau nak murah, cari je kiosk goreng-goreng atas motor tu, kau boleh dapat Pad Thai USD1 je! Haha

3. Antara makanan Kemboja yang dikatakan femes adalah Lembu Naik Bukit (Beef Climbing Hill apa ntah) - USD6.5, amok fish - USD2.5, nasi Lok Lak - USD2.5 gitu lah. Portion boleh tahan banyak.

4. Amok fish tu sedap! Macam rasa masak lemak cili api versi pekat and tak pedas. Lembu naik bukit tu plak ok je rasa wise, cuma presentation dia vass la siap masak depan kau semua. Yang loklak tu plak, kau tak makan pun takpe, dia rasa cam masak merah versi masam sikit. Abang tak minat sangat.

5. Dekat tepi jalan ni ada dijual sosej and cucuk-cucuk yang rupanya sangat diragui. Tapi ianya halal. Abang rembat lah 4 cucuk (USD1.5) and surprisingly sedap! Especially sosej dia tu haha.

6. Bab air plak, kau boleh la try fruit shake dia yang banyak jual tepi jalan. Harga USD1 dan rasanya macam fruit shake biasa je, cuma harga dia murah la gak sebab dalam USD1 yakni RM4 hengget lebih. Hea

7. Abang suka masuk mini mart dorang and beli air aneh-aneh. Semalam terjumpa Coca-Cola Cherry! @cocacolamy i want this in Malaysia please! Haha

8. Dengar cerita KFC kat sini halal. Ada orang cakap memang halal and ada cakap, ‘halal’ sebab takde pork je. So pepandai kau lah. Haha

Conclusion, walaupun dengar macam mahal bila kena guna currency USD, sebenarnya bab makan kat Siem Reap ni takdelah mahal mana. Harganya tak murah but still affordable. Bajet untuk makanan, maybe around USD5-8/day pun cukup dah! #Faizdickietengokdunia
Read more
#giftreview #giftreviewmurah #giftreviewmalaysia Teringin nak makan sambal? Teringin nak makan sambal tapi tak nak pedas? teringin nak makan sambal tapi pedas kaw2?Ada yang tanya mana nak dapat? Jangan risau you alls Sis ada jual sambal yang you alls dah lama inginkan . SAMBAL ... #giftreview #giftreviewmurah #giftreviewmalaysia
Teringin nak makan sambal? 😱
Teringin nak makan sambal tapi tak nak pedas? 😤 teringin nak makan sambal tapi pedas kaw2?💥Ada yang tanya mana nak dapat? 😥 Jangan risau you alls 😘 Sis ada jual sambal yang you alls dah lama inginkan 😍 .
❤SAMBAL MERECIK ❤(SUPER SPICY)
ada ikan bilis, jering & petai di dalam! 🌶🔥🤤
.
💚 SAMBAL MELELEH 💚(MID SPICY)
ada ikan bilis & petai di dalam! 🐟🔥
.
Sis ade jual Sambal Merecik and Sambal Meleleh jeke? 🤔 Tak lah yank 😘 Okey you alls bukan itu saja sis jual tapi sis ade jual 2 jenis lagi sambal 😘 Wahhh 😍 Sambal apa tuh ? 🐟Sambal Ikan Masin dan Sambal Ikan Bilis Garing🐟
.
kalau makan nasi gaul dengan sambal ni, fuh!! memang terangkat 😱💯 lepas makan mesti nak lagi 😋
.
Eh ehh ? 😮 boleh gaul dengan nasi je ke sis? 😰
Jangan risau ☝🏻 pelbagai masakan you alls boleh campurkan sekali dengan sambal sis 😘
.
Jadi apa tunggu lagi !!!!!!! 😱
Dapatkan segera sambal viral dari sis ❤
.
#sambalviral #sambalpedasgiler #sambalterlajaksedap #sambalbalado #sambalosem #sambalsedapgiler #rugitakcuba #sambalikanmasin #sambalikanbilisgaring #malasmasak #semudah123
Read more
Pedas, dan enak banget di makan saat udara dingin apalagi kalo lagi hujan. Yap, Seblak! Makanan khas Bandung ini memang paling digemari oleh pecinta kuliner Bandung apalagi buat yang suka makanan pedas. Terbuat dari aneka kerupuk basah yang dimasak dengan olahan bahan lainnya seperti ... Pedas, dan enak banget di makan saat udara dingin apalagi kalo lagi hujan. Yap, Seblak!
Makanan khas Bandung ini memang paling digemari oleh pecinta kuliner Bandung apalagi buat yang suka makanan pedas. Terbuat dari aneka kerupuk basah yang dimasak dengan olahan bahan lainnya seperti telur, ceker, dan bahan rempah-rempah lainnya. Seiring perkembangan waktu, seblah diolah tak hanya dengan menggunakan kerupuk basah tetapi juga bahan pengganti lainnya seperti makaroni, mie, kwetiau dan lain-lain.
@seblakramdhan adalah salah satu seblak favorit pecinta kuliner Bandung. Rasa rempah yang khas dan cita rasanya yang enak selalu memanjakan lidah pecinta kuliner yang menyukai makanan pedas, khususnya pecinta pedas. Jadi kepengen makan @seblakramdhan ? #GOFOODinaja! #GOFOODBandung #GOFOODbyGOJEK #GOFOODGraphy
Read more
hai semua!! So hari tu, @alvinchong123 cabar saya untuk sahut #CabaranKontrolMacho. Dan ramai yang menyokong dan tag saya dalam komen untuk sahut cabaran tu, so sekarang saya SAHUT CABARAN KONTROL MACHO dengan @shukriyahaya. . . So ada rules untuk cabaran ini, kena kontrol macho sambil ... hai semua!! So hari tu, @alvinchong123 cabar saya untuk sahut #CabaranKontrolMacho. Dan ramai yang menyokong dan tag saya dalam komen untuk sahut cabaran tu, so sekarang saya SAHUT CABARAN KONTROL MACHO dengan @shukriyahaya. .
.
So ada rules untuk cabaran ini, kena kontrol macho sambil makan MAGGI Pedas Giler, tak boleh minum air, tak boleh tunjuk expressi & tak boleh buat bising. Ramai jugak yang komen yang Pedas Giler ni memang PEDAASSSSS GILERRR WEI! Tapi takpe…saya ‘cuba try’ untuk kontrol macho. Jadi korang semua kena tengok video ni sampai habis untuk tahu siapa yang menang. .
.
Saya tak jadi nak cabar my lovely wife @missfazura sebab dia tak tahan pedas hehe..😜 so saya nak cabar @aizatamdan @sakirinaca90, dan @melramlan untuk sahut cabaran ni. Haaa…tengok dorang berani ke tak. And to ALL my fans out there, I cabar you guys to sahut cabaran ni jugak. Jangan lupa tag saya & hashtag #cabarankontrolmacho #maggipedasgiler #pedasgiler
Read more
Assalamu’alaikum Sahabat Nisrina, Roda kehidupan memang akan selalu berputar. Tak semuanya ...
Media Removed
Assalamu’alaikum Sahabat Nisrina, Roda kehidupan memang akan selalu berputar. Tak semuanya yang di atas akan selalu ada di atas. Ada kalanya roda itu akan berputar ke bawah. Saat sedang berada di bawah, rasa sedih tentu akan datang. Tapi jangan biarkan perasaan ini menghantui anda ... Assalamu’alaikum Sahabat Nisrina,

Roda kehidupan memang akan selalu berputar. Tak semuanya yang di atas akan selalu ada di atas. Ada kalanya roda itu akan berputar ke bawah. Saat sedang berada di bawah, rasa sedih tentu akan datang. Tapi jangan biarkan perasaan ini menghantui anda terus-menerus. Segeralah move on dan kembali berusaha untuk mendapat kebahagiaan.

Nah, jika anda sedang sedih, ternyata ada satu tips mudah yang bisa dicoba agar langsung lupa dengan kesedihan. Caranya adalah dengan makan pedas. Bagaimana bisa?

Salah satu cara yang paling ampuh untuk melenyapkan kesedihan adalah dengan makan makanan yang pedas. Ini karena makanan pedas akan membantu tubuh untuk memproduksi endorfin yang bisa membuat tubuh merasa lebih baik dan enakan. Saat makan pedas, kandungan kapsaisin yang ada di dalam cabai akan melekat di reseptor nyeri di selaput lendir mulut dan hidung. Akan ada sinyal yang dikirim ke otak yang "memberi kabar" kalau kita sedang kesakitan, sehingga tubuh dengan sendirinya memproduksi endorfin yang membuat kita merasa lebih baik.

Nah, inilah yang membuat anda lupa dengan kesedihan yang sedang anda alami. Tapi perlu diingat, anda juga wajib memperhatikan porsi makanan yang anda konsumsi ya. Jangan sampai kebanyakan makan pedas dan malah membuat anda sakit.
Read more
Ecah rasa semua orang ada muka dalam kesusahan hahahahahaha so here u go muka i ketika dalam kesusahan ...
Media Removed
Ecah rasa semua orang ada muka dalam kesusahan hahahahahaha so here u go muka i ketika dalam kesusahan - Siapa dekat sini geng kalau makan pedas, cuaca panas, and allergik to bulu kucing akan jadi macamni? But lucky me masa ecah kena allergik ni skincare elcah baru dpt dari kilang untuk ... Ecah rasa semua orang ada muka dalam kesusahan hahahahahaha so here u go muka i ketika dalam kesusahan 😂
-
Siapa dekat sini geng kalau makan pedas, cuaca panas, and allergik to bulu kucing akan jadi macamni? But lucky me masa ecah kena allergik ni skincare elcah baru dpt dari kilang untuk try out! Alhamdulillah dlm sebulan dah elok kulit semakin sihat.
-
Tapi paling best walaupun teruk mcmtu dia tak tinggalkan parut / bekas hitam dekat kulit. And everyday mmg elcah akn makan 1 sachet @elcahco supplement. So kalau korang salah satu yang tengah problem why not text me now untuk try @elcahco
-
Elcah bukan suka suka jual but i try dulu dkt muka elcah and menjadi atau tidak. Klu korang tak percaya takpe, sebab cantik tak tunggu korang tapi korang yang tunggu cantik. Try itu ini melabur sampai naik habis duit tiap bulan tapi still the same? Buatapa kan?
-
Tak rugi pun. Murah dan berhasil 👍🏻
Whatsapp je 0143631191 or follow @elcahco ada banyak lagi testimoni
Read more
@pondokpatin_hmyunus salah satu tempat makan yang menyajikan masakan khas Melayu . Mulai dr ...
Media Removed
@pondokpatin_hmyunus salah satu tempat makan yang menyajikan masakan khas Melayu . Mulai dr asam pedas Ikan Patinnya yang terkenal seantero negeri, gulai ikan salai, pilado kambiu dan banyak lagi . Satu-satunya Restoran Indonesia yang meraih penghargaan " ASIAN BUSINESS EXCELLENCE ... @pondokpatin_hmyunus salah satu tempat makan yang menyajikan masakan khas Melayu
.
Mulai dr asam pedas Ikan Patinnya yang terkenal seantero negeri, gulai ikan salai, pilado kambiu dan banyak lagi
.
Satu-satunya Restoran Indonesia yang meraih penghargaan " ASIAN BUSINESS EXCELLENCE AWARD 2018 "
Kategori Food, Beverages and Catering"
.
Nah buat kamu yang belum makan malam atau belum pernah kesini, kuy ke @pondokpatin_hmyunus .
"Tak ke Pekanbaru bile tak singgah ke Pondok Patin H.M YUNUS "
.
Pondok Patin H.M. Yunus
Jl. Kaharuddin Nasution No. 1 Simpang Tiga - Pekanbaru, 28284 Riau-Indonesia
Telp (+62-761) 674-796
HP : +62 - 811 757 5157
Open : 07.00-21.00 WIB
.
FB : Pondokpatin HmYunus
IG : @pondokpatin_hmyunus
Twitter : @pphmyunuspku
.
#pondokpatinhmyunus #pekanbaru #masakanmelayu #melayufood #pku #pekanbarukuliner #kulinerriau #kulinerpku #brosispku #indonesia #food #cuisine #aslimelayu #pkulover
Read more
Abaikan bersin bersin saya tu. Kalau dah pedas sangat memang tak senang duduk walaupun nak tunjuk kita kuat pedas 🤣🤪 Tergaru sana tergaru sini Kepada korang yang gilakan kepedasan kami bawakan pedas menangis punya. Senang nak bawa kemana mana dan bila bila masa. Boleh makan dengan apa ... Abaikan bersin bersin saya tu. Kalau dah pedas sangat memang tak senang duduk walaupun nak tunjuk kita kuat pedas 🤣🤪 Tergaru sana tergaru sini 😂Kepada korang yang gilakan kepedasan kami bawakan pedas menangis punya. Senang nak bawa kemana mana dan bila bila masa. Boleh makan dengan apa jenis makanan pun. Pedas dan untuk menambahkan perasa pada makanan 🔥🌶 100% fresh Chilli 🌶 190000 - 250000 heat 🔥🔥🔥 Kalau makanan korang makan tu tak cukup pedas letak je serbuk @imsohotbae kami ni confirm berapi. Korang wajib cuba. WhatsApp us to Order 🔥🔥🔥 @imsohotbae HQ : +60172088160
@imsohotbae.shahalam - 60174874915
@imsohotbae.agent - 0173813826
@imsohotbae.seremban - 0192374689
@imsohotbae.petalingjaya - 0192374689
@imsohotbae.subangjaya - 0172041498
@imsohotbae.singapore - 86000997
@imsohotbae.agentserikembangan - 01123422803
#ImSoHotBaeChallenge #PedasEgo Vs #PedasFriendzone
@ardellaryana
Read more
Berseronoklah wahai pencinta dimsum area Damansara/PJ dan sekitar kerana kau tak perlu masuk ...
Media Removed
Berseronoklah wahai pencinta dimsum area Damansara/PJ dan sekitar kerana kau tak perlu masuk KL pergi Dolly Dim Sum sebab kat Kota Damansara pun ada Dim Sum place yang sedap! Haha. Mekasihlah @thebakingbachelor sebab indirectly memperkenalkan restoran ni kat abang ya! Meh abang share ... Berseronoklah wahai pencinta dimsum area Damansara/PJ dan sekitar kerana kau tak perlu masuk KL pergi Dolly Dim Sum sebab kat Kota Damansara pun ada Dim Sum place yang sedap! Haha. Mekasihlah @thebakingbachelor sebab indirectly memperkenalkan restoran ni kat abang ya! Meh abang share review sket:

1. Kedai @letsdimsum.my ni terletak kat area The Strand, KD yakni betul-betul berdepan ngan Giant KD. Sebaris ngan Kafe Wood & Steel tu. Hea

2. Menu dia mostly dimsum. Apa yang kau jumpa kat Dolly, ada kat sini gak. Selain tu ada menu cam nasi itik (maigosh! Nak try next time! Haha), and menu-menu nasik yang lain kot. Yep, bukan takat dimsum semata.

3. Abang order set Family Platter tapi melantak sorang haha. Ada 2x5 jenis dimsum yang berbeza so total ada 10 bijik. Pastu abang order my fav kaki ayam!!! Then ngan salted egg bun. Maigosh sedapnya kaki ayam, macam nak order sepiring lagi tapi segan. Haha. If kat Dolly, rasa dia pedas sikit, kat sini dia tak pedas and rasa kicap. Abang prefer sini lagik.

4. If ko suka share, amik je Family Platter ni, boleh makan berdua/bertiga. Harga pun murah je yakni RM20/platter. In fact, makanan lain pun around RM6.90 to belas-belas je. Overall food dia sedap and dimsum dia rasa.. dimsum lah! Yezzaa

5. Desserts yakni salted egg bun and lava choc cake pun sedap sampai kau rasa bersalah nak makan bila memikirkan azam diet yang tak kesampaian. Haha

6. Suasana kedai cun, cantik and sesuai lah kalau nak ootd, bachelorate brunch or dating. Very cozy and sylish. Hiks

7. Total damage makan sini tadi, abang rasa around RM50++ kot tapi tuan kedai bagi diskaun pulak. Segan abang. Haha

8. Honestly, ni bukan paid review (sebab tu abang selamba sebut nama Dolly Dim Sum haha), tapi just nak share tempat makan ni ngan #villagepeople especially those yang suka makan dimsum tapi malas gi KL nak ke Dolly. Since tempat ni pun dekat area Damansara je, would Paihdiki come again? Hell yeahh! Sebab abang nak rasa nasi itik tu pulak oi! Haha
Read more
#ketieqamakan . Ayam Gepuk Pak Gembus Rating : 8/10 Location : Gombak . . So hari ni i decided nak try Ayam Gepuk Pak Gambus. Dekat sini korang boleh pilih tahap kepedasan sambal ni. Sejujurnya tahap biasa kepedasan untuk i adalah sangat pedas dah. Tapi ramai dekat sini memang makan ... #ketieqamakan
.

Ayam Gepuk Pak Gembus
Rating : 8/10
Location : Gombak
.
.

So hari ni i decided nak try Ayam Gepuk Pak Gambus. Dekat sini korang boleh pilih tahap kepedasan sambal ni. Sejujurnya tahap biasa kepedasan untuk i adalah sangat pedas dah. Tapi ramai dekat sini memang makan sambal tahap pedas kaw kaw punya 🔥🔥 Part best nasi and air coway free flow. Memang sangat berguna la untuk i yang tak tahan pedas ni 🤣
.
.
By the way, i dah buat IG untuk makanan @ketieqamakan Kalau baik hati pi la follow ok? Nanti i upload gambar makanan dekat sana 🙌🏻
Read more
FOOD REVIEW BY JH ================== . Menu brunch hari ni. . Lepas kempunan i makan nasi dagang. ...
Media Removed
FOOD REVIEW BY JH ================== . Menu brunch hari ni. . Lepas kempunan i makan nasi dagang. Fewh. Thank you @acap_liverpool for the nasi dagang. Pedas sikit je tapi sedap! I ni memang tak makan pedas sangat tapi ni memang sedap. Kat pj ni susah nak cari nasi dagang. Dulu masa arwah ... FOOD REVIEW BY JH
==================
.
Menu brunch hari ni.
.
Lepas kempunan i makan nasi dagang. Fewh. Thank you @acap_liverpool for the nasi dagang. Pedas sikit je tapi sedap! I ni memang tak makan pedas sangat tapi ni memang sedap. Kat pj ni susah nak cari nasi dagang. Dulu masa arwah tok jihan ada memang nasi dagang arwah masak paling sedap dan paling win.
.
So siapa-siapa yang mengidam nasi dagang bole cari tuan tanah tau. Nak buat tempahan untuk majlis pun boleh 🍽
.
.
#foodreview #nasidagang #foodreviewmalaysia #JHreview
Read more
Ada sesiapa tak yang nak order SAMBAL KRUP KRAP @dapurneksuri? Sila slide video yang sterusnya ...
Media Removed
Ada sesiapa tak yang nak order SAMBAL KRUP KRAP @dapurneksuri? Sila slide video yang sterusnya dan KUAT KAN VOLUME ANDA! Dengar bunyi pun dah sedap, apatah lagi kalau dah masuk dalam mulut kita, confirm bertambah sedap! Cuma saya beri Amaran awal awal ya, kepada sesiapa yang tak tahan ... Ada sesiapa tak yang nak order SAMBAL KRUP KRAP @dapurneksuri? Sila slide video yang sterusnya dan KUAT KAN VOLUME ANDA! Dengar bunyi pun dah sedap, apatah lagi kalau dah masuk dalam mulut kita, confirm bertambah sedap!

Cuma saya beri Amaran awal awal ya, kepada sesiapa yang tak tahan pedas, sila jangan beli! 😋 Serious. Tapi tahap kepedasan dia tu still laa boleh terima. Bukan laa sampai tak boleh makan 👀

SAMBAL KRUP KRAP ni boleh makan dengan apa saja! Lagi lagi nak bulan puasa ni, memang ini penyelamat untuk semua orang. Agak agak nak ratah je pun boleh! Buat macam keropok hehe 😜

So sesiapa yang berminat, boleh Whatsapp 0102099446 atau DM sahaja.
Read more
<span class="emoji emoji1f4c5"></span> WEDNESDAY 1ST. AUGUST, 2018 Samaada saya lapar atau memang benar 'karipap besar' yang saya ...
Media Removed
WEDNESDAY 1ST. AUGUST, 2018 Samaada saya lapar atau memang benar 'karipap besar' yang saya buat ni sedap. Yang pastinya, saya nak simpan resepinya di sini untuk rujukan saya kemudian hari. #silajangankecam Saya hanya buat SATU sahaja karipap ni, #untukemak saya punya #makanmalam ... 📅 WEDNESDAY 1ST. AUGUST, 2018

Samaada saya lapar atau memang benar 'karipap besar' yang saya buat ni sedap. Yang pastinya, saya nak simpan resepinya di sini untuk rujukan saya kemudian hari. #silajangankecam

Saya hanya buat SATU sahaja karipap ni, #untukemak saya punya #makanmalam . Entah kenapa saya tiba-tiba tidak malas pula malam ni. Hahaha.

KARIPAP BESAR
Untuk 1 orang yang tak kuat makan

Kulit karipap :
1/3 cawan tepung gandum
3/4 sudu besar majerin Planta
1/2 sudu kecil garam
air sejuk secukupnya

Cara :
1. Masukkan tepung, majerin dan garam ke dalam mangkuk. Ramas-ramaskan hingga sekata.
2. Tuangkan air sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk. Rehatkan doh selama 15 minit, bertutup.

Inti :
1/4 bawang Holland - dipotong dadu
cili hidup - didadu (tak letak sebab masuk kategori #mamafaminopedas )

Pukul yang berikut :
1 biji telur
sedikit lada sulah
sedikit garam

Cara :
1. Panaskan minyak dalam kuali. Kuantiti minyak agak banyak untuk goreng terendam. Pastikan minyak telah sedikit panas sebelum menyediakan karipap.
2. Gelekkan doh, seperti membuat karipap (eh la, memang buat karipap pun. Hahaha)
3. Angkat doh dan letakkan di atas mangkuk mungkum (paham tak apa makna mungkum ni?). Biarkan hujung doh melebihi sedikit mangkuk.
4. Taburkan bawang dadu dan cili hidup.
5. Tuangkan telur yang telah dipukul.
6. Lipatkan doh seperti membuat karipap dan kelim tepinya.
7. Angkat mangkuk dan pusing-pusingkan sedikit supaya telur sekata di dalam doh.
8. Goreng hingga kuning keemasan. Balikkan ke sebelah satu lagi hingga masak.
9. Angkat dan toskan minyak. Enak dimakan bersama sos cili. Kalau tak makan pedas macam Cik Izz @missgreyguppy , boleh je cicah dengan sos tomato.
.
#mamafamiresepipastri #resepimamafami #kongsiresepi #recipesharing #homecooked #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑
Read more
 #fitsambal super awesome dah sampai Isnin lepas. Baru sempat nak udpate hari ini. . Buat mereka ...
Media Removed
#fitsambal super awesome dah sampai Isnin lepas. Baru sempat nak udpate hari ini. . Buat mereka yang suka makan pedas-pedas tp mahu fokus pada sambal yang sihat, saya fully recommend dapatkan #fitsambal daripada @bodylab.co dan disediakan oleh @nanaalhaleq . Pagi tadi terus buat ikan ... #fitsambal super awesome dah sampai Isnin lepas. Baru sempat nak udpate hari ini. .
Buat mereka yang suka makan pedas-pedas tp mahu fokus pada sambal yang sihat, saya fully recommend dapatkan #fitsambal daripada @bodylab.co dan disediakan oleh @nanaalhaleq .
Pagi tadi terus buat ikan masak sambal edisi sihat. Boleh tengok instastory saya.
.
Tak sabar nak makan tengah hari nanti.
. --
AIZAT RAZAK,
Lelaki suka masak sihat.

#aizatrazak #CMBIANS #bangi #bandarbarubangi
#kurus #jomkurus #jk1m #kevinzahri #carakurus #kurusbadan #nakkurus #ubatkurus #kuruscepat #kurusdalam6minggu #kurusdengancepat #kurusdenganselamat #loseweight #loseweightjourney  #pushyourself #justdoit  #nevergiveup  #weightlossprogram
Read more
Fuh! Hari tu @babyshimaofficial rekemen kat inbox suruh try makan kat Waroeng SS (Spesial Sambal) ...
Media Removed
Fuh! Hari tu @babyshimaofficial rekemen kat inbox suruh try makan kat Waroeng SS (Spesial Sambal) ni. Lepas tu dalam post sebelum ni pun ramai yang suruh try makan benda yang sama. . Disebabkan kekangan masa yang agak limited nak pergi makan kat restoran dia, kita order guna GO-JEK (GO-FOOD) ... Fuh! Hari tu @babyshimaofficial rekemen kat inbox suruh try makan kat Waroeng SS (Spesial Sambal) ni. Lepas tu dalam post sebelum ni pun ramai yang suruh try makan benda yang sama.
.
Disebabkan kekangan masa yang agak limited nak pergi makan kat restoran dia, kita order guna GO-JEK (GO-FOOD) ajelah suruh hantar ke hotel. Itulah best nya Indonesia diorang ada GO-JEK dan pecahan-pecahan servis'nya yang pelbagai. Semua dalam satu aplikasi (pergi la try download tengok sendiri).
.
7 jenis sambal pelbagai jenis, Ikan Bawal, 2 ekor Ikan Keli, 6 Perkedel, Tempe, Petai, Cendawan Goreng, pelbagai jenis sayur, dan 1 Es Jeruk, punya banyak macam ni cuma IDR77,500 lebih kurang RM21 sahaja. Murah gila dengan apa yang kita dapat.
.
Sambal dia masyaAllah. Pedas namatey. Kita yang tak tahan pedas ni kena makan berulam Es Jeruk (air limau ais). Haha. Tapi bagi yang suka pedas, ni memang epic gila wajib cuba kalau korang ke Jogja. Pedas gila tapi terus makan dan makan. Kesedapan dia tu datang dari sambalnya oiii.
.
📷 Sony a7RMiii #OhmediaSesatDiJogja #WaroengSS #SpesialSambal #Yogyakarta #JanganLupaBahagia #Ohmediaa7rm3
Read more
Bacaan wanita millenials di www.diaryhijaber.com Apakah kamu termasuk penggemar masakan ...
Media Removed
Bacaan wanita millenials di www.diaryhijaber.com Apakah kamu termasuk penggemar masakan pedas? Sering merasa kurang nikmat ketika menyantap masakan tanpa sambal? Apakah sebenarnya makanan pedas baik atau buruk untuk kesehatan? Sebuah studi yang dilakukan di China dan dipublikasikan ... Bacaan wanita millenials di www.diaryhijaber.com

Apakah kamu termasuk penggemar masakan pedas?
Sering merasa kurang nikmat ketika menyantap masakan tanpa sambal?
Apakah sebenarnya makanan pedas baik atau buruk untuk kesehatan?
Sebuah studi yang dilakukan di China dan dipublikasikan di jurnal BMJ Inggris, mengungkap, orang yang mengonsumsi makanan pedas 6 hingga 7 hari seminggu ternyata memiliki penurunan risiko kematian sekitar 14 persen.

Hasil studi ini membandingkan mereka yang makan pedas 6 hingga 7 hari seminggu dengan mereka yang mengkonsumsi makanan pedas kurang dari seminggu sekali.

Hasil ini akan lebih kuat jika mereka yang gemar makan pedas melakukan dua hal ini.

Menghindari minum minuman beralkohol
Mengkonsumsi cabai segar tidak cabai kering, saus cabai atau minyak cabai.

Selain membuat panjang umur, ternyata mengkonsumsi makanan pedas juga memiliki banyak manfaat bagi kesehatan.

1. Menghambat obesitas.

Mengurangi risiko kanker.
Membunuh bakteri yang merugikan di dalam pencernaan.
Melonggarkan penyumbatan lendir pada hidung dan tenggorokan.
Meningkatkan temperatur tubuh sehingga seseorang bisa berkeringat setelah mengonsumsinya.

Kenapa ada anggapan makan pedas bikin kita makan lebih banyak?
Tampaknya, belum ada penelitian yang telah membuktikan hal ini. Bagi Anda yang suka makan pedas, Anda mungkin selalu ingin memakannya lagi dan lagi, sehingga Anda akan makan lebih banyak. Hal ini mungkin terjadi karena makanan pedas tersebut membuat selera makan Anda meningkat.

Makanan pedas justru dapat menekan nafsu makan Anda

Penelitian justru membuktikan bahwa makanan pedas dapat menurunkan nafsu makan Anda. Tak heran, jika ada teori yang mengatakan bahwa makanan pedas dapat membantu Anda dalam menurunkan berat badan. Berdasarkan penelitian yang diterbitkan oleh Chemical Senses tahun 2012, cabai merah dapat membantu mengurangi keinginan untuk makan makanan yang berlemak, manis, dan makanan asin.

Baca selengkapnya di www.diaryhijaber.com

Yuk, gabung bersama komunitas kami di www.diaryhijaber.com
Read more
Masih belum kebayang juga enaknya makan di @baksoboedjangan? Nih Mamang kasih menu rekomendasi yang lebih nampol!!! 🤤 . Ada Yamin Taichan, Kerupuk Pangsit dan Bakso Urat Kuah Pedas Rawon yang tak lupa juga pakai Kerupuk Pangsit renyah. Mulai ngiler kan? Hayuuuk Mamang tunggu kedatangan ... Masih belum kebayang juga enaknya makan di @baksoboedjangan? Nih Mamang kasih menu rekomendasi yang lebih nampol!!! 😋🤤
.
Ada Yamin Taichan, Kerupuk Pangsit dan Bakso Urat Kuah Pedas Rawon yang tak lupa juga pakai Kerupuk Pangsit renyah. Mulai ngiler kan? Hayuuuk Mamang tunggu kedatangan kalian!
_____

#BaksoBoedjangan #IndonesianFood #bakso #SupportLocalBrand #seleranusantara #food #IndonesianBrand #wonderfulinfonesia #MenuBoedjangan #DiBoedjanganAja"
Read more
Review dari ila gara2 terhasut dengan segala Video,kawan2 dan pekerja 7E tentang Maggi PEDAS GILER!!!Harga dia dalam RM5 ila beli dekat 7E. Aku tak boleh Move on rasa diaSebab aku lebih suka maggi tomyam sup yang xpedas tu dan boleh taruk segenggam CILI PADI kalau nak PEDASSSS.sekurangnya ... Review dari ila gara2 terhasut dengan segala Video,kawan2 dan pekerja 7E tentang Maggi PEDAS GILER!!!Harga dia dalam RM5 ila beli dekat 7E. Aku tak boleh Move on rasa dia😭😭😭Sebab aku lebih suka maggi tomyam sup yang xpedas tu dan boleh taruk segenggam CILI PADI kalau nak PEDASSSS.sekurangnya boleh taruk air banyak2 bila masin,Ya Ampunnnnnnnnnnn.. Tengok sampai habis ye ada budak berbulu putih pun nak join😂😂😂😂Ila paling benci makanan Masin!tapi ila suka Pedas.
.
.
Siapa yang dah cuba?Apa pendapat korang yang dah makan?korang rasa masin ke rasa pedas?
.
.
#kalautakpercayakorangcuba
#maggipedasgiler
#akuorangmelaka
#atautekakmemangsukapedassangat
#akukecewa
#hahahaha
#cabarankontrolmacho 🤦🏻‍♀️
Read more
Makan-makan kali ini tiada sate. Tapi aku sebut sate. Gila agaknya aku. Ha ha ha. . . Kali ini ada ...
Media Removed
Makan-makan kali ini tiada sate. Tapi aku sebut sate. Gila agaknya aku. Ha ha ha. . . Kali ini ada kuah durian (aku buat sendiri hoi!), kuih raya (yang obviously aku beli) serta pizza (yang memanglah aku tak buat). . . The rest, penuh dengan bawang secara ilmiah serta pertukaran bahan-bahan ... Makan-makan kali ini tiada sate. Tapi aku sebut sate. Gila agaknya aku. Ha ha ha.
.
.
Kali ini ada kuah durian (aku buat sendiri hoi!), kuih raya (yang obviously aku beli) serta pizza (yang memanglah aku tak buat). .
.

The rest, penuh dengan bawang secara ilmiah serta pertukaran bahan-bahan masakan yang mengiurkan. Dari Kuching kita dapat pes laksa Sarawak, kek lapis dan sardin. Dari Muar kita ada pes asam pedas, mee bandung serta agar-agar kering. .
.
Tapi, bukan itu yang penting. Yang penting, pertemuan keluarga kecil kami. Sayang kalian semua : Kak @julie1anne, @naj81190, bam @faizal_sulaiman dan @shandye ♥️
Read more
Dulu cakap kat @azrulsham , saya okay dah ada dua org anak perempuan. Sebab mmg jenis excited dgn ...
Media Removed
Dulu cakap kat @azrulsham , saya okay dah ada dua org anak perempuan. Sebab mmg jenis excited dgn baby girl je 🤭 tapi sbb daddy nak ada geng bola dia, Alhamdullilah di kurniakan Ariq ️ . Bila Ariq lahir, rupanya ada satu perasaan mcm susah sgt nak cakap. Dia mcm rasa syg yang sampai takut kehilangan. ... Dulu cakap kat @azrulsham , saya okay dah ada dua org anak perempuan. Sebab mmg jenis excited dgn baby girl je 🤭 tapi sbb daddy nak ada geng bola dia, Alhamdullilah di kurniakan Ariq ❤️
.
Bila Ariq lahir, rupanya ada satu perasaan mcm susah sgt nak cakap. Dia mcm rasa syg yang sampai takut kehilangan. Kdg2 ingat mcm gila tau. Malam2 tdo pandang dia cakap; jgn tinggal mummy tau. Tapi suami kat sebelah yg angguk. Eh 😂
.
Bila detect Ariq tak boleh aircond dan ais (sbb masih bf dia) macam rasa adududu sgt. Dua benda nikmat kot 😂 tapi sebab syg kan... jgn la doc kabo xboleh makan pedas pulak, i die..😂
.
Waktu2 camni mmg tgh emo, tgh pikir apa Ariq buat uma nenek. Hari2 doa cepatlah boleh jadi suri rumah boleh jaga anak2. Amin. .
Sekarang rasa macam nak anak laki lagi sorang. How? 😂
.
#ariqeusof #semuaanakpunmummysayang
Read more
@pondokpatin_hmyunus salah satu tempat makan yang menyajikan masakan khas Melayu . Mulai dr ...
Media Removed
@pondokpatin_hmyunus salah satu tempat makan yang menyajikan masakan khas Melayu . Mulai dr asam pedas Ikan Patinnya yang terkenal seantero negeri, Ikan Salai Silais Goreng, Gulai Udang, Pilado Kambiu dan banyak lagi . Satu-satunya Restoran Indonesia yang meraih penghargaan ... @pondokpatin_hmyunus salah satu tempat makan yang menyajikan masakan khas Melayu
.
Mulai dr asam pedas Ikan Patinnya yang terkenal seantero negeri, Ikan Salai Silais Goreng, Gulai Udang, Pilado Kambiu dan banyak lagi
.
Satu-satunya Restoran Indonesia yang meraih penghargaan " ASIAN BUSINESS EXCELLENCE AWARD 2018 "
Kategori Food, Beverages and Catering"
.
Nah buat kamu yang pengen ngajakin keluarga makan siang bersama, kuy ke @pondokpatin_hmyunus
.
"Tak ke Pekanbaru bile tak singgah ke Pondok Patin H.M YUNUS "
.
Pondok Patin H.M. Yunus
Jl. Kaharuddin Nasution No. 1 Simpang Tiga - Pekanbaru, 28284 Riau-Indonesia
Telp (+62-761) 674-796
HP : +62 - 811 757 5157
Open : 07.00-21.00 WIB
.
FB : Pondokpatin HmYunus
IG : @pondokpatin_hmyunus
Twitter : @pphmyunuspku
.
#pondokpatinhmyunus #pekanbaru #masakanmelayu #melayufood #pku #pekanbarukuliner #kulinerriau #kulinerpku #brosispku #indonesia #food #cuisine #aslimelayu #pkulover
Read more
Tahukah anda, kebanyakan orang Korea menggemari makanan pedas? Admin boleh kata menu masakan ...
Media Removed
Tahukah anda, kebanyakan orang Korea menggemari makanan pedas? Admin boleh kata menu masakan pedas mereka lebih pedas dari masakan kita di Malaysia. Ada yang dah pernah makan menu masakan pedas di Korea? Cuba kongsikan sikit menu apa yg anda makan tu dan sedap tak? Tahukah anda, kebanyakan orang Korea menggemari makanan pedas? Admin boleh kata menu masakan pedas mereka lebih pedas dari masakan kita di Malaysia. Ada yang dah pernah makan menu masakan pedas di Korea? Cuba kongsikan sikit menu apa yg anda makan tu dan sedap tak?
SENSASI RASA 10 KULINER LOMBOK . Tak lengkap rasanya bila pelesiran tanpa kulineran. Terlebih ...
Media Removed
SENSASI RASA 10 KULINER LOMBOK . Tak lengkap rasanya bila pelesiran tanpa kulineran. Terlebih ada sensasi berbeda bila menjajal citarasa khas kawasan yang ditandangi. Saya sendiri, tak pernah sanggup menolak kelezatan citarasa nusantara. . 1. NASI BALAP PUYUNG Seporsi nasi ... SENSASI RASA 10 KULINER LOMBOK
.

Tak lengkap rasanya bila pelesiran tanpa kulineran. Terlebih ada sensasi berbeda bila menjajal citarasa khas kawasan yang ditandangi. Saya sendiri, tak pernah sanggup menolak kelezatan citarasa nusantara.
.

1. NASI BALAP PUYUNG
Seporsi nasi dengan lauk ayam goreng dan ayam suwir pedas khas dan sambal yang memikat
.

2. AYAM TALIWANG
Sajian ayam bakar berbumbu ini benar – benar khas. Belum ke Lombok rasanya bila belum menyantap Ayam Taliwang.
.

3. SATE REMBIGA
Daging yang digunakan untuk hidangan Sate Rembiga adalah daging sapi jenis has dalam. Sehingga begitu lembut saat disantap. .

4. SATE PUSUT
Sate ini dibuat dengan melilitkan daging sapi yang sudah digiling dan dicampur dengan parutan kelapa dan bumbu. .

5. SATE IKAN TANJUNG
Sate berasal Lombok Utara ini disajikan tanpa menggunakan saus apapun!. Cita rasanya yang khas membuat sate ikan tanjung menjadi primadona masyarakat di Lombok. .

6. BEBALUNG
Dalam bahasa Sasak, Bebalung bermakna ‘tenaga’. Sehingga masyarakat Lombok menganggap setelah menikmati sajian Bebalung akan semakin bertenaga dan bersemangat. Menarik ya?
.

7. PLECING KANGKUNG
Buat pecinta sayur mayur, Plecing Kangkung wajib di coba bila memesan kuliner Lombok
.
8. URAP KHAS LOMBOK
Perbedaan urap Lombok terdapat pada bumbu yang cenderung pedas, gurih dan segar karena ada campuran tomat .

9. SEPAT
Sajian ikan berkuah asam khas Sumbawa, NTB ini kini mulai banyak ditemui di beberapa rumah makan Lombok
.
10. KUE BANTAL
Sejenis Lepet bila di pulau Jawa tetapi Kue Bantal ini berisi Pisang dan Kacang Merah .
.
Btw, Kamu Suka Yang Mana ??
.
.
.

#fotocerita10destinasibranding #lomba10fotoceritadestinasibanding #pesona10destinasibranding #pesonaindonesia #wonderfulindonesia @pesonaid_travel @kemenpar
Read more
DINNER! . Ramai pm ak tanya makanan kt turki cmne rhupenya..okeh..first food kt turki is halal..sana ...
Media Removed
DINNER! . Ramai pm ak tanya makanan kt turki cmne rhupenya..okeh..first food kt turki is halal..sana rata2 ayam dan lamb..beef kurang sikit..dan byk ayam nya is grill mcm kebab atau goreng rebus..sayur memang AAA sebab dorang suke makan sayur/kobis/carrot/tomato/salad/timun...fresh2 ... DINNER! .
Ramai pm ak tanya makanan kt turki cmne rhupenya..okeh..first food kt turki is halal..sana rata2 ayam dan lamb..beef kurang sikit..dan byk ayam nya is grill mcm kebab atau goreng rebus..sayur memang AAA sebab dorang suke makan sayur/kobis/carrot/tomato/salad/timun...fresh2 taw..ulam pun ade..nasi pula tk sama cm kite..dorang lain skit n kurang makan..lbih kepada roti org turki ni..then Tak pedas makanan dorang! .
JADI AKU sebagai orang malaysia n tekak melayu wajib kene pedas..So aku bawak special khas dtg dari N9 iaitu ikan bilis goreng pedas a.k.a BILIH PODES!! @bilihpodeh @bilihpodeh ..memang rangup dan pedas dia mmg layan beb!
.
SO Korang yang kaki travel ni mesti n perlu try bawak sebab mmg takkan menyesal kalau bawak untuk dimakan ngn lauk negara luar..saiz ade dua..beso n kecik tp mudah nk bawak dan tak berminyak! .
@bilihpodeh
@bilihpodeh
@bilihpodeh .
.
#ikanbilis #bilihpodes #negerisembilan #sedap #food #travel
Read more
So far, abang dah try empat restoran yang berkonsep seafood tabur atas meja cenggini yakni Shell ...
Media Removed
So far, abang dah try empat restoran yang berkonsep seafood tabur atas meja cenggini yakni Shell Out, Just Seafood, satu kedai kat Gombak yang penah viral suatu ketika dulu and ni latest, Ombak Kitchen. Kalau itu turutan paling sedap, ni abang punya opinion: 1. Shell Out 2. Ombak Kitchen 3. ... So far, abang dah try empat restoran yang berkonsep seafood tabur atas meja cenggini yakni Shell Out, Just Seafood, satu kedai kat Gombak yang penah viral suatu ketika dulu and ni latest, Ombak Kitchen. Kalau itu turutan paling sedap, ni abang punya opinion:

1. Shell Out
2. Ombak Kitchen
3. Just Seafood
637923 x infiniti last: Kedai viral kat Gombak. Haha. Kenangan pahit betul time makan kat situ tapi taknaklah abang share detail-detail, moga harap dorang improve je. Heaa

Anyways why Shell Out still no 1? For me taste wise, dia punya sambal pedas and curry dia tu sedap takde sapa boleh lawan. This ombak kitchen comes close number dua - cam intrigued nak try sambal coklat tapi takut tak sedap plak. Haha

Just Seafood plak aritu abang makan yang perisa cajun, sedap tapi penah skali makan perisa Nasi Lemak, tak sedap langsung. However, dorang punya staff sangatttt attentive and helpful siap tolong kupaskan seafood lagik. Haha

Anyways, Ombak Kitchen, makan berdua yakni set combo + additional sotong/kekapis = RM232. Sekali sekala makan boleh lah, kalau hari-hari, tumbuh teritip wallet kau. Bahaha
Read more
Udang Galah Goreng @pondokpatin_hmyunus . Kalau mau makan enak, ada udang galah goreng dan masakan ...
Media Removed
Udang Galah Goreng @pondokpatin_hmyunus . Kalau mau makan enak, ada udang galah goreng dan masakan melayunya, Yukk lsg ke @pondokpatin_hmyunus Pekanbarukulinersss . Makan sedap makan nikmat, cobain jg asam pedas ikan patinnya yang legendaris, ikan salai silais, dendeng batokok ... Udang Galah Goreng @pondokpatin_hmyunus
.
Kalau mau makan enak, ada udang galah goreng dan masakan melayunya, Yukk lsg ke @pondokpatin_hmyunus Pekanbarukulinersss
.
Makan sedap makan nikmat, cobain jg asam pedas ikan patinnya yang legendaris, ikan salai silais, dendeng batokok dan banyak lagi
.
Yang nak reservasi silahkan hub kami di 0811 757 5157
.
"Tak ke Pekanbaru bile tak singgah ke Pondok Patin H.M YUNUS "
.
Pondok Patin H.M. Yunus
Jl. Kaharuddin Nasution No. 1 Simpang Tiga - Pekanbaru, 28284 Riau-Indonesia
Telp (+62-761) 674-796
HP : +62 - 811 757 5157
Open : 07.00-21.00 WIB
.
FB : Pondokpatin HmYunus
IG : @pondokpatin_hmyunus
Twitter : @pphmyunuspku
.
#pondokpatinhmyunus #pekanbaru #masakanmelayu #melayufood #pku #pekanbarukuliner #kulinerriau #kulinerpku #brosispku #indonesia #food #cuisine #aslimelayu #pkulovers
Read more
Bagaimanakah persepsi kita terhadap orang yang berjimat? Seringkali kita labelkan orang yang ...
Media Removed
Bagaimanakah persepsi kita terhadap orang yang berjimat? Seringkali kita labelkan orang yang jimat ni kedekut. Kadang-kadang bila seseorang mahu jimat, kita sindir mereka. Tak cukup dengan sindir mereka, kita penambah perasa ayat-ayat sentap. Contoh terdekat kita sendiri. . Apa ... Bagaimanakah persepsi kita terhadap orang yang berjimat?

Seringkali kita labelkan orang yang jimat ni kedekut. Kadang-kadang bila seseorang mahu jimat, kita sindir mereka. Tak cukup dengan sindir mereka, kita penambah perasa ayat-ayat sentap. Contoh terdekat kita sendiri. .

Apa kita cakap pada kawan kita bila kita lihat kawan kita makan nasi putih berlauk telur dadar (Nasi bujang) lengkap dengan pakej air suam. “ Ehh kau ni, kedekut ke takda duit? Kalau setakat nak makan Lamb Chop aku boleh bayar lahhh !!” Ayat kita pedas disulami ketawa berjemaah. Tak cukup dengan itu, kita bahankan beliau dengan mengambil gambar dan sebarkan di media sosial. Tak lupa juga kita “Tag” rakan-rakan kita yang lain.

Nampak bagaimana kita perlakukan orang yang berjimat? .

Sepatutnya jika kita lihat sesiapa yang berjimat, doakan mereka konsisten. Doakan juga aura “Jimat” itu melekat pada kita.
.

Jimat bukan memalukan tetapi malulah jika kita tidak mahu berjimat. Kita berjimat bukan kerana kita sengkek tetapi kita berjimat kerana kita ada misi yang perlu di penuhi.
Mungkin ada orang berjimat kerana : + Mahu menunaikan Umrah bersama keluarga.
+ Mahu memberikan pendidikan yang sempurna untuk anak anak.
+ Mahu membelikan ibu set kerusi urut Ogawa.
+ Mahu membelikan isteri hadiah seutas rantai bertahta berlian.
+ Mahu penuhkan dana kecemasan 12bulan.
+ Mahu simpan emas sekurang-kurangnya 1gram sebulan.
.

Kita tak pernah tahu kan? Yang kita tahu orang Jimat ni kedekut. Biarlah kita jimat kategori yang Positive. Jangan pula kita berjimat yang memudaratkan kita ataupun kategori Negatif.

Contoh mudah, + Berjimat kerana baru beli kereta.
+ Berjimat kerana baru beli Iphone.
+ Berjimat kerana baru bina hutang Pinjaman peribadi.
+ Berjimat kerana baru berhabis Shopping.
+ Berjimat kerana baru pulang daripada Bercuti Luar Negara.

Beza kan? Orang yang berjimat sebenarnya dia tengah merancang kewangan ke arah yang lebih baik tapi kita masih mempunyai pemikiran orang yang berjimatni kedekut. Moga kita semua ke arah kewangan yang mantap dan ke arah kesempurnaan. Tak sempurna pun tak pa tapi berusaha ke arah kesempurnaan. .
.
@empireruss @empireruss @empireruss
Read more
Siapa yang plan nak pi jejalan kat @thetoppenang time cuti panjang weekend ni, kau boleh singgah ...
Media Removed
Siapa yang plan nak pi jejalan kat @thetoppenang time cuti panjang weekend ni, kau boleh singgah makan kat Restoran UMI yang terletak kat level 5 The Top. Abang dah pi makan sana 2 kali so meh abang share sikit experience: 1. Honestly kat dalam The Top ni tak banyak sangat restoran especially ... Siapa yang plan nak pi jejalan kat @thetoppenang time cuti panjang weekend ni, kau boleh singgah makan kat Restoran UMI yang terletak kat level 5 The Top. Abang dah pi makan sana 2 kali so meh abang share sikit experience:

1. Honestly kat dalam The Top ni tak banyak sangat restoran especially those yang bertekak desa nak makan nasi so dengan adanya UMI Restoran ni, abang cam thankkk goddd nak nasikk! Haha

2. Menu kat restoran ni adalah menu masakan kampung/melayu so kau jangan risau, takdelah nasi kandaq/kari sepanjang masa. In fact kat sini ada asam pedas, sambal udang, rendang ayam etc. So sesuai untuk those yang bawak family.

3. Antara menu yang abang rasa sedap adalah asam pedas pari, gulai ikan petai ngan rendang ayam dia. Sotong goreng tepung pun sedappp! Haha

4. First time pi sana abang minum air epal kedondong but baru-baru ni try la coconut coffee dia, perghh sedap gila! Dua kali order kot! Kopi pekat and rasa tengik-tengik kelapa. Macam rasa coconut coffee kat Vietnam. Heaa

5. Kalau kau datang time lunch hour, ada disediakan lauk nasi campur. This one harga murah sikit lah. Hehe

6. Speaking of harga, tak deny yang harga dia sedikit mahal from gerai makan biasa but standardlah, ni restoran. Selain dari selesa, it’s located betul-betul dalam The Top so kau tak payah nak keluar dari Komtar untuk makan. Yih

7. Still, nak kata mahal nak mampus tu tak lah. It’s still affordable. Set meal dalam RM19-RM25 and ala carte from RM10 up to RM100++ (udang bakar etc). Tapi average harga lauk dalam RM20++ camtu. Heaa

8. Overall: Would I come again? Yes. Especially bila datang ngan family sebab makan sedap, location cun and owner dia Kak Ayu pun very friendly and accomodating. Plus, abang dengar food court kat level 3 tu dah convert jadi Non-Halal (staff yang cakap) so, might as well kat makan kat Restoran UMI kat @thetoppenang ni sajorkk.
Read more
Tak tahu nak makan di mana? Tak tahu nak makan apa? Jom ke De'Street Thai Authentic Food, Shah Alam! Episod ...
Media Removed
Tak tahu nak makan di mana? Tak tahu nak makan apa? Jom ke De'Street Thai Authentic Food, Shah Alam! Episod kedua #MakanApaTu? (berangan tak?! Hahahaha!) membawa anda ke Shah Alam untuk merasa sendiri hidangan enak di Restoran De'Street yang menyajikan makanan Thai. Rasa hidangannya ... Tak tahu nak makan di mana? Tak tahu nak makan apa? Jom ke De'Street Thai Authentic Food, Shah Alam!

Episod kedua #MakanApaTu? (berangan tak?! Hahahaha!) membawa anda ke Shah Alam untuk merasa sendiri hidangan enak di Restoran De'Street yang menyajikan makanan Thai.

Rasa hidangannya tidak mengecewakan dan harganya juga berpatutan. Sedap wey! Macam makan kat Thailand.

Terletak di Jalan Kristal, Seksyen 7, Shah Alam, anda boleh cari saja di Waze. Lebih mudah. Tak jauh dengan Pak Li, Polperro dan Hakim Baru.

Kali ini, aku mencuba beberapa hidangan iaitu:
.
Tomyam Talay Maggie
Small: RM18
Medium: RM30
Large: RM45
Untuk hidangan saiz small, kau boleh makan dua orang, medium, empat orang dan large, berorang-orang. Ada Maggie yang hidangkan bersama kuah Tomyam. Diserikan dengan makanan laut serba mewah dan telur ayam. Kalau kau takut pedas, boleh minta kurang pedas. Slrpppppp!

Khao Pad Sapparot
(Thai Pineapple Fried Rice)
RM15
Selalunya, kalau order Nasi Goreng Nanas di mana-mana restoran, akan dapat nasi goreng yang terlalu berminyak. Tapi, Khao Pad Sapparot di De'Street ini tidak terlalu berminyak dan rasa dia pun, perghhhh!

Amie'kaya
(Steam Bread + Kaya Pandan)
RM6.50 (Add kaya RM2.50)
Roti kukus ini mesti tak asing lagi buat anda yang gemarkan makanan Thai. Roti dia lembut, dan kaya pandan dia pun tidak terlalu manis.

Patpong Combo Grilled
(Real Beef & Tony Jaa Quater Chicken)
RM23
Selain Tomyam Talay Maggie, juadah ini pun juara! Wey, sumpah berbaloi. Kau boleh order ayam bakar saja, daging bakar saja, atau campur kedua-duanya. Oh, ada kambing bakar juga kalau nak rasa. Paling win adalah sos Thai buatan sendiri De'Street yang warna dia merah menyala, tapi tidak terlalu pedas. Serasi dengan daging bakar itu.
.
Alamat:
Restoran De'Street
24, Jalan Kristal J7/J Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Malaysia
.
Waktu perniagaan:
4.30 pm - 12.30 am
Tutup pada hari Rabu (dua minggu sekali)

#malaysia #malaysian #asian #asian #food #makan #makanan #foodstagram #foodgram #foodgasm #foodporn #streetfood #foodreview #restaurant #foodie
Read more
Korang selalu tak jadi jerawat kat tempat yang sama je?dah jaga makan pakai ubat jerawat tempat ...
Media Removed
Korang selalu tak jadi jerawat kat tempat yang sama je?dah jaga makan pakai ubat jerawat tempat tu jugak yg jd? . . Sebenarnya tempat jerawat sering jadi ni penting tau untuk menentukan punca jerawat dan cara nak mengatasinya . Kalau saya suka sangat naik atas bibir lepas makan pedas ... Korang selalu tak jadi jerawat kat tempat yang sama je?dah jaga makan pakai ubat jerawat tempat tu jugak yg jd?
. .
Sebenarnya tempat jerawat sering jadi ni penting tau untuk menentukan punca jerawat dan cara nak mengatasinya
.
Kalau saya suka sangat naik atas bibir lepas makan pedas hihihi
.
Sebab itu pentingnya Serum.. melindungi kulit muka kita..
.
Balqis Pearl Beauty "B'Serum" amat sesuai untuk mengatasi masalah sedemikian...
.
.
Jangan tunggu lagi.. mencegah sebelum terlambat.

#balqispearlbeauty #bserum #cantikmenawan #skincare .
Whatsapp 0172921904"Order"
Read more
Suka makan pedas tak? This is one of my favourite. Sambal mercon @pondokcabejogja . Pedasnya mintak ...
Media Removed
Suka makan pedas tak? This is one of my favourite. Sambal mercon @pondokcabejogja . Pedasnya mintak ampun.. meletop-letop perut. Boleh makan sekali dengan paket nasi ayam bakar, beserta juice alpokat. Shahdu habis! . . Pondok cabe ni lokasi di jalan Kaliurang, berhadapan Mirota Kampus. ... Suka makan pedas tak? This is one of my favourite. Sambal mercon @pondokcabejogja . Pedasnya mintak ampun.. meletop-letop perut. Boleh makan sekali dengan paket nasi ayam bakar, beserta juice alpokat. Shahdu habis! .
.
Pondok cabe ni lokasi di jalan Kaliurang, berhadapan Mirota Kampus. Dulu kedainya lain, sekarang dah semakin besar dan selesa. Siapa-siapa yang tekak jawa tu, jangan lupa makan dekat sini. Order semua jenis sambal yang ada, pasti tak menyecewakan! .
.
#totinandfoods
#totinauroratakejogja
#totinauroragoestravel
#kulinerjogja
Read more
Menikmati Makang Kebon di desa Ngaon di Sahu, Jailolo - makan dari hasil ladang. Unik - sumber karbohidrat ...
Media Removed
Menikmati Makang Kebon di desa Ngaon di Sahu, Jailolo - makan dari hasil ladang. Unik - sumber karbohidrat mereka tak hanya beras yang dijadikan nasi jala kembar serta nasi buluh biasa, namun juga sirsak muda yang dikukus, dan pisang susu kukus. Cita rasa semuanya cenderung hambar, sehingga ... Menikmati Makang Kebon di desa Ngaon di Sahu, Jailolo - makan dari hasil ladang. Unik - sumber karbohidrat mereka tak hanya beras yang dijadikan nasi jala kembar serta nasi buluh biasa, namun juga sirsak muda yang dikukus, dan pisang susu kukus. Cita rasa semuanya cenderung hambar, sehingga saay dipadukan dengan lauk yang rata-rata pedas, justru cocok dan tidak bentrok dari segi rasa.
.
#food #bite_chew #KisahRasaIndonesia #CintaMakananIndonesia #RasaIndonesia #Indonesia #JailoloFood #Jailolo #UnveilingJailolo #tasty #spicy #foodpics #foodporn #nomnom #foodie #instafood #foodstagram #soursop #banana #fish #sukamakanikan #ikanituenak
Read more
. Jika aku makan pedas, maka aku sedang mencari sedikit rasa bahagia. Karena Beberapa hari yang lalu aku membaca artikel bahwa cabai mengandung endorfin. padahal aku kira rasa bahagia itu berasal dari fikiran kita sendiri. Selepas lebaran, seorang teman pulang kampung ke sumatera ... .
Jika aku makan pedas, maka aku sedang mencari sedikit rasa bahagia. Karena Beberapa hari yang lalu aku membaca artikel bahwa cabai mengandung endorfin. padahal aku kira rasa bahagia itu berasal dari fikiran kita sendiri.
Selepas lebaran, seorang teman pulang kampung ke sumatera dari Jawa. Aku merasa kehilangan, aku berfikir "ah iya, aku tidak punya lagi tempat pelarian dari kerjaan. dimana ada orang-orang dengan kehangatannya menyambutku."
Satu setengah bulan lalu ketika aku fikir aku akan menjadi gila karena suatu hal aku mengajak seorang teman untuk main, yang hingga saat ini belum terlaksana. Padahal jika dia tau aku sangat membutuhkannya saat itu.
Tapi kedua hal tsb tak sebanding ketika kamu tidak lagi dipercaya orang yang kamu percayai. Aku akan merasa terbuang, kesepian dan sendirian.
.
Read more
Jangan dilihat dari fotonya yang berantakan. Ini tahu gimbal porsi guedeee..Kenyaaaang pake ...
Media Removed
Jangan dilihat dari fotonya yang berantakan. Ini tahu gimbal porsi guedeee..Kenyaaaang pake banget! Saya makan aja kudu istirahat dulu buat ambegan. Soalnya antara kepedasan dan kekenyangan. Yang saya pesen ini tahu gimbal satu porsi pedes banget. Dan pedesnya paraaaaahhh! Saya ... Jangan dilihat dari fotonya yang berantakan. Ini tahu gimbal porsi guedeee..Kenyaaaang pake banget!
Saya makan aja kudu istirahat dulu buat ambegan. Soalnya antara kepedasan dan kekenyangan. Yang saya pesen ini tahu gimbal satu porsi pedes banget. Dan pedesnya paraaaaahhh! Saya termasuk orang penyuka pedas ya teman-teman sekalian. Monggo bisa dibayangin gimana pedesnya.
Untuk porsinya ini bisa dimakan bareng berdua. Isinya standar, ada gimbal udang, tahu, lontong, telur, tauge, kol. Yang tak standar adalah porsinya gede, udangnya gede-gede nyenengin. Ga pelit. Hati gembira 😂😂😂
Rasanya mantep. Pengen diulangi lagi makan disana. Baru pertama kali soalnya kesana. Jarang lewat daerah Plampitan. 😅
.
.
.
Harga per porsi plus es teh : Rp. 28.000
.
.
#kulinersemarang #exploresemarang #foodies #tahugimbal #tahugimbalsemarang #kulinerpedas #semarang #wisatasemarang #kuliner #jakulsemarang #jajansemarang
Read more
Kulit sensitif mmg perlu dijaga dengan baik. Salah produk, salah makan, salah jaga merah dan meranalah ...
Media Removed
Kulit sensitif mmg perlu dijaga dengan baik. Salah produk, salah makan, salah jaga merah dan meranalah kulit muka! Kulit sensitif adalah kulit yang mudah mengalami iritasi, nipis, mudah merah dan meradang, mudah berjerawat, dan mudah gatal bila terkena produk kosmetik. . . . Kulit ... Kulit sensitif mmg perlu dijaga dengan baik. Salah produk, salah makan, salah jaga merah dan meranalah kulit muka! Kulit sensitif adalah kulit yang mudah mengalami iritasi, nipis, mudah merah dan meradang, mudah berjerawat, dan mudah gatal bila terkena produk kosmetik. .
.
.
Kulit sensitif memiliki pembuluh darah dan saraf yang dekat dengan permukaan kulit yang menyebabkan kulit memerah kerana aliran darah pada kulit lebih banyak. .
.
.
Makanan yang korang makan juga boleh mempengaruhi kulit sensitif seperti kekacang, pedas, berminyak, kafein dan rokok. .
.
.
❗️ Cara penjagaan untuk kulit sensitif : .
✔️ Pastikan guna krim perlindungan uv dan pelembap jika keluar rumah untuk mengelakkan kulit kemerahan akibat cahaya matahari dan lebih menakutkan jeragat menempel. .
✔️ Jauhi tempat berhabuk atau berdebu. .
✔️ Elakkan cuci muka guna air panas dengan kerap. .
✔️ Elakkan gosok muka dengan kuat ketika cuci muka dan elakkan skrub muka dengan kerap kerana boleh menipiskan lagi kulit korang (1 atau 2 kali seminggu dah cukup)
✔️ Elakkan berkongsi produk kecantikan dengan orang lain
✔️ Elakkan kerap bertukar skincare
✔️ Banyakkan minum air putih, sayur dan buah-buahan.
✔️ Jaga kebersihan. Pastikan tuala muka dan badan diasingkan dan tangan sentiasa bersih semasa nak apply krim. .
.
.
Semalam dah kupas ttg jenis kulit berminyak. Kulit sensitif pun sudah. Lepas ni kita kupas tentang kulit kering pulak okay? Sebab kulit kering nampak takde masalah tapi itulah antara punca jeragat dan garis-garis halus cepat menjelma. Jangan tak tahu kulit kering antara faktor kita nampak tua dari usia sebenar bila kedutan dan kulit kusam mula menempel. .
.
.
📌 Bagi penggunaan produk, saya cadangkan siapa yang kulit terlalu sensitif, guna WD dulu utk rawat kulit dari dalam sebab kebanyakan masalah kulit berpunca dari masalah dalaman kita. Bila dalaman dah bersih, bebas toksin, hormon stabil, aliran darah lancar, sel kulit kembali aktif bekerja, baru skincare dan supplement boleh bantu buat kerja dengan baik. Saling melengkapi! .
Read more
Alhamdulillah ngocok yuk cabang bandar buaat. Mie celor neraka ft ngocok nya diserbu terus. Tersedia ...
Media Removed
Alhamdulillah ngocok yuk cabang bandar buaat. Mie celor neraka ft ngocok nya diserbu terus. Tersedia juga disini ya. Cuma 10rb Duduk santai lidahnya yang tak santai. Makan mie celor level pedas neraka cuma 10rb. Mau becek atau goreng tetap 10rb ya.. Boardgamelounge Pekanbaru jalan ... Alhamdulillah ngocok yuk cabang bandar buaat.
Mie celor neraka ft ngocok nya diserbu terus.
Tersedia juga disini ya. Cuma 10rb

Duduk santai lidahnya yang tak santai. Makan mie celor level pedas neraka cuma 10rb. Mau becek atau goreng tetap 10rb ya.. Boardgamelounge Pekanbaru jalan mangga no 54 sukajadi pekanbaru ( masuk dari pepaya/ simpang mie aceh tamita)
🏚cabang payakumbuh : jalan veteran simpang bunian payakumbuh
🕛open dailiy : 10.00 pagi - 24.00 malam
🎉GRATIS DEKORASI ULTAH/ Anniversary
🎲 GRATIS MAIN GAMES SEPUASNYA
🚵GRATIS DELIVERY ORDER
📶 GRATIS WIFI / INTERNET

#Boardgames #boardgamecafe #tempatnongkrongpku #anaknongkrongpku #pekanbaru #inforiau #visitriau #nogadget #gamesanak #mahasiswariau #kulinerpekanbaru #partyplanner #boardgamelounge #halalfood #mahasiswapanam #mahasiswaunri #kulinerpku #tempatmakanpekanbaru #likeforlike #pkucity #licsaysyummy #brosispku #iheartpkuinformation #lfl #gofood #grabfood #Ngocok #ngopicoklat #merdeka #dirgahayu73
Read more
Duduk santai lidahnya yang tak santai. Makan mie celor level pedas neraka cuma 10rb. Mau becek atau ...
Media Removed
Duduk santai lidahnya yang tak santai. Makan mie celor level pedas neraka cuma 10rb. Mau becek atau goreng tetap 10rb ya.. Boardgamelounge Pekanbaru jalan mangga no 54 sukajadi pekanbaru ( masuk dari pepaya/ simpang mie aceh tamita) 🏚cabang payakumbuh : jalan veteran simpang bunian ... Duduk santai lidahnya yang tak santai. Makan mie celor level pedas neraka cuma 10rb. Mau becek atau goreng tetap 10rb ya.. Boardgamelounge Pekanbaru jalan mangga no 54 sukajadi pekanbaru ( masuk dari pepaya/ simpang mie aceh tamita)
🏚cabang payakumbuh : jalan veteran simpang bunian payakumbuh
🕛open dailiy : 10.00 pagi - 24.00 malam
🎉GRATIS DEKORASI ULTAH/ Anniversary
🎲 GRATIS MAIN GAMES SEPUASNYA
🚵GRATIS DELIVERY ORDER
📶 GRATIS WIFI / INTERNET

#Boardgames #boardgamecafe #tempatnongkrongpku #anaknongkrongpku #pekanbaru #inforiau #visitriau #nogadget #gamesanak #mahasiswariau #kulinerpekanbaru #partyplanner #boardgamelounge #halalfood #mahasiswapanam #mahasiswaunri #kulinerpku #tempatmakanpekanbaru #likeforlike #pkucity #licsaysyummy #brosispku #iheartpkuinformation #lfl #gofood #grabfood #Ngocok #ngopicoklat #merdeka #dirgahayu73
Read more
Salah satu Finger Food favourite olahan Abang Danish juga jadi kegemaran bagi yang pernah mencubanya🤩 Crispers ini gebu diluar dan juicy didalamnya. Sangat mudah disediakan dan boleh dimakan dengan apa saja sos kesukaan atau dimakan begitu saja. Dan ianya juga sesuai dijadikan lunch ... Salah satu Finger Food favourite olahan Abang Danish juga jadi kegemaran bagi yang pernah mencubanya🤩 Crispers ini gebu diluar dan juicy didalamnya. Sangat mudah disediakan dan boleh dimakan dengan apa saja sos kesukaan atau dimakan begitu saja. Dan ianya juga sesuai dijadikan lunch box anak-anak kerana Chicken Crispers ini tetap sedap dan gebu walaupun sudah sejuk. Selamat mencuba lovelies🤗
.
🍗CHICKEN CRISPERS ABANG DANISH🍗
#ResipiDanishHarraz

BAHANNYA:-
.
Chicken fillet/Kepingan dada ayam yg dipotong memanjang
1 cawan Tepung Naik Sendiri
1 cawan Susu Segar
1 biji Telur Ayam
Sedikit Garam Halus
Sedikit Serbuk Paprika, Black Pepper dan Cayenne Pepper, boleh guna semua atau mana suka untuk perisa (Abang Danish letak semua sedikit saja jadi memang tak pedas kerana Abang Danish pun tak makan jika pedas, Mak-Mak jangan risau ya🤗)
.
CARANYA: .
Ambil kepingan isi ayam yg telah dibersihkan dan dimasuk kan kedalam mangkuk. Tabur sedikit garam halus sedikit paprika dan black pepper keatas ayam dan digaul rata, ketepikan.

Dalam bekas lain, Ayak tepung, pecahkan telur, masukkan susu segar dan sedikit garam dan serbuk cayenne pepper, kacau sebati dan biarkan sebentar selama 5 minit. Panaskan minyak didalam kuali atau pot dengan api sederhana. Gunakan kaedah menggoreng secara deep fry. Celupkan kepingan isi ayam tadi kedalam bancuhan tepung. Masuk kan ayam yg telah dicelup tadi satu persatu kedalam kuali. Pastikan minyak betul2 panas sebelum dimasukkan ayam ( kalau minyak cukup panas, bila dimasukkan ayam, dia akan terus timbul) dan jangan letak terlalu banyak dalam 1 masa. Goreng sampai keperangan. Angkat dan letak dalam pinggan yg dialas kertas tisu supaya menyerap lebihan minyak. Hidangkan bersama apa2 sos kesukaan.
.
NOTA: Waktu menggoreng pastikan minyak cukup panas supaya ayam tidak menyerap banyak minyak. Guna api sederhana supaya tepung tak cepat hangus dan ayam cukup masak. Jangan letak banyak sekali semasa menggoreng, nanti crispers tak cukup space nak mengembang😊
.
HOMEMADE SELF-RAISING FLOUR
1 cawan Tepung Gandum
1 1/2 suduteh Baking Powder
1/4 suduteh Garam Halus

#ChickenCrispersAbangDanish #1MinitBersamaAbangDanish #ChickenCrispers
#MccormickMalaysia
Read more
Lai-lai open oder. Piyem laju-laju.. RM15 | 150g, RM15 | 150g, RM15 | 150g . Korang pernah ada ...
Media Removed
Lai-lai open oder. Piyem laju-laju.. RM15 | 150g, RM15 | 150g, RM15 | 150g . Korang pernah ada pengalaman berdepan dengan makanan yang rasa di setiap suapan, sama seperti suapan pertama? Sambal Hitam Pahang, dari Sambalitang Brother Jambang menjanjikan pengalaman yang mungkin tak ... Lai-lai open oder. Piyem laju-laju..
RM15 | 150g, RM15 | 150g, RM15 | 150g
.
Korang pernah ada pengalaman berdepan dengan makanan yang rasa di setiap suapan, sama seperti suapan pertama? Sambal Hitam Pahang, dari Sambalitang Brother Jambang menjanjikan pengalaman yang mungkin tak pernah anda alami (tapi aku selalu la).
..
Hidangan asli negeri Pahang yang membuatkan anda berpeluh kerana rasa pedas dan masam didalam satu suapan yang mengelirukan lidah anda untuk menghantar maklumat kepada akal yang tak mampu nak menerima kesedapan rasanya.
..
Penghantaran maximum 2 hari selepas oder sebab kita tak simpan stock. Kita bagi customers makan barang yang fresh dari kuali. .
Harga : RM15
Kuantiti isi padu likat melekat : 150gram
.
Location : Berhampiran rumah korang, Damansara, Klang Valley, Usj, Shah Alam, Nilai dan kawansan-kawasan berdekatan jangan Penang area sudah la. Aku post je nanti
.
Nak rasa? Nak cuba pengalaman tu? PM atau Whatapps +60 17-320 8610 or +60 11- 261 3355 0.
.
#sambal #sambalhitam #sambalhitampahang #pahang #makananasli #sambalbelimbing #sedap #merecikhawau #padu #brand #branding #marketing #marketingdigital #foodporn #food #foodies #sales #malaysia #pahang #kualalumpur #subangjaya
Read more
Kalau diperhatikan, kenapa ya, anak mudah terkena radang amandel terutama setelah kembali ke ...
Media Removed
Kalau diperhatikan, kenapa ya, anak mudah terkena radang amandel terutama setelah kembali ke sekolah? Hal ini dikarenakan amandel sudah tidak lagi kuat untuk menahan serangan infeksi kuman yang memasuki rongga mulut, Ma. Beberapa hal yang membuat anak lebih rentan terkena radang ... Kalau diperhatikan, kenapa ya, anak mudah terkena radang amandel terutama setelah kembali ke sekolah? Hal ini dikarenakan amandel sudah tidak lagi kuat untuk menahan serangan infeksi kuman yang memasuki rongga mulut, Ma.

Beberapa hal yang membuat anak lebih rentan terkena radang amandel:
.
- anak berinteraksi dengan banyak orang atau lingkungan yang berpotensi tularkan kuman, misal berdekatan dengan teman-teman yang sedang terkena radang amandel juga, dan yang tidak memiliki kebiasaan untuk menjaga rongga mulut.
- lingkungan berpolusi tinggi.
- anak yang sering minum susu formula dengan botol dalam jangka panjang, dan tidak dibilas air putih setiap kali habis minum susu.
- memiliki alergi.
- jarang minum air putih.

Beberapa jenis makanan yang dapat memicu radang amandel:
.
• Es atau makanan-minuman yang dingin, karena dapat memicu sel-sel mengeluarkan lendir lebih banyak sehingga mempermudah infeksi.
• Makanan yang digoreng, terlebih memakai minyak goreng yang berulang kali dipakai.
• Makanan yang terlalu manis, pedas, asam, atau asin.

Apabila Anda menemukan indikasi bahwa anak memiliki radang amandel, segera berikan pertolongan pertama dengan memberikan obat pereda nyeri (analgesik) kepada anak, suruh anak untuk sering istirahat, banyak minum air putih, dan makan makanan bergizi untuk tingkatkan daya tahan tubuhnya.

Makanan ini sebaiknya dibuat lunak agar anak mudah menelannya. Jika dalam 3 hari kondisinya tak kunjung membaik, sebaiknya anak berobat. Sedangkan untuk radang amandel yang berulang kali terjadi (kronis), Anda pun perlu mempertimbangkan untuk operasi pengangkatan amandel atau tonsilektomi (tentunya atas rekomendasi dokter).
.
Kemudian, ajarkan anak untuk memiliki kebiasan menjaga kesehatan rongga mulut, mencuci tangan setiap kali akan makan, minum air putih yang banyak, serta meningkatkan daya tahan tubuhnya dengan mengonsumsi makanan bergizi dan berolahraga.

Baca juga, "Operasi Radang Amandel Untuk Anak" di link in bio di atas ya, Ma.

#tipsparenting #enjoyparenting #parentingindonesia #amandel #radangamandel
Read more
...plan ni ari nak masak nasi lemak, tapi mak pakcik nak makan asam pedas kepala ikan mayong, maka pakcik tundalah masak nasi lemak pada hari lain. Kadang² bila beli ikan mayong kalau nasib tak baik dapat yang kurang enak walaupun ikan tu segar. Che mat kalau beli pilih ikan mayong, pilih ikan ... ...plan ni ari nak masak nasi lemak, tapi mak pakcik nak makan asam pedas kepala ikan mayong, maka pakcik tundalah masak nasi lemak pada hari lain. Kadang² bila beli ikan mayong kalau nasib tak baik dapat yang kurang enak walaupun ikan tu segar. Che mat kalau beli pilih ikan mayong, pilih ikan mayong jenis putih dan pastikan bau dia 'bau ikan', bukan bau macam lumpur. Ikan mayong putih isi dia lembut dan rasa lebih sedap. Resipi che mat tuliskan kat bawah ni 😀

BAHAN-BAHANNYA
1 ketul kepala ikan mayong saiz sederhana, potong ikut suka
1 keping isi ikan mayong, kerat 2 jika saiz besar
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap 1
1 genggam daun kesom
¾ cawan cili kisar
1 camca teh lada hitam, tumbuk hancur
3 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
¼ camca teh halba
1 batang serai, dititik
Jus asam jawa secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN KISAR HALUS
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih, kalau saiz besar, guna 2 ulas
½ inci kunyit hidup
Secubit belacan - optional

CARA MEMBUATNYA
1- Kepala dan isi ikan mayong dicuci bersih. Gaul dengam garam dan jus limau nipis, perap 15 minit, cuci hingga bersih dan toskan

2- Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai, hirisan bawang merah, hirisan bawang putih dan halba hingga harum dan bawang perang. Masukkan bahan kisar halus, lada hitam tumbuk dan masak hingga harum. Tambah cili kisar dan masak hingga cili garing dan naik minyak

3- Tuang air secukupnya, kacau rata dan biarkan mendidih. Masukkan kepala dan isi ikan mayong serta bunga kantan. Kacau dan masak sekejap. Tuang jus asam jawa secukupnya - ikut selera masing² sama ada nak masam atau kurang masam, biarkan mendidih

4- Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula (kalau nak taruk serbuk perasa pun boleh). Akhir sekali masukkan daun kesom, kacau perlahan dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan nasi panas dan lauk² lain

#resipiwarisan
#resipimatgebu
#johor
#matgebu
#tiffinbiru
#foodblogger
#kelabbloggerbenashaari
Read more
Loading...