Rubychewan Instagram Photos and Videos

Loading...


rubychewan RubyCheWan @rubychewan mentions
Followers: 68,018
Following: 140
Total Comments: 0
Total Likes: 0

MEMBICARAKAN TENTANG ORANG LAIN? . Simaklah hadits di bawah berikut, . Nabi bersabda, . “Tatkala ...
Media Removed
MEMBICARAKAN TENTANG ORANG LAIN? . Simaklah hadits di bawah berikut, . Nabi bersabda, . “Tatkala Rabbku memikrajkanku (menaikkan ke langit), aku melewati beberapa kaum yang memiliki kuku dari tembaga, dalam keadaan mereka mencabik-cabik wajah dan dada mereka dengan kukunya. ... MEMBICARAKAN TENTANG ORANG LAIN?
.
Simaklah hadits di bawah berikut,
.
Nabi bersabda,
.
“Tatkala Rabbku memikrajkanku (menaikkan ke langit), aku melewati beberapa kaum yang memiliki kuku dari tembaga, dalam keadaan mereka mencabik-cabik wajah dan dada mereka dengan kukunya. Maka aku bertanya: ‘Siapakah mereka ini wahai Jibril?’ Dia menjawab: ‘Mereka adalah orang-orang yang memakan daging (suka mengghibah/mengumpat) dan MENJATUHKAN KEHORMATAN manusia’.” (HR. Ahmad, dishahihkan Al-Albani dalam Ash-Shahihah)
.
Allah ‘azza wa jalla berfirman,
.
“Dan janganlah kalian saling MENGUNJING. Adakah seorang diantara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang” (QS. Al-Hujurat: 12)
.
Dalam ayat di atas, Allah ta’ala menyamakan orang yang mengghibah saudaranya seperti memakan bangkai saudaranya tersebut. Apa rahasia dari penyamaan ini?
.
Imam Qurthubi dalam tafsirnya menjelaskan, “Ini adalah permisalan yang amat mengagumkan, diantara rahasianya adalah:
.
PERTAMA, karena ghibah/mengumpat mengoyak kehormatan orang lain, layaknya seorang yang memakan daging, daging tersebut akan terkoyak dari kulitnya. Mengoyak kehormatan atau harga diri, tentu lebih buruk keadaannya.
.
KEDUA, Allah ta’ala menjadikan “bangkai daging saudaranya” sebagai permisalan, bukan daging hewan. Artinya ghibah/Umpat itu amatlah dibenci.
.
KETIGA, Allah ta’ala menyebut orang yang dighibahi/diumpati tersebut sebagai mayit. Karena orang yang sudah mati, dia tidak kuasa untuk membela diri. Seperti itu juga orang yang sedang dighibahi, dia tidak berdaya untuk membela kehormatannya.
.
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
Loading...
“seseorang hamba Allah itu adalah benar-benar BEBAS dan juga merdeka apabila dia menyempurnakan ...
Media Removed
“seseorang hamba Allah itu adalah benar-benar BEBAS dan juga merdeka apabila dia menyempurnakan maksud dan tujuan dia diciptakan oleh Allahسبحانه وتعالى..” . “Pencapaian manusia menjadi sebagai hamba Allah yang baik dari sudut penciptaan, perasaan mahupun akhlaq.” . . Ertinya, ... “seseorang hamba Allah itu adalah benar-benar BEBAS dan juga merdeka apabila dia menyempurnakan maksud dan tujuan dia diciptakan oleh Allahسبحانه وتعالى..”
.
“Pencapaian manusia menjadi sebagai hamba Allah yang baik dari sudut penciptaan, perasaan mahupun akhlaq.” .
.
Ertinya, seorang manusia, menurut pandangan Islam, barulah akan disebut merdeka bilamana dia sedar dan berusaha keras memperlakukan dirinya selaku hamba Allah subhaanahu wa ta’aala saja dalam segenap dimensi dirinya, baik penciptaan, perasaan mahupun akhlaq. Dan dia menyedari bahawa dia masih belum merdeka bilamana dia masih menghambakan dirinya kepada SELAIN Allah subhaanahu wa ta’aala.
-Uztadz Iqbal Zain-
.
Selamat Hari Merdeka yg ke 61 untuk semua Rakyat Malaysia !
.
.
Read more
TEDUHNYA WANITA SOLEHAH . Di saat yang lain sibuk mengejar dunia Namun ia sibuk MEMPERBAIKI ...
Media Removed
TEDUHNYA WANITA SOLEHAH . Di saat yang lain sibuk mengejar dunia Namun ia sibuk MEMPERBAIKI DIRINYA agar dapat menjadi penghuni Syurga. . Di saat yg lain sibuk mempercantikan rupa Namun ia sibuk MEMPERELOKKAN AKHLAK dan jiwanya. . Di saat yang lain sibuk menambah harta agar kaya Namum ... TEDUHNYA WANITA SOLEHAH
.
Di saat yang lain sibuk mengejar dunia
Namun ia sibuk MEMPERBAIKI DIRINYA agar dapat menjadi penghuni Syurga.
.
Di saat yg lain sibuk mempercantikan rupa
Namun ia sibuk MEMPERELOKKAN AKHLAK dan jiwanya.
.
Di saat yang lain sibuk menambah harta agar kaya
Namum ia sudah MERASA CUKUP dengan apa yang dia telah punya.
.
Di saat yang lain sibuk menambah koleksi pakaian
Namun ia memilih untuk TAMPIL SEDERHANA saja.
.
Di saat yg lain sibuk berjalan-jalan mengisi waktu luang mereka
Namun ia sibuk MENAMBAH ILMU AGAMAnya.
.
Di saat yang lain sibuk membicarakan perihal dunia
Namun ia lebih memilih untuk BANGUN Di 1/3 MALAMNya.
.
.
“Wanita (istri) salihah adalah yang taat lagi memelihara diri ketika suaminya tidak ada dikarenakan Allah telah memelihara mereka.” (an-Nisa: 34)
.
.
MasyaAllah...sangat damai mendengarkan sikap wanita solehah..
Semoga Allah BIMBING dan PIMPIN kita semua menjadi WANITA SOLEHAH yg disayangi Allah.
Aminnnnnn🙏🏻
.
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
WAHAI PARA WANITA ... TAHUKAH ANDA ??? . “Semakin BANYAK pandangan lelaki yang TERGIUR denganmu ...
Media Removed
WAHAI PARA WANITA ... TAHUKAH ANDA ??? . “Semakin BANYAK pandangan lelaki yang TERGIUR denganmu (jika sengaja pamer kecantikan/keindahan tubuh dan tampil menggoda) semakin BERTUMPUK pula dosa-dosamu. . Semakin sang lelaki MENGHAYALKAN denganmu, semakin BERHASRAT denganmu ... WAHAI PARA WANITA ...
TAHUKAH ANDA ???
.
“Semakin BANYAK pandangan lelaki yang TERGIUR denganmu (jika sengaja pamer kecantikan/keindahan tubuh dan tampil menggoda) semakin BERTUMPUK pula dosa-dosamu.
.
Semakin sang lelaki MENGHAYALKAN denganmu, semakin BERHASRAT denganmu maka semakin BERTUMPUK pula dosa-dosamu.
.
Janganlah kau menyangka SENYUMAN yang kau tebarkan secara SEMBARANGAN tidak akan ada pertanggungjawabannya kelak..!!!
.
Bisa jadi SENYUMANMU sekejap menjadi BAHAN lamunan seorang lelaki yang tidak halal bagimu selama berhari-hari apalagi KEELOKAN tubuhmu.
.
Bayangkanlah, betapa BERTUMPUK dosa-dosa para wanita yang auratnya DIUMBAR di hadapan ribuan bahkan jutaan para lelaki??
.
Jika anda menjaga kecantikanmu dan kemolekan tubuhmu HANYA untuk suamimu, maka anda kelak akan SEMAKIN CANTIK dan SEMAKIN MOLEK di surga Allah.
.
Akan tetapi jika anda UMBAR kecantikanmu dan kemolekanmu maka ingatlah itu semua akan SIRNA dan akan LEBUR di dalam liang lahad menjadi SANTAPAN cacing dan ulat. Dan di akhirat kelak bisa jadi berubah menjadi BAHAN BAKAR neraka jahannam!
.
Wallahu A’lam Bishawab”.
.
Oleh : Ustadz Abu Yahya Badrussalam Hafidzahullahu ta’ala.
.
.
Semoga Allah bimbing kita dan menjauhkan kita dari tatapan nafsu makhluk yg bukan muhrim. Aminnnn....🙏🏻
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
Ibnul Qayyim Rahimahullah mengatakan; . KEADAAN SEORANG HAMBA DI ALAM KUBUR .... , sama seperti ...
Media Removed
Ibnul Qayyim Rahimahullah mengatakan; . KEADAAN SEORANG HAMBA DI ALAM KUBUR .... , sama seperti keadaan HATI di dalam dada. Sama persis, antara nikmat ataupun siksa, antara terpenjara atau merdeka dan bebas. . Maka jika engkau ingin MENGENAL seperti apa keadaanmu kelak di dalam kuburmu, ... Ibnul Qayyim Rahimahullah mengatakan; .
KEADAAN SEORANG HAMBA DI ALAM KUBUR .... ,
sama seperti keadaan HATI di dalam dada. Sama persis, antara nikmat ataupun siksa, antara terpenjara atau merdeka dan bebas.
.
Maka jika engkau ingin MENGENAL seperti apa keadaanmu kelak di dalam kuburmu, tengoklah KEADAAN HATI dalam dadamu.
Jika hatimu penuh dengan kelembutan, ketenangan, dan kesucian, maka seperti itu pula keadaanmu kelak di dalam kuburmu dengan izin Allah, demikian pula sebaliknya. Itulah mengapa engkau dapati insan yang TAAT, BERAKHLAK MULIA, dan BERJIWA BESAR, adalah insan yang paling merasakan KETENANGAN.
.
KEIMANAN :
MENGUSIR kegundahan (akan masa depan), dan MELENYAPKAN kesedihan (dari masa lalu). Dan ia adalah PENYEJUK MATA bagi muwahhidïn (orang-orang yang bertaqwa), serta KELAPANGAN bagi para hamba Allah.
.
Siapa yang senantiasa BERTASBIH, kebahagiaan demi KEBAHAGIAAN akan TERBUKA untuknya. Siapa yang selalu MEMUJI Allah, KEBAIKAN demi kebaikan akan silih berganti mengiringinya. Siapa yang senantiasa BERISTIGHFAR, maka apa saja yang TERKUNCI, akan TERBUKA untuknya.
.
[Ad-Daa’ wad-Dawaa’ hal. 187-188]
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
REZEKI Seseorang ketika menjadi janin dalam perut ibunya, telah diberi rezekinya padahal ia tidak mampu berbuat apa-apa. . Tatkala ia lahir sebagai bayi, tetap terus diberi rezeki kepadanya, padahal ia tidak mampu berbuat apa-apa. . Setelah ia dewasa dan mampu untuk bekerja dan ... REZEKI
Seseorang ketika menjadi janin dalam perut ibunya, telah diberi rezekinya padahal ia tidak mampu berbuat apa-apa.
.
Tatkala ia lahir sebagai bayi, tetap terus diberi rezeki kepadanya, padahal ia tidak mampu berbuat apa-apa.
.
Setelah ia dewasa dan mampu untuk bekerja dan berusaha, tiba-tiba ia lupa pada sang Pemberi Rezeki..
.
.
Berusahalah.. bekerjalah..
Disertai doa, ketakwaan dan BERBAIK SANGKA kepada Maha Pemberi Rezeki.
Nescaya kurnia dan rezeki akan menghampirimu dari arah yang tidak kau sangka-sangka.. .
.
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
Loading...
Adakah kita BERSEDIA jika Allah ambik kita pulang padaNya hari ini ? . - Tidak. Jadi apakah amalan ...
Media Removed
Adakah kita BERSEDIA jika Allah ambik kita pulang padaNya hari ini ? . - Tidak. Jadi apakah amalan yang patut kita lakukan yang kita rasa itu CUKUP untuk Allah ambik kita pulang hari ini? . - Tak tahu. . Sahabatku... Amal Ibadah setiap hari belum tentu akan timbul rasa ‘BERSEDIA’ untuk ... Adakah kita BERSEDIA jika Allah ambik kita pulang padaNya hari ini ?
. - Tidak.
Jadi apakah amalan yang patut kita lakukan yang kita rasa itu CUKUP untuk Allah ambik kita pulang hari ini? .
- Tak tahu.
.
Sahabatku...
Amal Ibadah setiap hari belum tentu akan timbul rasa ‘BERSEDIA’ untuk mengadap Allah.
Apa yang buat kita sudah ‘bersedia’ untuk bertemu dengan pencipta kita ialah ketika kita sedia Tinggalkan SEGALA yang kita PINJAM di dunia ini. (Suami/isteri,anak,keluarga,kawan2,harta benda,jawatan,dan sbgnya).
.
“Orang Mukmim yang HEBAT ialah dia MENINGGALKAN DUNIA sebelum dia meninggal dunia”. -Al-Marhum Dr Harun Din-
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
Wahai Wanita Solehah... Pertahankanlah Hijabmu , walaupun dunia memandang rendah dan hina padamu. ...
Media Removed
Wahai Wanita Solehah... Pertahankanlah Hijabmu , walaupun dunia memandang rendah dan hina padamu. Yakinlah bahawa Allah S.WT. sedang memandangmu dengan penuh BANGGA. . . Kepada yang ingin berubah... Jika kamu ada NIAT nak berubah. Melangkahlah tanpa henti. Percaya! Allah akan ... Wahai Wanita Solehah...
Pertahankanlah Hijabmu , walaupun dunia memandang rendah dan hina padamu. Yakinlah bahawa Allah S.WT. sedang memandangmu dengan penuh BANGGA. .
.
Kepada yang ingin berubah...
Jika kamu ada NIAT nak berubah. Melangkahlah tanpa henti. Percaya! Allah akan BANTU dalam penghijrahan anda .
.
Berubahlah dengan mula JAGA SOLAT 5waktu, berubahlah dengan mula TUTUP AURAT Syari’i dan sebagainya. Kerana yang penting perubahan kita itu BERTERUSAN.
.
Berubah ni kadang-kadang memang perlu kepada PAKSAAN. PAKSA diri kita untuk buat kebaikan SEMAMPU mungkin.
.
Bila kita ASYIK paksa dan paksa nanti keikhlasan dalam mentaati perintah Tuhan itu akan HADIR dengan sendirinya. Dan ketika itu bila kita cuba nak kembali kepada diri yang dulunya kita akan rasa TAK TENANG. Kita rasa seolah jiwa TAK TENTERAM.
.
Apapun niat itu 'KUNCI UTAMA’. .
Kalau niat kita berubah KERANA ALLAH, hijrah itu akan sampai kepada Allah, kalau niat kita berubah kerana DUNIA, hijrah kita akan sampai kepada dunia TAPI tidak kepada Allah. Dan begitulah sebaliknya.
.
Kata Nabi SAW: "Innama a'malu bin niat". Sesungguhnya amal perbuatan itu bergantung pada niat.
.
Sahabat,
Jom baiki niat kita, CEKAL serta TABAHLAH dalam mengharugi tiap UJIAN yang bakal menyapa.
.
Doakan saya juga ya 🙏🏻 Insya Allah semoga kita semua dapat masuk ke Syurga Allah.
.
.
#mayAllahguideusright❤️
Salam Jumaat 🙏🏻
Read more
Loading...
Kenangan .... ️ - MINA - . Perjalanan masuk ke Khemah di Mina untuk ibadah melontar Jamrah pada hari ke-10, 11, 12 dan 13 Zulhijah di Mina. . Pengalaman ‘keemasan’ menunaikan Ibadah ini mungkin akan berulang namun tidak mungkin dengan pengalaman dan detik rasa yg sama... . Semoga ... Kenangan .... ❤️ - MINA -
.
Perjalanan masuk ke Khemah di Mina untuk ibadah melontar Jamrah pada hari ke-10, 11, 12 dan 13 Zulhijah di Mina.
.

Pengalaman ‘keemasan’ menunaikan Ibadah ini mungkin akan berulang namun tidak mungkin dengan pengalaman dan detik rasa yg sama... .
Semoga Allah mudahkan ibadah semua Jemaah Haji 🙏🏻
Read more
MasyaAllah rindunyaaaaa....<span class="emoji emoji2764"></span>️ . Semalam Hujan Ribut di Arafah seperti Haji tahun lepas Ribut ...
Media Removed
MasyaAllah rindunyaaaaa....️ . Semalam Hujan Ribut di Arafah seperti Haji tahun lepas Ribut Pasir di Arafah ... Semoga Allah lindungi semua jemaah dan asbab ujian itu digantikan Haji yg mabrur pd jemaah semua. Aminn.... . ️MAU DAPAT PAHALA HAJI ? Dari Anas bin Malik, Rasulullah ... MasyaAllah rindunyaaaaa....❤️
.
Semalam Hujan Ribut di Arafah seperti Haji tahun lepas Ribut Pasir di Arafah ... Semoga Allah lindungi semua jemaah dan asbab ujian itu digantikan Haji yg mabrur pd jemaah semua. Aminn....
.
➡️MAU DAPAT PAHALA HAJI ?
Dari Anas bin Malik, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
.
“Barangsiapa yang melaksanakan shalat shubuh secara berjama’ah lalu ia duduk sambil BERZIKIR pada Allah HINGGA matahari terbit, kemudian ia melaksanakan SOLAT 2 RAKA’At, maka ia seperti memperoleh pahala HAJI dan umroh.” Beliau pun bersabda, “Pahala yang SEMPURNA, SEMPURNA dan SEMPURNA”. .
(HR. Tirmidzi no. 586. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadits ini hasan)
.
.
➡️HARI WUKUF di Arafah.
Amalan terbaik pada hari #wukuf di #Arafah adalah berdoa kepada Allah SWT. Ia merupakan waktu berdoa yang PALING MUSTAJAB dan yang paling dekat untuk dimakbulkan. Ini diriwayatkan dalam beberapa hadis sahih, antaranya ialah: .
.
“Sebaik-baik doa adalah doa di hari Arafah, dan sebaik-baik zikir yang aku ucapkan dan juga diucapkan para nabi sebelumku adalah, “لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِير”. (Tidak ada yang berhak disembah selain Allah yang satu, tidak ada sekutu bagi-Nya, milik-Nya kekuasaan dan milik-Nya segala pujian, dan Dia Maha Berkuasa atas segala sesuatu).” (Hadis diriwayatkan oleh Al-Tirmizi).
.
.
. ➡️JANGAN LUPA PUASA ESOK !!!
Dari Abu Qotadah, ia berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda;
.
“Puasa Arofah (9 Dzulhijjah) dapat MENGHAPUSKAN DOSA SETAHUN YANG LALU dan SETAHUN AKAN DATANG. Puasa Asyuro (10 Muharram) akan menghapuskan dosa setahun yang lalu.” (HR. Muslim no. 1162)
.
.
Salam Aidil Adha 🙏🏻
#mayAllahguideusright❤️
Read more
SABAR ITU ADA 3 KEADAAN: . 1. SABAR saat menjalani perintah Allah (taat , beramal sholeh, ibadah) ...
Media Removed
SABAR ITU ADA 3 KEADAAN: . 1. SABAR saat menjalani perintah Allah (taat , beramal sholeh, ibadah) walau terasa berat bagi sebagian orang, maka harus sabar dalam ketaatan. . 2. SABAR saat tertimpa musibah,ujian sakit, masalah, bencana alam dan ujian hidup lainnya. . 3. SABAR dalam ... SABAR ITU ADA 3 KEADAAN:
.
1. SABAR saat menjalani perintah Allah (taat , beramal sholeh, ibadah) walau terasa berat bagi sebagian orang, maka harus sabar dalam ketaatan.
.
2. SABAR saat tertimpa musibah,ujian sakit, masalah, bencana alam dan ujian hidup lainnya.
.
3. SABAR dalam menjauhi SEMUA larangan Allah walaupun ada peluang dan mampu berbuat dosa tapi dia tahan dan sabar dalam menjauhinya.
.
.
Sesungguhnya di balik peristiwa memilukan atau UJIAN itu terdapat hikmah dan pelajaran yang banyak bagi mereka yang BERSABAR dan MENYERAHKAN semuanya kepada Allah yang telah mentakdirkan itu semua untuk hamba-Nya...
.
.
Salam Jumaat 🙏🏻
#mayAllahguideusright❤️
Read more
MasyaAllah indahnya ciptaan Allah ... ini baru dunia yang TIADA NILAI di sisi-Nya.. . . Apalagi ...
Media Removed
MasyaAllah indahnya ciptaan Allah ... ini baru dunia yang TIADA NILAI di sisi-Nya.. . . Apalagi Syurga-Nya ... Yang AMAT BERHARGA di sisi-Nya... . Maka jangan pernah kau GADAIKAN syurgamu hanya kerana MENURUTI duniamu yg hanya permainan dan senda gurau yg sementara ... . . #mayAllahguideusright️ #peringatanbuatdirisendiri MasyaAllah indahnya ciptaan Allah ... ini baru dunia yang TIADA NILAI di sisi-Nya.. .
.
Apalagi Syurga-Nya ... Yang AMAT BERHARGA di sisi-Nya...
.
Maka jangan pernah kau GADAIKAN syurgamu hanya kerana MENURUTI duniamu yg hanya permainan dan senda gurau yg sementara ... .
.
#mayAllahguideusright❤️
#peringatanbuatdirisendiri
Loading...
MATI DALAM KEADAAN BAIK . Kita minta ! Macamana nak mati dalam keadaan baik? Kita kena sayang ...
Media Removed
MATI DALAM KEADAAN BAIK . Kita minta ! Macamana nak mati dalam keadaan baik? Kita kena sayang Allah dan Allah kena saya sayang kita. Sebab semua orang akan mati. Tok sah dok elak. Semua orang akan mati. Seorang demi seorang akan mati. Tapi biarlah kita pergi mengadap Allah dalam ... MATI DALAM KEADAAN BAIK
.
Kita minta !
Macamana nak mati dalam keadaan baik?
Kita kena sayang Allah dan Allah kena saya sayang kita.
Sebab semua orang akan mati.
Tok sah dok elak.
Semua orang akan mati.
Seorang demi seorang akan mati.
Tapi biarlah kita pergi mengadap Allah dalam keadaan Allah sayang
Allah cinta kita.
.
Siapa yg Allah suka ?
Tuhan bagi maklumat...
Aku suka orang macam ni
Aku cinta orang macam ni
Aku sayang orang macam ni...
.
Allah Taala sebut dalam Al-Quran
Kalau Tuan/Puan nak dapat kasih sayang daripada Allah....
.
Jadi orang Taubat
Jadi orang Bersih
Allah cinta pada kita...
-Ustaz Kazim Alias-
.
.
“Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertaubat dan menyukai orang-orang yang mensucikan diri..”
(Al-Baqarah 222)
.
.
Terkadang kita bertanya kenapa Allah tidak tunaikan hak kita. Tapi kita lupa tanya pada diri kita, kenapa aku tak tunaikan hak Allah. Macam mana Allah nak tunaikan hak kita sedang hak dia kita tak tunaikan?
.
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
“Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya". . Mahal tak matlamat kita .... 🤔 . Sesungguhnya ...
Media Removed
“Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya". . Mahal tak matlamat kita .... 🤔 . Sesungguhnya Matlamat Terbesar kita orang-orang Mukmin adalah SYURGA TERTINGGI FIRDAUS. Ianya sangat berharga di sisi Allah s.w.t. . Adakah aktiviti harian kita menjurus ke arah usaha tersebut... ... “Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya".
.
Mahal tak matlamat kita .... 🤔
.
Sesungguhnya Matlamat Terbesar kita orang-orang Mukmin adalah SYURGA TERTINGGI FIRDAUS. Ianya sangat berharga di sisi Allah s.w.t.
.
Adakah aktiviti harian kita menjurus ke arah usaha tersebut... .
TANYA IMAN KITA?
.
.
Semoga kita diberikan cahaya petunjuk kebenaran ke jalan-Nya. Aminnnn...🙏🏻
.

#mayAllahguideusright❤️
Read more
Salam ulangtahun my brother ... Semoga cepat bertemu jodoh baru dan hidup sentiasa dirahmati, ...
Media Removed
Salam ulangtahun my brother ... Semoga cepat bertemu jodoh baru dan hidup sentiasa dirahmati, diberkati dan diredhai Allah dunia dan akhirat. ️ @roshidicw #singlefatherygpemalu Salam ulangtahun my brother ... Semoga cepat bertemu jodoh baru dan hidup sentiasa dirahmati, diberkati dan diredhai Allah dunia dan akhirat. ❤️ @roshidicw #singlefatherygpemalu
Loading...
TANDA CINTA ALLAH . Ada tingkat Ujian/Musibah yg sudah menggoyang hati. Sudah mulai kadang2 ...
Media Removed
TANDA CINTA ALLAH . Ada tingkat Ujian/Musibah yg sudah menggoyang hati. Sudah mulai kadang2 “Ya Allah kenapa saya harus mengalami ini. Padahal saya rajin Solat, rajin Puasa, rajin Zakat, kok masih terjadi pd saya?” Itu tingkat paling tinggi itu. . . Kerana Allah itu kalau sudah cinta ... TANDA CINTA ALLAH
.
Ada tingkat Ujian/Musibah yg sudah menggoyang hati. Sudah mulai kadang2 “Ya Allah kenapa saya harus mengalami ini. Padahal saya rajin Solat, rajin Puasa, rajin Zakat, kok masih terjadi pd saya?”
Itu tingkat paling tinggi itu. .
.

Kerana Allah itu kalau sudah cinta pada seorang hamba.... Bukan dikasih DUNIA tapi dikasih UJIAN/MUSIBAH. Supaya dengan ujian/musibah itu lebih lekat dia pd Allah. Allah itu cemburu, Maha Pencemburu. .
.

Jangan ada Dunia yang dia fikirkan. Ingin difikirkan hanya Allah saja. Kalau SUDAH DEKAT DENGAN ALLAH maka segala yang dianggap kurang itu akan dikembalikan dgn sangat LUAR BIASA BERLIMPAH...
.
Sampai Rasul orang beriman pada masa itu pernah mengatakan “Ya Allah, kapan pertolongan Engkau akan tiba”?.
Yakinkan pada Hati, antum sedang mencapai TINGKAT YG PALING TINGGI. Allah sedang turunkan CINTANYA.
Cepat Ambil!
Jangan tinggalkan! .
- Ustadz Adi Hidayat -
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
Orang Mukmim yang HEBAT ialah dia MENINGGALKAN DUNIA sebelum dia meninggal dunia. Dia BERSEDEKAH ...
Media Removed
Orang Mukmim yang HEBAT ialah dia MENINGGALKAN DUNIA sebelum dia meninggal dunia. Dia BERSEDEKAH SAMPAI KAYA bukan dah kaya baru sedekah. Dia BERDAKWAH SAMPAI JADI ALIM, buka dah Alim baru berdakwah. Dia DATANG MASJID SAMPAI TUA bukan dah tua baru datang masjid. Dia BERAMAL SAMPAI IKHLAS ... Orang Mukmim yang HEBAT ialah dia MENINGGALKAN DUNIA sebelum dia meninggal dunia. Dia BERSEDEKAH SAMPAI KAYA bukan dah kaya baru sedekah. Dia BERDAKWAH SAMPAI JADI ALIM, buka dah Alim baru berdakwah. Dia DATANG MASJID SAMPAI TUA bukan dah tua baru datang masjid. Dia BERAMAL SAMPAI IKHLAS bukan dah ikhlas baru beramal”.
-Al-Marhum Dr Harun Din -
. .
Salam Jumaat 🙏🏻
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
TABARRUJ “Seorang wanita yang menarik perhatian dgn menampakkan perhiasannya dan kecantikannya ...
Media Removed
TABARRUJ “Seorang wanita yang menarik perhatian dgn menampakkan perhiasannya dan kecantikannya serta terlihat bagian-bagian yang seharusnya wajib ditutupi”. . 1. KASUT TINGGI - Menggunakan Kasut tinggi itu umumnya membuat cara berjalan wanita lebih berlenggak-lenggok. Menggunakan ... TABARRUJ
“Seorang wanita yang menarik perhatian dgn menampakkan perhiasannya dan kecantikannya serta terlihat bagian-bagian yang seharusnya wajib ditutupi”.
.
1. KASUT TINGGI - Menggunakan Kasut tinggi itu umumnya membuat cara berjalan wanita lebih berlenggak-lenggok. Menggunakan sepatu tinggi juga memiliki risiko terhadap kesehatan. “Dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri ke dalam kebinasaan.” (Al-Baqarah: 195)
2. RANTAI KAKI/TANGAN LOCENG (berbunyi) , Rantai Leher, Subang - Bila pergerakan berlaku ,sudah tentu loceng akan berbunyi . Bunyi dan BARANG PERHIASAN itu akan MENARIK PERHATIAN orang disekelilingnya.
3. Pakaian yg MENAMPAKKAN susuk tubuh..”Wanita yg berpakaian seperti telanjang, yang berjalan melenggak lenggok membuat manusia memandangnya, maka mereka tidak akan masuk syurga dan tidak juga mendapat Bau Syurga, sedangkan Bau Syurga dapat dicium dari jarak 500 tahun".
(HR Imam Malik Al-Muwarthatha)
4. SELUAR KETAT : Wanita yang memakai pakaian yang MENYERUPAI pakaian laki-laki. Dari Abu Hurairah Radhiyallahu anhu beliau berkata: “Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam MELAKNAT laki-laki yang mengenakan pakaian perempuan, dan perempuan yang mengenakan pakaian laki-laki”.
5. PAKAIAN SYUHRAH - Wanita yang memakai pakaian syuhrah, iaitu pakaian yang modelnya berbeza dengan pakaian wanita pada umumnya, dengan tujuan untuk MEMBANGGAKAN diri dan POPULAR/GLAMOUR.
Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Barangsiapa yang memakai pakaian syuhrah di dunia maka Allah akan memakaikan kepadanya pakaian kehinaan pada hari kiamat (nanti), kemudian dinyalakan padanya api Neraka”.
JILBAB / JUBAH itu adalah satu pakaian yang menutupi seluruh tubuh wanita dari atas sampai ke bawah, sehingga tidak membentuk bagian-bagian tubuh wanita yang memakainya. “HENDAKLAH mereka mengulurkan jilbab mereka ke seluruh tubuh mereka” [al-Ahzaab/33: 59].
6. MAKE UP - Bersolek dan berhias, mencantikkan Kening, Bibir, mencantikkan raut wajah.
7. WANGIAN : Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam betrsabda: “Seorang wanita, siapapun dia, jika dia (keluar rumah dengan) memakai wangi-wangian, lalu melewati kaum laki-laki ...
Read more
Loading...
MANA YANG LEBIH BAIK 
BERHIJAB tetapi Berakhlak Buruk atau TIDAK BERHIJAB tetapi Berakhlak Baik ...
Media Removed
MANA YANG LEBIH BAIK 
BERHIJAB tetapi Berakhlak Buruk atau TIDAK BERHIJAB tetapi Berakhlak Baik ? . . ️WANITA BERHIJAB, tetapi akhlak buruk. Janganlah disalahkan HIJABNYA jika akhlak seseorang itu buruk. Kerana menutup aurat itu adalah PERINTAH Allah. Berhijab bukan bermakna ... MANA YANG LEBIH BAIK 
BERHIJAB tetapi Berakhlak Buruk atau
TIDAK BERHIJAB tetapi Berakhlak Baik ?
.
.
➡️WANITA BERHIJAB, tetapi akhlak buruk. Janganlah disalahkan HIJABNYA jika akhlak seseorang itu buruk. Kerana menutup aurat itu adalah PERINTAH Allah. Berhijab bukan bermakna dia baik/ sempurna. Sekurang-kurang nya dia mentaati perintah Allah dengan menutup aurat. Jika akhlak seseorang itu jahat, maka dia akan dikira dosanya mengikut akhlaknya yang jahat.
.
.
➡️Bagi wanita TIDAK BERHIJAB tetapi akhlak baik. Mengikut hukum sebenarnya dia memang tidak baik kerana secara TERANGAN dia TIDAK MENTAATI perintah Allah. Sedangkan itu WAJIB. Alasan mereka :
•Belum terbuka hati.
•Tidak mahu hipokrit.
•Tunggu pakai bila ikhlas.(tunggu dah jadi baik baru nak pakai)
.
MENTAATI perintah Allah adalah perkara yang tak boleh ditangguh-tangguh. Dosa tidak menutup aurat adalah termasuk di dalam DOSA BESAR. Walaupun dia baik , contoh pemurah, menolong orang, sememangnya dia akan mendapat pahala dengan amalan baik yang dilakukan. .
.

Tetapi Nabi saw pernah menerangkan di dalam satu riwayat bahawa di Akhirat nanti apabila kita dihadapkan di hadapan Allah swt, kita akan ditanya tentang DOSA dan PAHALA. Jika ada dosa yang kita lakukan. Maka pahala kita akan dipotong. Jika kita banyak melakukan amalan baik sekalipun, tetapi jika TIDAK MENUTUP AURAT, pahala kita akan dipotong mengikut selama mana kita mendedahkan aurat ketika hidup di dunia. Sehingga tiada lagi pahala yang nak dipotong. Kita tanggung pula dosa orang yang rosak matanya dan akhlaknya disebabkan oleh kita yang MEMBUKA AURAT sehingga kita menjadi manusia yang paling muflis di akhirat lalu dicampakkan kita ke dalam NERAKA.
.
Wallahua’alam 🙏🏻
.
.
.
Wahai Saudara Muslimah ...
Jenazah wanita 5keping kain kafan sedangkan untuk lelaki hanya 3keping kain kafan.
Kenapa ?
Sebab....nak tunjuk betapa BESAR dan BERATNYA aurat perempuan. Aurat wanita selalu ditegur dan diingatkan kerana KASIH SAYANG kita sesama umat...🙏🏻❤️
Read more
“HIJRAH TAPI HIDUP MAKIN SUSAH” . Bila dah berhijrah dah mula buat kebaikan, kenapa kita rasa ...
Media Removed
“HIJRAH TAPI HIDUP MAKIN SUSAH” . Bila dah berhijrah dah mula buat kebaikan, kenapa kita rasa kehidupan kita menjadi semakin SUSAH? . 1) Bila kita sudah mula melakukan kebaikan atau dah mula berhijrah menjadi seorang yang lebih baik, jangan sesekali kita mengharapkan GANJARAN DI ... “HIJRAH TAPI HIDUP MAKIN SUSAH”
.
Bila dah berhijrah dah mula buat kebaikan, kenapa kita rasa kehidupan kita menjadi semakin SUSAH?
.
1) Bila kita sudah mula melakukan kebaikan atau dah mula berhijrah menjadi seorang yang lebih baik, jangan sesekali kita mengharapkan GANJARAN DI DUNIA. Kerana ini dunia SYURGA buat orang yang tidak beriman dan PENJARA bagi orang yang beriman. Ikhlaskan hati untuk mendapat KEREDHAAN Allah dan sabar dalam setiap DUGAAN penghijrahan.
.
2)Bila kita berhijrah, pastinya akan datang UJIAN dan DUGAAN. Kerana syurga itu BUKAN PERCUMA, Allah hanya berikan kepada orang yang SABAR dalam kebaikan, sedangkan dunia yang TIADA NILAI ini Allah berikan kepada orang TIDAK BERIMAN. Nabi bersabda; “kalau dunia ini berharga pasti Allah TAKKAN BAGI pada orang yang tidak beriman. Akan tetapi dunia ini TIADA NILAI maka itu Allah berikan DUNIA dan ISINYA kepada orang yang tidak beriman. Yang berharga itu dimana? DI SISI ALLAH iaitu AKHIRAT yang KEKAL abadi.
.
3) Jangan kita compare life kita dengan orang lain. “Kenapa dia senang aku susah, kenapa dia kaya aku miskin sedangkan aku dah ikut dan taat perintah Allah.” Sabar JANGAN UKUR amalan kita dengan GANJARAN DUNIA sebaliknya amalan kita ini untuk mendapatkan ganjaran yang lebih BERHARGA iaitu SYURGA Allah s.w.t. Syaratnya IKHLAS bukan semata2 dunia yang bakal hancur dan musnah.
.
.
Happy Sunday!
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
KAYA YANG SEBENARNYA . . Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, . لَيْسَ الْغِنَى ...
Media Removed
KAYA YANG SEBENARNYA . . Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, . لَيْسَ الْغِنَى عَنْ كَثْرَةِ الْعَرَضِ ، وَلَكِنَّ الْغِنَى غِنَى النَّفْسِ . Kaya bukanlah diukur dengan banyaknya kemewahan dunia. Namun kaya (ghina’) adalah hati yang selalu merasa cukup.” (HR. ... KAYA YANG SEBENARNYA .
.
Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
.
لَيْسَ الْغِنَى عَنْ كَثْرَةِ الْعَرَضِ ، وَلَكِنَّ الْغِنَى غِنَى النَّفْسِ .
Kaya bukanlah diukur dengan banyaknya kemewahan dunia. Namun kaya (ghina’) adalah hati yang selalu merasa cukup.”
(HR. Bukhari no. 6446 dan Muslim no. 1051)
.
Dalam riwayat Ibnu Hibban, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam memberi NASIHAT BERHARGA kepada sahabat Abu Dzar. Abu Dzar radhiyallahu ‘anhu berkata,
.
. “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam berkata padaku, .
.
“Wahai Abu Dzar, apakah engkau memandang bahwa banyaknya harta itulah yang disebut kaya (ghoni)?” “Betul,” jawab Abu Dzar. Beliau bertanya lagi, “Apakah engkau memandang bahwa sedikitnya harta itu berarti fakir?” “Betul,” Abu Dzar menjawab dengan jawaban serupa.
Lantas beliau pun bersabda, .
.
“Sesungguhnya yang namanya kaya (ghoni) adalah Kayanya Hati (HATI YANG SELALU MERASA CUKUP). Sedangkan fakir adalah Fakirnya Hati (HATI YANG SELALU MERASA TIDAK PUAS).”
.
(HR. Ibnu Hibban. Syaikh Syu’aib Al Arnauth berkata bahwa sanad hadits ini shahih sesuai syarat Muslim)
.
Salam Jumaat 🙏🏻
#mayAllahguideusright❤️
Read more
SIFAT YANG HARUS DIJAUHI SEORANG ISTERI . AL-ANAANAH Selalu berkeluh kesah dan merasa tak cukup. . AL- ...
Media Removed
SIFAT YANG HARUS DIJAUHI SEORANG ISTERI . AL-ANAANAH Selalu berkeluh kesah dan merasa tak cukup. . AL- MANAANAH Selalu mengungkit kesalahan suami. . AL-HUNAANA Menginginkan lelaki lain selain suaminya. . AL-HUDAAQAH Suka memaksa jika menginginkan sesuatu dari suami. . AL-HULAAQA Sibuk ... SIFAT YANG HARUS DIJAUHI SEORANG ISTERI
.
AL-ANAANAH
Selalu berkeluh kesah dan merasa tak cukup.
.
AL- MANAANAH
Selalu mengungkit kesalahan suami.
.
AL-HUNAANA
Menginginkan lelaki lain selain suaminya.
.
AL-HUDAAQAH
Suka memaksa jika menginginkan sesuatu dari suami.
.
AL-HULAAQA
Sibuk memanjakan diri dan bersolek hingga lupa kewajipan pd suami.
.
AL-SALAAQAH
Suka mengunjing/bergosip/membawang.
.
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
RAHSIA KEHIDUPAN . Mengapa Allah masih buat kita hidup di atas muka bumi-Nya ini? Ada RAHSIA ...
Media Removed
RAHSIA KEHIDUPAN . Mengapa Allah masih buat kita hidup di atas muka bumi-Nya ini? Ada RAHSIA di balik semua itu. . . “ALLAH MENGUJI SIAPA YANG PALING BAIK AMALNYA”. . Sayyidina Ali Radhiallahu Anhu, apa kata beliau .... Annasu Niyam Manusia itu semuanya tertidur Annasu Niyam Manusia ... RAHSIA KEHIDUPAN
.
Mengapa Allah masih buat kita hidup di atas muka bumi-Nya ini?
Ada RAHSIA di balik semua itu. .
. “ALLAH MENGUJI SIAPA YANG PALING BAIK AMALNYA”.
.
Sayyidina Ali Radhiallahu Anhu, apa kata beliau .... Annasu Niyam
Manusia itu semuanya tertidur
Annasu Niyam
Manusia itu semuanya Terlelap
.
Falamma Matu Intabahu “Ketika mereka mati”
Intabahu
“Ketika itulah mereka TERBANGUN”
Disitulah mereka TERSEDAR dari tidur lena yang panjang..
.
Maka kalau kita masih hidup ini sudah sedar, Bersyukurlah!
Kalau masih muda sudah sedar, Bersyukurlah!
Kalau sudah Tua masih belum sedar, maka Khuatirlah itu adalah satu azab Api Neraka.
Bukan dalam bentuk kemiskinan, Bukan dalam bentuk Kesusahan tapi Azab dalam bentuk .
.
TERKUNCINYA HATI dan tak mampu MENERIMA KEBENARAN....
.
- Ustaz Abdul Somad -
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
“Barangsiapa menyatakan bahawa dirinya mampu menyatukan 2 cinta dalam hatinya iaitu CINTA KEPADA ...
Media Removed
“Barangsiapa menyatakan bahawa dirinya mampu menyatukan 2 cinta dalam hatinya iaitu CINTA KEPADA DUNIA dan sekaligus CINTA KEPADA ALLAH, maka sungguh dia telah BERDUSTA”. . . - Imam Syafie - . . #mayAllahguideusright“Barangsiapa menyatakan bahawa dirinya mampu menyatukan 2 cinta dalam hatinya iaitu CINTA KEPADA DUNIA dan sekaligus CINTA KEPADA ALLAH, maka sungguh dia telah BERDUSTA”. .
. - Imam Syafie -
.
.
#mayAllahguideusright❤️
WANITA TARIM WANITA TERPELIHARA BIDADARI BUMI . SOLEHAHnya wanita di Kota Tarim. Bumi SERIBU ...
Media Removed
WANITA TARIM WANITA TERPELIHARA BIDADARI BUMI . SOLEHAHnya wanita di Kota Tarim. Bumi SERIBU WALI yang paling berkah selepas mekah dan Madinah. Wanitanya TERPELIHARA dan jauh lebih BEZA DARI muslimah seluruh dunia. Wanita Tarim sudah terbiasa sejak daripada kecil dibesarkan dalam ... WANITA TARIM WANITA TERPELIHARA BIDADARI BUMI
.
SOLEHAHnya wanita di Kota Tarim. Bumi SERIBU WALI yang paling berkah selepas mekah dan Madinah. Wanitanya TERPELIHARA dan jauh lebih BEZA DARI muslimah seluruh dunia.
Wanita Tarim sudah terbiasa sejak daripada kecil dibesarkan dalam lingkungan ulama, siang dan malam mereka adalah perbualan tentang majlis-majlis ilmu, al-Qur’an, adab, akhlak, tasawwuf dan seumpamanya.
.
Mereka dibesarkan TIDAK KENAL muzik, tidak kenal kebiadapan, tidak kenal wajah orang fasiq, bahkan para wanitanya TIDAK PERNAH melihat lelaki asing selain daripada saudara-saudara lelaki dan bapa saudara mereka sahaja. Aurat mereka ditutup litup hingga tidak lansung menampakkan diri mereka. Kerana wanita itu sendiri adalah AURAT. .
.
Keperluan Rumahtangga
Wanita Tarim juga tidak pernah menyusahkan suami mereka. Bila susu habis misalnya, atau beras, atau apa saja barang dan keperluan seharian yang perlu dibeli, mereka tidak berani memberitahu suami kerana bimbang pada ketika itu si suami tidak mempunyai wang atau sedang sibuk, maka apa yang mereka lakukan adalah dengan meletakkan bungkusan-bungkusan kosong itu pada tempat yang dikira mudah dilihat oleh suaminya.
.
Kamar Tidur yang Wangi
Isteri selalu menghias dan menjadikan kamar tidur berbau wangi. Bila suaminya pulang, maka pastilah kamar sudah ditata rapi, indah dan sangat wangi. Pakaian suami sudah pasti wangi, bilik mandi juga wangi dan semuanya ditata serapi mungkin.
.
Marah Wanita Tarim
Isteri juga tidak pernah mengangkat dan meninggikan suara pada suami. Mereka tidak pernah marah dan tidak pernah cemburu. Bila mereka merasa kesal, mereka akan menangis dan mengadu pada suaminya dengan nada yang lirih.
.
kalau kita kaji secara mendalam tentang kehidupan ahli KOTA SERIBU WALI ini, kita akan dapati masih banyak lagi keunikan dan SENI budi pekerti junjungan mulia Muhammad SAW dalam rumah tangga nabawi yang sukar kita temukan di masa kini, namun masih DIPRAKTIKKAN dalam kehidupan mereka.
.
Allah... Sungguh indah bersama mu wahai Kekasih Hati, wahai Penghulu seluruh manusia. BERBAHAGIALAH mereka yang berada di jalanmu, yang sentiasa MENGHIDUPKAN sunnahmu. Sallu ‘alaih....
Read more
SEDEKAH . Harta kita hanyalah AMANAH Allah swt, yang nanti akan DPERTANGGUNGJAWABKAN di Akhirat. ...
Media Removed
SEDEKAH . Harta kita hanyalah AMANAH Allah swt, yang nanti akan DPERTANGGUNGJAWABKAN di Akhirat. Sungguh mulia seorang hamba yang ‘MELABURKAN’ hartanya kepada Allah melalui SEDEKAH, dan hanya menyerahkan hidup matinya kepada Allah swt. . Sumber pendapatan UTAMA seorang muslim ... SEDEKAH
.
Harta kita hanyalah AMANAH Allah swt, yang nanti akan DPERTANGGUNGJAWABKAN di Akhirat. Sungguh mulia seorang hamba yang ‘MELABURKAN’ hartanya kepada Allah melalui SEDEKAH, dan hanya menyerahkan hidup matinya kepada Allah swt.
.
Sumber pendapatan UTAMA seorang muslim adalah SEDEKAH, karena dengan sedekah harta tersebut akan TERSIMPAN di akhirat dan akan BERTAMBAH di dunia dengan dibukanya pintu REZEKI. - Ust Khalid Basalamah-
.
Benarlah lisan Rasulullah yang bersabda;
. “sedekah tidaklah mengurangi harta”. (HR. Muslim).
.
Salam Jumaat 🙏🏻
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
“BILA ALLAH GERAKKAN HATI KITA UNTUK BACA SURAH AL- MULK MAKNANYA ALLAH NAK SELAMATKAN KITA DARI ...
Media Removed
“BILA ALLAH GERAKKAN HATI KITA UNTUK BACA SURAH AL- MULK MAKNANYA ALLAH NAK SELAMATKAN KITA DARI AZAB API NERAKA” . . “Tidakkah Allah yang menciptakan sekalian makhluk itu mengetahui? Sedang Ia Maha Halus urusan pentadbiranNya, lagi Maha Mendalam pengetahuanNya!". . Al-Mulk 67:14 . . Jom ... “BILA ALLAH GERAKKAN HATI KITA UNTUK BACA SURAH AL- MULK MAKNANYA ALLAH NAK SELAMATKAN KITA DARI AZAB API NERAKA”
.
.
“Tidakkah Allah yang menciptakan sekalian makhluk itu mengetahui? Sedang Ia Maha Halus urusan pentadbiranNya, lagi Maha Mendalam pengetahuanNya!".
.
Al-Mulk 67:14
.
.
Jom baca surah Al-Mulk dulu sebelum tidur ya wahai sahabatku semua ....
.
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
Jika SUAMI tidak belajar ILMU AGAMA bagaimana dia akan memimpin isteri dan anaknya ke Syurga? . Jika ...
Media Removed
Jika SUAMI tidak belajar ILMU AGAMA bagaimana dia akan memimpin isteri dan anaknya ke Syurga? . Jika seorang ISTERI tidak belajar ILMU AGAMA bagaimana dia dapat mencetak anak-anak syurga? . . Jika seorang ANAK tidak diajar dan dididik ILMU AGAMA bagaimana dia boleh mendoakan dan menarik ... Jika SUAMI tidak belajar ILMU AGAMA bagaimana dia akan memimpin isteri dan anaknya ke Syurga?
.
Jika seorang ISTERI tidak belajar ILMU AGAMA bagaimana dia dapat mencetak anak-anak syurga? .
.
Jika seorang ANAK tidak diajar dan dididik ILMU AGAMA bagaimana dia boleh mendoakan dan menarik orang tuanya ke dalam Syurga ?
.
Belajar ILMU AGAMA itu WAJIB. .
ﻣَﻦْ ﺳَﻠَﻚَ ﻃَﺮِﻳْﻘﺎً ﻳَﻠْﺘَﻤِﺲُ ﻓِﻴْﻪِ ﻋِﻠْﻤﺎً ﺳَﻬَّﻞَ ﺍﻟﻠﻪُ ﻟَﻪُ ﻃَﺮِﻳْﻘﺎً ﺇِﻟَﻰ ﺍﻟْﺠَﻨَّﺔِ
.
“Barangsiapa menempuh suatu jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan mudahkan jalannya menuju surga.”( HR: Muslim)
.
.

Keberkatan ilmu pada yg keluar mencari dan menuntut ILMU berbanding ilmu yg dtg kpd kita. Wallahua’alam. .
. #mayAllahguideusright❤️
Read more
PUNCAK KENIKMATAN DI SYURGA . . Imam Ibnu Katsir berkata, . “(KENIKMATAN)” yang PALING AGUNG ...
Media Removed
PUNCAK KENIKMATAN DI SYURGA . . Imam Ibnu Katsir berkata, . “(KENIKMATAN)” yang PALING AGUNG dan TINGGI (yang melebihi semua) kenikmatan di surga adalah MEMANDANG WAJAH ALLAH yang maha mulia, karena inilah “TAMBAHAN” yang paling agung (melebihi) semua (kenikmatan) yang Allah ... PUNCAK KENIKMATAN DI SYURGA
.
.
Imam Ibnu Katsir berkata,
.
“(KENIKMATAN)” yang PALING AGUNG dan TINGGI (yang melebihi semua) kenikmatan di surga adalah MEMANDANG WAJAH ALLAH yang maha mulia, karena inilah “TAMBAHAN” yang paling agung (melebihi) semua (kenikmatan) yang Allah berikan kepada para penghuni SYURGA. Mereka berhak mendapatkan kenikmatan tersebut bukan (semata-mata) karena amal perbuatan mereka, tetapi karena KURNIA dan RAHMAT Allah”
.
.
Inilah impian PALING BESAR kita diciptakan di dunia ini. .
Baarakallaahu fiik
.
Ustadz Abdullah Taslim, MA hafidzhahullah
.
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
Part time Muslim can’t defeat full time Syaitan... . Solat bukanlah 'Part Time' atau 'Some Time' ...
Media Removed
Part time Muslim can’t defeat full time Syaitan... . Solat bukanlah 'Part Time' atau 'Some Time' tapi ianya patut ‘On Time' dan ‘full time’ kerana Syaitan bertugas full time, mana mungkin kita dapat menepis godaan syaitan laknatullah jika solat kita hanya kadang-kadang.... . . Dan ... Part time Muslim can’t defeat full time Syaitan...
.
Solat bukanlah 'Part Time' atau 'Some Time' tapi ianya patut ‘On Time' dan ‘full time’ kerana Syaitan bertugas full time, mana mungkin kita dapat menepis godaan syaitan laknatullah jika solat kita hanya kadang-kadang.... .
.
Dan ingatlah KEMATIAN kita ‘Anytime'.... .
.
Mulakan dengan perbaiki solatmu... maka Allah akan mula perbaiki HIDUPMU.
Satu persatu pekara baik akan datang dalam hidupmu.... .
.
Engkau JAGA SOLAT, Allah pasti JAGA HIDUPMU. Itu JANJI Allah! Dan janji Allah itu BENAR!
.
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
“... Kemudian beliau mendatangi para wanita dan memerintahkan mereka untuk ber SODAQOH. Maka para wanita memberikan SODAQOH hingga ada seorang wanita yang memberikan anting dan kalungnya...”. . HR. Al-Bukhori : 911 . . Salam Hujung Minggu🏻 . #mayAllahguideusright“... Kemudian beliau mendatangi para wanita dan memerintahkan mereka untuk ber SODAQOH. Maka para wanita memberikan SODAQOH hingga ada seorang wanita yang memberikan anting dan kalungnya...”.
.
HR. Al-Bukhori : 911
.
.
Salam Hujung Minggu🙏🏻
.

#mayAllahguideusright❤️
BARANGSIAPA YANG MENINGGALKAN SOLAT ASAR MAKA TERHAPUSLAH AMALANNYA . Ini menunjukkan BAHAYA ...
Media Removed
BARANGSIAPA YANG MENINGGALKAN SOLAT ASAR MAKA TERHAPUSLAH AMALANNYA . Ini menunjukkan BAHAYA meninggalkan SATU SOLAT saja. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, . “Barangsiapa meninggalkan solat Ashar, maka terhapuslah amalannya”. (HR. Bukhari no. 594). . . . Ibnul ... BARANGSIAPA YANG MENINGGALKAN SOLAT ASAR MAKA TERHAPUSLAH AMALANNYA
.
Ini menunjukkan BAHAYA meninggalkan SATU SOLAT saja.
Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
.
“Barangsiapa meninggalkan solat Ashar, maka terhapuslah amalannya”.
(HR. Bukhari no. 594).
.
.
.
Ibnul Qayyim  berkata, “Yang nampak dari hadits, meninggalkan amalan itu ada DUA macam.
.
.
•Pertama, meninggalkan secara TOTAL dengan TIDAK PERNAH mengerjakan shalat sama sekali, maka ini menjadikan amalnya batal SELURUHNYA.
.
•Kedua, meninggalkan pada hari TERTENTU, maka ini menjadikan amalnya BATAL pada hari tersebut. .
.
Jadi karena meninggalkan secara umum, maka amalnya batal secara umum. Lalu meninggalkan shalat tertentu, maka amalnya batal pada hari tertentu.” (Ash Shalah, hal. 59).
.
.
Hanya Allah yang memberi taufik.
.
Salam Jumaat 🙏🏻
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
WANITA MESTI LAIN DARIPADA YANG LAIN . . Di antara ciri-ciri wanita ahli Surga adalah : . 1) TAQWA memelihara hubungan yang baik dengan Allah, memelihara diri jangan sampai terperusuk kepada perbuatan yang tidak diredhai oleh Allah S.W.T. ,memelihara segala perintahNya supaya dapat ... WANITA MESTI LAIN DARIPADA YANG LAIN
. .
Di antara ciri-ciri wanita ahli Surga adalah :
.
1) TAQWA memelihara hubungan yang baik dengan Allah, memelihara diri jangan sampai terperusuk kepada perbuatan yang tidak diredhai oleh Allah S.W.T. ,memelihara segala perintahNya supaya dapat dilakukan dan memelihara segala larangannya supaya dapat dijauhi.
.

2) BERIMAN kepada Allah, malaikat-malaikat-Nya, kitab-kitab-Nya, rasul-rasul-Nya, hari kiamat, dan beriman kepada takdir yang baik mahupun yang buruk.
.
3) Bersaksi bahawa tiada tuhan yang berhak disembah kecuali Allah, bersaksi bahawa Muhammad adalah hamba dan rasul-Nya, mendirikan SOLAT, menunaikan ZAKAT, berPUASA di bulan Ramadlan, dan naik HAJI bagi yang mampu.
.
4) IHSAN, iaitu beribadah kepada Allah seakan-akan melihat Allah, jika dia tidak dapat melihat Allah, dia mengetahui bahwa Allah melihat dirinya.
.
5) IKHLAS beribadah semata-mata kepada Allah, tawakkal kepada Allah, mencintai Allah dan rasul-Nya, takut terhadap azab Allah, mengharap rahmat Allah, bertaubat kepada-Nya, dan bersabar atas segala takdir-takdir Allah serta mensyukuri segala kenikmatan yang diberikan kepadanya.
.
6) Gemar membaca AL-QURAN dan berusaha memahaminya, BERZIKIR mengingat Allah ketika sendiri atau bersama banyak orang dan berdoa kepada Allah semata.
.
7) Menghidupkan AMAR MA’RUH dan NAHI MUNGKAR pada keluarga dan masyarakat.
.
8) BERBUAT BAIK (ihsan) kepada tetangga, anak yatim, fakir miskin, dan seluruh makhluk, serta berbuat baik terhadap haiwan.
.
9) Menyambung TALI PERSAUDARAAN terhadap orang yang memutuskannya, memberi kepada orang, menahan pemberian kepada dirinya, dan memaafkan orang yang menzaliminya.
.
10) BERINFAK, baik ketika lapang mahupun dalam keadaan sempit, menahan amarah dan memaafkan manusia.
.
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
SABAR memiliki kaitan yang tidak mungkin dipisahkan dari KEIMANAN: Kaitan antara sabar dengan ...
Media Removed
SABAR memiliki kaitan yang tidak mungkin dipisahkan dari KEIMANAN: Kaitan antara sabar dengan iman, adalah seperti KEPALA dengan JASADNYA. Tidak ada keimanan yang tidak disertai kesabaran, sebagaimana juga tidak ada Jasad yang tidak memiliki kepala. . . #mayAllahguideusrightSABAR memiliki kaitan yang tidak mungkin dipisahkan dari KEIMANAN: Kaitan antara sabar dengan iman, adalah seperti KEPALA dengan JASADNYA. Tidak ada keimanan yang tidak disertai kesabaran, sebagaimana juga tidak ada Jasad yang tidak memiliki kepala.
.
.
#mayAllahguideusright❤️
Dekat dengan Allah adalah sumber dari segala kebaikan. Adapun jauh dari-Nya adalah sumber dari ...
Media Removed
Dekat dengan Allah adalah sumber dari segala kebaikan. Adapun jauh dari-Nya adalah sumber dari segala keburukan. Maka, “Tidaklah seorang hamba mendapatkan hukuman yang lebih berat daripada hati yang keras dan jauh dari Allah". (Ibnul Qayyim Al-Jauziyah, Al-Fawa'id) . . #mayAllahguideusrightDekat dengan Allah adalah sumber dari segala kebaikan. Adapun jauh dari-Nya adalah sumber dari segala keburukan. Maka, “Tidaklah seorang hamba mendapatkan hukuman yang lebih berat daripada hati yang keras dan jauh dari Allah".
(Ibnul Qayyim Al-Jauziyah, Al-Fawa'id)
.
.
#mayAllahguideusright❤️
Kamu ada banyak MASALAH? MENGADULAH pada Allah. Kamu ada banyak PERMINTAAN? MINTALAH pd Allah. ...
Media Removed
Kamu ada banyak MASALAH? MENGADULAH pada Allah. Kamu ada banyak PERMINTAAN? MINTALAH pd Allah. Tidak ada seorang pun yg BAHAGIA kecuali dia bergantung kepada Allah sepenuhnya. . SEBELUM meminta pertolongan kepada teman, keluarga, saudara atau bos kerja, lebih dulu minta pertolongan ... Kamu ada banyak MASALAH?
MENGADULAH pada Allah.
Kamu ada banyak PERMINTAAN?
MINTALAH pd Allah.
Tidak ada seorang pun yg BAHAGIA kecuali dia bergantung kepada Allah sepenuhnya.
.
SEBELUM meminta pertolongan kepada teman, keluarga, saudara atau bos kerja, lebih dulu minta pertolongan kepada Allah, KATAKAN kepada Allah apa yang kita INGINKAN, Allah akan BERI apa yang kita minta, Allah akan MUDAHKAN urusan yang memberatkan kita dan Allah akan GERAKKAN PENDUDUK BUMI untuk membantu kita.
.
BERGANTUNGLAH kepada Allah, teruslah BERHARAP kepada Allah,
Teruslah MEMINTA kepada Allah sekalipun dalam HAL-HAL KECIL (seperti stoking hilang) dan semakin kita BERSERAH diri kepada Allah maka semakin Allah DAMAIKAN HATI kita dan Allah akan BAHAGIAKAN hidup kita .
.
.
Hasbunallah Wanikmal Wakil Nikmal Maula Wanikman Nasir
.
Artinya : “Cukuplah ALLAH sebagai penolong kami, dan ALLAH adalah sebaik-baik pelindung”
.
.

#mayAllahguideusright❤️
Read more
Imam Hasan al-Bashri pernah mengatakan: . . . “Wahai, anak manusia. SOLAT adalah yang dapat ...
Media Removed
Imam Hasan al-Bashri pernah mengatakan: . . . “Wahai, anak manusia. SOLAT adalah yang dapat menghalangimu dari maksiat dan kemungkaran. Jika shalat tidak menghalangimu dari kemaksiatan dan kemungkaran, maka hakikatnya engkau belum shalat” .. . . Salam Hujung Minggu ! . #mayAllahguideusrightImam Hasan al-Bashri pernah mengatakan: .
.
.
“Wahai, anak manusia. SOLAT adalah yang dapat menghalangimu dari maksiat dan kemungkaran. Jika shalat tidak menghalangimu dari kemaksiatan dan kemungkaran, maka hakikatnya engkau belum shalat” ..
.
.
Salam Hujung Minggu ! .

#mayAllahguideusright❤️
INILAH KHABAR GEMBIRA BAGI ORANG YANG ISTIQOMAH DI JALAN HAQ . . “Sesungguhnya orang-orang yang ...
Media Removed
INILAH KHABAR GEMBIRA BAGI ORANG YANG ISTIQOMAH DI JALAN HAQ . . “Sesungguhnya orang-orang yang berkata, “Rabb kami adalah ALLAH,” kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka, maka malaikat-malaikat akan turun kepada mereka (dengan berkata), “Janganlah kamu merasa takut dan janganlah ... INILAH KHABAR GEMBIRA BAGI ORANG YANG ISTIQOMAH DI JALAN HAQ .
.
“Sesungguhnya orang-orang yang berkata, “Rabb kami adalah ALLAH,” kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka, maka malaikat-malaikat akan turun kepada mereka (dengan berkata), “Janganlah kamu merasa takut dan janganlah kamu bersedih hati; dan bergembiralah kamu dengan (memperoleh) surga yang telah dijanjikan kepadamu. Kamilah pelindung-pelindungmu dalam kehidupan dunia dan akhirat; di dalamnya (surga) kamu memperoleh apa yang kamu inginkan dan memperoleh apa yang kamu minta. Sebagai penghormatan (bagimu) dari (Allâh) Yang Maha Pengampun, Maha Penyayang”.
[Fushshilat/41:30-32]
.
.
ISTIQOMAH
Jika lelah kamu boleh sesekali berhenti. Tapi JANGAN pernah sesekali berfikir untuk kembali lagi kebelakang kerana jalan menuju IMPIAN tidak mempunyai jalur untuk berputar balik. .
“Semua perbuatan tergantung niatnya, dan (balasan) bagi tiap-tiap orang (tergantung) apa yang diniatkan”.
.
.
Barangsiapa niat hijrahnya KERANA ALLAH dan Rasul-Nya, maka hijrahnya adalah kepada Allah dan Rasul-Nya. Barangsiapa niat hijrahnya karena DUNIA yang ingin digapainya atau karena seorang perempuan yang ingin dinikahinya, maka hijrahnya adalah kepada apa dia diniatkan.”
(HR.Bukhari : 52)
.
.
Semoga kita semua tergolong dalam kalangan Istiqomah yang berjaya menggapai Syurga Allah. Aminnnn... 🙏🏻
Salam Jumaat! .
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
JazakAllah khair (semoga Allah membalas kebaikan) kpd SEMUA yg mendoakan kebaikan utk saya sempena hari lahir saya. Sayang semua krn Allah 🏻 . . Allah tidak mensyari’atkan perayaan hari kelahiran, tidak untuk kelahiran Nabi dan tidak pula untuk yang lainnya. Bahkan dalil-dalil ... JazakAllah khair (semoga Allah membalas kebaikan) kpd SEMUA yg mendoakan kebaikan utk saya sempena hari lahir saya. Sayang semua krn Allah ❤️🙏🏻
.
.
Allah tidak mensyari’atkan perayaan hari kelahiran, tidak untuk kelahiran Nabi dan tidak pula untuk yang lainnya. Bahkan dalil-dalil syar’i dari Al-Kitab dan As-Sunnah menunjukkan bahwa perayaan-perayaan hari kelahiran merupakan bid’ah dalam agama dan termasuk TASYABBUH (menyerupai) musuh-musuh Allah dari kalangan Yahudi, Nashrani dan lainnya. .
.
sabda Nabi ﷺ dalam sebuah hadits shahih.
-
مَنْ عَمِلَ عَمَلاً لَيْسَ عَلَيْهِ أَمْرُنَا فَهُوَ رَدٌّ
-
“Barangsiapa yang melakukan suatu amal yang tidak kami perintahkan maka ia tertolak.” .
Dikeluarkan oleh Muslim dalam kitab Shahihnya dan dianggap mu’allaq oleh Al-Bukhari namun ia menguatkannya.
.
Disebutkan pula dalam Musnad Ahmad dengan isnad jayyid dari Ibnu Umar, bahwa Nabi ﷺ bersabda,
-
مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُم
-
Barangsiapa yang menyerupai suatu kaum, berarti ia dari golongan mereka.”
.
-Memurnikan Aqidah Menghidupkan Sunnah-
.
#doakebaikanBOLEHcelebratetakboleh
.

#mayAllahguideusright❤️
Read more
ENGKAU PASTI AKAN DITANYA OLEH ALLAH . . Tidak akan bergeser kedua kaki anak Adam di hari kiamat ...
Media Removed
ENGKAU PASTI AKAN DITANYA OLEH ALLAH . . Tidak akan bergeser kedua kaki anak Adam di hari kiamat dari sisi Rabb-Nya, hingga dia ditanya tentang 5 PEKARA iaitu : . •UMURNYA - untuk apa ia habiskan. •MASA MUDANYA - untuk apa ia gunakan. •HARTANYA - dari mana ia dapatkan DAN •DALAM HAL APA ... ENGKAU PASTI AKAN DITANYA OLEH ALLAH
.
.
Tidak akan bergeser kedua kaki anak Adam di hari kiamat dari sisi Rabb-Nya, hingga dia ditanya tentang 5 PEKARA iaitu : .
•UMURNYA - untuk apa ia habiskan.
•MASA MUDANYA - untuk apa ia gunakan.
•HARTANYA - dari mana ia dapatkan DAN
•DALAM HAL APA (hartanya tersebut) ia belanjakan.
•ILMU - dan apa saja yang telah ia perbuat dari ilmu yang dimilikinya.
.
(HR. ath-Thirmidzi no. 2416)
.
Perbanyaklah mengingat pemutus kenikmatan, iaitu KEMATIAN.
.
.
Maka PERSIAPKANLAH saat itu sebelum engkau menyesalinya kelak.
.
.
-Ustadz Abu Zubair Al-Hawaary, Lc Hafidzhahullahu Ta'ala-
.
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
BAGAIMANA PAKAIAN WANITA MENGIKUT SYARIAT (Syarat Pakaian Wanita yang harus diperhatikan) : ...
Media Removed
BAGAIMANA PAKAIAN WANITA MENGIKUT SYARIAT (Syarat Pakaian Wanita yang harus diperhatikan) : . . 1. Pakaian wanita harus MENUTUPI seluruh tubuh KECUALI WAJAH dan TELAPAK TANGAN. . 2. BUKAN pakaian yg BERNIAT untuk berhias seperti yang banyak dihiasi dengan gambar bunga apalagi yang ... BAGAIMANA PAKAIAN WANITA MENGIKUT SYARIAT (Syarat Pakaian Wanita yang harus diperhatikan) : .
.
1. Pakaian wanita harus MENUTUPI seluruh tubuh KECUALI WAJAH dan TELAPAK TANGAN.
.
2. BUKAN pakaian yg BERNIAT untuk berhias seperti yang banyak dihiasi dengan gambar bunga apalagi yang warna-warni, berkilat-kilat atau disertai gambar makhluk bernyawa.
.
3. Pakaian tersebut TIDAK JARANG/NIPIS yang dapat menampakkan bentuk lekuk tubuh. Pakaian muslimah juga harus LONGGAR sehingga tidak menggambarkan bentuk lekuk tubuh.
.
4. TIDAK diberi WANGIAN atau parfum yg dapat dihidu oleh orang bukan muhrim. .

5. TIDAK boleh menyerupai pakaian lelaki atau pakaian bukan Islam.
.
6. BUKAN pakaian yang untuk mendapat perhatian atau glamour.
.
7. Pakaian tersebut BEBAS dari lambang salib.
.
8. Pakaian tersebut berasal dari bahan yang SUCI dan halal.
.
9. Pakaian tersebut BUKAN pakaian kesombongan. .

10. Pakaian tersebut bukan pakaian PEMBOROSAN.
.
-Ustadz Abu Yahya Badrusalam Hafizahullah-
.
.
Semoga kita semua menjadi muslimat yg rela melepas keutamaan fesyen melebihi ketaatan kpd syariat Allah. .
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
WANITA itu tercipta dengan sifat senang BERCERITA. Maka berhati-hatilah wahai wanita..... Jangan ...
Media Removed
WANITA itu tercipta dengan sifat senang BERCERITA. Maka berhati-hatilah wahai wanita..... Jangan sampai engkau buka aib keluargamu, lebih-lebih lagi aib suamimu... . . #sebagaiperingatan #mayAllahguideusrightWANITA itu tercipta dengan sifat senang BERCERITA. Maka berhati-hatilah wahai wanita..... Jangan sampai engkau buka aib keluargamu, lebih-lebih lagi aib suamimu...
.
.
#sebagaiperingatan
#mayAllahguideusright❤️
SEMUA KITA WAJIB BERDAKWAH . Dalam Islam berdakwah adalah KEWAJIPAN SEMUA Hamba Allah. Yg mengaku ...
Media Removed
SEMUA KITA WAJIB BERDAKWAH . Dalam Islam berdakwah adalah KEWAJIPAN SEMUA Hamba Allah. Yg mengaku hamba Allah yg mengaku umat Rasulullah mempunyai kewajipan untuk berdakwah seperti Lukman berkata; . “Nak, dirikan solat, selain itu ajak orang-orang berbuat kebaikan dan mencegah ... SEMUA KITA WAJIB BERDAKWAH
.
Dalam Islam berdakwah adalah KEWAJIPAN SEMUA Hamba Allah. Yg mengaku hamba Allah yg mengaku umat Rasulullah mempunyai kewajipan untuk berdakwah seperti Lukman berkata; .
“Nak, dirikan solat, selain itu ajak orang-orang berbuat kebaikan dan mencegah keburukan.”
.
Tapi saya bukan Ustadz bukan Ustadzah. .
Perintah berdakwah mengajak orang-orang berbuat kebaikan dan mencegah dari melakukan kemungkaran adalah perintah untuk semua hamba Allah, KENAPA? .
Kerana kita adalah ummat terbaik.
.
‎كُنْتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ
Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia.
(QS Al-Imran Ayat 110)
.
Bolehkah kita diberi kewajipan begini ?
YA, kerana engkau dipilih Allah untuk menjadi Ummat Terbaik. Yang tugasmu adalah seorang Khalifah. Tugas seorang khalifah adalah memakmurkan bumi. Menjadi Wali Allah di muka bumi ini. Salah satunya mengajak orang berbuat baik-baik, mencegah orang berbuat buruk-buruk. -Ustadzah Okisetiana Dewi-
.
.
Salam Hujung Minggu
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
(Nasehat Syaikh Muhammad bin Mukhtar Asy-Syinqithiy hafidzahullah) . . Dirikanlah shalat-shalat ...
Media Removed
(Nasehat Syaikh Muhammad bin Mukhtar Asy-Syinqithiy hafidzahullah) . . Dirikanlah shalat-shalat SUNNAH di rumah. Itulah diantara sunnah Nabi. . . Rumah yang banyak dilakukan SOLAT di dalamnya, maka Allah akan menjadikan didalamnya KEBAIKAN yang banyak. Hal ini banyak diperbincangkan ... (Nasehat Syaikh Muhammad bin Mukhtar Asy-Syinqithiy hafidzahullah)
.
.
Dirikanlah shalat-shalat SUNNAH di rumah. Itulah diantara sunnah Nabi. .
.
Rumah yang banyak dilakukan SOLAT di dalamnya, maka Allah akan menjadikan didalamnya KEBAIKAN yang banyak. Hal ini banyak diperbincangkan para ulama dan orang-orang shalih. .
Sebagian orang mengeluhkan di rumahnya selalu ada masalah.
Dia bercerita, “Kemudian aku mendatangi salah seorang ulama dan beliau bertanya kepadaku tentang SOLAT MALAM dan SOLAT RAWATIB.” .
Ulama bertanya, “Apakah engkau termasuk orang yang menyia-nyiakan shalat sunnah rowatib?
Jawab orang tadi, “Ya benar.” .
.
Rowatib maksudnya shalat sunnah yang dikerjakan SEBELUM atau SESUDAH shalat fardhu. .
.
Ulama tersebut bertanya lagi, “Apakah engkau juga tidak SOLAT WITIR”?.
.
Jawabnya, “Benar aku juga tidak shalat witir.” .
.
Ulama tersebut berkata, “Kalau begitu RUTINKAN SOLAT SUNAT RAWATIB dan tunaikan seperti Rasulullah menunaikan shalat tersebut di rumahmu. Begitupula rutinkan SOLAT WITIR jangan pernah engkau tinggalkan.” .
.
“Al-Witir itu adalah KEBENARAN. Barangsiapa yang tidak shalat witir maka bukan golongan kami.” (HR. Ahmad dan Abu Daawud. Dinilai shahih oleh Al-Hakim) .
.
“Sungguh Allah telah melengkapi kalian dengan suatu shalat yang lebih baik dari unta merah.” .
.
Para sahabat bertanya, “Shalat apakah itu wahai Rasulullah?” .
Beliau menjawab, “Shalat Witir yang dikerjakan antara waktu ‘Isya dan terbit fajar. .
.
Kemudian Masya Allah dalam waktu satu minggu, tiba-tiba di rumahnya keadaan berubah sempurna; AKHLAK ISTERI BERUBAH, ANAK-ANAK MUDAH DI ARAHKAN, Semua perkara telah berubah.

Karena APA? .
.
Karena Allah jadikan rumahnya BERKAH dan banyak kebaikan.
.
.
Salam Jumaat semua..
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
Takziah pd En.Sufi dan Pn.Madi kerana kehilangan ADAM RAYQAL. . . 5 GANJARAN BAGI IBU BAPA YG KEHILANGAN ...
Media Removed
Takziah pd En.Sufi dan Pn.Madi kerana kehilangan ADAM RAYQAL. . . 5 GANJARAN BAGI IBU BAPA YG KEHILANGAN ANAKNYA YG BELUM BALIGH. . 1. Syurga untuk Ibu Bapanya. . 2. Kanak2 ini menarik Ibubapanya ke Syurga. . 3. Benteng dari Neraka. . 4. Dibina rumah kepujian dalam Syurga untuk ... Takziah pd En.Sufi dan Pn.Madi kerana kehilangan ADAM RAYQAL. .
.
5 GANJARAN BAGI IBU BAPA YG KEHILANGAN ANAKNYA YG BELUM BALIGH.
.
1. Syurga untuk Ibu Bapanya. .

2. Kanak2 ini menarik Ibubapanya ke Syurga.
.
3. Benteng dari Neraka. .

4. Dibina rumah kepujian dalam Syurga untuk
Ibubapanya.
.
5.Anak yg mati ini akan bersama Nabi Ibrahim as dalam Syurga. .
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
Sahabatku.... . Setiap titik PELUH yang disebabkan oleh aurat yg kau tutupi kerana Allah, Allah ...
Media Removed
Sahabatku.... . Setiap titik PELUH yang disebabkan oleh aurat yg kau tutupi kerana Allah, Allah akan membalasnya... . . #mayAllahguideusrightSahabatku.... .
Setiap titik PELUH yang disebabkan oleh aurat yg kau tutupi kerana Allah, Allah akan membalasnya...
.
.
#mayAllahguideusright❤️
UBAT HATI : . •Baca Al Quran dan maknanya. •Solat malam •Perbanyakkan puasa •Bersahabat dengan ...
Media Removed
UBAT HATI : . •Baca Al Quran dan maknanya. •Solat malam •Perbanyakkan puasa •Bersahabat dengan orang Soleh/Solehah •Zikir Malam . . Selalunya banyak benda yg kita akan ganti baru dalam kehidupan kita spt H/phone, hand bag, kereta, rumah, pekerjaan dll. Tetapi ada hal yg lebih ... UBAT HATI :
.
•Baca Al Quran dan maknanya.
•Solat malam
•Perbanyakkan puasa
•Bersahabat dengan orang Soleh/Solehah
•Zikir Malam
.
.
Selalunya banyak benda yg kita akan ganti baru dalam kehidupan kita spt H/phone, hand bag, kereta, rumah, pekerjaan dll. Tetapi ada hal yg lebih PENTING yg perlu kita ganti yg mana kita kerap melupakan bahkan tk sedar iaitu ‘MENGGANTI HATI’. .
.
Apa tu? "Mengganti hati!" Ya, mengganti hati yang ada sekarang dengan yang baru.
.
Bilakah kita harus melakukannya?
Satu di antaranya adalah ketika kita menghadapi keadaan sebagaimana diungkapkan Al-Imam Abu Hamid Al-Ghazali dalam sebuah tulisannya : .
.
“Carilah hatimu di 3 tempat.
1. Ketika membaca Al-Quran.
2. Ketika Solat.
3. Ketika mengingat kematian (dzikrul maut).
.
Jika pada tiga keadaan tersebut engkau belum menemukan hatimu (engkau tidak merasakan KENIKMATAN, KETENANGAN, KEKUSYUKKAN, BERTAMBAHNYA IMAN, dan KEDEKATAN dengan-NYA). Maka, mohonlah kepada Allah agar Allah memberimu hati (yang baru). Sebab, kini engkau tidak sedang memilikinya." .
.
.
Hanya HATI ini yg akan kita bawa untuk mengadap Rabb kita nanti....
.
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
WANITA SELALU LUPA DENGAN 3 PEKARA : . 1. TANGAN ialah aurat. Yang hanya blh dilihat ialah dua telapak ...
Media Removed
WANITA SELALU LUPA DENGAN 3 PEKARA : . 1. TANGAN ialah aurat. Yang hanya blh dilihat ialah dua telapak tangan. 2. KAKI seluruhnya adalah aurat. 3. DADA adalah aurat, jadi WAJIB menjulurkan jilbabnya menutupi dadanya. . . Sahabat kesayanganku... . Dosa menampakkan sedikit aurat ... WANITA SELALU LUPA DENGAN 3 PEKARA : .
1. TANGAN ialah aurat. Yang hanya blh dilihat ialah dua telapak tangan.
2. KAKI seluruhnya adalah aurat.
3. DADA adalah aurat, jadi WAJIB menjulurkan jilbabnya menutupi dadanya.
.
.
Sahabat kesayanganku... .
Dosa menampakkan sedikit aurat SAMA juga seperti dosa tidak menutup aurat. .
.

Semoga Allah bimbing dan pimpin kita semua untuk menutup aurat lebih SEMPURNA dengan mengikut Syariat Islam sebelum ajal menjemput kita. Aminnnnn...🙏🏻
.
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
15 SUNNAH RASULULLAH untuk para suami: . 1. Satu selimut bersama isteri. (HR. Tirmidzi 132) . 2. ...
Media Removed
15 SUNNAH RASULULLAH untuk para suami: . 1. Satu selimut bersama isteri. (HR. Tirmidzi 132) . 2. Makan minum segelas berdua. (HR. Bukhari VI/293) . 3. Mencium isteri sering-sering. (HR. Nasai) . 4. Mandi bersama isteri. (HR. Nasai I/202) . 5. Menyikat / menyisir rambut suami. (HR. ... 15 SUNNAH RASULULLAH untuk para suami:
.
1. Satu selimut bersama isteri.
(HR. Tirmidzi 132)
.
2. Makan minum segelas berdua. (HR. Bukhari VI/293)
.
3. Mencium isteri sering-sering. (HR. Nasai)
.
4. Mandi bersama isteri. (HR. Nasai I/202)
.
5. Menyikat / menyisir rambut suami.
(HR. Ahmad)
.
6. Membantu pekerjaan rumah tangga.
(HR. Muslim)
.
7. Membelai isteri. (HR. Ahmad)
.
8. Tetap romantis walau isteri sedang haid (HR. Bukhari 7945)
.
9. Menemani isteri yang sedang sakit.
(HR. Muslim 2770)
.
10. Memberikan isteri hadiah.
(HR. Ahmad)
.
11. Mengajak isteri ketika hendak keluar kota.
(HR. Bukhari dan Muslim)
.
12. Mendinginkan kemarahan isteri dengan kemesraan.
(HR. Ibnu Sunni)
.
13. Memanggil dengan kata-kata mesra (HR. Muslim)
.
14. Suami isteri berjalan-jalan berduaan waktu malam.
(HR. Muslim 2445)
.
15. Tidur dipangkuan isteri. (HR. Bukhari)
.
.

Beruntunglah suami yg sudah mangerjakan sedikit banyak dari sunnah di atas, karena dapat menguatkan jalinan cinta dan mewujudkan keluarga sakinah dan digelari oleh RASULULLAAH dengan sabdanya;
. .
“Sebaik-baik kalian adalah orang yang paling baik terhadap ahli keluarganya"
(HR. Ibnu Hibban : 4177).
.
.
Salam Hujung Minggu dari kami 🙏🏻
@lanpetpet
.
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more
BIDADARI SYURGA . . Ketika kamu tidak memiliki wajah secantik yang kamu mahu, dan kamu cuba meletakkan ...
Media Removed
BIDADARI SYURGA . . Ketika kamu tidak memiliki wajah secantik yang kamu mahu, dan kamu cuba meletakkan ‘make up’ untuk nampak cantik di mata manusia... Mungkin keinginanmu dengan Allah berbeza, Kamu ingin menjadi BIDADARI DUNIA, sedang Allah lebih memilihmu untuk menjadi BIDADARI ... BIDADARI SYURGA .
.
Ketika kamu tidak memiliki wajah secantik yang kamu mahu, dan kamu cuba meletakkan ‘make up’ untuk nampak cantik di mata manusia...
Mungkin keinginanmu dengan Allah berbeza,
Kamu ingin menjadi BIDADARI DUNIA, sedang Allah lebih memilihmu untuk menjadi BIDADARI di SYURGA..
.
Bukankah kecantikan disyurga lebih KEKAL? Bukankah pilihan Allah ini lebih baik dari keinginanmu? Bagaimana jika memang Allah ingin dengan parasmu yang tidak seindah artis korea itu, disebabkan Allah takut kamu akan jadi SOMBONG dengan itu semua? Bagaimana jika Allah tidak ingin kamu gagal menjadi bidadari syurga?
.
Lalu mahukah kamu Allah anugerahkan kecantikan yang lebih kekal? Kecantikan yang tak kasat mata tapi MENDAMAIKAN?
Yah, itulah kecantikan hati, kecantikan TEMBUS PANDANG namun MENTENTERAMKAN...
.
.
Ketahuilah Allah lebih menyenangi kamu yang selalu bersimpuh padanya dengan MEMANJAT DOA, dari pada kamu yang digelari PRIMADONA namun akhlakmu tidak lebih tinggi dari tanah yang kau pijaki... .
Duhai saudariku...
. .
Biar kita tidak cantik di mata sesiapa di dunia ini, biar rupaparas kita biasa tanpa sebarang make up, biar tiada sesiapa pun memandang rupa kita di dunia ini dan tiada siapa pernah perhatikan kita... tetapi biarlah Allah yg memandang kita.
.
Biarlah Allah tidak memilih kita sebagai Bidadari Dunia tetapi Allah memilih kita sebagai Bidadari Syurga... .
InsyaAllah. Aminnnn.....
.
.
#mayAllahguideusright❤️
Read more

Loading...